Himpunan artikel bermanfaat untuk dijadikan panduan dan tatapan semua.Artikel dari pelbagai sumber seperti FB dan lain2.Kepada sesiapa yang berminat untuk kongsi silakan.Sebenarnya untuk rujukan sendiri.Manusia itu mudah lupa.Yang baik untuk diamalkan yang buruk untuk dielakkan.Sesungguhnya hanya ALLAH maha mengetahui diatas segala sesuatu. If there is any comment feel free to email me at azyaz@yahoo.com Thank You.
Saturday, November 30, 2013
Tafsir Surah Al-Baqarah Ayat 1-2 | Syeikh Zainul Asri B. Haji Romli
Surah Albaqarah -Puncak Alquran (sinamul Quran)
jumlah ayat :286.
Semasa diturunkan diiringi oleh 80 malaikat setiap ayat.
22880 malaikat yang mengiringi surahtul baqarah.
Surah Yasin - Qalbun Quran -hati alquran
-menuntut keredhaan Allah.
Ayat Qursi
-Penghulu Kepada semua Ayat Quran.
Fadhilatnya baca surah Baqarah
-Syaitan tak masuk rumah.
what Does the Code Mean?
what Does the Code Mean?
Most of us have learned about the potential dangers of pesticides in our food, and the GMO's (food that has had it's genes changed usually to form its own pesticides that we then ingest). But how can you know for sure if it's safe to eat? What do you think - does this system hold true or not?
Don't FORGET to Like, share and tag your friends please
Most of us have learned about the potential dangers of pesticides in our food, and the GMO's (food that has had it's genes changed usually to form its own pesticides that we then ingest). But how can you know for sure if it's safe to eat? What do you think - does this system hold true or not?
Don't FORGET to Like, share and tag your friends please
Friday, November 29, 2013
RESEPI KURMA DARI PAKISTAN/BANGLADESH:dari mamak haji
RESEPI KURMA DARI PAKISTAN/BANGLADESH:
Resepi kuma atau korma ini untuk penggemar rempah dalam masakkan India yang lembut dan kurang berasa rempah. Maka kena ingat bila buat kurmak jgn fikir ia adalah masakan India yang perlu guna rempah yang banyak. Lauk kurmak perlu guna rempah yang paling minima ia itu bahan asas ketumbar saja. Jom kita tengok resepi ini.
BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN:
- 1 ekor ayam dipotong 10-12 bahagian.
- 2 biji bawang labu merah dihiris halus.
- 2 sudu besar pes bawang putih halia.
- 1 sudu kecil serbuk ketumbar. (sediakan serbuk ketumbar sendiri).
- 3/4 cawan yogurt .
- 1 kpg kulit kayu manis 2" panjang.
- 3 biji buah pelaga.
- 1 helai daun salam India.
- 4-5 kuntum cengkih.
- 4 tangkai cili hijau.
- 2 sudu besar buah badam di rendam air dan tumbuk lumat.
- 2 sudu besar biji janggus.
- 2 sudu besar buah kismis.
- 1 sudu kecil gula.
- Garam secukup rasa.
- 3 sudu besar minyak masak.
- 2 sudu besar minyak sapi.
CARA PENYEDIAAN:
1. Bersihkan ayam dan tos. Masukkan yogurt , pes halia bawang putih dan serbuk ketumbar - adunkan sama rata dan peram sekurang-kurangnya 1 jam.
2. Panaskan kuali masukan minyak. Masukan hirisan bawang dan goreng keemasan dan masukan biji janggus, kismis, kayu manis, pelaga, cengkih dan daun salam sentiasa kacau sehingga naik baunya.
3. Masuk segera ketulan ayam yang telah peram dan garam ke dalam kuali. Masak ayam ini dalam api sederhana besar (medium). Kacau sekali sekala ayam. Proses ini kita cuma ingin mengaringkan sedikit permukaan ayam supaya keras sedikit dan bila masak tak mudah hancur.
4. Masukkan 2 1/2 cawan air (kalau dapat stok ayam lagi sedap) dan buah badam yang ditumbuk halus. Reneh masakkan ini dengan api dapur kecil dan tutup dengan tudung. Sekali-sekala kacau adunan ini.
5. Masukkan gula, minyak sapi dan cili hijau. Rasa masakan ini kemasaman yogurt dan gula telah dimbangkan. Sekiranya masam tambah gula 1 sudu besar lagi. Nasak sehingga ketulan ayam masak sempurna. Angkat dan hidangkan dengan taburan bawang goreng.
Nota: Mamak Haji lebih suka tambah 1/2 kecil serbuk kunyit dan 2 sudu besar serbuk cili untuk pedas sedikit.
Resepi kuma atau korma ini untuk penggemar rempah dalam masakkan India yang lembut dan kurang berasa rempah. Maka kena ingat bila buat kurmak jgn fikir ia adalah masakan India yang perlu guna rempah yang banyak. Lauk kurmak perlu guna rempah yang paling minima ia itu bahan asas ketumbar saja. Jom kita tengok resepi ini.
BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN:
- 1 ekor ayam dipotong 10-12 bahagian.
- 2 biji bawang labu merah dihiris halus.
- 2 sudu besar pes bawang putih halia.
- 1 sudu kecil serbuk ketumbar. (sediakan serbuk ketumbar sendiri).
- 3/4 cawan yogurt .
- 1 kpg kulit kayu manis 2" panjang.
- 3 biji buah pelaga.
- 1 helai daun salam India.
- 4-5 kuntum cengkih.
- 4 tangkai cili hijau.
- 2 sudu besar buah badam di rendam air dan tumbuk lumat.
- 2 sudu besar biji janggus.
- 2 sudu besar buah kismis.
- 1 sudu kecil gula.
- Garam secukup rasa.
- 3 sudu besar minyak masak.
- 2 sudu besar minyak sapi.
CARA PENYEDIAAN:
1. Bersihkan ayam dan tos. Masukkan yogurt , pes halia bawang putih dan serbuk ketumbar - adunkan sama rata dan peram sekurang-kurangnya 1 jam.
2. Panaskan kuali masukan minyak. Masukan hirisan bawang dan goreng keemasan dan masukan biji janggus, kismis, kayu manis, pelaga, cengkih dan daun salam sentiasa kacau sehingga naik baunya.
3. Masuk segera ketulan ayam yang telah peram dan garam ke dalam kuali. Masak ayam ini dalam api sederhana besar (medium). Kacau sekali sekala ayam. Proses ini kita cuma ingin mengaringkan sedikit permukaan ayam supaya keras sedikit dan bila masak tak mudah hancur.
4. Masukkan 2 1/2 cawan air (kalau dapat stok ayam lagi sedap) dan buah badam yang ditumbuk halus. Reneh masakkan ini dengan api dapur kecil dan tutup dengan tudung. Sekali-sekala kacau adunan ini.
5. Masukkan gula, minyak sapi dan cili hijau. Rasa masakan ini kemasaman yogurt dan gula telah dimbangkan. Sekiranya masam tambah gula 1 sudu besar lagi. Nasak sehingga ketulan ayam masak sempurna. Angkat dan hidangkan dengan taburan bawang goreng.
Nota: Mamak Haji lebih suka tambah 1/2 kecil serbuk kunyit dan 2 sudu besar serbuk cili untuk pedas sedikit.
Petua Untuk Anak Cepat Bercakap
Petua Untuk Anak Cepat Bercakap
1. Anda perlu selalu berkomunikasi dan berinteraksi dengan anak-anak dari usia mereka masih bayi atau ketika mereka masih belum lagi pandai bercakap.
2. Gunakan ayat yang pendek dan mudah. Apabila anda mahu menerangkan sesuatu kepada anak anda, pastikan ada ruang (pause) antara satu ayat dengan yang lain supaya anak anda berpeluang memberi maklum atau tindak balas
3. Mimik muka anda semasa bercakap amat penting. Ia mestilah bersesuaian apabila menyampaikan sesuatu maksud perkataan atau ayat
4. Selalu membacakan buku untuk anak dan meluangkan masa bercerita kepada anak
5. Dedahkan anak-anak anda kepada interaksi sosial kerana dengan cara ini anda memberi peluang kepada mereka mendengar perbualan di samping berjumpa dengan orang yang baru dikenali.
6. Anda mesti menjadi pendengar yang baik dan berusaha memberi perhatian serta cuba memahami apa yang disampaikan oleh anak-anak anda. Jika apa yang disebutnya tidak jelas, anda mesti bantunya dengan menyebut beberapa perkataan yang anda rasa mungkin itulah yang cuba disebutkan oleh anak anda.
7. Amalkan selalu menyanyi bersama-sama anak atau bercerita kepadanya.
8. Selagi mana anak boleh menggunakan beberapa patah perkataan, menggunakan bahasa isyarat untuk berkomunikasi, dan memahami arahan mudah, maka boleh dikatakan perkembangan bahasa mereka adalah normal. Perbanyakkan berbual dengan anak-anak, membacakan buku cerita kepada mereka, bertanya kepada mereka, dan cuba minta mereka bercakap.
9. Andainya anak-anak sudah mula bloeh bercakap satu perkataan, ulang kembali apa yang mereka sebut dalam ayat yang sempurna. Contohnya, apabila anak menyebut “nak”, tanyakan kembali “Azman nak apa? Nak susu? Nak mainan?”. Atau apabila dia sebut “bola”, ulang kembali “Azman nak main bola?”. Jadikan ianya suatu kebiasaan.
10. Jangan sesekali kali memaksa anak-anak bercakap dan jangan pamerkan kekecewaan anda kerana mereka masih belum mampu bercakap. Bahasa yang pertama sekali anak-anak belajar adalah bahasa emosi dan mimik muka. Mereka lebih mahir membaca perasaan berbanding perkataan.
LIMA MAKSIAT YANG DISEGERAKAN BALASANNYA
LIMA MAKSIAT YANG DISEGERAKAN BALASANNYA
Dari Ibnu Umar Ra. ia berkata: Rasulullah Shallallahu 'Alaihi wa Sallam mendatangi kami (pada suatu hari) kemudian beliau bersabda,' "Wahai kaum Muhajirin, lima perkara kalau kamu telah diuji dengannya (kalau kamu telah mengerjakannya), maka tidak ada kebaikan lagi bagi kamu. Dan aku berlindung dengan Allah SUBHANAHU wa Ta'ala., semoga kamu tidak menemui zaman itu. Perkara-perkara itu ialah:
1. Tidak tampak perzinaan pada suatu kaum sehingga mereka berani berterus terang melakukannya, melainkan akan berjangkit di kalangan mereka wabah penyakit menular (Tha'un) dengan cepat, dan mereka akan ditimpa penyakit-penyakit yang belum pemah menimpa umat-umat yang telah lalu
2. Dan tiada mereka mengurangkan sukatan/ukuran dan timbangan, kecuali mereka akan diuji dengan kemarau panjang dan kesulitan mencari rezeki dan kezaliman dari kalangan pemimpin mereka
3. Dan tidak menahan mereka akan zakat harta benda kecuali ditahan untuk mereka air hujan dari langit. Jikalau tidak ada binatang (yang juga hidup di atas permukaan bumi ini) tentunya mereka tidak akan diberi hujan oleh Allah Subhanahu wa Ta'ala
4. Dan tiada mereka menyalahi akan janji Allah dan Rasul-Nya, kecuali Allah akan menurunkan ke atas mereka musuh yang akan merampas sebagian dari apa yang ada di tangan mereka
5. Dan apabila pemimpin-pemimpin mereka tidak melaksanakan hukum Allah yang terkandung da lam Al-Qur'an dan tidak mau menjadikannya sebagai pilihan, maka (di waktu itu) Allah akan menjadikan bencana di kalangan mereka sendiri." (HR. Ibnu Majah)
Dari Ibnu Umar Ra. ia berkata: Rasulullah Shallallahu 'Alaihi wa Sallam mendatangi kami (pada suatu hari) kemudian beliau bersabda,' "Wahai kaum Muhajirin, lima perkara kalau kamu telah diuji dengannya (kalau kamu telah mengerjakannya), maka tidak ada kebaikan lagi bagi kamu. Dan aku berlindung dengan Allah SUBHANAHU wa Ta'ala., semoga kamu tidak menemui zaman itu. Perkara-perkara itu ialah:
1. Tidak tampak perzinaan pada suatu kaum sehingga mereka berani berterus terang melakukannya, melainkan akan berjangkit di kalangan mereka wabah penyakit menular (Tha'un) dengan cepat, dan mereka akan ditimpa penyakit-penyakit yang belum pemah menimpa umat-umat yang telah lalu
2. Dan tiada mereka mengurangkan sukatan/ukuran dan timbangan, kecuali mereka akan diuji dengan kemarau panjang dan kesulitan mencari rezeki dan kezaliman dari kalangan pemimpin mereka
3. Dan tidak menahan mereka akan zakat harta benda kecuali ditahan untuk mereka air hujan dari langit. Jikalau tidak ada binatang (yang juga hidup di atas permukaan bumi ini) tentunya mereka tidak akan diberi hujan oleh Allah Subhanahu wa Ta'ala
4. Dan tiada mereka menyalahi akan janji Allah dan Rasul-Nya, kecuali Allah akan menurunkan ke atas mereka musuh yang akan merampas sebagian dari apa yang ada di tangan mereka
5. Dan apabila pemimpin-pemimpin mereka tidak melaksanakan hukum Allah yang terkandung da lam Al-Qur'an dan tidak mau menjadikannya sebagai pilihan, maka (di waktu itu) Allah akan menjadikan bencana di kalangan mereka sendiri." (HR. Ibnu Majah)
How to repent?
