Himpunan artikel bermanfaat untuk dijadikan panduan dan tatapan semua.Artikel dari pelbagai sumber seperti FB dan lain2.Kepada sesiapa yang berminat untuk kongsi silakan.Sebenarnya untuk rujukan sendiri.Manusia itu mudah lupa.Yang baik untuk diamalkan yang buruk untuk dielakkan.Sesungguhnya hanya ALLAH maha mengetahui diatas segala sesuatu. If there is any comment feel free to email me at azyaz@yahoo.com Thank You.
Saturday, August 30, 2014
Elephant Ears
Elephant Ears
1 cup lukewarm water, 110 degrees F.
1 package active dry yeast, 2 ¼ tsp = ¼ oz.
1 cup lukewarm milk, 110 degrees F.
3 Tbsps sugar
1 Tbsp salt
3 Tbsps butter
4 cups all purpose flour, or there about
Oil for deep frying
1 package active dry yeast, 2 ¼ tsp = ¼ oz.
1 cup lukewarm milk, 110 degrees F.
3 Tbsps sugar
1 Tbsp salt
3 Tbsps butter
4 cups all purpose flour, or there about
Oil for deep frying
Topping:
1/2 cup sugar
1 tsp ground cinnamon
1/2 cup sugar
1 tsp ground cinnamon
In a small bowl dissolve yeast in water. In a large bowl mix together prepared yeast, milk, sugar, salt, butter and 2 cups flour; beat until smooth. Stir in enough remaining flour to form soft dough. On a floured surface, knead until dough is smooth and elastic, about 7 minutes or so.
Place dough in buttered bowl, turn once so top of dough is buttered. Cover; let rise in a warm place until doubled in bulk, about 1 hour. Punch down dough; divide into 15 portions. Shape each portion to about 5 inch by 1/8 inch thick rounds.
Preheat about 2 inches of oil in electric skillet or heavy deep cast iron skillet to 375 degrees F. Fry one at a time for about 3 minutes each side, or until golden brown. Drain on paper towel, keep warm in preheated oven about 170 degrees F. until all are finished.
Mix sugar and cinnamon; sprinkle over warm pastries.
Makes 15 servings.
Makes 15 servings.
[Tips rawatan demam selsema bagi bayi dan kanak-kanak secara semulajadi]
[Tips rawatan demam selsema bagi bayi dan kanak-kanak secara semulajadi]
Bahan-bahan:
Minyak zaitun
Bawang putih
Lemon
Bawang putih
Lemon
caranya:
campurkan hirisan lemon, bawang putih dan minyak zaitun komersial.
Ramas campuran hingga mengeluarkan bau segar.
Gunakan campuran ini untuk mengurut tapak kaki, belakang badan atau bahagian lain.
Ia bg mengurangkan/merawat demam selsema yg amat mudah dijangkiti bayi dan kanak-kanak.
selamat mencuba
campurkan hirisan lemon, bawang putih dan minyak zaitun komersial.
Ramas campuran hingga mengeluarkan bau segar.
Gunakan campuran ini untuk mengurut tapak kaki, belakang badan atau bahagian lain.
Ia bg mengurangkan/merawat demam selsema yg amat mudah dijangkiti bayi dan kanak-kanak.
selamat mencuba
ROTI PITA ARAB LUBNAN
ROTI PITA ARAB LUBNAN
Roti yang paling femes di hidangkan setiap hari di hampir keseluruhan tanah arab turun temurun tanpa jemu. Mudah dan ekonomi.
Roti yang paling femes di hidangkan setiap hari di hampir keseluruhan tanah arab turun temurun tanpa jemu. Mudah dan ekonomi.
Bahan-Bahan: (8 keping roti)
3 cawan Tepung gandum (-+ 500 gm)
1 tsp dry yeast
1 1/4 cawan air suam
1/2 tsp Garam
2 tsp Gula
2 tsp minyak masak.
3 cawan Tepung gandum (-+ 500 gm)
1 tsp dry yeast
1 1/4 cawan air suam
1/2 tsp Garam
2 tsp Gula
2 tsp minyak masak.
▶ Larutkan gula dan dry yeast bersama 1/4 cawan air suam sehingga naik berbuih.
▶ Dalam mangkuk besar, campurkan tepung dan garam dan kemudian masukkan air bancuhan yeast tadi.
▶ Adun perlahan2 dan tambahkan baki air suam sedikit demi sedikit.
▶ Ulilah sehingga anda mendapat DOH licin, elastik serta tak melekit.
▶ Keluarkan doh dari mangkok adunan.
Sapukan sedikit, tipis2 jer minyak masak pada mangkok adunan doh tadi.
▶ Masukkan doh semula dalam mangkok, dan sapukan sedikit permukaannya dengan minyak masak tipis2 dan tutupakan dengan kain lembab. Biarkan selama sejam sehingga doh benar2 naik.
