Himpunan artikel bermanfaat untuk dijadikan panduan dan tatapan semua.Artikel dari pelbagai sumber seperti FB dan lain2.Kepada sesiapa yang berminat untuk kongsi silakan.Sebenarnya untuk rujukan sendiri.Manusia itu mudah lupa.Yang baik untuk diamalkan yang buruk untuk dielakkan.Sesungguhnya hanya ALLAH maha mengetahui diatas segala sesuatu. If there is any comment feel free to email me at azyaz@yahoo.com Thank You.
Wednesday, July 23, 2014
RESEPI SUP BEREMPAH MAMAK PENANG oleh mamak haji
RESEPI SUP BEREMPAH MAMAK PENANG:
BAHAN-BAHAN:
500gm Daging kambing.
1kg tulang kambing dijadikan "broth" atau air rebusan untuk sup.
4 biji bawang labu sederhana besar. Perlu dikisar halus.
2 sudu besar (tbsp) pes halia bawang putih / 5 ulas bawang putih dan 2 inci halia.
2 keping kayu kayu manis (2").
5 biji buah pelaga.
3 kuntum bunga lawang (star annise).
1/2 sudu (tsp) kecil garam masala (kalau ada dalam simpanan kalau tiada tak apa).*
1/2 sudu kecil (tsp) serbuk lada sula.*
1 sudu besar serbuk jintan putih (cummin powder).*
1 sudu besar serbuk ketumbar (corriander powder).*
3 pokok daun ketumbar, kalau baunya tak suka gunakan daun sup saja.
2 pokok daun bawang dihiris halus untuk dihiaskan ke atas sup.
Bawang goreng untuk hiasan juga.
Garam secukup rasa.
Nota: Tanda (* ) bermakana rempah-rempah ini perlu disediakan dengan goreng kering dan dikisar halus supaya ia lebih harum dari rempah yang belum digoreng kering. Sekiranya anda tidak mempunyai rempah tersedia, gunakan saja rempah kurma 150gm. Kalau tidak ada rempah kurmak gunakan rempah sup adabi, mamak haji rasa rempah sup adabi tersedia bahan-bahan rempah-rempah yang mamak haji sebutkan tetapi baca dulu air yang perlu digunakan. Semoleknya sediakan rempah sup anda sendiri sekiranya ingin rasa sup mamak yang klasik yang segar.
CARA PENYEDIAAN:
1. Seperti mamak haji terangkan kelazatan sup ini banyak bergantung kepada penyediaan "broth". Basuh tulang-tulang kambing. Sediakan sebuah bekas, hidupkan api dapur dan masukkan tulang kambing. Kacau rata tulang-tulang ini supaya ia sedikit terbakar melalui kepanasan bekas merebus. Masukkan 3 liter air kedalam bekas rebusan tulang. Masukkan satu batang celeri telah dihiris dan hirisan 1 biji carrot kedalam air rebusan tulang. Jangan masukkan garam. Biar air rebusan ini mengelegak. Bila air mula mengelegak, perlahankan api dan biar ia direneh selama 1-2 jam. Semasa reneh tutup tudung periok. Selepas dua jam tutup api dan sejukkan. Tapis airnya dan simpan untuk membuat sup. Ia juga boleh disimpan dalam peti sejuk selama seminggu. Sebelum anda buat sup eloklah disediakan air rebusan ini
1. Panaskan bekas buat sup, dan masukkan air rebusan tulang tadi dengan menapis airnya, masukkan Kayu manis, bunga lawang, buah pelaga. masukan halia bawang putih. Masukkan rempah serbuk seperti serbuk jintan putih dan serbuk ketumbar.
2. Masukkan air bawang yang telah kisar. Masukkan daging kambing yang telah bersihkan dan saiz yang anda kehendaki.
3. Biarkan sup mendidih, selepas mendidih perlahankan api dapur dan direneh sehingga daging kambing masak. Masukkan garam dan rasa apa yang tak cukup atau terlebih, ia sungguh mudah untuk kita mengubah mengikut selera kita sendiri.
Nota: kalau diperhatikan mamak haji tidak tumis perencah-perencah sup ini. walau pun ramai yang menumis dahulu sebelum masukkan dalam sup. Seperti mamak haji katakan variasi membuat sup ini berlainan. Bila kita tumis kemungkinan bau haruman akan semerbak didapur dan tetapi bukan dalam sup.
4. Sup kambing perlu dijamu semasa supnya masih berada dalam keadaan panas. Taburkan daun sup dan bawang goreng keatas sup yang dihidangkan. Ia amat lazat sekiranya di makan bersama Roti Benggali. Sup kambing rempah mamak ini sesuai dihidangkan semasa cuaca sejuk kerana ia akan memanaskan tubuh badan kita serta merta. Ia juga amat sesuai untuk suri rumah yang dalam pantang selepas bersalin. Semoga dapat cuba resepi ini dan perelokan lagi mengikut cita rasa anda sendiri. Mamak haji memberi penerangan berjela-jela ini supaya anda faham dan membolehkan anda cipta resepi sendiri mengikut selera anda. Selamat mencuba.
BAHAN-BAHAN:
500gm Daging kambing.
1kg tulang kambing dijadikan "broth" atau air rebusan untuk sup.
4 biji bawang labu sederhana besar. Perlu dikisar halus.
2 sudu besar (tbsp) pes halia bawang putih / 5 ulas bawang putih dan 2 inci halia.
2 keping kayu kayu manis (2").
5 biji buah pelaga.
3 kuntum bunga lawang (star annise).
1/2 sudu (tsp) kecil garam masala (kalau ada dalam simpanan kalau tiada tak apa).*
1/2 sudu kecil (tsp) serbuk lada sula.*
1 sudu besar serbuk jintan putih (cummin powder).*
1 sudu besar serbuk ketumbar (corriander powder).*
3 pokok daun ketumbar, kalau baunya tak suka gunakan daun sup saja.
2 pokok daun bawang dihiris halus untuk dihiaskan ke atas sup.
Bawang goreng untuk hiasan juga.
Garam secukup rasa.
Nota: Tanda (* ) bermakana rempah-rempah ini perlu disediakan dengan goreng kering dan dikisar halus supaya ia lebih harum dari rempah yang belum digoreng kering. Sekiranya anda tidak mempunyai rempah tersedia, gunakan saja rempah kurma 150gm. Kalau tidak ada rempah kurmak gunakan rempah sup adabi, mamak haji rasa rempah sup adabi tersedia bahan-bahan rempah-rempah yang mamak haji sebutkan tetapi baca dulu air yang perlu digunakan. Semoleknya sediakan rempah sup anda sendiri sekiranya ingin rasa sup mamak yang klasik yang segar.