How to repent?
For repentance to be accepted by Allah, one should go through these four stages:
1- Stop the sin.
2- Regretting deeply and truly for the sin you committed.
3- Return to Allah for forgiveness.
4- Strong intention never to return to that same sin again.
What would help in fulfilling the above four stages?
The repenting person should remember three facts:
1. The grave consequence of sins.
2. The painful punishment for sins and
3. How weak a person is when committing such sins.
Abu Bakr Al siddiq (May Allah be pleased with him), narrated:"I heard Prophet Mohammad (PBUH) saying: "There isn't a man who, when he commits a sin, rises, makes ablution, and offers two rak'as of prayers, but Allah forgives his sins."
Allah says in the Qur'an:"Those (are the true believers) who, when they commit an evil deed, or wrong their souls, remember Allah, and seek forgiveness for their sins - and who but Allah forgives sins? They do not insist upon the sins they have committed, and they know (that Allah is forgiving)." (Qur'an 3:135)
For repentance to be accepted by Allah, one should go through these four stages:
1- Stop the sin.
2- Regretting deeply and truly for the sin you committed.
3- Return to Allah for forgiveness.
4- Strong intention never to return to that same sin again.
What would help in fulfilling the above four stages?
The repenting person should remember three facts:
1. The grave consequence of sins.
2. The painful punishment for sins and
3. How weak a person is when committing such sins.
Abu Bakr Al siddiq (May Allah be pleased with him), narrated:"I heard Prophet Mohammad (PBUH) saying: "There isn't a man who, when he commits a sin, rises, makes ablution, and offers two rak'as of prayers, but Allah forgives his sins."
Allah says in the Qur'an:"Those (are the true believers) who, when they commit an evil deed, or wrong their souls, remember Allah, and seek forgiveness for their sins - and who but Allah forgives sins? They do not insist upon the sins they have committed, and they know (that Allah is forgiving)." (Qur'an 3:135)
Health Benefits of Pomegranate/ Pomegranate Juice:
Health Benefits of Pomegranate/ Pomegranate Juice:
1. Fights Breast Cancer
2. Lowers Cholesterol
3. Prevent Lung Cancer
4. Prevention of Osteoarthritis
5. Prevention of Alzheimer Disease
6. Slows Prostate Cancer
7. Protects the Neonatal Brain
8. Lowers blood pressure
9. Dental Protection
10.Protects the Arteries
11.Keeps PSA Levels Stable
This brilliant red, super seedy fruit is now hailed in recent scientific research as a superfood. Drinking pomegranate juice is an easy way to enjoy the many health benefits of this fruit. Pomegranate juice benefits include an array of vitamins and antioxidants, increased heart health, protection against certain cancers, and it may even help with erectile dysfunction!
The Top Ten
1. Antioxidants – These help to wrangle the hoards of free radicals in your system. Free radicals have an uneven number of electrons and like to balance themselves out by stealing from other molecules and cells in your body. These cells are oftentimes very important ones dealing with your DNA, and when they are destroyed, disease steps in. Pomegranate juice is an excellent source of antioxidants that work to help you stay disease-free.
2. Blood Thinner – Pomegranate juice helps your blood circulation, making it easier for blood to travel to your heart, brain, and the rest of your body.
3. Cancer Fighter – Pomegranate has been known to reduce and prohibit the growth of cancer cells and tumors in your body.
4. Digestion Aide – Pomegranate juice is a natural remedy for diarrhea, dysentery, and great number of other digestive problems.
5. Anemia Relief – With a high content of iron, pomegranate juice is a great home cure for anemia because it promotes higher levels of hemoglobin.
6. Anti-Inflammatory – Pomegranate juice has properties that help treat sufferers of arthritis. It can also help cure a cough or sore throat.
7. Neonatal Care – It has been proven that pomegranate juice ingested by pregnant women can help protect the neonatal brain.
8. Artery Protection – It helps keep plaque from building up in your arteries.
9. Cartilage Protection – It works to prevent the deterioration of cartilage in your body.
10. Cholesterol Reducer – Pomegranate juice is capable of lowering blood pressure by as much as 6% in daily drinkers.
Must Share
Health Benefits of Pomegranate/ Pomegranate Juice:
1. Fights Breast Cancer
2. Lowers Cholesterol
3. Prevent Lung Cancer
4. Prevention of Osteoarthritis
5. Prevention of Alzheimer Disease
6. Slows Prostate Cancer
7. Protects the Neonatal Brain
8. Lowers blood pressure
9. Dental Protection
10.Protects the Arteries
11.Keeps PSA Levels Stable
This brilliant red, super seedy fruit is now hailed in recent scientific research as a superfood. Drinking pomegranate juice is an easy way to enjoy the many health benefits of this fruit. Pomegranate juice benefits include an array of vitamins and antioxidants, increased heart health, protection against certain cancers, and it may even help with erectile dysfunction!
The Top Ten
1. Antioxidants – These help to wrangle the hoards of free radicals in your system. Free radicals have an uneven number of electrons and like to balance themselves out by stealing from other molecules and cells in your body. These cells are oftentimes very important ones dealing with your DNA, and when they are destroyed, disease steps in. Pomegranate juice is an excellent source of antioxidants that work to help you stay disease-free.
2. Blood Thinner – Pomegranate juice helps your blood circulation, making it easier for blood to travel to your heart, brain, and the rest of your body.
3. Cancer Fighter – Pomegranate has been known to reduce and prohibit the growth of cancer cells and tumors in your body.
4. Digestion Aide – Pomegranate juice is a natural remedy for diarrhea, dysentery, and great number of other digestive problems.
5. Anemia Relief – With a high content of iron, pomegranate juice is a great home cure for anemia because it promotes higher levels of hemoglobin.
6. Anti-Inflammatory – Pomegranate juice has properties that help treat sufferers of arthritis. It can also help cure a cough or sore throat.
7. Neonatal Care – It has been proven that pomegranate juice ingested by pregnant women can help protect the neonatal brain.
8. Artery Protection – It helps keep plaque from building up in your arteries.
9. Cartilage Protection – It works to prevent the deterioration of cartilage in your body.
10. Cholesterol Reducer – Pomegranate juice is capable of lowering blood pressure by as much as 6% in daily drinkers.
Must Share
1. Fights Breast Cancer
2. Lowers Cholesterol
3. Prevent Lung Cancer
4. Prevention of Osteoarthritis
5. Prevention of Alzheimer Disease
6. Slows Prostate Cancer
7. Protects the Neonatal Brain
8. Lowers blood pressure
9. Dental Protection
10.Protects the Arteries
11.Keeps PSA Levels Stable
This brilliant red, super seedy fruit is now hailed in recent scientific research as a superfood. Drinking pomegranate juice is an easy way to enjoy the many health benefits of this fruit. Pomegranate juice benefits include an array of vitamins and antioxidants, increased heart health, protection against certain cancers, and it may even help with erectile dysfunction!
The Top Ten
1. Antioxidants – These help to wrangle the hoards of free radicals in your system. Free radicals have an uneven number of electrons and like to balance themselves out by stealing from other molecules and cells in your body. These cells are oftentimes very important ones dealing with your DNA, and when they are destroyed, disease steps in. Pomegranate juice is an excellent source of antioxidants that work to help you stay disease-free.
2. Blood Thinner – Pomegranate juice helps your blood circulation, making it easier for blood to travel to your heart, brain, and the rest of your body.
3. Cancer Fighter – Pomegranate has been known to reduce and prohibit the growth of cancer cells and tumors in your body.
4. Digestion Aide – Pomegranate juice is a natural remedy for diarrhea, dysentery, and great number of other digestive problems.
5. Anemia Relief – With a high content of iron, pomegranate juice is a great home cure for anemia because it promotes higher levels of hemoglobin.
6. Anti-Inflammatory – Pomegranate juice has properties that help treat sufferers of arthritis. It can also help cure a cough or sore throat.
7. Neonatal Care – It has been proven that pomegranate juice ingested by pregnant women can help protect the neonatal brain.
8. Artery Protection – It helps keep plaque from building up in your arteries.
9. Cartilage Protection – It works to prevent the deterioration of cartilage in your body.
10. Cholesterol Reducer – Pomegranate juice is capable of lowering blood pressure by as much as 6% in daily drinkers.
Must Share
Petua Untuk Mencegah Bayi Sakit Kuning
Petua Untuk Mencegah Bayi Sakit Kuning
a. Sakit Kuning atau juga dikenali sebagai jaundis merupakan penyakit yang biasa menyerang minggu pertama kanak-kanak dilahirkan. Ia kerap berlaku kepada bayi yang lahir tidak cukup bulan. Sebenarnya hampir semua bayi baru lahir mengalami jaundis tetapi tidak kelihatan dengan jelas. Pada setengah bayi, ia berlaku sekejap, tidak merbahaya dan akan hilang sendiri atau hilang dengan rawatan yang ringkas sahaja. Tetapi dalam kes-kes tertentu, ia boleh menjadi serius dan perlu diberi perhatian. Jaundis boleh dikesan dengan melihat tanda-tanda seperti bahagian mata putih dan kulit berwarna kekuningan. Kesan ini akan dapat dilihat dengan jelas apabila ditekan. Ia bermula dari bahagian kepala dan semakin menurun ke bahagaian bawah badan. Semakin besar kawasan kuning, semakin berisiko tinggi kanak-kanak tersebut.
b. Kebanyakan kes jaundis tidak merbahaya. Namun jika tahapnya adalah tinggi dan dibiarkan tanpa rawatan ia akan menyebabkan kerosakan kekal ke atas sistem saraf. Ia boleh menyebabkan pekak dan pertumbuhan yang lembab dan membentuk cerebral palsy. Jika bayi anda mendapat jaundis dalam masa 24 jam selepas lahir, ini dianggap serius dan perlu pemerhatian rapi dan rawatan. Ia boleh disebabkan oleh masalah yang serius pada hati, usus kecil dan kelainan intestinal, infeksi atau kelahiran yang trauma atau kelahiran pra matang sebelum 28 minggu. Bayi yang menghidap jaundis perlu mendapat susu yang cukup untuk mengelak menjadi kekeringan.