▶ Selepas doubling Saiz DOH, buka penutup kain lembab tadi dan tumbuk2 sikit angin pada DOH.
Bahagikan DOH kepada 8 bebola kecil Yg sama saiz.
Taburkan sedikit tepung pada meja kerja anda, leperkan doh serta canaikan nya bulat tipis setebal 1 - 1/2 cm.
Ulangi proses ini sehingga habis dan biarkan DOH anda rest lagi selama 10 minit.
▶ Panaskan oven anda pada suhu 220 ° C Selama 15 minit, kemudian bakar ROTI PITA anda di rak yg paling bawah sekali selama 5 minit sehingga roti naik mengelembong @ "Puff".
▶ Ulangi proses pembakaran ini sehingga selesai semuanya.
▶ Siap untuk di nikmati ROTI PITA Panas bersama flavour kegemaran anda atau digulung dijadikan sandwich atau Shawerma.
▶ Dalam mangkuk besar, campurkan tepung dan garam dan kemudian masukkan air bancuhan yeast tadi.
▶ Adun perlahan2 dan tambahkan baki air suam sedikit demi sedikit.
▶ Ulilah sehingga anda mendapat DOH licin, elastik serta tak melekit.
▶ Keluarkan doh dari mangkok adunan.
Sapukan sedikit, tipis2 jer minyak masak pada mangkok adunan doh tadi.
▶ Masukkan doh semula dalam mangkok, dan sapukan sedikit permukaannya dengan minyak masak tipis2 dan tutupakan dengan kain lembab. Biarkan selama sejam sehingga doh benar2 naik.
▶ Selepas doubling Saiz DOH, buka penutup kain lembab tadi dan tumbuk2 sikit angin pada DOH.
Bahagikan DOH kepada 8 bebola kecil Yg sama saiz.
Taburkan sedikit tepung pada meja kerja anda, leperkan doh serta canaikan nya bulat tipis setebal 1 - 1/2 cm.
Ulangi proses ini sehingga habis dan biarkan DOH anda rest lagi selama 10 minit.
▶ Panaskan oven anda pada suhu 220 ° C Selama 15 minit, kemudian bakar ROTI PITA anda di rak yg paling bawah sekali selama 5 minit sehingga roti naik mengelembong @ "Puff".
▶ Ulangi proses pembakaran ini sehingga selesai semuanya.
▶ Siap untuk di nikmati ROTI PITA Panas bersama flavour kegemaran anda atau digulung dijadikan sandwich atau Shawerma.
NOTE:
1⃣ Roti ni jangan dibakar lama sehingga perang biarkan ianya berwarna putih sedikit tompok brown jer kerana ianya memang begitu, ianya lembut dan berongga, sekiranya anda bakar lama ia akan keras. Roti yang asli tak keras atau perang warnanya.
2⃣ Ingat oven harus benar2 panas, gunakan suhu yang tinggi.
3⃣ Roti ni kalau tak abis atau tak nak makan boleh di frozenkan, tahan beberapa bulan. Masuk daalm plastic bag n seal. Biarkan d freezer. Nak makan keluarkan beberapa keping ikut suak anda, biarkan pada suhu bilik selama 1-2 minit dalam plastic dan reheat kan dalam microwave beberapa saat atau layurakn sebentar di atas api gas.
4⃣ Roti ni juga boleh dipotong kecil2 di goreng deep fryer dan di makan bersama salad fatush atau shorba adas/ sup dhal arab
5⃣ jangan dedahkan di udara, kerana akan mengeringkanya atau menyebabkan ianya keras, sentiasa biarkan ia dalam plastic bag.
6⃣ Sesuai tuk yg berdiet makan roti saja atau yg ada diabetic tu gantikan tepung putih kepada brown ye.
1⃣ Roti ni jangan dibakar lama sehingga perang biarkan ianya berwarna putih sedikit tompok brown jer kerana ianya memang begitu, ianya lembut dan berongga, sekiranya anda bakar lama ia akan keras. Roti yang asli tak keras atau perang warnanya.
2⃣ Ingat oven harus benar2 panas, gunakan suhu yang tinggi.
3⃣ Roti ni kalau tak abis atau tak nak makan boleh di frozenkan, tahan beberapa bulan. Masuk daalm plastic bag n seal. Biarkan d freezer. Nak makan keluarkan beberapa keping ikut suak anda, biarkan pada suhu bilik selama 1-2 minit dalam plastic dan reheat kan dalam microwave beberapa saat atau layurakn sebentar di atas api gas.
4⃣ Roti ni juga boleh dipotong kecil2 di goreng deep fryer dan di makan bersama salad fatush atau shorba adas/ sup dhal arab
5⃣ jangan dedahkan di udara, kerana akan mengeringkanya atau menyebabkan ianya keras, sentiasa biarkan ia dalam plastic bag.