CARA PENYEDIAAN:
1. Seperti mamak haji terangkan kelazatan sup ini banyak bergantung kepada penyediaan "broth". Basuh tulang-tulang kambing. Sediakan sebuah bekas, hidupkan api dapur dan masukkan tulang kambing. Kacau rata tulang-tulang ini supaya ia sedikit terbakar melalui kepanasan bekas merebus. Masukkan 3 liter air kedalam bekas rebusan tulang. Masukkan satu batang celeri telah dihiris dan hirisan 1 biji carrot kedalam air rebusan tulang. Jangan masukkan garam. Biar air rebusan ini mengelegak. Bila air mula mengelegak, perlahankan api dan biar ia direneh selama 1-2 jam. Semasa reneh tutup tudung periok. Selepas dua jam tutup api dan sejukkan. Tapis airnya dan simpan untuk membuat sup. Ia juga boleh disimpan dalam peti sejuk selama seminggu. Sebelum anda buat sup eloklah disediakan air rebusan ini
1. Panaskan bekas buat sup, dan masukkan air rebusan tulang tadi dengan menapis airnya, masukkan Kayu manis, bunga lawang, buah pelaga. masukan halia bawang putih. Masukkan rempah serbuk seperti serbuk jintan putih dan serbuk ketumbar.
2. Masukkan air bawang yang telah kisar. Masukkan daging kambing yang telah bersihkan dan saiz yang anda kehendaki.
3. Biarkan sup mendidih, selepas mendidih perlahankan api dapur dan direneh sehingga daging kambing masak. Masukkan garam dan rasa apa yang tak cukup atau terlebih, ia sungguh mudah untuk kita mengubah mengikut selera kita sendiri.
Nota: kalau diperhatikan mamak haji tidak tumis perencah-perencah sup ini. walau pun ramai yang menumis dahulu sebelum masukkan dalam sup. Seperti mamak haji katakan variasi membuat sup ini berlainan. Bila kita tumis kemungkinan bau haruman akan semerbak didapur dan tetapi bukan dalam sup.
4. Sup kambing perlu dijamu semasa supnya masih berada dalam keadaan panas. Taburkan daun sup dan bawang goreng keatas sup yang dihidangkan. Ia amat lazat sekiranya di makan bersama Roti Benggali. Sup kambing rempah mamak ini sesuai dihidangkan semasa cuaca sejuk kerana ia akan memanaskan tubuh badan kita serta merta. Ia juga amat sesuai untuk suri rumah yang dalam pantang selepas bersalin. Semoga dapat cuba resepi ini dan perelokan lagi mengikut cita rasa anda sendiri. Mamak haji memberi penerangan berjela-jela ini supaya anda faham dan membolehkan anda cipta resepi sendiri mengikut selera anda. Selamat mencuba.
Asas Penyediaan Sup:
Jangan lupa buang lemak bila buat broth untuk asas sup..dengan reneh tulang selama 1-2 jam..sejukkan dan masukan kedalam peti sejuk dan buang lemak yg terapung di atas stok sup anda...
DOES COCONUT WATER HELP IN DIABETES?
DOES COCONUT WATER HELP IN DIABETES?
Diabetes mellitus is a chronic disease caused by the inability of the pancreas to produce insulin or to use the insulin produced in the proper way. Diabetes is the 7th leading cause of death among Americans; over 15 million Americans suffer from one form or another of this disease.
The coconut “water”, inside the nut, is sterile, and safer to drink than the often microbially-infested surface waters. The mineral profile of the coconut water (not coconut “milk”, which is made with pulp) is almost exactly the mineral electrolyte profile your cells need for health — potassium, calcium, sodium, phosphorus, iron, zinc, manganese, copper along with vital amino acids. Although “fatty”, coconuts contain no cholesterol.
Coconut water, that delightful clear liquid extracted from green coconuts extremely healthy. Fresh coconuts are an alkaline pH food, and so they can help combat the modern acid-producing life-style which eats away at your circulatory system and organs. Coconuts are also a high-fiber, low-glycemic food and they have a low carb profile along with their protein. Every ounce of shredded coconut contains about 5 grams of fiber. Your quota of fiber should aim to be around 30 - 35 grams, daily.
It has a lot of nutritional properties that can help in the treatment of various ailments. Among these nutritional benefits of coconut water, is the control of diabetes. Yes, coconut water is good for diabetics because it is rich in a lot of nutrients that are required by diabetics to keep their sugar levels in control. Let us discuss it here, how coconut water is good for diabetics.
Improves your blood circulation
Due to improper blood circulation in their body diabetic persons generally experience some discomforting symptoms like numbness in their feet, kidney failure and even loss of vision. Consumption of coconut water, has the ability to improve the blood circulation within the body. It helps to widen the blood vessels (which get constricted due to the formation of plaque within them), and thus helps the blood to flow smoothly through them. This, in turn, gives relief from some of the symptoms and helps to fight against atherosclerosis.
Due to improper blood circulation in their body diabetic persons generally experience some discomforting symptoms like numbness in their feet, kidney failure and even loss of vision. Consumption of coconut water, has the ability to improve the blood circulation within the body. It helps to widen the blood vessels (which get constricted due to the formation of plaque within them), and thus helps the blood to flow smoothly through them. This, in turn, gives relief from some of the symptoms and helps to fight against atherosclerosis.
Helps Controlling your weight
Drinking coconut water has the ability to satiate your hunger, and prevent you from eating in excess. Not just that, it has tremendous nutritional values of minerals, salts, good fats and absolutely no cholesterol. One important thing that diabetics are always required to keep a watch on, apart from their sugar intake, is their weight. Plus, it's extremely palatable. So you can relish the goodness of a glass of coconut water as a midday snack when your stomach grumbles in hunger.
Drinking coconut water has the ability to satiate your hunger, and prevent you from eating in excess. Not just that, it has tremendous nutritional values of minerals, salts, good fats and absolutely no cholesterol. One important thing that diabetics are always required to keep a watch on, apart from their sugar intake, is their weight. Plus, it's extremely palatable. So you can relish the goodness of a glass of coconut water as a midday snack when your stomach grumbles in hunger.
Improves Metabolism
Coconut water can be included in diabetics diet plan as it has some properties that enable a faster metabolic rate in your body. When your metabolic rate increases, your body is digesting and burning the sugars fast. As a consequence, the insulin in the blood is also getting burned faster. This means you have more energy in your body. So, coconut water
is a favorable inclusion that diabetics can make in their diet, at least twice a week.