1. Minum air yang sudah dimasak sampai mendidih.
2. Makan makanan yang baru dimasak.
3. Makan buah-buahan yang baharu dikupas.
4. Lindungi makanan dari lalat atau tikus.
5. Cuci tangan dengan sabun dan air bersih selepas keluar tandas atau sebelum menyiapkan hidangan.
6. Hindari tempat makanan yang kurang bersih.
a. Sakit Kuning atau juga dikenali sebagai jaundis merupakan penyakit yang biasa menyerang minggu pertama kanak-kanak dilahirkan. Ia kerap berlaku kepada bayi yang lahir tidak cukup bulan. Sebenarnya hampir semua bayi baru lahir mengalami jaundis tetapi tidak kelihatan dengan jelas. Pada setengah bayi, ia berlaku sekejap, tidak merbahaya dan akan hilang sendiri atau hilang dengan rawatan yang ringkas sahaja. Tetapi dalam kes-kes tertentu, ia boleh menjadi serius dan perlu diberi perhatian. Jaundis boleh dikesan dengan melihat tanda-tanda seperti bahagian mata putih dan kulit berwarna kekuningan. Kesan ini akan dapat dilihat dengan jelas apabila ditekan. Ia bermula dari bahagian kepala dan semakin menurun ke bahagaian bawah badan. Semakin besar kawasan kuning, semakin berisiko tinggi kanak-kanak tersebut.
b. Kebanyakan kes jaundis tidak merbahaya. Namun jika tahapnya adalah tinggi dan dibiarkan tanpa rawatan ia akan menyebabkan kerosakan kekal ke atas sistem saraf. Ia boleh menyebabkan pekak dan pertumbuhan yang lembab dan membentuk cerebral palsy. Jika bayi anda mendapat jaundis dalam masa 24 jam selepas lahir, ini dianggap serius dan perlu pemerhatian rapi dan rawatan. Ia boleh disebabkan oleh masalah yang serius pada hati, usus kecil dan kelainan intestinal, infeksi atau kelahiran yang trauma atau kelahiran pra matang sebelum 28 minggu. Bayi yang menghidap jaundis perlu mendapat susu yang cukup untuk mengelak menjadi kekeringan.
1. Minum air yang sudah dimasak sampai mendidih.
2. Makan makanan yang baru dimasak.
3. Makan buah-buahan yang baharu dikupas.
4. Lindungi makanan dari lalat atau tikus.
5. Cuci tangan dengan sabun dan air bersih selepas keluar tandas atau sebelum menyiapkan hidangan.
6. Hindari tempat makanan yang kurang bersih.
Petua Untuk Mengatsai Masalah Keputihan (kaum hawa)
Petua Untuk Mengatsai Masalah Keputihan
Pilihan 1: Ambil beberapa keping daun sireh dan segenggam pinang kering yang dihiris nipis. Direbus bersama air sebanyak 1 litre sehingga mendidih. Biarkan sejuk, campurkan dengan sedikit air bersih buat basuhan pada bahagian sulit anda. Amalkan 3 kali sehari untuk beberapa hari atau sehingga masalah selesai.
Pilihan 2: Ambil madu lebah (asli sahaja) satu sudu makan dan campurkan dengan sedikit air bersih. Dengan menggunakan jari, sapukan pada seluruh bahagian sulit anda. Amalkan 2 kali sehari sehingga sembuh.
Pilihan 3: Rebus air lobak putih dan minum air rebusan ini setiap pagi sehingga keputihan beransur hilang.
Pilihan 4: Rendam 5 tangkai bunga cempaka dalam air panas. Tutup dan biarkan semalaman. Minum airnya setiap hari, pagi dan petang. Bunga itu boleh direndam berulang-ulang sehingga pahitnya hilang.
Pilihan 5: Rebus 10 biji manjakani, 10 biji buah keras, 10 helai daun sireh, 2 biji limau nipis dan segenggam akar serapat dan kacip siti fatimah. Wapkan faraj anda dengan wap rebusan ramuan ini. Airnya yang telah suam atau sejuk pula digunakan untuk mencuci faraj anda ketika membuang air kecil.
Pilihan 1: Ambil beberapa keping daun sireh dan segenggam pinang kering yang dihiris nipis. Direbus bersama air sebanyak 1 litre sehingga mendidih. Biarkan sejuk, campurkan dengan sedikit air bersih buat basuhan pada bahagian sulit anda. Amalkan 3 kali sehari untuk beberapa hari atau sehingga masalah selesai.
Pilihan 2: Ambil madu lebah (asli sahaja) satu sudu makan dan campurkan dengan sedikit air bersih. Dengan menggunakan jari, sapukan pada seluruh bahagian sulit anda. Amalkan 2 kali sehari sehingga sembuh.
Pilihan 3: Rebus air lobak putih dan minum air rebusan ini setiap pagi sehingga keputihan beransur hilang.
Pilihan 4: Rendam 5 tangkai bunga cempaka dalam air panas. Tutup dan biarkan semalaman. Minum airnya setiap hari, pagi dan petang. Bunga itu boleh direndam berulang-ulang sehingga pahitnya hilang.
Pilihan 5: Rebus 10 biji manjakani, 10 biji buah keras, 10 helai daun sireh, 2 biji limau nipis dan segenggam akar serapat dan kacip siti fatimah. Wapkan faraj anda dengan wap rebusan ramuan ini. Airnya yang telah suam atau sejuk pula digunakan untuk mencuci faraj anda ketika membuang air kecil.
Thursday, November 28, 2013
Petua Untuk Turunkan Darah Tinggi
Petua Untuk Turunkan Darah Tinggi
Amalkan meminum air pucuk betik yang telah direbus kerana ia mampu menurunkan darah tinggi. Air pucuk betik rasanya mungkin lebih pahit sedikit daripada peria. Air pucuk betik boleh menstabilkan tekanan darah di dalam badan kita. Amaran: Wanita yang hamil tidak digalakkan meminum air ini. Selalunya pucuk betik akan diambil daripada pokok betik yang tidak mudah berbuah.
Cara Penyediaannya:
1. Bersih pucuk betik/daun
2. Keratkan sepanjang 1sm
3. Masukkan 1.5 liter air ke dalam kuali bersama pucuk dan rebuskan selama 30 minit.
4. Selepas itu air boleh diasingkan daripada pucuk betik dan sedia untuk di minum dalam keadaan panas atau suam.
5. Pucuk betik yang telah diasingkan itu anda rebus sekali lagi dengan air limau kasturi (air limau + kulit limau) selama 5 minit untuk menghilangkan rasa pahitnya. Selepas itu buangkan airnya. Pucuk betik itu bolehlah digoreng dengan ikan bilis untuk dijadikan sayur.
Amalkan meminum air pucuk betik yang telah direbus kerana ia mampu menurunkan darah tinggi. Air pucuk betik rasanya mungkin lebih pahit sedikit daripada peria. Air pucuk betik boleh menstabilkan tekanan darah di dalam badan kita. Amaran: Wanita yang hamil tidak digalakkan meminum air ini. Selalunya pucuk betik akan diambil daripada pokok betik yang tidak mudah berbuah.
Cara Penyediaannya:
1. Bersih pucuk betik/daun
2. Keratkan sepanjang 1sm
3. Masukkan 1.5 liter air ke dalam kuali bersama pucuk dan rebuskan selama 30 minit.
4. Selepas itu air boleh diasingkan daripada pucuk betik dan sedia untuk di minum dalam keadaan panas atau suam.
5. Pucuk betik yang telah diasingkan itu anda rebus sekali lagi dengan air limau kasturi (air limau + kulit limau) selama 5 minit untuk menghilangkan rasa pahitnya. Selepas itu buangkan airnya. Pucuk betik itu bolehlah digoreng dengan ikan bilis untuk dijadikan sayur.
RESEPI AYAM BALI / AYAM BUMBU BALI
RESEPI AYAM BALI / AYAM BUMBU BALI"
Bahan-Bahan Perlukan:
1 ekor ayam potong 16 bahagian.
3 helai daun limau purut dibuang urat daun tengah.
3 biji tomato dipotong 8 bahagian.
2 sudu kicap manis ABC.
1 inci lengkuas dicincang halus.
2 helai daun salam Indonesia.
2 sudu besar air limau nipis / lemon.
1 sudu besar gula melaka.
1 sudu besar jus asam jawa.
2 kiub pati ayam / 1 liter air stok ayam.
Bahan-Bahan Untuk sambal dikisar halus:
10 tangkai cili merah dibuang biji.
5 tangkai cili api
1 keping belacan bakar bersaiz 1" X 1".
3 butir buah keras.
5 ulas bawang putih.
CARA-CARA PENYEDIAAN:
1. Bersihkan ayam dan lumurkan sedikit garam dan jus lemon. Peram sekurang-kurang 30 minit.
2. Goreng daging ayam setengah masak.
3. Tumis bahan kisaran sehingga naik minyak.
4. Masukkan lengkuas, daun salam, daun limau purut, tomato dan kicap manis. Masukkan juga gula melaka dan juga air asam. Sekiranya pekat sangat masukkan air stok ayam atau 2 kiub stok ayam bersama 1 liter air atau sukatan air untuk kepekatan yang anda perlukan.
5. Perlahankan api dapur, masukkan ketulan ayam. Tutup tudung bekas masak. Biarkan ayam masak separuh lagi. Apabila ayam telah secukup masak tutup api dapur. Keluarkan ayam dan hidangkan
Bahan-Bahan Perlukan:
1 ekor ayam potong 16 bahagian.
3 helai daun limau purut dibuang urat daun tengah.
3 biji tomato dipotong 8 bahagian.
2 sudu kicap manis ABC.
1 inci lengkuas dicincang halus.
2 helai daun salam Indonesia.
2 sudu besar air limau nipis / lemon.
1 sudu besar gula melaka.
1 sudu besar jus asam jawa.
2 kiub pati ayam / 1 liter air stok ayam.
Bahan-Bahan Untuk sambal dikisar halus:
10 tangkai cili merah dibuang biji.
5 tangkai cili api
1 keping belacan bakar bersaiz 1" X 1".
3 butir buah keras.
5 ulas bawang putih.
CARA-CARA PENYEDIAAN:
1. Bersihkan ayam dan lumurkan sedikit garam dan jus lemon. Peram sekurang-kurang 30 minit.
2. Goreng daging ayam setengah masak.
3. Tumis bahan kisaran sehingga naik minyak.
4. Masukkan lengkuas, daun salam, daun limau purut, tomato dan kicap manis. Masukkan juga gula melaka dan juga air asam. Sekiranya pekat sangat masukkan air stok ayam atau 2 kiub stok ayam bersama 1 liter air atau sukatan air untuk kepekatan yang anda perlukan.
5. Perlahankan api dapur, masukkan ketulan ayam. Tutup tudung bekas masak. Biarkan ayam masak separuh lagi. Apabila ayam telah secukup masak tutup api dapur. Keluarkan ayam dan hidangkan
Petua Untuk Menghilangkan Panau atau Kurap
Petua Untuk Menghilangkan Panau atau Kurap
Pilihan 1: Gosokkan halia pada kulit yang berpanau. Biarkan seketika, kemudian bilas dengan air biasa. Lakukan 3 kali sehari.
Pilihan 2: Tumbuk 2 helai daun gelenggang hingga hancur. Sapukan pada kulit yang berpanau.
Pilihan 3: Ambil akar pokok lengkuas genting dalam segenggam. Bersihkan akar sebelum diparut dan diperah. Ambil airnya dan sapukan atau alirkan pada bahagian yang mengalami kurap atau pun panau. Amalkan selalu.
Pilihan 1: Gosokkan halia pada kulit yang berpanau. Biarkan seketika, kemudian bilas dengan air biasa. Lakukan 3 kali sehari.
Pilihan 2: Tumbuk 2 helai daun gelenggang hingga hancur. Sapukan pada kulit yang berpanau.
Pilihan 3: Ambil akar pokok lengkuas genting dalam segenggam. Bersihkan akar sebelum diparut dan diperah. Ambil airnya dan sapukan atau alirkan pada bahagian yang mengalami kurap atau pun panau. Amalkan selalu.
Chocolate Mayonnaise Cake
Chocolate Mayonnaise Cake
2 cups flour
1/2 cup cocoa
1 1/2 teaspoons baking soda
1/4 teaspoon salt
1 cup sugar
3/4 cup mayonnaise
1 cup water
1 teaspoon vanilla
Preheat oven to 350 degrees F. Grease and flour 2 layer cake pans or a 9x13 inch pan.
Sift together the flour, cocoa, soda and salt.
Cream together the sugar, mayonnaise, water and vanilla.
Add dry ingredients to the creamed mixture; stir until well blended. Pour batter into prepared cake pans. Bake for about 25 minutes.
Let cool and frost with your favorite frosting.