6⃣ Sesuai tuk yg berdiet makan roti saja atau yg ada diabetic tu gantikan tepung putih kepada brown ye.
SELAMAT MENCUBA..😎
Friday, August 29, 2014
Petua Untuk Mencergaskan Minda
Petua Untuk Mencergaskan Minda
a. Bergaul dengan orang cerdas menyebabkan anda turut menjadi cerdas. Sebagaimana bergaul dengan orang yang berani menyebabkan anda turut berani. Kalau anda bergaul dengan orang yang berjiwa besar, jiwa anda turut besar. Kalau bergaul dengan jutawan, hati anda turut merasa kaya lalu timbul keinginan untuk berusaha untuk menjadi sepertinya.
b. Kerana itulah Nabi Muhammad s.a.w. bersabda, "Kalau anda bergaul dengan penjual minyak wangi, badan anda akan harum kerana terkena wangi-wangiannya. Kalau anda bergaul dengan tukang besi, badan akan busuk kerana terkena wap besi yang busuk."
c. Demikian juga diformulakan oleh Imam Syafie, "Ada 3 perkara yang boleh mencerdaskan mental: selalu berdamping dengan ulama', bergaul dengan orang-orang soleh dan meninggalkan perkataan yang sia-sia."
d. Abdullah bin Mas'ud mempetuakan, "Ada 4 perkara yang menggelapkan hati; perut yang selalu kenyang, bergaul dengan orang yang berbuat dosa, tidak insaf dengan dosa-dosa lalu, dan panjang angan-angan." Kalau anda mengenali individu-individu yang pintar dan baik akhlaknya, jangan lepaskan kesempatan untuk berkawan dengannya.
17 Resepi Pantang Selepas Bersalin Normal & Pembedahan
17 Resepi Pantang Selepas Bersalin Normal & Pembedahan
*Selepas baca boleh SHARE
Bukan sahaja untuk ibu selepas bersalin, samada bersalin normal, caesar atau pembedahan, resipi ini juga boleh digunapakai untuk kanak-kanak selepas berkhatan atau bersunat.
1. Ikan Masin Lada Hitam
Bahan-bahan:
-Ikan masin (Digoreng tanpa minyak)
-Lada hitam
-Ikan masin (Digoreng tanpa minyak)
-Lada hitam
Cara-cara:
-Tumbuk bahan tersebut dan jika suka boleh ditambah perahan limau
Gaulkannya sebati
-Tumbuk bahan tersebut dan jika suka boleh ditambah perahan limau
Gaulkannya sebati
2. Ikan Tenggiri Kering
Bahan-bahan:
-1 keping ikan tenggiri kering
-2 biji lada besar
-½ biji bawang besar dihiris
-1 keping ikan tenggiri kering
-2 biji lada besar
-½ biji bawang besar dihiris
Cara-cara:
-Ikan digoreng layur bersama hirisan halia.
-Kemudian ditumbuk bersama lada besar dan bawang tapi jangan hancur.
-Hidang bersama nasi panas
-Ikan digoreng layur bersama hirisan halia.
-Kemudian ditumbuk bersama lada besar dan bawang tapi jangan hancur.
-Hidang bersama nasi panas
3. Sambal Tok-tok Lada Hitam
Bahan-bahan:
-Bawang merah
-Bawang putih
-Ikan bilis
-Lada hitam
-Bawang merah
-Bawang putih
-Ikan bilis
-Lada hitam
Cara-cara:
-Goreng layur bahan tersebut dan tumbuk campur sikit garam
Hidang bersama nasi panas
-Goreng layur bahan tersebut dan tumbuk campur sikit garam
Hidang bersama nasi panas
4. Ikan Masin Goreng Asam Jawa
Bahan-bahan:
-Isi ikan masin (Kurau @ Talang)
-1 labu bawang besar
-5-6 tangkai cili kering
-3 ulas bawang putih
-½ inci halia
-Sedikit air asam jawa & gula
-Isi ikan masin (Kurau @ Talang)
-1 labu bawang besar
-5-6 tangkai cili kering
-3 ulas bawang putih
-½ inci halia
-Sedikit air asam jawa & gula
Cara-cara:
-Tumis semua bahan yang dihiris.
-Bila agak garing, masukkan air asam jawa, garam dan sedikit gula .
-Akhir sekali masukkan ikan masin yang telah digoreng terlebih dahulu.
-Tumis semua bahan yang dihiris.
-Bila agak garing, masukkan air asam jawa, garam dan sedikit gula .
-Akhir sekali masukkan ikan masin yang telah digoreng terlebih dahulu.