It is Low in Carbs and high in fibre
Coconut water can be included in diabetics diet plan as it has some properties that enable a faster metabolic rate in your body. When your metabolic rate increases, your body is digesting and burning the sugars fast. As a consequence, the insulin in the blood is also getting burned faster. This means you have more energy in your body. So, coconut water
is a favorable inclusion that diabetics can make in their diet, at least twice a week.
It is Low in Carbs and high in fibre
Coconut water is the perfect example of a food item that qualifies as a low carb and high fiber one, especially for diabetics. You can enjoy a glass full of coconut water and also indulge yourself in the super soft and delicious flesh of a young coconut.
Provides vital nutrients
Coconut water, in addition to the above-mentioned uses, also contains minerals, anti-oxidants, omega-3 fatty acids, etc. all of which are necessary for diabetics to control their sugar level and also their weight. When you drink coconut water, and your metabolism rate increases (as mentioned above), your blood also begins to carry oxygen more efficiently. When your blood has enough oxygen, you have more energy and you can carry out your daily activities with ease.
Provides vital nutrients
Coconut water, in addition to the above-mentioned uses, also contains minerals, anti-oxidants, omega-3 fatty acids, etc. all of which are necessary for diabetics to control their sugar level and also their weight. When you drink coconut water, and your metabolism rate increases (as mentioned above), your blood also begins to carry oxygen more efficiently. When your blood has enough oxygen, you have more energy and you can carry out your daily activities with ease.
Naturally anti viral
Coconut is a potent anti-viral food and it is proving to be helpful in combating yeast-infections and the Epstein-Barr like virus which is associated with Chronic Fatigue Syndrome, too. Lauric acid and caprylic acid are the most effective, active anti-virals.
Those were some of the major advantages that the consumption of coconut water by diabetics can lead to. It is a delicious cold beverage that you can enjoy at any time of the day. However, remember that anything taken in excess can cause problems later on. So, even if you know that coconut water is good for diabetics, drink it in moderation, and after the consultation of your doctor to reap its many benefits.
Coconut is a potent anti-viral food and it is proving to be helpful in combating yeast-infections and the Epstein-Barr like virus which is associated with Chronic Fatigue Syndrome, too. Lauric acid and caprylic acid are the most effective, active anti-virals.
Those were some of the major advantages that the consumption of coconut water by diabetics can lead to. It is a delicious cold beverage that you can enjoy at any time of the day. However, remember that anything taken in excess can cause problems later on. So, even if you know that coconut water is good for diabetics, drink it in moderation, and after the consultation of your doctor to reap its many benefits.
Panduan Belajar Makan Sayur
Masih ramai lagi yang tidak sedar akan kepentingan pengambilan sayur-sayuran dalam menu seharian. Hanya kerana rasa sayur yang mungkin sedikit pahit atau tidak enak membuatkan ramai individu bertindak tidak makan sayur. Kandungan antioksidan di dalamnya memiliki pelbagai manfaat sehingga menjadikan sayur-sayuran ini amat berharga untuk kesihatan. Kerana itu penting untuk anda belajar perlahan-lahan menambahkan sayur di dalam hidangan anda.
Tambahkan sayuran di dalam hidangan kegemaran
- Tambahkan sayur-sayuran seperti brokoli, sawi, tauge ataupun kubis dalam campuran makanan anda. Bagi makanan ala barat seperti pasta atau makaroni, tumiskan sayuran seperti asparagus, cendawan brokoli dan tomato di dalam minyak zaitun. Tambahkan sedikit keju, tentu akan lebih lazat. Jangan lupa juga tambahkan sedikit herba bagi menaikkan aroma hidangan anda.
Potong nipis
- Terdapat banyak sayuran yang sesuai untuk dijadikan salad seperti Bawang Bombay, Lobak Merah parut, timun yang dihiris nipis. Kubis atau Kacang Hijau. Cara yang baik untuk menikmatinya ialah dengan menghirisnya dengan nipis dan campurkan kesemuanya. Hirisan buah-buahan manis atau masam juga boleh ditambah bagi memberikan tekstur dan rasa berbeza dalam hidangan salad.
Minum jus sayuran
- Anda boleh juga buat jus sayur-sayuran versi anda sendiri dengan menambah sedikit jus daripada minuman botol. Contohnya kisar Lobak Merah bersama sedikit Jus Mangga atau Oren daripada botol. Namun, sebaiknya gunakan sahaja buah-buahan asli dengan tidak menambahkan gula sebagai perasa tambahan.
Gunakan Kaedah Memanggang
- Anda boleh memilih untuk memanggang beberapa jenis sayuran dan tambahkan rencah kegemaran anda atau anda boleh memilih untuk menambah perasa seperti garam ataupun serbuk cili. Pastikan untuk menyapu sayuran yang hendak dipanggang dengan sedikit minyak zaitun terlebih dahulu. Sayuran seperti terung atau cendawan yang dipanggang memang enak
DATES TONIC
DATES TONIC :
Take 2-3 dry dates and soak them in water every morning. In the evening boil them in 250ml milk until half the quantity of milk remains. Cool and add one teaspoon honey as a sweetener. Eat the dates and drink the milk. This can be taken one hour before going to bed. Do not drink water for 2 hours after taking this tonic. This tonic strength to lungs, increases blood circulation, cleans the bowels.
Take 2-3 dry dates and soak them in water every morning. In the evening boil them in 250ml milk until half the quantity of milk remains. Cool and add one teaspoon honey as a sweetener. Eat the dates and drink the milk. This can be taken one hour before going to bed. Do not drink water for 2 hours after taking this tonic. This tonic strength to lungs, increases blood circulation, cleans the bowels.
Keep sharing
Menjernihkan Minyak Masak
Ramai yang tidak 'sampai hati' untuk membuang lebihan minyak gorengan yang kelihatan masih elok untuk dipakai semula.
Namun, minyak masak yang telah digunakan akan bertukar warna menjadi sedikit keruh.
Bagi yang mencari-cari petua untuk menjernihkan minyak agar ianya boleh digunakan semula, ikuti petua mudah ini.
Setiap kali selepas menggoreng, ambil sedikit kerak nasi dan goreng kerak menggunakan minyak tersebut.
Warna hitam pada minyak akan diserap oleh kerak nasi dan minyak akan menjadi jernih semula.
Tuesday, July 22, 2014
Budaya Buruk Bulan Puasa
Menjadi kebiasaan di bulan Ramadan lauk pauk atau hidangan yang tidak habis ketika berbuka di simpan dalam peti sejuk.
Malangnya, tindakan ini sebenarnya menggalakkan bakteria dan kulat membiak pada hidangan. Memanglah saja ‘makan penyakit’
Bagi mengelakkan pembaziran, dan supaya tidak makan makanan yang disimpan terlalu lama, jangan masak terlalu banyak.