2 cups flour
1/2 cup cocoa
1 1/2 teaspoons baking soda
1/4 teaspoon salt
1 cup sugar
3/4 cup mayonnaise
1 cup water
1 teaspoon vanilla
Preheat oven to 350 degrees F. Grease and flour 2 layer cake pans or a 9x13 inch pan.
Sift together the flour, cocoa, soda and salt.
Cream together the sugar, mayonnaise, water and vanilla.
Add dry ingredients to the creamed mixture; stir until well blended. Pour batter into prepared cake pans. Bake for about 25 minutes.
Let cool and frost with your favorite frosting.
Serai
SERAI - memang banyak khasiat dan sering digunakan dalam masakan harian.
Satu kajian di israel menunjukkan serai mengandungi 'citral' yang berkesan sebagai sokongan dalam rawatan kanser. Minum lapan gelas air serai setiap hari selama seminggu sebelum menjalani chemotherapy atau radiation. Citral menyebabkan sel2 kanser bunuh diri (suicide). Masukkan kedalam satu jug air panas 3 batang serai yg telah dicincang. Minum 8 gelas sehari selama seminggu sebelum chemo atau radiation.
Satu kajian di israel menunjukkan serai mengandungi 'citral' yang berkesan sebagai sokongan dalam rawatan kanser. Minum lapan gelas air serai setiap hari selama seminggu sebelum menjalani chemotherapy atau radiation. Citral menyebabkan sel2 kanser bunuh diri (suicide). Masukkan kedalam satu jug air panas 3 batang serai yg telah dicincang. Minum 8 gelas sehari selama seminggu sebelum chemo atau radiation.
INTI KACANG MERAH MANIS.
RESEPI UNTUK INTI PAU LEMBUT - INTI KACANG MERAH MANIS.
Bahan-Bahan:
- 1 1/2 cawan kacang merah dibasuh bersih dan rendamkan semalaman.
- 4 cawan air.
- 1/2 cawan majerin (kelapa sawit) haq yang murah cukup.
1 cawan gula pasir.
Cara-Cara Menyediakan:
1. Rebus kacang dengan api dapur yang keras sehingga ia mendidih. Selepas mendidih kurang api dapur sederhana dan masak lebih kurang 40 - 50 minit sehingga kacang hancur.
2. Tapis airnya dari kacang merah, kisar kacang dalam blender. Keluarkan dan perah air dengan kain bersih sehingga agak kering.
3. Masukkan gula dan majerin dalam kuali dan panaskan dengan api dapur yang perlahan. Jangan api kuat nanti hangus pulak semua.
4. Kacau selalu sehingga kacang anda bentuk pes yang pekat. Itu je lah..inti anda telah siap. Kalu lebih simpan di peti sejuk untuk kegunaan akan datang.
Bahan-Bahan:
- 1 1/2 cawan kacang merah dibasuh bersih dan rendamkan semalaman.
- 4 cawan air.
- 1/2 cawan majerin (kelapa sawit) haq yang murah cukup.
1 cawan gula pasir.
Cara-Cara Menyediakan:
1. Rebus kacang dengan api dapur yang keras sehingga ia mendidih. Selepas mendidih kurang api dapur sederhana dan masak lebih kurang 40 - 50 minit sehingga kacang hancur.
2. Tapis airnya dari kacang merah, kisar kacang dalam blender. Keluarkan dan perah air dengan kain bersih sehingga agak kering.
3. Masukkan gula dan majerin dalam kuali dan panaskan dengan api dapur yang perlahan. Jangan api kuat nanti hangus pulak semua.
4. Kacau selalu sehingga kacang anda bentuk pes yang pekat. Itu je lah..inti anda telah siap. Kalu lebih simpan di peti sejuk untuk kegunaan akan datang.
Wednesday, November 27, 2013
Carrot Cake Sedap & Moist
Carrot Cake Sedap & Moist
Bahan-bahan:
2 1/2 cawan parutan carrot (lebih kurang 3 batang carrot)
4 biji telur
1 cawan minyak sayuran
1 1/2 cawan gula putih
2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh serbuk kayu manis
1 sudu teh vanilla
1/2 sudu teh garam
Boleh letak kacang walnut kalau suka (saya tak letak)
Cara Buat:
Panaskan oven pada suhu 170 C. Sapukan sedikit minyak pada loyang kek.
Campurkan tepung, serbuk kayu manis, dan garam. Ayak kesemuanya.
Pukul telur dan gula sehingga sebati.
Kemudian, masukkan minyak dan pukul lagi hingga sebati.
Masukkan campuran tepung tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur dan kacau sebati.
Masukkan vanilla dan parutan carrot, kacau hingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang kek.
Bakar lebih kurang 45 minit atau sehingga masak.
Bahan-bahan:
2 1/2 cawan parutan carrot (lebih kurang 3 batang carrot)
4 biji telur
1 cawan minyak sayuran
1 1/2 cawan gula putih
2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh serbuk kayu manis
1 sudu teh vanilla
1/2 sudu teh garam
Boleh letak kacang walnut kalau suka (saya tak letak)
Cara Buat:
Panaskan oven pada suhu 170 C. Sapukan sedikit minyak pada loyang kek.
Campurkan tepung, serbuk kayu manis, dan garam. Ayak kesemuanya.
Pukul telur dan gula sehingga sebati.
Kemudian, masukkan minyak dan pukul lagi hingga sebati.
Masukkan campuran tepung tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur dan kacau sebati.
Masukkan vanilla dan parutan carrot, kacau hingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang kek.
Bakar lebih kurang 45 minit atau sehingga masak.
CRISPY BAR
CRISPY BAR
Bahan2:
150 g coklat rice bubles
150 g original rice bubles
150 g cocoa butter
300 g milk choc compound
200 g dark choc compound
Cara2:
1.double boil choc + milk choc + cocoa butter smpai cair...biar suam
2.cmpurkan kedua2 buble rice dlm 1 bkas bsar..
3.kemudian masukkan coklat cair td,gaul sebati dan ratakan dlm loyang,biar sejuk pd suhu bilik,potong dan simpan dlm pti ais.. # boleh tmbah alm0nd,raisins n apa2 je kekacang...
Bahan2:
150 g coklat rice bubles
150 g original rice bubles
150 g cocoa butter
300 g milk choc compound
200 g dark choc compound
Cara2:
1.double boil choc + milk choc + cocoa butter smpai cair...biar suam
2.cmpurkan kedua2 buble rice dlm 1 bkas bsar..
3.kemudian masukkan coklat cair td,gaul sebati dan ratakan dlm loyang,biar sejuk pd suhu bilik,potong dan simpan dlm pti ais.. # boleh tmbah alm0nd,raisins n apa2 je kekacang...
Ayam goreng pedas.
Ayam goreng pedas.
1Ekor ayam potong 4
3 sudu besar serbuk kari
1 sudu serbuk cili
3 sudu tep.beras
4 ulas bwg putih di tumbuk
Garam kunyit n serbuk perasa
Gaulkan semua bhn dgn ayam dan perap selama 2 jam...lgi lama lgi sedap
Goreng hingga garing..
1Ekor ayam potong 4
3 sudu besar serbuk kari
1 sudu serbuk cili
3 sudu tep.beras
4 ulas bwg putih di tumbuk
Garam kunyit n serbuk perasa
Gaulkan semua bhn dgn ayam dan perap selama 2 jam...lgi lama lgi sedap
Goreng hingga garing..
Petua Untuk Menghilangkan Kesulitan Hidup
Petua Untuk Menghilangkan Kesulitan Hidup
Berdoalah dan memohon pada Allah s.w.t. agar dimurahkan rezeki kita dan jauhkan dari kesulitan hidup.
1. Setiap hari Jumaat (mulai maghrib hari Khamis sampai maghrib Jumaat).
2. Waktu hujan mula turun. (Jangan mengeluh, angkat tangan terus berdoa).
3. Setiap malam (1/3 malam. Maksudnya di antara jam 3-5 pagi sembahyang tahjud, hajat, dan taubat).
4. Sebelum subuh (Sebelum azan, pastikan sudah bersedia ada atas tikar sembahyang. Istighfar dahulu).
5. Sebelum Maghrib (sama seperti subuh).
6. Dalam bulan puasa sebelum berbuka puasa.
7. Waktu sakit (jangan mengeluh. Masa inilah doa dimakbulkan sebab kifarah-kifarah dosa kita).
Insyaallah setiap doa itu ALLAH s.w.t. akan makbulkan. Cuma jangan putus asa.
Untuk Menghilangkan Kesulitan Hidup:
1. Banyakkan Istighfar
2. Amalkan doa nabi Yunus
3. Solat taubat setiap malam
4. Berdoa dengan nama-nama Allah (Asmaulhusna)
Berdoalah dan memohon pada Allah s.w.t. agar dimurahkan rezeki kita dan jauhkan dari kesulitan hidup.
1. Setiap hari Jumaat (mulai maghrib hari Khamis sampai maghrib Jumaat).
2. Waktu hujan mula turun. (Jangan mengeluh, angkat tangan terus berdoa).
3. Setiap malam (1/3 malam. Maksudnya di antara jam 3-5 pagi sembahyang tahjud, hajat, dan taubat).
4. Sebelum subuh (Sebelum azan, pastikan sudah bersedia ada atas tikar sembahyang. Istighfar dahulu).
5. Sebelum Maghrib (sama seperti subuh).
6. Dalam bulan puasa sebelum berbuka puasa.
7. Waktu sakit (jangan mengeluh. Masa inilah doa dimakbulkan sebab kifarah-kifarah dosa kita).
Insyaallah setiap doa itu ALLAH s.w.t. akan makbulkan. Cuma jangan putus asa.
Untuk Menghilangkan Kesulitan Hidup:
1. Banyakkan Istighfar
2. Amalkan doa nabi Yunus
3. Solat taubat setiap malam
4. Berdoa dengan nama-nama Allah (Asmaulhusna)
RESEPI TELUR DADAR 'ALA NASI KANDAR
RESEPI TELUR DADAR 'ALA NASI KANDAR:
Bahan-bahannya:
8 biji telur.
2 biji bawang labus besar di potong dadu.
1 batang karot sederhana di sagat halus.
2 tangkai cili merah dihiris halus.
1 pokok ketumbar dihiris halus. kalau tak suka baunya gunakan saja daun sup atau daun bawang.
1/4 sudu kecil serbuk lada putih/sula.
1/4 sudu serbuk jintan putih.
1/4 serbuk ketumbar (kalau tidak gunakan daun ketumbar).
secubit garam masala (kalau ada).
3 sudu besar minyak masak.
Garam secukup rasa.
Cara-caranya:
1. Adunkan semua bahan-bahan tadi dan gaul rata dan pukul telur untuk kembang sikit.
2. Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan adunan telur.
Kecilkan api dapur paras paling minima, tutup kuali hingga bahagian atas telur agak-agak masak sedikit.
3. Terbalikkan telur dengan menggunakan pingan makan. Masak lagi hingga telur masak bahagian atas. Telur dadar dah siap.
4. Mamak Haji dah kata dah mudah bukan resepi ini?..tapi cuma masalahnya satu saja boleh telur itu masak di tengahnya?..hahaha. Di kedai kita gunakan kuali yang tebal memang tak ada masalah kalau di rumah dengan kuali nipis?. Ok ini paling mudah untuk suri rumah..gunakan oven untuk masak kembali telur ini dari kuali tadi. Gunakan suhu 150 C dan lebih kurang masanya 10 minit. Pasti telur dadar anda menjadi gebu dan cukup masak
Bahan-bahannya:
8 biji telur.
2 biji bawang labus besar di potong dadu.
1 batang karot sederhana di sagat halus.
2 tangkai cili merah dihiris halus.
1 pokok ketumbar dihiris halus. kalau tak suka baunya gunakan saja daun sup atau daun bawang.
1/4 sudu kecil serbuk lada putih/sula.
1/4 sudu serbuk jintan putih.
1/4 serbuk ketumbar (kalau tidak gunakan daun ketumbar).
secubit garam masala (kalau ada).
3 sudu besar minyak masak.
Garam secukup rasa.
Cara-caranya:
1. Adunkan semua bahan-bahan tadi dan gaul rata dan pukul telur untuk kembang sikit.
2. Panaskan minyak di dalam kuali dan masukkan adunan telur.
Kecilkan api dapur paras paling minima, tutup kuali hingga bahagian atas telur agak-agak masak sedikit.