5. Ikan Bilis Goreng Aroma
Bahan-bahan:
-100g ikan bilis putih
-3 batang serai (Dititik @ dihiris ikut suka)
-1 biji bawang besar dimayang
-2cm halia dimayang
-6 helai daun limau purut dihiris @ dikoyak kasar
-6 biji cili padi diketuk
-Minyak
-100g ikan bilis putih
-3 batang serai (Dititik @ dihiris ikut suka)
-1 biji bawang besar dimayang
-2cm halia dimayang
-6 helai daun limau purut dihiris @ dikoyak kasar
-6 biji cili padi diketuk
-Minyak
Cara-cara:
-Goreng ikan bilis hingga ranggup
-Kemudian masukkan bahan hirisan
-Goreng ikan bilis hingga ranggup
-Kemudian masukkan bahan hirisan
6. Ikan Bilis Dengan Cili Mesin
Bahan-bahan:
-Sebiji bawang besar dimayang
-Ikan bilis
-Jeruk lobak
-Sebiji telur
-Cili mesin 1 sudu
-Sebiji bawang besar dimayang
-Ikan bilis
-Jeruk lobak
-Sebiji telur
-Cili mesin 1 sudu
Cara-cara:
Goreng ikan bilis hingga garing, angkat dan ketepikan.
Kemudian tumiskan cili mesin hingga masak, masukkan jeruk lobak & ikan bilis.
Akhir sekali masukkan telur & kacau hingga sebati.
Goreng ikan bilis hingga garing, angkat dan ketepikan.
Kemudian tumiskan cili mesin hingga masak, masukkan jeruk lobak & ikan bilis.
Akhir sekali masukkan telur & kacau hingga sebati.
7. Pegaga Masak Lada Hitam
Bahan-bahan:
-Sedikit santan pekat
-Lada hitam (lebihkan)
-Ikan bilis putih
-Kunyit hidup
-Halia
-Garam
-Sedikit santan pekat
-Lada hitam (lebihkan)
-Ikan bilis putih
-Kunyit hidup
-Halia
-Garam
Cara-cara:
-Lada hitam, halia & kunyit hidup ditumbuk.
-Kemudian masukkan santan direneh bersama bahan tumbuk. Biar pekat.
-Kira OK masukkan pegagadan ikan bilis serta bahan-bahan perasa.
-Lada hitam, halia & kunyit hidup ditumbuk.
-Kemudian masukkan santan direneh bersama bahan tumbuk. Biar pekat.
-Kira OK masukkan pegagadan ikan bilis serta bahan-bahan perasa.
8. Hati Masak Limau Purut
Bahan-bahan:
-1/2kg hati lembu direbus dan dipotong kecil
-5 helai daun limau purut dipotong tengah dan dikoyakkan
-6 tangkai cili kering (Dalam pantang boleh diganti dengan lada hitam secukupnya)
-3 labu bawang besar
-4 ulas bawang putih
-2cm hirisan halia muda
-½ camca ketumbar
-½ camca jintan manis
-½ camca jintan putih
-Garam & gula secukup rasa
-Minyak untuk menumis
-1/2kg hati lembu direbus dan dipotong kecil
-5 helai daun limau purut dipotong tengah dan dikoyakkan
-6 tangkai cili kering (Dalam pantang boleh diganti dengan lada hitam secukupnya)
-3 labu bawang besar
-4 ulas bawang putih
-2cm hirisan halia muda
-½ camca ketumbar
-½ camca jintan manis
-½ camca jintan putih
-Garam & gula secukup rasa
-Minyak untuk menumis
Cara-cara:
-Cili/lada hitam, bawang besar, bawang putih halia, jintan dan ketumbar dimesin halus.
-Tumis hingganaik bau/garing kemudian masukkan hati dan daun limau purut. Jika suka boleh tambah air untuk berkuah.
-Setelah itu, masukkan perasa. Ok.Boleh diangkat dan dihidang.
-Cili/lada hitam, bawang besar, bawang putih halia, jintan dan ketumbar dimesin halus.
-Tumis hingganaik bau/garing kemudian masukkan hati dan daun limau purut. Jika suka boleh tambah air untuk berkuah.
-Setelah itu, masukkan perasa. Ok.Boleh diangkat dan dihidang.