Masak cukup untuk sekali waktu makan sahaja. Sekiranya ada sisa makanan, simpan di dalam peti sejuk dengan segera.
Juice Away Kidney&Gallbladder Stones
Juice Away Kidney&Gallbladder Stones
I love this recipe! This can actually help relieve and dissolve kidney and gallbladder stones and helps promote healthy digestive and G.I function. You'll need 1/4 of a large pineapple, 2 celery stalks, 1 lemon, 1 lime, 1 in. ginger root.. and presto! A healthy juice!
Resipi: AYAM KALASAN: oleh mamak haji
Resipi: AYAM KALASAN:
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam dibersihkan dan dipotong "butterflying"..seperti mamak haji berikan gambaq.
- 500 ml santan.
- 250 Air Kelapa.
- 3-4 helai daun salam Indonesia.
- 2 batang serai diketuk pada perdunya.
- 1 inci lengkuas diketuk saja.
- 3 sudu gula merah atau gula jawa.
- Garam secukup rasa.
- Nak tambah daun selasih pun boleh.
1 ekor ayam dibersihkan dan dipotong "butterflying"..seperti mamak haji berikan gambaq.
- 500 ml santan.
- 250 Air Kelapa.
- 3-4 helai daun salam Indonesia.
- 2 batang serai diketuk pada perdunya.
- 1 inci lengkuas diketuk saja.
- 3 sudu gula merah atau gula jawa.
- Garam secukup rasa.
- Nak tambah daun selasih pun boleh.
Bahan untuk tumbuk atau kisar:
- 7 biji bawang merah ros.
- 5 ulas bawang putih.
- 5 biji buah keras.
- 1 sudu besar serbuk ketumbar.
- 1 sudu kecil serbuk jintan putih.
Kisar semua bahan-bahan tumisan ini halus dan ketepikan.
- 7 biji bawang merah ros.
- 5 ulas bawang putih.
- 5 biji buah keras.
- 1 sudu besar serbuk ketumbar.
- 1 sudu kecil serbuk jintan putih.
Kisar semua bahan-bahan tumisan ini halus dan ketepikan.
CARA MENYEDIAKAN:
1. Satukan semua bahan-bahan kisaran tadi dan santan, Air Kelapa,helai daun salam, serai, lengkuas, gula merah, Garam secukup rasa dalam sebuah periok.
2. Renehkan di atas api dapur yang kecil, masukkan ayam dan masak ayam sehingga semua perencah serap dalam ayam dan ayam masak sekali. Biarkan kuah menjadi pekat kering.
3.Keluarkan ayam dan panggang atau boleh masukkan dalam oven untuk bakar dalam suhu 200C selama 30 minit atau sehingga kulit ayam jadi ranggup/cruncy.
4. Kalau malas nak bakar, potong empat goreng saja. Hidangkan dengan daun selasih dan sambalnya.
1. Satukan semua bahan-bahan kisaran tadi dan santan, Air Kelapa,helai daun salam, serai, lengkuas, gula merah, Garam secukup rasa dalam sebuah periok.
2. Renehkan di atas api dapur yang kecil, masukkan ayam dan masak ayam sehingga semua perencah serap dalam ayam dan ayam masak sekali. Biarkan kuah menjadi pekat kering.
3.Keluarkan ayam dan panggang atau boleh masukkan dalam oven untuk bakar dalam suhu 200C selama 30 minit atau sehingga kulit ayam jadi ranggup/cruncy.
4. Kalau malas nak bakar, potong empat goreng saja. Hidangkan dengan daun selasih dan sambalnya.
Resepi Sambalnya:
bahan-bahan;
- 6 tangkai cili merah.
- 3-4 cili padi ikut kepedasan anda kehendaki.
- 1 sudu kecil belacan bakar.
- 1/2 kecil gula merah.
- 2 biji limau nipis , perah jusnya.
- Garam dan Aji secukup rasa.
Cara-cara:
Tumbuk halus semua bahan-bahan ini dan adunkan dengan jus limau.
Cara potong ayam *butterflying*
Sekira nya nak grill ayam se ekor pastikan anda, "Butterflying"..atau jadikan ayam itu mcm rama-rama yea..supaya seluruh badan ayam itu terletak rapat dengan permukaan grill..tak kira apa saja jenis masakan yg anda ingin panggang..mamak haji ulang balik ini..
:
bahan-bahan;
- 6 tangkai cili merah.
- 3-4 cili padi ikut kepedasan anda kehendaki.
- 1 sudu kecil belacan bakar.
- 1/2 kecil gula merah.
- 2 biji limau nipis , perah jusnya.
- Garam dan Aji secukup rasa.
Cara-cara:
Tumbuk halus semua bahan-bahan ini dan adunkan dengan jus limau.
Cara potong ayam *butterflying*
Sekira nya nak grill ayam se ekor pastikan anda, "Butterflying"..atau jadikan ayam itu mcm rama-rama yea..supaya seluruh badan ayam itu terletak rapat dengan permukaan grill..tak kira apa saja jenis masakan yg anda ingin panggang..mamak haji ulang balik ini..
:
Petua Memasak Ketupat
Tidak sabar-sabar menanti Hari Raya kerana di waktu itu pelbagai jenis hidangan yang istimewa dapat disajikan kepada ahli keluarga, sanak saudara dan sahabat handai.
Salah satu sajian yang menjadi kewajipan ialah Rendang dan Ketupat. Seperti yang kita sedia maklum, merebus ketupat memerlukan masa yang panjang. Elakkan ketupat tidak masak atau terlebih merebus dengan cara ini.
Sewaktu merebus ketupat, tutup periuk dan letakkan pemberat di atas periuk. Sering perhatikan air rebusan dan tambahkan jika air berkurangan dengan menggunakan air panas.
Alihkan kedudukan ketupat di bahagian bawah ke atas, begitulah sebaliknya bagi memastikan ketupat dimasak dengan sempurna. Selamat mencuba.
Respi terbaik utk pagi syawal dari sahabat Zu Reen(mamak haji)
Respi terbaik utk pagi syawal dari sahabat Zu Reen:
Respi Rendang Madura
****************
1 Ayam dipotong2
5 btg serai kerat 2 *
1 inci halia *
1 inci lengkuas *
5 helai daun limau purut
3 senduk cili blander (bawang putih merah)
sbiji kelapa parut..( separuh perah ambil santan.. separuh lg blender)
kicap lemak manis
kerisik 3 sudu besau
yg bertanda* ni ketuk2 je
caranye:
goreng serai.. masukkn yg tnda *
lps 2 mnit masukkn cili blander.. masak hga naik myk. Masukkn ayam santan..kelapa blender.Kicap.hampir kering masukkn daun limau purut & kerisik
bila hampir kering.. rasa manis masinnye.. x cukup.. tmbah kicap..samada yang manis @ masin( rendang ni rasa manis2 ..
