RESEPI SUP YONG TAU FOO YG LAZAT:
Salam..sebenarnya mamak haji dari lima tahun lalu diblog suka luahkan perasaan dlm setiap resepi yg di tulis diblog tetapi di fb mamak haji tukar sedikit format. Ini cuma luahan seorg mamak teh tarek..maka itulah mamak haji gelar politik mamak haji cuma, "politik Teh Tarek"..tidak ada bersangkutan dgn mana-mana parti politik dan kerajaan, cuma satu keluhan ikhlas yg amat borink..hahaha!. Resepi Sup Yong Tau Foo ini pernah mamak haji pernah merasa sgt lazat di sebuah kedai makan astaka di Kg.Melayu. Johor Bahru pada tahun 1986. Ia amat lazat bukan kerana intinya tetapi sup..dan berkali kali mamak cuba dptkan formula..dan inilah hasilnya kita kongsi sama.
BAHAN-BAHAN:
Stok Sup / Pengasas sup.
- 3 liter cawan air.
- 2 cawan ikan bilis yg telah basuh dan ditoskan.
- 1 sudu besar biji lada putih.
- 5 ulas bawang putih diketuk.
- 2 ketul kiub stok ayam.
- 2 inci Halia diketuk.
- 1 sudu besar gula.
- Garam secekup rasa.
Cara: Layukan bawang dan ikan bilis, Mendidihkan air dan masukkan ikan bilis dan juga semua bahan-bahan tadi. Simmer/ reneh sup ini selama 1 jam. Seelepas 1 jam tapis airnya dan sedia sup yong tau foo yg lazat 'ala singapura.
No comments:
Post a Comment