9. Hati Goreng Lada
Bahan-bahan:
-600g hati lembu direbus dan dipotong
-4 sudu besar lada putih
-2 sudu besar serbuk rempah
-2 sudu besar minyak
-1 sudu besar air asam jawa
-½ sudu serbuk jintan putih
-1 sudu serbuk kunyit
-2 labu bawang besar
-Garam/ Ajinomoto secukup rasa
-1 batang daun bawang untuk hiasan
-600g hati lembu direbus dan dipotong
-4 sudu besar lada putih
-2 sudu besar serbuk rempah
-2 sudu besar minyak
-1 sudu besar air asam jawa
-½ sudu serbuk jintan putih
-1 sudu serbuk kunyit
-2 labu bawang besar
-Garam/ Ajinomoto secukup rasa
-1 batang daun bawang untuk hiasan
Cara-cara:
-Gaulkan hati yang telah dipotong bersama rempah-rempah tersebut
-Tumiskan ia, agak kira okay bolehlah dimasukkan air asam jawa
-Taburkan hirisan daun bawang
-Gaulkan hati yang telah dipotong bersama rempah-rempah tersebut
-Tumiskan ia, agak kira okay bolehlah dimasukkan air asam jawa
-Taburkan hirisan daun bawang
10. Ayam/Daging Bakar Cicah Air Asam Lada Hitam
Bahan-bahan:
-4cm halia muda
-3cm kunyit hidup
-Garam secukupnya (Kesemua bahan ini dikisar dan diperap)
-4cm halia muda
-3cm kunyit hidup
-Garam secukupnya (Kesemua bahan ini dikisar dan diperap)
Cara-cara:
-Bakar ayam/daging dengan bahan perap.
-Hiriskan dan boleh dihidang dengan pencicah iaitu 2 sudu lada hitam, hirisan bawang besar dan perahan asam jawa
-Bakar ayam/daging dengan bahan perap.
-Hiriskan dan boleh dihidang dengan pencicah iaitu 2 sudu lada hitam, hirisan bawang besar dan perahan asam jawa
11. Sambal Tok-tok
Bahan-bahan:
-Ikan bilis
-Cili padi
-Bawang
-Ikan bilis
-Cili padi
-Bawang
Cara-cara:
-Bahan tersebut ditumbuk kasar dicampur bersama perahan limau.
-Bahan tersebut ditumbuk kasar dicampur bersama perahan limau.
12. Daging Goreng Halia
Bahan-bahan:
-Daging batang pinang dihiris nipis
-Halia dimayang halus
-Bawang Putih diketuk
-Bawang besar dihiris bulat
-1 biji lada benggala/ ketukkan cili padi kalau nak pedas
-Sedikit sos tiram
-Sedikit kunyit hidup/kunyit serbuk, Garam/ Serbuk Perasa
-Jika nak berkuah, bancuhkan sedikit tepung jagung dan air@ bagi lebih perisa masukkan sedikit air asam jawa.
-Daging batang pinang dihiris nipis
-Halia dimayang halus
-Bawang Putih diketuk
-Bawang besar dihiris bulat
-1 biji lada benggala/ ketukkan cili padi kalau nak pedas
-Sedikit sos tiram
-Sedikit kunyit hidup/kunyit serbuk, Garam/ Serbuk Perasa
-Jika nak berkuah, bancuhkan sedikit tepung jagung dan air@ bagi lebih perisa masukkan sedikit air asam jawa.
Cara-cara:
-Panaskan minyak, masukkan daging yang telah diperap sebentar dengan kunyit dan garam.
-Agak lembut , tumiskan bawang putih dan halia, masukkan juga sos tiram dan bahanperasa mengikut kesesuaian.
-Akhir sekali masukkan , lada benggala ataupun cili padi dan hirisan bawang besar.
-Jika nak berkuah boleh juga ditambah dengan bancuhan tepung jagung.
-Panaskan minyak, masukkan daging yang telah diperap sebentar dengan kunyit dan garam.
-Agak lembut , tumiskan bawang putih dan halia, masukkan juga sos tiram dan bahanperasa mengikut kesesuaian.
-Akhir sekali masukkan , lada benggala ataupun cili padi dan hirisan bawang besar.
-Jika nak berkuah boleh juga ditambah dengan bancuhan tepung jagung.
13. Daging Goreng Lada Hitam (Marinated)
Bahan-bahan:
-Daging hihiris halus
-Lada hitam secukup rasa
-Halia
-Bawang besar
-Bawang putih
-Sos Cili/Cili mesin
-Sos tomato
-Sos tiram
-Kicap pekat
-Garam/serbuk perasa
-Daging hihiris halus
-Lada hitam secukup rasa
-Halia
-Bawang besar
-Bawang putih
-Sos Cili/Cili mesin
-Sos tomato
-Sos tiram
-Kicap pekat
-Garam/serbuk perasa
Cara-cara:
-Perapkan daging bersama halia , bawang putih dan bawang besar yang telah dikisar. Termasuk bahan sos terlibat.
-Panaskan minyak, masukkan daging bersama bahan perap, tambahkan air mengikut keperluan bagi memastikan daging lembut.
-Setelah empuk, boleh ditambah dengan garam dan serbuk perasa mengikut keperluan dan juga hirisan bawang besar.
-Perapkan daging bersama halia , bawang putih dan bawang besar yang telah dikisar. Termasuk bahan sos terlibat.
-Panaskan minyak, masukkan daging bersama bahan perap, tambahkan air mengikut keperluan bagi memastikan daging lembut.