3. Terbalikkan telur dengan menggunakan pingan makan. Masak lagi hingga telur masak bahagian atas. Telur dadar dah siap.
4. Mamak Haji dah kata dah mudah bukan resepi ini?..tapi cuma masalahnya satu saja boleh telur itu masak di tengahnya?..hahaha. Di kedai kita gunakan kuali yang tebal memang tak ada masalah kalau di rumah dengan kuali nipis?. Ok ini paling mudah untuk suri rumah..gunakan oven untuk masak kembali telur ini dari kuali tadi. Gunakan suhu 150 C dan lebih kurang masanya 10 minit. Pasti telur dadar anda menjadi gebu dan cukup masak
Khasiat Air Kelapa Muda
Khasiat Air Kelapa Muda
1. Mengubati Demam Campak - Samaada demam campak ataupun demam yang berlanjutan, anda boleh minum air kelapa muda untuk menurunkan panas badan dan menyembuhkan demam campak.
Caranya:
a. Ambil sebiji kelapa muda dan belah untuk mendapatkan airnya.
b. Tuangkan air kelapa muda tu dalam ke dalam cawan. Memadai untuk dalam 1/2 cawan
c. Amalkan sehinggalah demam sembuh.
2. Penawar Racun - Sekiranya anda atau sesiapa sahaja yang terminum racun, segera berikan minum air kelapa muda sebanyak mungkin. Tujuannya supaya keadaan mangsa tidak melarat. Kemudian, anda bawalah mangsa berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.
1. Mengubati Demam Campak - Samaada demam campak ataupun demam yang berlanjutan, anda boleh minum air kelapa muda untuk menurunkan panas badan dan menyembuhkan demam campak.
Caranya:
a. Ambil sebiji kelapa muda dan belah untuk mendapatkan airnya.
b. Tuangkan air kelapa muda tu dalam ke dalam cawan. Memadai untuk dalam 1/2 cawan
c. Amalkan sehinggalah demam sembuh.
2. Penawar Racun - Sekiranya anda atau sesiapa sahaja yang terminum racun, segera berikan minum air kelapa muda sebanyak mungkin. Tujuannya supaya keadaan mangsa tidak melarat. Kemudian, anda bawalah mangsa berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.
Khasiat Buah Mengkudu
Khasiat Buah Mengkudu
Khasiat mengkudu baik sekali untuk lelaki mau pun wanita. Buahnya memang baik untuk meningkatkan tahap kesuburan lelaki. Walaupun begitu, anda boleh gunakan kedua-duanya sekali iaitu daun dan juga buah mengkudu untuk tujuan kesihatan. Namun begitu, hasil penyelidikan yang dilakukan oleh pihak MARDI mendapati buah mengkudu baik untuk dijadikan sebagai bahan perubatan herba. Terutamanya bagi kaum lelaki. Ia dikatakan baik untuk kesuburan sperma, merawat kencing manis, darah tinggi serta buang angin dan cacing dalam perut.
Langkah yang perlu anda lakukan bagi memanfaatkan khasiat buah mengkudu adalah seperti berikut:
1. Ambil beberapa buah mengkudu yang sudah masak ranum.
2. Kemudian, bersihkan dahulu kesemua buah mengkudu tersebut.
3. Kisar buah mengkudu dengan sedikit air masak.
4. Tapiskan mengkudu yang telah dikisar. Sebab anda cuma perlukan jus atau airnya saja.
5. Campurkan jus mengkudu itu dengan bahan perasa lain seperti madu. Sebab, rasanya agak masam dan pedas kalau diminum begitu sahaja.
6. Minumlah jus tersebut secara perlahan-lahan. Anda boleh meminumnya sekali dalam sehari. Amalkan petua ini secara berterusan.
Khasiat mengkudu baik sekali untuk lelaki mau pun wanita. Buahnya memang baik untuk meningkatkan tahap kesuburan lelaki. Walaupun begitu, anda boleh gunakan kedua-duanya sekali iaitu daun dan juga buah mengkudu untuk tujuan kesihatan. Namun begitu, hasil penyelidikan yang dilakukan oleh pihak MARDI mendapati buah mengkudu baik untuk dijadikan sebagai bahan perubatan herba. Terutamanya bagi kaum lelaki. Ia dikatakan baik untuk kesuburan sperma, merawat kencing manis, darah tinggi serta buang angin dan cacing dalam perut.
Langkah yang perlu anda lakukan bagi memanfaatkan khasiat buah mengkudu adalah seperti berikut:
1. Ambil beberapa buah mengkudu yang sudah masak ranum.
2. Kemudian, bersihkan dahulu kesemua buah mengkudu tersebut.
3. Kisar buah mengkudu dengan sedikit air masak.
4. Tapiskan mengkudu yang telah dikisar. Sebab anda cuma perlukan jus atau airnya saja.
5. Campurkan jus mengkudu itu dengan bahan perasa lain seperti madu. Sebab, rasanya agak masam dan pedas kalau diminum begitu sahaja.
6. Minumlah jus tersebut secara perlahan-lahan. Anda boleh meminumnya sekali dalam sehari. Amalkan petua ini secara berterusan.
Khasiat Daun Jarak
Khasiat Daun Jarak
Ia boleh mengubati anak perut kembung akibat masuk angin. Ambil daun ini 5 - 6 lembar. Panaskan di atas api hingga layu. Kemudian, sapukan minyak kelapa dan terus tempel pada perut dan pinggang anak anda. Untuk memastikan daun tidak jatuh, ikat dengan selendang
Ia boleh mengubati anak perut kembung akibat masuk angin. Ambil daun ini 5 - 6 lembar. Panaskan di atas api hingga layu. Kemudian, sapukan minyak kelapa dan terus tempel pada perut dan pinggang anak anda. Untuk memastikan daun tidak jatuh, ikat dengan selendang
Tuesday, November 26, 2013
RESEPI ASAM PEDAS MELAKA IKAN TEMENONG/KEMBONG: oleh mamak haji
RESEPI ASAM PEDAS MELAKA IKAN TEMENONG/KEMBONG:
BAHAN-BAHAN:
- 6 ekor ikan kembong dibersihkan, di garam sedikit dan berserbuk kunyit untuk digoreng 50% untuk keraskan sedikit isinya LUAR supaya tidak hancur sangat bila masak.
Bahan-Bahan Untuk Kisar*:
- 30 tangkai cili kering/dipotong melintang serong 45 darajah 10 mm/direbus dan dibuang bijinya sebelum dikisar.
- 5 ulas bawang putih.*
- 10 ulas bawang merah (kecil)*.
- 1 inci kunyit hidup*.
- 2 inci halia*.
- 1 1/2 belacan bakar*.
- 1 cekak ikan bilis*.
- 3 helai daun limau purut keluarkan urat tunjang daun.
- Asam jawa bersaiz buah lemon.
- 2 btg serai diketuk.
- 1 cawan daun kesum.
- 1 cawan kobis masin (mamak haji tukarkan pada nenas kerana kobis masin jeruk buatan orang kita sukar diperolehi).
- 3 kuntum bunga kantan dibelah dua.
- 3 sudu besar gula pasir (terpulang kepedasan yang diperlukan).
- Garam dan minyak untuk menumis.
CARA MENYEDIAKAN:
1. Panaskan minyak (biar minyak lebih sedikit dari kebiasaan) dan tumiskan bahan-bahan kisaran tadi sehingga naik minyak. Tambah gula untuk jadikan tumisan merah menyala hehehe!. Gula juga boleh mengawal kepedasan masakkan yang kita kehendaki. Kalau mengawal jumlah cili mungkin kemerahan kuah tidak menjadi seperti asam pedas tetapi jadi seperti warna kuah laksa.
2. Masukan perahan asam jawa dan juga air tambahan. Terpulang pada anda kelikatan kuah yang anda kehendaki dengan tambahan asam jawa dan juga air. Biarkan kuah anda mendidih.
3. Masukkan seari diketuk, daun limau purut, daun kesum, potong nenas dan juga bunga kantan kedalam kuah. Perlahankan api dan bawa kuah anda ke keadaan renehan.
3. Sekiranya kuah anda pekat tambahkan air. Masukkan ikan dan mereneh dalam 20-30 minit. Jangan kacau kuah anda bila telah masukkan Ikan supaya ikan tak mudah hancur.
4. Bila minyak mula terapung di atas permukaan keseluruhan kuah, matikan api dapur dan boleh lah hidangkan.
NOTA: Mamak Haji cuma mengolah sedikit resepi Putra Bugis Temasek iaitu tidak tumbuk daun limau purut bersama ikan bilis kerana..kerana cuma inginkan aroma daun limau purut dan bukan rasanya..tambahan ikan bilis dalam resepi ini ialah kita goreng ikan untuk mengekalkan bentuk dan isi ikan tidak hancur semasa masak maka rasa ikan tidak akan diperolehi, maka ikan bilis mengambil peranan untuk menjadi stok ikan/rasa ikan itu berada seperti asal. Idea masakan yang terbaik ini boleh juga diguna pakai bila buat sup ikan. Dalam masakan sup ikan pun kita perlu goreng ikan itu sebelum buat sup. Tambahan ikan bilis seperti ini akan tambahkan lagi kelazatan sup ikan kita.
BAHAN-BAHAN:
- 6 ekor ikan kembong dibersihkan, di garam sedikit dan berserbuk kunyit untuk digoreng 50% untuk keraskan sedikit isinya LUAR supaya tidak hancur sangat bila masak.
Bahan-Bahan Untuk Kisar*:
- 30 tangkai cili kering/dipotong melintang serong 45 darajah 10 mm/direbus dan dibuang bijinya sebelum dikisar.
- 5 ulas bawang putih.*
- 10 ulas bawang merah (kecil)*.
- 1 inci kunyit hidup*.
- 2 inci halia*.
- 1 1/2 belacan bakar*.
- 1 cekak ikan bilis*.
- 3 helai daun limau purut keluarkan urat tunjang daun.
- Asam jawa bersaiz buah lemon.
- 2 btg serai diketuk.
- 1 cawan daun kesum.
- 1 cawan kobis masin (mamak haji tukarkan pada nenas kerana kobis masin jeruk buatan orang kita sukar diperolehi).
- 3 kuntum bunga kantan dibelah dua.
- 3 sudu besar gula pasir (terpulang kepedasan yang diperlukan).
- Garam dan minyak untuk menumis.
CARA MENYEDIAKAN:
1. Panaskan minyak (biar minyak lebih sedikit dari kebiasaan) dan tumiskan bahan-bahan kisaran tadi sehingga naik minyak. Tambah gula untuk jadikan tumisan merah menyala hehehe!. Gula juga boleh mengawal kepedasan masakkan yang kita kehendaki. Kalau mengawal jumlah cili mungkin kemerahan kuah tidak menjadi seperti asam pedas tetapi jadi seperti warna kuah laksa.
2. Masukan perahan asam jawa dan juga air tambahan. Terpulang pada anda kelikatan kuah yang anda kehendaki dengan tambahan asam jawa dan juga air. Biarkan kuah anda mendidih.
3. Masukkan seari diketuk, daun limau purut, daun kesum, potong nenas dan juga bunga kantan kedalam kuah. Perlahankan api dan bawa kuah anda ke keadaan renehan.
3. Sekiranya kuah anda pekat tambahkan air. Masukkan ikan dan mereneh dalam 20-30 minit. Jangan kacau kuah anda bila telah masukkan Ikan supaya ikan tak mudah hancur.
4. Bila minyak mula terapung di atas permukaan keseluruhan kuah, matikan api dapur dan boleh lah hidangkan.
NOTA: Mamak Haji cuma mengolah sedikit resepi Putra Bugis Temasek iaitu tidak tumbuk daun limau purut bersama ikan bilis kerana..kerana cuma inginkan aroma daun limau purut dan bukan rasanya..tambahan ikan bilis dalam resepi ini ialah kita goreng ikan untuk mengekalkan bentuk dan isi ikan tidak hancur semasa masak maka rasa ikan tidak akan diperolehi, maka ikan bilis mengambil peranan untuk menjadi stok ikan/rasa ikan itu berada seperti asal. Idea masakan yang terbaik ini boleh juga diguna pakai bila buat sup ikan. Dalam masakan sup ikan pun kita perlu goreng ikan itu sebelum buat sup. Tambahan ikan bilis seperti ini akan tambahkan lagi kelazatan sup ikan kita.