Respi Rendang Madura
****************
1 Ayam dipotong2
5 btg serai kerat 2 *
1 inci halia *
1 inci lengkuas *
5 helai daun limau purut
3 senduk cili blander (bawang putih merah)
sbiji kelapa parut..( separuh perah ambil santan.. separuh lg blender)
kicap lemak manis
kerisik 3 sudu besau
yg bertanda* ni ketuk2 je
caranye:
goreng serai.. masukkn yg tnda *
lps 2 mnit masukkn cili blander.. masak hga naik myk. Masukkn ayam santan..kelapa blender.Kicap.hampir kering masukkn daun limau purut & kerisik
bila hampir kering.. rasa manis masinnye.. x cukup.. tmbah kicap..samada yang manis @ masin( rendang ni rasa manis2 ..
TIP-TIP KATERING : CARA BASUH PERIOK NASI YG. BERKERAK.
TIP-TIP KATERING : CARA BASUH PERIOK NASI YG. BERKERAK.
Membasuh periok nasi gunakan gas LPG adalah masalah besar. Lebih-lebih lagi kerak nasi. Biasanya permukaan periok nasi ini diselaputi dengan semburan bahan yang tidak melekat permukaannya. Tetapi lama-kelamaan bahan selaput ini akan terhaus kerana gunakan berus dawai keluli atau pun bahan aktif sabun. Oleh kerana periok ini diperbuat dari aluminium jangan sekali-kali gunakan alat pengikis untuk kikis kerak dibuat dari bahan lebih keras dari aluminium seperti scrupper. Rendamkan kuali selama 30 minit. Gunakan TUDUNG BEKAS SABUN BASUH PINGAN MANGKOK seperti tudung sabun axion untuk membersihkan periok anda. Letakan tudung itu di tapak tangan anda dan terus gosok. Semua kerak nasi akan terkeluar sendiri. Untuk membasuh flask nasi juga boleh gunakan kaedah ini. Guna tudng ini selamat, kerana tidak akan merosakan permukaan periok atau flask nasi anda. Ia mudah dan cepat.
Membasuh periok nasi gunakan gas LPG adalah masalah besar. Lebih-lebih lagi kerak nasi. Biasanya permukaan periok nasi ini diselaputi dengan semburan bahan yang tidak melekat permukaannya. Tetapi lama-kelamaan bahan selaput ini akan terhaus kerana gunakan berus dawai keluli atau pun bahan aktif sabun. Oleh kerana periok ini diperbuat dari aluminium jangan sekali-kali gunakan alat pengikis untuk kikis kerak dibuat dari bahan lebih keras dari aluminium seperti scrupper. Rendamkan kuali selama 30 minit. Gunakan TUDUNG BEKAS SABUN BASUH PINGAN MANGKOK seperti tudung sabun axion untuk membersihkan periok anda. Letakan tudung itu di tapak tangan anda dan terus gosok. Semua kerak nasi akan terkeluar sendiri. Untuk membasuh flask nasi juga boleh gunakan kaedah ini. Guna tudng ini selamat, kerana tidak akan merosakan permukaan periok atau flask nasi anda. Ia mudah dan cepat.
RESEPI: SERUNDING AYAM oleh mamak haji
RESEPI: SERUNDING AYAM
BAHAN-BAHAN:
250 gm isi ayam. Basuh dan bersihkan ketulan ayam. Didihkan dengan api sederhana untuk menjaga kualiti isi ayam. Selepas masak carik-carekan isi-isi ayam menjadi halus.
BAHAN TUMIS:
- 2 Sudu besar (tbsp) minyak masak.
- 150 ml santan.
- 5 ulas bawang putih.
- 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam.
- 2 cm kunyit hidup yang telah panggang.
- 2 cm lengkuas yang telah panggang.
- 1 helai daun salam (Indonesian Bay Leaf).
- 10 gm asam jawa.
- 3 butir bawang merah (kecil).
- 1/2 sudu kecil (tsp) garam.
- 150 gm gula merah/hitam.
- 1 biji buah keras.
- 1 sudu kecil (tsp) biji ketumbar yg telah goreng kering.
CARA-CARA MEMASAK:
1. Ketulan ayam perlu dibasuh dan di rebus dengan api yang sederhana sehingga isi ayam lembut. Hindarkan kulit ayam. Carek halus isi ayam.
2. Kunyit hidup dan Lengkuas yang telah panggang, bawang, buah keras, biji rempah ketumbar dan bawang putih perlu ditumbuk halus.
3. Larutkan 10gm asam jawa dalam 10 sudu besar stok ayam. Cuma gunakan 1 sudu besar air asam jawa untuk masakan ini.
4. Panaskan kuali bersama minyak. Bila minyak panas masukkan semua perencah yang telah ditumbuk halus bersama dengan lada hitam dan daun salam.
5. Bila perencah naik bau harum masukkan daging ayam yang telah carek. Masukkan gula merah dan santan.
6. Masak sehingga semua bahan-bahan ini resap dalam daging ayam.
7. Keluarkan dari kuali dan ratakan dalam bekas (tray) ketuhar (oven). Bakar daging ayam ini di ketuhar dalam suhu 180 darjah C. selama 30 min sehingga warna serunding anda bertukar kepada keperangan dan kering.
8. Keluarkan dari ketuhar dan sejukkan dalam suhu dapur. Masukkan serunding ini kedalam bekas kedap udara. Anda simpan sehingga 7-14 hari. Selamat mencuba.
Nota: Lain kali ketulan daging atau ayam dalam lauk yang habis jangan dibuang, sebelum basi cepat-cepat basuh dan simpan dalam peti sejuk. Aneka masakan boleh dibuat seperti serunding di atas, begedel , inti karipap dan banyak lagi. Wassalam.
BAHAN-BAHAN:
250 gm isi ayam. Basuh dan bersihkan ketulan ayam. Didihkan dengan api sederhana untuk menjaga kualiti isi ayam. Selepas masak carik-carekan isi-isi ayam menjadi halus.
BAHAN TUMIS:
- 2 Sudu besar (tbsp) minyak masak.
- 150 ml santan.
- 5 ulas bawang putih.
- 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam.
- 2 cm kunyit hidup yang telah panggang.
- 2 cm lengkuas yang telah panggang.
- 1 helai daun salam (Indonesian Bay Leaf).
- 10 gm asam jawa.
- 3 butir bawang merah (kecil).
- 1/2 sudu kecil (tsp) garam.
- 150 gm gula merah/hitam.
- 1 biji buah keras.
- 1 sudu kecil (tsp) biji ketumbar yg telah goreng kering.