-Setelah empuk, boleh ditambah dengan garam dan serbuk perasa mengikut keperluan dan juga hirisan bawang besar.
14. Ayam Panggang Selera Pantang
Bahan-bahan:
-Ayam
-1 batang serai dititik
-1 sudu jintan manis
-½ sudu jintan putih
-1cm kunyit hidup
-1cm lengkuas
-1cm halia
-4 ulas bawang merah
-2 ulas bawang putih
-garam
-Air asam jawa
-½ cawan air
-Ayam
-1 batang serai dititik
-1 sudu jintan manis
-½ sudu jintan putih
-1cm kunyit hidup
-1cm lengkuas
-1cm halia
-4 ulas bawang merah
-2 ulas bawang putih
-garam
-Air asam jawa
-½ cawan air
Cara-cara:
-Ayam dilumur dengan garam & sedikit bawang merah, halia, bawang putih & kunyit tumbuk juga lengkuas.
-Panggang ayam
-Tumis bahan tumbuk yang lebih tadi, masukkan jintan tumbuk, air asam jawa juga garam. Tambah sedikit air untuk berkuah. Dan bolehlah disiram
ayam panggang tadi dengan kuah tersebut.
-Ayam dilumur dengan garam & sedikit bawang merah, halia, bawang putih & kunyit tumbuk juga lengkuas.
-Panggang ayam
-Tumis bahan tumbuk yang lebih tadi, masukkan jintan tumbuk, air asam jawa juga garam. Tambah sedikit air untuk berkuah. Dan bolehlah disiram
ayam panggang tadi dengan kuah tersebut.
15. Ayam Percik Chinese Style
Bahan-bahan:
-1 ekor ayam
-Daun salam dan daun kunyit
-1 ekor ayam
-Daun salam dan daun kunyit
Bahan A:
-Bunga Lawang
-Bunga Cengkih
-Kulit Kayu Manis
-Jintan Manis
-Lada Hitam
-Serai & Halia
-Gula Melaka – dicincang halus
-Lemon – diperah
-Santan
-Garam
-Bawang putih dan bawang merah ditumbuk halus
(Jika suka boleh ditambah sedikit cili padi)
-Bunga Lawang
-Bunga Cengkih
-Kulit Kayu Manis
-Jintan Manis
-Lada Hitam
-Serai & Halia
-Gula Melaka – dicincang halus
-Lemon – diperah
-Santan
-Garam
-Bawang putih dan bawang merah ditumbuk halus
(Jika suka boleh ditambah sedikit cili padi)
Cara-cara:
-Masukkan daun salam & daun kunyit ke dalam ayam.
-Panggang @ goreng dalam minyak penuh (deep fried)
-Tumis bawang merah dan putih. Masukkan bahan-bahan A, masukkan juga perahan lemon, gula melaka, garam.
-Masukkan santan cair biar mendidih di atas api perlahan. Bila dah pekat masukkan santan pekat.
-Bila dah pekat, boleh disiram ke ats ayam panggang tersebut.
-Masukkan daun salam & daun kunyit ke dalam ayam.
-Panggang @ goreng dalam minyak penuh (deep fried)
-Tumis bawang merah dan putih. Masukkan bahan-bahan A, masukkan juga perahan lemon, gula melaka, garam.
-Masukkan santan cair biar mendidih di atas api perlahan. Bila dah pekat masukkan santan pekat.
-Bila dah pekat, boleh disiram ke ats ayam panggang tersebut.
16. Lengkuas Muda Masak Lada Merah
(Petua baik diamalkan memperbaiki rahim wanita atau dengan lain perkataan mengetatkan lagi organ wanita selepas bersalin)
(Petua baik diamalkan memperbaiki rahim wanita atau dengan lain perkataan mengetatkan lagi organ wanita selepas bersalin)
Bahan-bahan:
-Lengkuas muda dihiris nipis ~ direbus sehingga kering utk buang pahit & maung lengkuas
-Sedikit ikan bilis
-Bawang merah
-Bawang Putih
-Lada merah
-Lengkuas muda dihiris nipis ~ direbus sehingga kering utk buang pahit & maung lengkuas
-Sedikit ikan bilis
-Bawang merah
-Bawang Putih
-Lada merah
Cara-cara:
-Lada ikan bilis, bawang putih & merah ditumbuk dan ditumis dengan sedikit minyak.
-Masukkan garam dan lengkuas yg telah direbus tadi dan kacau agar ia sebati.
-Lada ikan bilis, bawang putih & merah ditumbuk dan ditumis dengan sedikit minyak.
-Masukkan garam dan lengkuas yg telah direbus tadi dan kacau agar ia sebati.
17. Turi Masak Asam Rebus
(Bagus Utk Menambah Susu Ibu).
(Bagus Utk Menambah Susu Ibu).