Petua Untuk Mengecutkan Peranakan
Petua Untuk Mengecutkan Peranakan
Bagi wanita yang mengalami masalah peranakan kembang atau lepas kedatangan haid bolehlah makan pucuk pegaga dengan buat ulam atau gulai. Amalkan setiap hari sehingga peranakan kecut.
Bagi wanita yang mengalami masalah peranakan kembang atau lepas kedatangan haid bolehlah makan pucuk pegaga dengan buat ulam atau gulai. Amalkan setiap hari sehingga peranakan kecut.
Petua Untuk Menghalau Semut Di Rumah
Petua Untuk Menghalau Semut Di Rumah
Pilihan 1: Masukkan beberapa keping asam gelugur (asam keping) atau beberapa kuntum bunga cengkih ke dalam bekas gula untuk menghalau dan mengelak semut. Bau asam keping atau bunga cengkih tidak menghilangkan atau menukar rasa manis gula.
Pilihan 2: Siat-siat beberapa helai daun sirih dan taburkan pada kawasan laluan semut atau tempat semut berkerumun.
Pilihan 3: Letakkan beberapa tangkai cili kering pada timbunan gula. Ini menghindarkan semut menghampiri gula.
Pilihan 4: Celup kain bersih ke dalam minyak masak dan ikat kain tersebut pada tempat yang dikerumuni semut seperti baling gula, keliling meja dan sebagainya.
Pilihan 5: Masukkan beberapa biji bawang merah ke dalam bekas gula. Tidak perlu kupas kulit bawang tersebut.
Pilihan 6: Bakar kulit telur hingga menjadi abu. Tabur abu ini pada kawasan laluan semut atau tempat semut berkerumun.
Petua Untuk Menghalau Semut Di Rumah
Pilihan 1: Masukkan beberapa keping asam gelugur (asam keping) atau beberapa kuntum bunga cengkih ke dalam bekas gula untuk menghalau dan mengelak semut. Bau asam keping atau bunga cengkih tidak menghilangkan atau menukar rasa manis gula.
Pilihan 2: Siat-siat beberapa helai daun sirih dan taburkan pada kawasan laluan semut atau tempat semut berkerumun.
Pilihan 3: Letakkan beberapa tangkai cili kering pada timbunan gula. Ini menghindarkan semut menghampiri gula.
Pilihan 4: Celup kain bersih ke dalam minyak masak dan ikat kain tersebut pada tempat yang dikerumuni semut seperti baling gula, keliling meja dan sebagainya.
Pilihan 5: Masukkan beberapa biji bawang merah ke dalam bekas gula. Tidak perlu kupas kulit bawang tersebut.
Pilihan 6: Bakar kulit telur hingga menjadi abu. Tabur abu ini pada kawasan laluan semut atau tempat semut berkerumun.
Pilihan 1: Masukkan beberapa keping asam gelugur (asam keping) atau beberapa kuntum bunga cengkih ke dalam bekas gula untuk menghalau dan mengelak semut. Bau asam keping atau bunga cengkih tidak menghilangkan atau menukar rasa manis gula.
Pilihan 2: Siat-siat beberapa helai daun sirih dan taburkan pada kawasan laluan semut atau tempat semut berkerumun.
Pilihan 3: Letakkan beberapa tangkai cili kering pada timbunan gula. Ini menghindarkan semut menghampiri gula.
Pilihan 4: Celup kain bersih ke dalam minyak masak dan ikat kain tersebut pada tempat yang dikerumuni semut seperti baling gula, keliling meja dan sebagainya.
Pilihan 5: Masukkan beberapa biji bawang merah ke dalam bekas gula. Tidak perlu kupas kulit bawang tersebut.
Pilihan 6: Bakar kulit telur hingga menjadi abu. Tabur abu ini pada kawasan laluan semut atau tempat semut berkerumun.
Granny’s Coconut Cake
Granny’s Coconut Cake
5 eggs, separated, leave at room temperature for half hour
2 cups sugar
1/2 cup butter, room temperature
1/2 cup coconut oil, room temperature
1 tsp coconut extract
1 tsp teaspoon vanilla extract
1 1/2 heaping cups well sifted all purpose flour
1/4 cup well sifted cornstarch
1 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
1/4 tsp salt
1 cup buttermilk
2 cups flaked coconut, chopped
1/4 teaspoon cream of tartar
Frosting, see below
Preheat oven to 325 degrees F. Grease and flour two 9 inch round baking pans
In large bowl, beat together well sugar, butter and oil, add egg yolks, one at a time, beating well after each addition; add extracts blend in well.
Combine well sifted flour, cornstarch, baking powder, baking soda and salt; add to creamed mixture alternately with buttermilk, beating well after each addition. Stir in coconut.
In another bowl beat together well cream of tartar to egg whites until stiff peaks form. Fold a part of the stiffly beaten egg whites into batter, fold in remaining portion.
Pour into prepared baking pans. Bake 25 to 30 minutes or until a toothpick inserted in center comes out clean. Cool 10 minutes; then transfer cakes to wire racks to cool completely.
Frosting:
11 ounces cream cheese, room temperature
2/3 cup butter, room temperature
4 heaping cups confectioners' sugar
1 tsp coconut extract
2 cups flaked coconut, toasted
In small bowl, beat cream cheese and butter until fluffy; add confectioners’ sugar, extract and beat until smooth.
Place one cake layer on a serving plate top side down; spread with frosting then sprinkle with toasted coconut. Top with remaining cake layer, top side down; spread remaining frosting over top and sides of cake; sprinkle with remaining coconut.
Chill in Refrigerator a few hours or over night before serving. Store leftovers, if any, in refrigerator.
5 eggs, separated, leave at room temperature for half hour
2 cups sugar
1/2 cup butter, room temperature
1/2 cup coconut oil, room temperature
1 tsp coconut extract
1 tsp teaspoon vanilla extract
1 1/2 heaping cups well sifted all purpose flour
1/4 cup well sifted cornstarch
1 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
1/4 tsp salt
1 cup buttermilk
2 cups flaked coconut, chopped
1/4 teaspoon cream of tartar
Frosting, see below
Preheat oven to 325 degrees F. Grease and flour two 9 inch round baking pans
In large bowl, beat together well sugar, butter and oil, add egg yolks, one at a time, beating well after each addition; add extracts blend in well.
Combine well sifted flour, cornstarch, baking powder, baking soda and salt; add to creamed mixture alternately with buttermilk, beating well after each addition. Stir in coconut.
In another bowl beat together well cream of tartar to egg whites until stiff peaks form. Fold a part of the stiffly beaten egg whites into batter, fold in remaining portion.
Pour into prepared baking pans. Bake 25 to 30 minutes or until a toothpick inserted in center comes out clean. Cool 10 minutes; then transfer cakes to wire racks to cool completely.
Frosting:
11 ounces cream cheese, room temperature
2/3 cup butter, room temperature
4 heaping cups confectioners' sugar
1 tsp coconut extract
2 cups flaked coconut, toasted
In small bowl, beat cream cheese and butter until fluffy; add confectioners’ sugar, extract and beat until smooth.
Place one cake layer on a serving plate top side down; spread with frosting then sprinkle with toasted coconut. Top with remaining cake layer, top side down; spread remaining frosting over top and sides of cake; sprinkle with remaining coconut.
Chill in Refrigerator a few hours or over night before serving. Store leftovers, if any, in refrigerator.
kek nestum cokelat kukus
Kek Nestum coklat kukus:(my new resepi) Oleh:Norliza Isa Like:www.facebook.com/bukuresepi Bahan2: *2cawan self raising flour *2sudu makan tpg kastard *1/2sudu makan baking powder (Bahan * ayak) # 1/2cwn serbuk koko # 1cwn gula(sy kurangkan ckit) # 1cwn air (Bahan # masak atas api perlahan smpi sebati..sejukkan kejap) -1cwn marjerin -6sudu makan susu pekat -3bj telur gred AA -2cwn Nestum Cara: -pukul marjerin&susu pekat sampai kembang -masuk bahan * & telur..pukul sampai kembang lg -masuk bahan # .pukul sebati -masuk nestum.kacau dgn senduk bg sebati -tuang dlm loyang yg d sapu myk -panaskan periuk kukus -masuk adunan kek..kukus 40-45minit Siap Selamat mencuba
Papaya the health wonder
~~~Papaya the health wonder~~~~~
1.Papaya is a fruit that is rich in fiber and lowers cholesterol levels. It contains enzymes that help prevent oxidization of cholesterol, which in return helps to prevent heart-attacks.
2.The antioxidants in papaya help in controlling premature ageing. This quality of papaya helps you to get a younger look.
3.Papaya contains a high amount of potassium and the flesh of papaya is very high in Vitamin A.
4.Papaya seeds and leaves are useful in treating intestinal worms found in the body.
5.Papaya helps prevent constipation and also aid in digestion. Papaya contains the protein called papain which is a digestive enzyme that helps in natural digestion process.
6.Papaya juice helps in alleviating infections of the colon by clearing away the infection, pus and mucus. Regular consumption will help in improving the problem.
7.The skin of papaya is excellent for treating skin wounds and places that do not heal quickly.
8.Papaya is low in calories and high in nutritive value hence it is an excellent food for those on a diet.
9.Regularly consuming papaya helps to relieve morning sickness and nausea.
10.Papaya has anti-inflammatory properties and anti-cancerous properties. The anti-inflammatory properties in papaya will help reduce pain for those suffering from arthritis, edema and osteoporosis.
11.Papaya is very good for those who frequently suffer from cold, cough or flu because intake of papaya boosts the immune system. The high concentration of Vitamin C and Vitamin A contained in papaya is very beneficial to strengthen the immune system.
12.Papaya is also very good for the hair and helps in controlling dandruff. Papaya shampoos are good for the hair and are available in many health stores.
13.Raw papaya also helps in reducing menstrual irregularities for women. Papaya helps to ease the condition by promoting natural flow of menstruation.
14.Papaya cleans the stomach and studies have shown that papaya alone eaten for 3 to 4 days has a highly beneficial tonic effect upon the stomach and intestines.
All the parts of the papaya fruit are useful and beneficial. Right from the seeds to the papaya leaves and the flesh of the fruit, all of it has some value. Both the inside and the outside of the fruit can be utilized .Thus no part of the fruit is useless or goes as a waste.
~~~Papaya the health wonder~~~~~
1.Papaya is a fruit that is rich in fiber and lowers cholesterol levels. It contains enzymes that help prevent oxidization of cholesterol, which in return helps to prevent heart-attacks.
2.The antioxidants in papaya help in controlling premature ageing. This quality of papaya helps you to get a younger look.
3.Papaya contains a high amount of potassium and the flesh of papaya is very high in Vitamin A.
4.Papaya seeds and leaves are useful in treating intestinal worms found in the body.
5.Papaya helps prevent constipation and also aid in digestion. Papaya contains the protein called papain which is a digestive enzyme that helps in natural digestion process.
6.Papaya juice helps in alleviating infections of the colon by clearing away the infection, pus and mucus. Regular consumption will help in improving the problem.
7.The skin of papaya is excellent for treating skin wounds and places that do not heal quickly.
8.Papaya is low in calories and high in nutritive value hence it is an excellent food for those on a diet.
9.Regularly consuming papaya helps to relieve morning sickness and nausea.
10.Papaya has anti-inflammatory properties and anti-cancerous properties. The anti-inflammatory properties in papaya will help reduce pain for those suffering from arthritis, edema and osteoporosis.
11.Papaya is very good for those who frequently suffer from cold, cough or flu because intake of papaya boosts the immune system. The high concentration of Vitamin C and Vitamin A contained in papaya is very beneficial to strengthen the immune system.
12.Papaya is also very good for the hair and helps in controlling dandruff. Papaya shampoos are good for the hair and are available in many health stores.
13.Raw papaya also helps in reducing menstrual irregularities for women. Papaya helps to ease the condition by promoting natural flow of menstruation.