CARA-CARA MEMASAK:
1. Ketulan ayam perlu dibasuh dan di rebus dengan api yang sederhana sehingga isi ayam lembut. Hindarkan kulit ayam. Carek halus isi ayam.
2. Kunyit hidup dan Lengkuas yang telah panggang, bawang, buah keras, biji rempah ketumbar dan bawang putih perlu ditumbuk halus.
3. Larutkan 10gm asam jawa dalam 10 sudu besar stok ayam. Cuma gunakan 1 sudu besar air asam jawa untuk masakan ini.
4. Panaskan kuali bersama minyak. Bila minyak panas masukkan semua perencah yang telah ditumbuk halus bersama dengan lada hitam dan daun salam.
5. Bila perencah naik bau harum masukkan daging ayam yang telah carek. Masukkan gula merah dan santan.
6. Masak sehingga semua bahan-bahan ini resap dalam daging ayam.
7. Keluarkan dari kuali dan ratakan dalam bekas (tray) ketuhar (oven). Bakar daging ayam ini di ketuhar dalam suhu 180 darjah C. selama 30 min sehingga warna serunding anda bertukar kepada keperangan dan kering.
8. Keluarkan dari ketuhar dan sejukkan dalam suhu dapur. Masukkan serunding ini kedalam bekas kedap udara. Anda simpan sehingga 7-14 hari. Selamat mencuba.
Nota: Lain kali ketulan daging atau ayam dalam lauk yang habis jangan dibuang, sebelum basi cepat-cepat basuh dan simpan dalam peti sejuk. Aneka masakan boleh dibuat seperti serunding di atas, begedel , inti karipap dan banyak lagi. Wassalam.
Monday, July 21, 2014
Tips jika telur terpecah di lantai
Tips jika telur terpecah di lantai
Taburkan garam hingga menutupi permukaan telur yang pecah
Kemudian tunggu seketika(dalam beberapa minit sambil anda buat kerja lain)
Kemudian lapkan sahaja, telur yang pecah akan menyerap dengan garam, maka tiada lagi bau hanyir telur dan lantai bersih dan tidak melekit.
Selamat mencuba!
GPS for Layl al-Qadar: Use this to catch it!
GPS for Layl al-Qadar: Use this to catch it!
Its Blessed Name: Laylat al-Qadar
Night [Layl]: indicates the time from sunset till dawn.
Power [al-Qadar]: This word carries a number of different meanings such as honor, serenity, judgment, and power. The scholars differed over the meaning of this word when used in relation to that special night that takes place during the month of Ramadan. Here are the most common interpretations:
Night [Layl]: indicates the time from sunset till dawn.
Power [al-Qadar]: This word carries a number of different meanings such as honor, serenity, judgment, and power. The scholars differed over the meaning of this word when used in relation to that special night that takes place during the month of Ramadan. Here are the most common interpretations:
1. Magnificence and Honor.
This meaning is obvious because it is the night that the Qur’an was sent, Prophethood was announced and the angels descend. Other scholars held that the one who revived this night with worship would become honorable because Allah (swt) would raise rank.
This meaning is obvious because it is the night that the Qur’an was sent, Prophethood was announced and the angels descend. Other scholars held that the one who revived this night with worship would become honorable because Allah (swt) would raise rank.
Lessons
As Muslims we should feel honored because Laylat-al-Qadar was the night that the Qur’an was sent and the Prophet ï·º was chosen by Allah. However, this was also the night that witnessed the birth of a new religious nation – the nation of the Prophet ï·º – and we are blessed to belong to that nation. Do you feel humble? Do you feel blessed to be a part of that nation? Do you feel and share the greatness of this night? Do your actions reflect that humility? If one wants to be honored, then let him do so by worshiping Allah.
As Muslims we should feel honored because Laylat-al-Qadar was the night that the Qur’an was sent and the Prophet ï·º was chosen by Allah. However, this was also the night that witnessed the birth of a new religious nation – the nation of the Prophet ï·º – and we are blessed to belong to that nation. Do you feel humble? Do you feel blessed to be a part of that nation? Do you feel and share the greatness of this night? Do your actions reflect that humility? If one wants to be honored, then let him do so by worshiping Allah.
2. Something Restricted or Difficult to Attain.
The exact date of Laylat al-Qadar is unknown; the knowledge of its occurrence is restricted from men. The only way to find it is to put forth effort and seek it. It is also said that the earth becomes full with the presence of an infinite number of malaikah (angels).
The exact date of Laylat al-Qadar is unknown; the knowledge of its occurrence is restricted from men. The only way to find it is to put forth effort and seek it. It is also said that the earth becomes full with the presence of an infinite number of malaikah (angels).
Lessons
When something is hidden, it is a sign of its value. One who truly understands this will work to find the hidden treasure in this night.
When something is hidden, it is a sign of its value. One who truly understands this will work to find the hidden treasure in this night.
3. Judgment and Decision.
This is the night when the angels will distribute what is destined for Allah’s servants with regards to those servants’ provisions and lifespan for the next year. Some scholars contended that the night which ones provisions and life were to be given is during the middle of the month of Sh’aban (the month preceding Ramadan). However, the majority of scholars hold that it is this night, the Night of Power.
This is the night when the angels will distribute what is destined for Allah’s servants with regards to those servants’ provisions and lifespan for the next year. Some scholars contended that the night which ones provisions and life were to be given is during the middle of the month of Sh’aban (the month preceding Ramadan). However, the majority of scholars hold that it is this night, the Night of Power.
Its Signs
When Does it Occur?
Laylat al-Qadar takes place in the last ten nights of Ramadan. The Prophet ï·º said, “I witnessed the Night of Power, then I forgot [which night it was]. It happens in the last ten nights (of Ramadan).” (Ibn Hiban)
When Does it Occur?
Laylat al-Qadar takes place in the last ten nights of Ramadan. The Prophet ï·º said, “I witnessed the Night of Power, then I forgot [which night it was]. It happens in the last ten nights (of Ramadan).” (Ibn Hiban)
The Night
The night is mild, as stated by the Prophet ï·º, “The night of power is a mild night neither hot nor cold.” (Ibn Khuzaymah, authentic.
The night is mild, as stated by the Prophet ï·º, “The night of power is a mild night neither hot nor cold.” (Ibn Khuzaymah, authentic.
The number of angels out that night are too numerous to count.