Bahan-bahan:
-Daun Turi
-Ikan Bilis
-Asam Keping
-Bawang merah
-Kunyit Hidup
-Ikan Bilis
-Lada merah
-Daun Turi
-Ikan Bilis
-Asam Keping
-Bawang merah
-Kunyit Hidup
-Ikan Bilis
-Lada merah
Cara-cara:
-Bahan iaitu bawang merah, lada merah, ikan bilis, kuntit hidup ditumbuk kemudian direbus.
-Masukkan garam, asam keping dan daun turi biarkan sehingga mendidih kemudian bolehlaa diangkat.
-Bahan iaitu bawang merah, lada merah, ikan bilis, kuntit hidup ditumbuk kemudian direbus.
-Masukkan garam, asam keping dan daun turi biarkan sehingga mendidih kemudian bolehlaa diangkat.
Semoga dapat membantu dan semoga bermanfaat, silakan SHARE
kredit Rumahtangga Harmoni Keluarga Bahagia
Baked Custard
Baked Custard
3 eggs, slightly beaten
¼ cup sugar
¼ tsp salt
½ tsp vanilla
2 cups milk, scalded (just before boiling)
nutmeg or cinnamon, garnish
¼ cup sugar
¼ tsp salt
½ tsp vanilla
2 cups milk, scalded (just before boiling)
nutmeg or cinnamon, garnish
Preheat oven 325 degrees F. Combine eggs, sugar, and salt. Add milk and vanilla slowly. Pour into custard cups. Garnish with nutmeg or cinnamon, optional. Set cups into shallow pan containing about 1 inch hot water. Bake 40 to 45 minutes or until knife inserted in center comes out clean. Serve warm or chilled.
Petua Untuk Mudah Berjaya Dalam Perniagaan
Petua Untuk Mudah Berjaya Dalam Perniagaan
1. Mesti ada ketekunan, kegigihan dan ketabahan yang ada pada diri anda.
2. Mesti ada keinginan yang kuat. Jangan hangat-hangat tahi ayam sahaja.
3. Mesti ada kemahuan untuk mengambil inisiatif.
4. Bersifat bersaingan. Jangan dengki pada peniaga lain atau cuba menjatuhkannya.
5. Percaya pada diri sendiri.
6. Mesti ada kekuatan yang kuat untuk berjaya.
7. Yakin pada diri sendiri selalu walaupun menghadapi rintangan atau masalah.
8. Pastikan anda sihat.
9. Hidup biar sederhana. Jangan meniru orang lain tentang cara hidup mereka atau cara mereka berbelanja. Ingat, anda masih belum berjaya lagi.
10. Jangan ikut cakap orang, anda hanya dengar sahaja. Selepas itu, buat apa yang anda fikir baik untuk perniagaan anda. Orang yang memberi “nasihat” selalunya dia pun belum lagi berjaya dalam perniagaan yang diceburinya. Andalah yang menentukan hala tuju dan strategi perniagaan anda, bukan orang lain.
Rahsia Membaca Al_Quran
Rahsia Membaca Al_Quran
a. Sesetengah orang alim berpendapat bahawa membaca Al-Quran merupakan cara yang paling mujarab untuk memperkuatkan ingatan dan memudahkan hafalan. Bahkan inilah kaedah yang paling utama. Kata-kata hikmah Arab menegaskan "Tiada sesuatu yang lebih menguatkan ingatan seseorang selain daripada membaca Al-Quran dengan melihat (mashaf Al-Quran)."
b. Beberapa cendiakawan Islam pernah berkata, "Orang yang mengamalkan membaca Al-Quran akan sentiasa sihat akalnya walaupun dia berumur 200 tahun." Jarang berlaku orang yang konsisten (selalu) membaca Al-Quran pada setiap hari, berpenyakit nyanyuk apabila telah tua, malah mereka tidak perlu memakai cermin mata."
c. Kesan membaca Al-Quran dari segi kesihatan sungguh besar. Dengan membaca Al-Quran secara automatiknya kita melakukan senaman muka, leher, kerongkong dan fikiran. Sebaik-baik latihan jasmani untuk kesihatan dan penyembuhan ialah menyanyi. Al-Quran pun merupakan sejenis 'nyanyian' kerana Rasullullah s.a.w. menyuruh umatnya membaca dengan berlagu, atau dengan kata lain ialah dengan menyanyi. Apabila seseorang itu bernyanyi atau berlagu dengan fikiran khusyuk dan penuh perasaan, maka ia akan menjadi perhubungan dan rangsangan dari tempat sebutannya kepada organ-organ dalaman. Ia merupakan sejenis rangsangan yang bagus kepada organ-organ dan membentuk ketenangan kepada berjuta-juta saraf di dalam tubuh.
d. Apabila kita membaca Al-Quran, otot-otot di muka dan leher akan bergerak-gerak dan terurut. Pergerakan otot-otot di seluruh muka dan leher akan menyegarkan wajah dan menghindarkan penyakit-penyakit yang menyerang muka seperti 'Bell's Palsy' iaitu sejenis penyakit lumpuh pada bahagian muka.
e. Membaca Al-Quran juga akan menegangkan kulit dan sekaligus sebagai awet muda. Yang penting sekali, ia melatih otak kita kepada konsentrasi fikiran (concentration of the mind) di mana kekuatan konsentrasi ini amat diperlukan untuk belajar dan mengingat.
