RESIPI: SAYUR GORENG BOK CHOI DENGAN SOS TIRAM:
Bahan-Bahan Yang Diperlukan:
- 500gm atau 4-5 pokok Pak Choi.
- 2 atau 3 sudu besar sos tiram.
- 2 ulas bawang putih. - ketuk dan dicincang kasar.
- 1/2 sudu kecil serbuk lada putih.
- 1/2 sudu gula hitam.
- 1 sudu kecil tepung jagung di jadikan bancuhan dengan 2 sudu besar air.
- 1/4 cawan atau 4 sudu besar air.
- sedikit kicap sos ikan jika kemasinan perlu ditambah.
- 2 atau 3 sudu besar minyak masak.
- 500gm atau 4-5 pokok Pak Choi.
- 2 atau 3 sudu besar sos tiram.
- 2 ulas bawang putih. - ketuk dan dicincang kasar.
- 1/2 sudu kecil serbuk lada putih.
- 1/2 sudu gula hitam.
- 1 sudu kecil tepung jagung di jadikan bancuhan dengan 2 sudu besar air.
- 1/4 cawan atau 4 sudu besar air.
- sedikit kicap sos ikan jika kemasinan perlu ditambah.
- 2 atau 3 sudu besar minyak masak.
Cara Menyediakan:
1. Basuh dan toskan air dan ditepikan. Sekiranya perdu sayur bok choi ini besar sedikit, potong 2 atau 4 bahagian menegak untuk mudah basuh dan cepat masak. Stail masak ini tak perlu leraikan daun satu demi satu yea.
2. Masak air dalam pot sehingga didih. Masukkan garam..lebih pun tak apa. Titiskan dua tau tiga titis minyak masak,masukkan sayur bok choi yg telah basuh dan potong.
3. Apabila air mulai mendidih kembali atau kehijauan mulai tukar kepada hijau muda, keluarkan sayur bok choi itu. Masukkan dalam bekas air ais atau air paip untuk matikan haba di dalamnya dan garingkan tekstur sayur. Toskan air sehingga kering sedikit dan susun di pingan hidangan. Jangan didihkan sayur bok choi lebih dari 3 minit akan menyebab sayur anda pucat dan lembik.
4. Panaskan kuali dan masukkan sos tiram, serbuk lada putih dan air 4 sudu besar. Bila sos ini mula mendidih, masukan bancuhan tepung jagung dan kaca rata. Bila kepekatan sudah dicapai, tuangkan keseluruhan sos ini ke atas bok choi yg telah tersusun di pingan hidangan.
5. Basuh kuali dan panaskan kembali. masukkan minyak masak dan tumis bawang putih. Bila warna bawang putih bertukar kuning kemasan tuang keseluruhan minyak dan bawang putih ke atas sayur bok choi.
1. Basuh dan toskan air dan ditepikan. Sekiranya perdu sayur bok choi ini besar sedikit, potong 2 atau 4 bahagian menegak untuk mudah basuh dan cepat masak. Stail masak ini tak perlu leraikan daun satu demi satu yea.
2. Masak air dalam pot sehingga didih. Masukkan garam..lebih pun tak apa. Titiskan dua tau tiga titis minyak masak,masukkan sayur bok choi yg telah basuh dan potong.
3. Apabila air mulai mendidih kembali atau kehijauan mulai tukar kepada hijau muda, keluarkan sayur bok choi itu. Masukkan dalam bekas air ais atau air paip untuk matikan haba di dalamnya dan garingkan tekstur sayur. Toskan air sehingga kering sedikit dan susun di pingan hidangan. Jangan didihkan sayur bok choi lebih dari 3 minit akan menyebab sayur anda pucat dan lembik.
4. Panaskan kuali dan masukkan sos tiram, serbuk lada putih dan air 4 sudu besar. Bila sos ini mula mendidih, masukan bancuhan tepung jagung dan kaca rata. Bila kepekatan sudah dicapai, tuangkan keseluruhan sos ini ke atas bok choi yg telah tersusun di pingan hidangan.
5. Basuh kuali dan panaskan kembali. masukkan minyak masak dan tumis bawang putih. Bila warna bawang putih bertukar kuning kemasan tuang keseluruhan minyak dan bawang putih ke atas sayur bok choi.