14.Papaya cleans the stomach and studies have shown that papaya alone eaten for 3 to 4 days has a highly beneficial tonic effect upon the stomach and intestines.
All the parts of the papaya fruit are useful and beneficial. Right from the seeds to the papaya leaves and the flesh of the fruit, all of it has some value. Both the inside and the outside of the fruit can be utilized .Thus no part of the fruit is useless or goes as a waste.
1.Papaya is a fruit that is rich in fiber and lowers cholesterol levels. It contains enzymes that help prevent oxidization of cholesterol, which in return helps to prevent heart-attacks.
2.The antioxidants in papaya help in controlling premature ageing. This quality of papaya helps you to get a younger look.
3.Papaya contains a high amount of potassium and the flesh of papaya is very high in Vitamin A.
4.Papaya seeds and leaves are useful in treating intestinal worms found in the body.
5.Papaya helps prevent constipation and also aid in digestion. Papaya contains the protein called papain which is a digestive enzyme that helps in natural digestion process.
6.Papaya juice helps in alleviating infections of the colon by clearing away the infection, pus and mucus. Regular consumption will help in improving the problem.
7.The skin of papaya is excellent for treating skin wounds and places that do not heal quickly.
8.Papaya is low in calories and high in nutritive value hence it is an excellent food for those on a diet.
9.Regularly consuming papaya helps to relieve morning sickness and nausea.
10.Papaya has anti-inflammatory properties and anti-cancerous properties. The anti-inflammatory properties in papaya will help reduce pain for those suffering from arthritis, edema and osteoporosis.
11.Papaya is very good for those who frequently suffer from cold, cough or flu because intake of papaya boosts the immune system. The high concentration of Vitamin C and Vitamin A contained in papaya is very beneficial to strengthen the immune system.
12.Papaya is also very good for the hair and helps in controlling dandruff. Papaya shampoos are good for the hair and are available in many health stores.
13.Raw papaya also helps in reducing menstrual irregularities for women. Papaya helps to ease the condition by promoting natural flow of menstruation.
14.Papaya cleans the stomach and studies have shown that papaya alone eaten for 3 to 4 days has a highly beneficial tonic effect upon the stomach and intestines.
All the parts of the papaya fruit are useful and beneficial. Right from the seeds to the papaya leaves and the flesh of the fruit, all of it has some value. Both the inside and the outside of the fruit can be utilized .Thus no part of the fruit is useless or goes as a waste.
RESEPI SOTONG MASAK MASALA (KARI PEKAT) NASI KANDAR.
RESEPI SOTONG MASAK MASALA (KARI PEKAT) NASI KANDAR.
BAHAN-BAHAN:
-1 kg Sotong putih (sarat telur). Persediaan seperti keterangan di atas.
-100 gm rempah serbuk kari jenis daging/ayam. ( 1/2 bungkusan 250gm serbuk kari).
- 1 biji bawang besar labu (sedang) dihiris. (hirisan bawang untuk masakan resepi nasi kandar perlu di potong menegak bawang atau memanjang).
- 2 biji bawang labu (sedang) di kisar.
- 2 sudu besar Pes bawang putih dan Halia.
- 1 sudu kecil serbuk jintan putih.
- 1 sudu kecil serbuk kas-kas (tidak kemestian)
- 1 sudu kecil serbuk cili (tidak kemestian cuma sekiranya ingin lebih pedas, warna kari anda juga boleh bertukar kemerahan yang cantik).
- 1 sudu kecil gula pasir.
- 2 kulit kayu manis, 7cengkih, 3 bunga lawang dan 5 buah pelaga.
- 2 - 3 ranting daun kari.
- 3 cili merah dibelah dua memanjang.
- 1 pokok Daun bawang dipotong 2 inci.
- 100 gm santan pekat atau (4 tbsp yogurt atau 1/2 tin susu cair).
- Minyak Masak untuk tumis dan Garam secukup.
CARA-CARA:
1. Bila kuali panas masukkan minyak masak. Bila minyak panas, tumis rempah garam masala ( 4 serangkai). Bila bau haruman naik, masukkan bawang hirisan dan cili merah. Agak hirisan bawang mula bertukar warna keemasan, masukkan pes bawang putih dan halia dan daun kari. Bila mengeluarkan bau haruman(jangan sampai hangus!), masukkan air bawang kisar. (air bawang kisaran adalah cara masak lauk nasi kandar supaya kuahnya pekat dan tidak ada lapisan air terapung di atas kuah kari bila ia sejuk.).
2. Bila air bawang mula mendidih (sekiranya anda masak tak tumis betul bawang kuah anda akan berbuih seperti basi apabila ia dihidangkan) masukkan serbuk kari, serbuk jintan putih, jintan manis dan kas-kas. Tambahkan air rebusan sotong yang telah ditapis. Kacau rata biarkan kuah mendidih dan menjadi pekat sedikit. Masukan santan pekat atau susu cair mengikut selera anda. Kuah jangan terlalu pekat semasa memasak kerana ila sejuk kuah akan semakin pekat. Tunggu hingga kuah mendidih. jangan terlalu didihkan kuah anda kerana kalau santan ia pecah minyak kalau susu ia akan bergentel.
3. Masukkan sotong yang telah rebus dan sehingga sotong itu masak 1/4 bahagian lagi. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Masukan hirisan daun bawang. Kacau serata. Sotong tak perlu masak terlalu lama. Sekiranya kuah anda pekat tambahkan air rebusan sotong. Pastikan kuah tidak terlalu cair. Mamak haji tidak dapat beri sukatan yang tepat mengenai kepekatan kuah ini. Ikutlah kepekatan kuah mengikut selera anda. Kalau anda tidak mahu rasa kari terlalu kuat kurangkan rempah kari.
CARA MENYEDIAKAN SOTONG UNTUK MASAK.
Cara bersihkan sotong dalam masakan nasi kandar berlainan sedikit dari yang biasa. Ramai yang tak tahu bagaimana sotong nasi kandar bahagian kepalanya masih bercantum dengan badan sotong dalam masakan nasi kandar. Ada juga yang cucuk lidi untuk mengekalkan keseluruhan sotong untuk mengelak kepala bercerai dari badannya. Cara cucuk lidi itu OK tetapi bila cabut lidi selepas masak nampak hodoh sotong itu seperti kena bunuh..hahaha. Ini sebahagian Tip-Tip membersihkan sotong untuk masakan resepi nasi kandar. Sotong yang beli perlu basuh bersih dahulu. Tarik kepala sotong dengan cermat sehingga anda jumpai pundi dakwat sotong. Dengan cermat keluarkan dan buang pundi dakwat sotong (ia seperti pundi hempedu ayam berwarna kehitaman). Sekiranya pundi dakwat itu pecah dan dakwat hitam percik tidak mengapa. basuh bersih sotong itu. Masukkan kembali kepala sotong ke dalam badan sotong dengan cara menekan masuk. Jangan tarik keluarkan tulang belakang sotong itu, nanti lembik pula sotong itu. Rebus sotong sehingga 3/4 masak. Jangan gunakan terlalu banyak air semasa rebus. Tentukan air rebusan sotong ditapis dan disimpan untuk masak. Sekiranya anda tidak dapat sotong yang putih tetapi hitam kemerahan, masukan satu sudu cuka semasa rebusan. kulit sotong yang kehitaman akan terkopek sendiri buat kulit sotong supaya nampak putih. Jangan rebus terlalu lama sotong anda akan terlalu kecut. Isi sotong akan menjadi tebal semasa masak dan pengecutan tidak boleh dielakan. Maka saiz sotong yang dibeli perlu di ambil kira. Pengecutan selalu berlaku separuh dari saiz asal sotong. Saiz sotong yang terbaik dibeli ialah 5-6 inci dan bila direbus saiz menjadi lebih kurang 3-4 inci.
Resepi sotong nasi kandar yang popular ada dua atau tiga jenis masakan. salah satunya resepi masak sotong masala (kari pekat) atau pun masak kuning pekat atau sotong goreng tepung rangup (kaedah penyediaan tepung sama seperti ayam goreng rempah mamak penang). Cara masakan kedua-dua resepi sama cuma masak kuning tidak menggunakan serbuk kari tetapi masak seperti kurmak. Sotong masak masala (kari) lebih popular di luar Pulau Pinang.
BAHAN-BAHAN:
-1 kg Sotong putih (sarat telur). Persediaan seperti keterangan di atas.
-100 gm rempah serbuk kari jenis daging/ayam. ( 1/2 bungkusan 250gm serbuk kari).
- 1 biji bawang besar labu (sedang) dihiris. (hirisan bawang untuk masakan resepi nasi kandar perlu di potong menegak bawang atau memanjang).
- 2 biji bawang labu (sedang) di kisar.
- 2 sudu besar Pes bawang putih dan Halia.
- 1 sudu kecil serbuk jintan putih.
- 1 sudu kecil serbuk kas-kas (tidak kemestian)
- 1 sudu kecil serbuk cili (tidak kemestian cuma sekiranya ingin lebih pedas, warna kari anda juga boleh bertukar kemerahan yang cantik).
- 1 sudu kecil gula pasir.
- 2 kulit kayu manis, 7cengkih, 3 bunga lawang dan 5 buah pelaga.
- 2 - 3 ranting daun kari.
- 3 cili merah dibelah dua memanjang.
- 1 pokok Daun bawang dipotong 2 inci.
- 100 gm santan pekat atau (4 tbsp yogurt atau 1/2 tin susu cair).
- Minyak Masak untuk tumis dan Garam secukup.
CARA-CARA:
1. Bila kuali panas masukkan minyak masak. Bila minyak panas, tumis rempah garam masala ( 4 serangkai). Bila bau haruman naik, masukkan bawang hirisan dan cili merah. Agak hirisan bawang mula bertukar warna keemasan, masukkan pes bawang putih dan halia dan daun kari. Bila mengeluarkan bau haruman(jangan sampai hangus!), masukkan air bawang kisar. (air bawang kisaran adalah cara masak lauk nasi kandar supaya kuahnya pekat dan tidak ada lapisan air terapung di atas kuah kari bila ia sejuk.).
2. Bila air bawang mula mendidih (sekiranya anda masak tak tumis betul bawang kuah anda akan berbuih seperti basi apabila ia dihidangkan) masukkan serbuk kari, serbuk jintan putih, jintan manis dan kas-kas. Tambahkan air rebusan sotong yang telah ditapis. Kacau rata biarkan kuah mendidih dan menjadi pekat sedikit. Masukan santan pekat atau susu cair mengikut selera anda. Kuah jangan terlalu pekat semasa memasak kerana ila sejuk kuah akan semakin pekat. Tunggu hingga kuah mendidih. jangan terlalu didihkan kuah anda kerana kalau santan ia pecah minyak kalau susu ia akan bergentel.
3. Masukkan sotong yang telah rebus dan sehingga sotong itu masak 1/4 bahagian lagi. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Masukan hirisan daun bawang. Kacau serata. Sotong tak perlu masak terlalu lama. Sekiranya kuah anda pekat tambahkan air rebusan sotong. Pastikan kuah tidak terlalu cair. Mamak haji tidak dapat beri sukatan yang tepat mengenai kepekatan kuah ini. Ikutlah kepekatan kuah mengikut selera anda. Kalau anda tidak mahu rasa kari terlalu kuat kurangkan rempah kari.
CARA MENYEDIAKAN SOTONG UNTUK MASAK.