The Prophet ï·º said, “The number of angels present that night on earth cannot be counted.” (Ibn Khuzaymah, good hadith)
The Prophet ï·º said, “The number of angels present that night on earth cannot be counted.” (Ibn Khuzaymah, good hadith)
It is a clear night and the stars are visible: The Prophet ï·º said, “The night of power is a clear night… as though its moon uncovers the nights’ stars.” (Ibn Hibban)
The Morning After
The sun rises in the morning after the Night of Power “red and weak.” (Ibn Khuzaimah, authentic)
The sun rises in the morning after the Night of Power “red and weak.” (Ibn Khuzaimah, authentic)
In another hadith, the Prophet ï·º said about its sunrise that it is “white, having no rays”. [Muslim]. Having no rays is explained by the narration above as being “weak.”
Things to do
Pray.
Read Qur’an.
Make dhikr.
Engage in worship in its strict sense.
Be kind to others.
If you’re in the Masjid, be clean.
Avoid being rude.
Pray.
Read Qur’an.
Make dhikr.
Engage in worship in its strict sense.
Be kind to others.
If you’re in the Masjid, be clean.
Avoid being rude.
Things not to do
Talk and waste one’s time socializing.
Commit sins.
Sleep the night away.
Making the Masjid untidy.
What if I Have Commitments the Next Day?
Talk and waste one’s time socializing.
Commit sins.
Sleep the night away.
Making the Masjid untidy.
What if I Have Commitments the Next Day?
What To do If the Scholars Differ
Surely, folks may have started a day before or after (according to who they follow) when fasting. In such cases, a person should pray a little every night, coupling it with the intention to catch this blessed night. The Prophet (sa) said, "Actions are based on intentions."
Surely, folks may have started a day before or after (according to who they follow) when fasting. In such cases, a person should pray a little every night, coupling it with the intention to catch this blessed night. The Prophet (sa) said, "Actions are based on intentions."
Do You Have to Stand the Whole Night
Scholars noted that one does not have to stand the entire night to experience it. One could worship for a short while and still receive the blessings of the night. Thus those who have to work, take care of the kids, or other responsibilities need only worship for a short while. [See Fath al-Bari of Ibn Hajar.]
Scholars noted that one does not have to stand the entire night to experience it. One could worship for a short while and still receive the blessings of the night. Thus those who have to work, take care of the kids, or other responsibilities need only worship for a short while. [See Fath al-Bari of Ibn Hajar.]
May Allah grant us guidance to experience this night.
Suhaib Webb
Founder, Ella Collins Institute
Resident Scholar, Islamic Society of Boston Cultural Center (ISBCC)
Founder, Ella Collins Institute
Resident Scholar, Islamic Society of Boston Cultural Center (ISBCC)
Wife DOES NOT WORK???
My Wife DOES NOT WORK !!!
Conversation between a Husband (H) and a Psychologist (P):
P : What do you do for a living Mr. Bandy?
H : I work as an Accountant in a Bank.
H : I work as an Accountant in a Bank.
P : Your Wife ?
H : She doesn't work. She's a Housewife only.
H : She doesn't work. She's a Housewife only.
P : Who makes breakfast for your family in the morning?
H : My Wife, because she doesn't work.
H : My Wife, because she doesn't work.
P : At what time does your wife wake up for making breakfast?
H : She wakes up at around 5 am because she cleans the house first before making breakfast.
H : She wakes up at around 5 am because she cleans the house first before making breakfast.
P : How do your kids go to school?
H : My wife takes them to school, because she doesn't work.
H : My wife takes them to school, because she doesn't work.
P : After taking your kids to school, what does she do?
H : She goes to the market, then goes back home for cooking and laundry. You know, she doesn't work.
H : She goes to the market, then goes back home for cooking and laundry. You know, she doesn't work.
P : In the evening, after you go back home from office, what do you do?
H : Take rest, because i'm tired due to all day works.
H : Take rest, because i'm tired due to all day works.
P : What does your wife do then?
H : She prepares meals, serving our kids, preparing meals for me and cleaning the dishes, cleaning the house then taking kids to bed.
H : She prepares meals, serving our kids, preparing meals for me and cleaning the dishes, cleaning the house then taking kids to bed.
Whom do you think works more, from the story above???
The daily routines of your wives commence from early morning to late night. That is called 'DOESN'T WORK'??!!
Yes, Being Housewives do not need Certificate of Study, even High Position, but their ROLE/PART is very important!
Appreciate your wives. Because their sacrifices are uncountable. This should be a reminder and reflection for all of us to understand and appreciate each others roles.
Halia Lembutkan Daging
Tentu ramai yang tidak melepaskan peluang untuk memasak hidangan daging sempena Hari Raya yang bakal tiba.
Namun, umum mengetahui bahawa memasak daging memerlukan masa yang lama.
Tetapi jangan risau kerana terdapat petua mudah bagi melembutkan daging. Caranya adalah seperti berikut:
Tumbuk halia dan campurkan sedikit garam. Perapkan bahan ini dengan daging kira-kira setengah jam. Kemudian bilas dengan air dan bolehlah dimasak seperti biasa.
Resepi No Bake Oreo Cheesecake
Resepi No Bake Oreo Cheesecake
Cara-cara:
1. 9 keping biskut oreo dihancurkan. 2/3 campur dengan melted butter, bila dah texture dia macam pasir basah mampatkan dalam loyang (better pastikan loyang dah letak baking paper supaya mudah nak keluarkan balik bila dah siap) - masukkan dlm freezer (tempat ais tau) dalam 20 minit.
2. Cream cheese 200g dipukul dengan 1@2 sudu besar gula, 40g susu pekat. Kalau nak letak whipped cream pun bagus jugak tapi saya tak letak untuk kali ni hihii. Pukul bagi sebati.Kemanisan boleh adjust. kalau ikut recipe asal dia lagiiiii banyak susu and gula dia letak. tapi yang ni pun dah manis tau.
3. Masukkan 1/3 oreo hancur tadi ke dalam adunan no. 2.
4. Masukkan bancuhan tadi dalam loyang yg ada oreo mampat tadi.
5. Masukkan balik dalam freezer selama 5-6 jam atau semalaman. Siap
Selamat Mencuba.
::resipi pelbagai citarasa::
PETUA 8P UNTUK KEBAHAGIAAN SUAMI ISTERI
PETUA 8P UNTUK KEBAHAGIAAN SUAMI ISTERI
1. P yang pertama ialah ‘puji’ iaitu setiap pasangan perlu saling memuji antara satu sama lain dalam semua aspek kehidupan seperti masakan atau ucapan terim! a kasih apabila diberi pertolongan.
2. Katanya, P kedua ialah ‘peluk’ yang mana pasangan suami isteri hendaklah selalu peluk memeluk antara satu sama lain sekerap mungkin pada setiap hari kerana pelukan itu adalah belaian penuh kasih sayang.