Cara bersihkan sotong dalam masakan nasi kandar berlainan sedikit dari yang biasa. Ramai yang tak tahu bagaimana sotong nasi kandar bahagian kepalanya masih bercantum dengan badan sotong dalam masakan nasi kandar. Ada juga yang cucuk lidi untuk mengekalkan keseluruhan sotong untuk mengelak kepala bercerai dari badannya. Cara cucuk lidi itu OK tetapi bila cabut lidi selepas masak nampak hodoh sotong itu seperti kena bunuh..hahaha. Ini sebahagian Tip-Tip membersihkan sotong untuk masakan resepi nasi kandar. Sotong yang beli perlu basuh bersih dahulu. Tarik kepala sotong dengan cermat sehingga anda jumpai pundi dakwat sotong. Dengan cermat keluarkan dan buang pundi dakwat sotong (ia seperti pundi hempedu ayam berwarna kehitaman). Sekiranya pundi dakwat itu pecah dan dakwat hitam percik tidak mengapa. basuh bersih sotong itu. Masukkan kembali kepala sotong ke dalam badan sotong dengan cara menekan masuk. Jangan tarik keluarkan tulang belakang sotong itu, nanti lembik pula sotong itu. Rebus sotong sehingga 3/4 masak. Jangan gunakan terlalu banyak air semasa rebus. Tentukan air rebusan sotong ditapis dan disimpan untuk masak. Sekiranya anda tidak dapat sotong yang putih tetapi hitam kemerahan, masukan satu sudu cuka semasa rebusan. kulit sotong yang kehitaman akan terkopek sendiri buat kulit sotong supaya nampak putih. Jangan rebus terlalu lama sotong anda akan terlalu kecut. Isi sotong akan menjadi tebal semasa masak dan pengecutan tidak boleh dielakan. Maka saiz sotong yang dibeli perlu di ambil kira. Pengecutan selalu berlaku separuh dari saiz asal sotong. Saiz sotong yang terbaik dibeli ialah 5-6 inci dan bila direbus saiz menjadi lebih kurang 3-4 inci.
Resepi sotong nasi kandar yang popular ada dua atau tiga jenis masakan. salah satunya resepi masak sotong masala (kari pekat) atau pun masak kuning pekat atau sotong goreng tepung rangup (kaedah penyediaan tepung sama seperti ayam goreng rempah mamak penang). Cara masakan kedua-dua resepi sama cuma masak kuning tidak menggunakan serbuk kari tetapi masak seperti kurmak. Sotong masak masala (kari) lebih popular di luar Pulau Pinang.
Tips masak sotong dari mamak haji
Assamulaikum..hari lambat sikit masuk Fb..ada dua soalan berkenaan "Resepi Sotong" yg mamak haji paparkan sangat baik untuk di kongsi bersama, SOALAN: "Salam mamak Haji,nak tip ,bagaimana caranya masak sotong jadi lembut. Isteri saya kiranya saorang yg pandai masak tapi bab masak sotong selalunya keras dan liat..terima kasih", dariSufinaz Zainuddin dan Sharidah Bujang SOALAN: ....terima kasih yea!.
1. Untuk melembutkan sotong bila dah bersihkan kalau bukan sotong yg berisi telur, ketuk beberapa kali pada badannya dgn kitchen Mallet tapi jgn sampai terkoyak pulak isinya. Baru mula potong isinya.
2. JANGAN TERLALU LAMA MASAK sotong, isinya akan jadi mcm tayar goodyear. Kalu gunakan suhu terlalu panas masak di antara 1 minit ke 3 minit saja.
3. Masak dgn sotong dengan api dapur yang sederhana makana cara simmering atau renehan sekurang-kurangnya selama 45 minit. INi yang buatkan sotong lembut dan kuah kari jadi pekat-masala. Dengan itu kalau gunakan air panas yg mendidih gunakan masa masak di atas ia itu sama 1-3 minit saja..maka elok masak sotong dlm renehan ia itu mula air sejuk ..
4. Isi Sotong juga boleh dilembutkan dengan perapkan dgn jus limau nipis atau lemon. Asid dari jus ini bukan saja lembutkan isi sotong tapi menghindarkan bau hanyir sotong.
5. Ada juga org Perancis suka rendam sotong dalam susu utk melembutkan, kerana susu mengandungi asid Lactic..peram semalaman atau sekurang-kurang 4 jam dlm peti sejuk dlm bag plastik sebelum digunakan.
6. Dakwat Hitam sotong bukan beracum maka boleh disimpan dan digunakan dlm masakan ikan kicap atau goreng sayur kicap. Dakwat ini akan berikan aroma yg sedap utk anda. Wassalam.
SOTONG MASAK "NASI KANDAR" PULAU PINANG.
Assalamualaikum..Hidangan makanan laut dalam resepi nasi kandar, "sotong masak nasi kandar" adalah paling digemari oleh pengemar makanan nasi kandar. Malangnya masakan sotong nasi kandar yang begitu murah satu masa dulu kini telah menjadi makanan untuk golongan mampu saja. Bukan sotong saja tetapi makanan seperti ikan bilis dan ikan sardin dalam tin tidak termampu oleh golongan pendapatan rendah. Minggu lepas Mamak Haji teringin nak masak sambal ikan masak sardin. Sardin dalam tin yang terbaik adalah jenama, "cap Ayam" memang keenakan sos tomato tak terbanding dengan sardin dalam tin yang lain. Harga sekarang telah mencecah RM6.90 lebih..wow! terkejut Mamak Haji kerana sardin dalam tin ini masa zaman kecil-kecil adalah untuk golongan pendapatan rendah atau orang kampung yang sukar mendapatkan bekalan ikan air masin segar. Begitu juga dengan "sotong masak nasi kandar ini. Yang penting anda kalau nak memesan sotong atau udang di restoren nasi kandar perlu berhati-hati dengan harga. Baik tanya harga dulu sebelum memesan kerana papan tanda harga di restoren nasi kandar yang tergantung itu, tidak akan ada tanda harga cuma dengan perkataan, " Harga Ikut Saiz". Maka awas yea...!.
SOTONG MASAK NASI KANDAR - 2
Kenapa menu nasi kandar sotong ini mahal?. Ada sebabnya yang kita perlu tahu tentang jenis sotong dan cara masakanya lain dari masakan biasa. Sotong untuk nasi Kandar bukan sebarang sotong. Biasanya Sotong untuk masakan nasi Kandar dipilih dari jenis, "sotong putih yang sarat berisi telur sotong". Saiz pulak perlu diteliti biasanya yang sedang. Isi sotong putih biasanya tebal, lembut dan manis dari sotong yang jenis warna pink ( sotong yang berwarna merah adalah sotong ais dan sudah dua tau tiga kali disejukan dan boleh dikatakan sotong yang sudah lama). Sotong yang sarat punyai telur sotong, dipilih kerana bentuk asal sotong tidak akan ubah menjadi kempis (leper) bila masak dan telur sotong itu memberi rasa yang enak berlemak dan manis. Masalah sotong yang putih ini ialah, ia cuma ada pada musim-musim yang tertentu. Sekiranya anda ingin dapatkan sotong jenis ini perlu ke pasar basah awal pagi lagi kerana permintaannya tinggi. Di Pulau Pinang tak ada masalah dapatkan sotong jenis ini. Mamak Haji kurang arif tentang pasar di negeri lain. Mamak celoteh banyak sangat tentang sotong ini?. Macam biasa lah, mamak haji bukan ingin cuma nak berikan resepi tetapi pemahaman tentang resepi perlu sebelum kita masak sesuatu resipi. Kalaulah dikatakan inginkan resepi berpuluh ribu blog menulis resepi dalam internet atau beli saja buku resepi pasti hebat. Di sini Mamak haji mahu pengunjung blog ini betul-betul selami apa itu masakan Nasi kandar. Cuma orang Pulau Pinang yang arif tentang apa yang buat nasi kandar itu sedap tetapi di negeri-negeri lain apa yang mereka memahami tentang dari Nasi kandar ialah satu lagi masakan biasa kari India.
1. Untuk melembutkan sotong bila dah bersihkan kalau bukan sotong yg berisi telur, ketuk beberapa kali pada badannya dgn kitchen Mallet tapi jgn sampai terkoyak pulak isinya. Baru mula potong isinya.
2. JANGAN TERLALU LAMA MASAK sotong, isinya akan jadi mcm tayar goodyear. Kalu gunakan suhu terlalu panas masak di antara 1 minit ke 3 minit saja.
3. Masak dgn sotong dengan api dapur yang sederhana makana cara simmering atau renehan sekurang-kurangnya selama 45 minit. INi yang buatkan sotong lembut dan kuah kari jadi pekat-masala. Dengan itu kalau gunakan air panas yg mendidih gunakan masa masak di atas ia itu sama 1-3 minit saja..maka elok masak sotong dlm renehan ia itu mula air sejuk ..
4. Isi Sotong juga boleh dilembutkan dengan perapkan dgn jus limau nipis atau lemon. Asid dari jus ini bukan saja lembutkan isi sotong tapi menghindarkan bau hanyir sotong.
5. Ada juga org Perancis suka rendam sotong dalam susu utk melembutkan, kerana susu mengandungi asid Lactic..peram semalaman atau sekurang-kurang 4 jam dlm peti sejuk dlm bag plastik sebelum digunakan.
6. Dakwat Hitam sotong bukan beracum maka boleh disimpan dan digunakan dlm masakan ikan kicap atau goreng sayur kicap. Dakwat ini akan berikan aroma yg sedap utk anda. Wassalam.
SOTONG MASAK "NASI KANDAR" PULAU PINANG.
Assalamualaikum..Hidangan makanan laut dalam resepi nasi kandar, "sotong masak nasi kandar" adalah paling digemari oleh pengemar makanan nasi kandar. Malangnya masakan sotong nasi kandar yang begitu murah satu masa dulu kini telah menjadi makanan untuk golongan mampu saja. Bukan sotong saja tetapi makanan seperti ikan bilis dan ikan sardin dalam tin tidak termampu oleh golongan pendapatan rendah. Minggu lepas Mamak Haji teringin nak masak sambal ikan masak sardin. Sardin dalam tin yang terbaik adalah jenama, "cap Ayam" memang keenakan sos tomato tak terbanding dengan sardin dalam tin yang lain. Harga sekarang telah mencecah RM6.90 lebih..wow! terkejut Mamak Haji kerana sardin dalam tin ini masa zaman kecil-kecil adalah untuk golongan pendapatan rendah atau orang kampung yang sukar mendapatkan bekalan ikan air masin segar. Begitu juga dengan "sotong masak nasi kandar ini. Yang penting anda kalau nak memesan sotong atau udang di restoren nasi kandar perlu berhati-hati dengan harga. Baik tanya harga dulu sebelum memesan kerana papan tanda harga di restoren nasi kandar yang tergantung itu, tidak akan ada tanda harga cuma dengan perkataan, " Harga Ikut Saiz". Maka awas yea...!.
SOTONG MASAK NASI KANDAR - 2
Kenapa menu nasi kandar sotong ini mahal?. Ada sebabnya yang kita perlu tahu tentang jenis sotong dan cara masakanya lain dari masakan biasa. Sotong untuk nasi Kandar bukan sebarang sotong. Biasanya Sotong untuk masakan nasi Kandar dipilih dari jenis, "sotong putih yang sarat berisi telur sotong". Saiz pulak perlu diteliti biasanya yang sedang. Isi sotong putih biasanya tebal, lembut dan manis dari sotong yang jenis warna pink ( sotong yang berwarna merah adalah sotong ais dan sudah dua tau tiga kali disejukan dan boleh dikatakan sotong yang sudah lama). Sotong yang sarat punyai telur sotong, dipilih kerana bentuk asal sotong tidak akan ubah menjadi kempis (leper) bila masak dan telur sotong itu memberi rasa yang enak berlemak dan manis. Masalah sotong yang putih ini ialah, ia cuma ada pada musim-musim yang tertentu. Sekiranya anda ingin dapatkan sotong jenis ini perlu ke pasar basah awal pagi lagi kerana permintaannya tinggi. Di Pulau Pinang tak ada masalah dapatkan sotong jenis ini. Mamak Haji kurang arif tentang pasar di negeri lain. Mamak celoteh banyak sangat tentang sotong ini?. Macam biasa lah, mamak haji bukan ingin cuma nak berikan resepi tetapi pemahaman tentang resepi perlu sebelum kita masak sesuatu resipi. Kalaulah dikatakan inginkan resepi berpuluh ribu blog menulis resepi dalam internet atau beli saja buku resepi pasti hebat. Di sini Mamak haji mahu pengunjung blog ini betul-betul selami apa itu masakan Nasi kandar. Cuma orang Pulau Pinang yang arif tentang apa yang buat nasi kandar itu sedap tetapi di negeri-negeri lain apa yang mereka memahami tentang dari Nasi kandar ialah satu lagi masakan biasa kari India.
Subscribe to:
Posts (Atom)