3. P seterusnya ialah ‘penghargaan’ di mana amalan memberi hadiah boleh menambah kasih sayang.
4. ‘Perhatian’ adalah P keempat yang mesti diambil berat kerana kekurangan perhatian boleh mengakibatkan pasangan terasa diabaikan,
5. Ustazah Siti Nur Bahyah berkata, P seterusnya mewakili ‘persefahaman’
6. Menurutnya, P selanjutnya membawa maksud ‘pergaulan’ iaitu pasangan suami isteri mesti menjaga pergaulan masing-masing dengan orang lain bagi mengelakkannya daripada melampaui batas, menimbulkan cemburu seterusnya membawa kepada pembabitan orang ketiga.
7. Beliau berkata, satu lagi P adalah ‘percutian’ di mana kita perlu merancang percutian berdua-duaan dengan pasangan di tempat yang jauh daripada kesibukan dan kehidupan rutin.
8. Katanya, P yang terakhir ialah ‘permohonan’ iaitu doa kepada ALLAH supaya merapatkan kasih sayang antara pasangan suami isteri serta dijauhi daripada godaan kemewahan dan keseronokan dunia.
✔ Ustazah Siti Nur Bahyah juga menurunkan beberapa amalan doa selepas solat yang boleh merapatkan hubungan dan menimbulkan kasih sayang antara suami isteri iaitu membaca surah Al-Imran ayat ke-31 atau membacakan ayat ke-200 surah sama bagi mengurangkan panas baran suami.
✔ Ustazah berpesan, kunci kebahagiaan rumah tangga yang sebenar ialah mendekatkan diri dengan Allah. Katanya, apabila seseorang insan mengabaikan tanggung jawab terhadap agama, dia akan mengabaikan rumah tangga kerana jiwa yang kosong.
✔ Pesan Ustazah lagi....“Ketika kita jauh daripada ALLAH, iblis yang suka umat manusia bercerai-berai akan menghampiri dan melalaikan kita daripada tanggung jawab terhadap keluarga,”
Mulut Berbau?
Pekerjaan yang memerlukan anda untuk sering bertemu dengan pelanggan atau rakan sekerja membuatkan anda bimbang sekiranya mulut berbau sepanjang bulan puasa ini.
Apatah lagi sekiranya anda seorang yang mengalami masalah mulut berbau, pastinya lebih parah apabila berdepan dengan bulan seperti ini.
Jangan risau jika anda mengalami masalah mulut berbau. Ambil beberapa batang serai, beberapa biji ketumbar dan beberapa helai daun sirih.
Setelah itu, tumbuk lumat kesemua bahan-bahan tersebut. Kacau rata bersama kapur sirih dan air secukupnya. Simpan di dalam sebuah bekas.
Tutupkan dengan kain nipis pada mulut bekas berkenaan dan diembunkan semalaman. Pada keesokan harinya, gunakan air jernih yang terbentuk di permukaan bekas untuk berkumur.
Petua Untuk Menghilangkan Bau Mayat
Petua Untuk Menghilangkan Bau Mayat
Untuk menghilangkan bau mayat yang melekat pada tangan atau baju setelah menyelesaikan kerja-kerja mandi mayat, ambil beberapa helai daun sirih, ramaskan dan rendamkan bersama baju beberapa ketika sebelum dibilas dengan air bersih.
Sunday, July 20, 2014
Petua Hilang Hanyir Ayam
Mungkin ada suri rumah yang tiada masa untuk memasak dan mengambil jalan mudah menyimpan barang-barang basah di dalam peti untuk jangka masa yang panjang.
Di akhirnya, apabila di biar di dalam peti untuk seminggu dua, pasti anda akan dapati ayam mula berbau hanyir apabila dibiar seketika di luar peti.
Untuk menghilangkan bau hanyir ayam, tumbuk halia hingga lumat dan perah sebiji limau nipis. Gaulkan bahan bersama ayam dan perap sehingga beberapa minit.
Hasilnya, hidangan ayam anda juga akan lebih enak. Selamat mencuba!
Ibu Penawar Racun
PETUA-PETUI DAHULU KALA
Ibu Penawar Racun
--------------------------
Saper kenal Kaffir Lime..? Ish.. pelik bunyinya kan.... Tapi itulah hakikat bahasa orang puteh bila mereka lihat LIMAU PURUT....
Limau purut ni banyak sangat la paedahnya... Tapi fokus saya hari ini adalah untuk rawatan tradisional.. Saya dapat petua ni dari Bapa Saudara a.k.a Abang Ipar Mama yang dikenali sebagai Cikgu Mat... Cikgu Mat pulak dapat petua ni dari seorang guru pondok di Selatan Thailand..
Katanya, kalau nak rawat Keracunan Makanan, Demam, Denggi, Malaria, Aedes, Chikunyunya, Kegatalan dan rawatan dadah perlu tahu sukatan ramuan ni...
--------------------------
Sukatan: 3 biji limau purut + sebiji air kelapa muda
--------------------------
Sukatan ni untuk diminum dalam sehari dan jumlah hari yang perlu minum bergantung kepada jenis penyakit.
Mari kita lihat.....
Untuk 1 hari sahaja
- Keracunan Makanan
Untuk 3 hari berturut-turut
- Santau (ada doa khas)
- Demam
- Kegatalan
Untuk 7 hari berturut-turut.. Rehat 2 hari, lihat kesannya.. Jika masih ada, sambung lagi 7 hari berturut-turut.
- Denggi
- Malaria
- Aedes
- Chikunyunya
- TB
Untuk 40 hari berturut-turut
- Dadah (ada doa khusus)
[PANTANG]
a. Sejam sebelum dan selepas ambil ramuan ni dilarang makan:
1. Ubi Kayu..
2. Pulut..
3. Nangka
4. Sayur Pucuk Paku.
5. Segala jenis makanan sejuk
b. Jangan minum ketika perut kosong
c. Tidak boleh untuk mereka yang ada Penyakit Ulser Perut atau Kanser Usus.
Jadi, kalau dah memang ada berdekatan bahan-bahan ni, cubalah dan bantulah mereka yang memerlukan.. Semoga dapat disampaikan dan beroleh keberkatan...
Selamat Beramal
Petua Untuk Tenangkan Jiwa dan Minda Terbuka
Petua Untuk Tenangkan Jiwa dan Minda Terbuka
1. Ingatkan 2 Perkara
a. Ingatkan kebaikan orang kepada kita supaya kita mencontohinya.
b. Ingatkan kejahatan kita kepada orang supaya kita berhenti melakukannya.
2. Lupakan 2 Perkara
a. Lupakan kebaikan kita kepada orang, supaya kita tidak riak dan ujub diri.
b. Lupakan kejahatan orang kepada kita supaya kita tidak berdendam.
Subscribe to:
Posts (Atom)