SIRI MASAKAN INDIA UNTUK SARAPAN: ROTI CANAI oleh mamak haji..
SIRI MASAKAN INDIA UNTUK SARAPAN: ROTI CANAI
RESEPI CARA MENYEDIAKAN TEPUNG/DOH ROTI CANAI:
BAHAN-BAHAN:
* 1 kg. tepung gandum.
Mengenai tepung gandum ini ada dua jenis. Yang pertama tepung jenis kandungan protien yang tinggi dan satu lagi tepung gandum biasa yang kurang kandungan protien. Biasanya untuk jenis roti (baking) kita gunakan tepung gandum yang diperkaya protein kerana ia keras sedikit. Bagi roti canai kita guna kurang protien kerana ia lembut sedikit dan harga juga lebih murah dari tepung gandum berprotein tinggi. 1 kg tepung gandum biasanya boleh hasilkan 20-25 bebola roti canai bersaiz biasa mengikut kemahiran pembuatnya.
Mengenai tepung gandum ini ada dua jenis. Yang pertama tepung jenis kandungan protien yang tinggi dan satu lagi tepung gandum biasa yang kurang kandungan protien. Biasanya untuk jenis roti (baking) kita gunakan tepung gandum yang diperkaya protein kerana ia keras sedikit. Bagi roti canai kita guna kurang protien kerana ia lembut sedikit dan harga juga lebih murah dari tepung gandum berprotein tinggi. 1 kg tepung gandum biasanya boleh hasilkan 20-25 bebola roti canai bersaiz biasa mengikut kemahiran pembuatnya.
- 2 cawan air. Sekirnya tidak gunakan telur 1 biji, lebihkan sedikit airnya.
- 1 sudu kecil (tsp) garam atau secukup rasa.
- 1/2 cawan majerin.
* Sedikit minyak masak untuk ulian dan goreng roti.
Nota: Ramai yang kini gunakan telur, susu pekat manis, horlicks untuk membuat roti canai untuk mendapatkan rasa yang lazat roti canai. Mamak haji rasa ini tak salah cuma kalau gunakan susu pekat manis cuma perlu awas kerana gula cepat jadi hangus semasa gorengan roti canai, maka awaslah penggunaannya.
Sebenarnya boleh gunakan telur sebiji untuk doh yang lembut dan garing, sekiranya gunakan telur, kurangkan sedikit air semasa uli. Roti canai ini sebenarnya masa dulu digelar, "PRATA". Prata ini sebenarnya berasal dari benua India. Seperti anda tahu, masakan India ini tak lari dari gunakan "minyak sapi" atau "ghee". Maka kalau anda ingat roti prata yang zaman dulu yang bulat dan tebal, itulah dinamakan "prata ori". Tapi bila keadaan berubah dan masa amat penting untuk perniagaan versi roti prata berubah menjadi roti canai yang berbentuk empat segi yang nipis. Kegunaan minyak sapi diganti dengan majerin murah dan juga minyak masak kelapa sawit.
*Untuk suri rumah yang ingin cuba prata ori boleh gunakan
- 300gm tepung gandum,
-1/2 cawan minyak sapi,
-1/2 cawan air dan garam secukup.Mamak haji tak gunakan telur. Bila gunakan telur air perlu dikurangkan.
- 300gm tepung gandum,
-1/2 cawan minyak sapi,
-1/2 cawan air dan garam secukup.Mamak haji tak gunakan telur. Bila gunakan telur air perlu dikurangkan.
CARA MEMBUAT ROTI CANAI:
1. Roti yang sedap ialah sentiasa rapuh dan garing walau pun sejuk atau panas. Kesedapan roti canai terletak pada cara ulian tepung roti canai tersebut. Garing atau rapuh ini biasanya bersangkut paut dengan cara mengorengnya tetapi jangan lupa pada tepung roti canai yang telah di masukkan udara semasa diuli. Ulian juga perlu wujudkan keadaan, "keanjalan/kenjal (elasticity)". Cara memeriksa doh yang sempurna ialah dengan lakukan cubitan pada bahagian doh itu dan tarek. Bila menarik, tepung yang ditarek itu mengwujudkan keping lapisan yang nipis tanpa putus-putus. Doh yang terbaik ialah memberi keanjalan. Sekiranya doh kita tidak memberikan keanjalan, hasilnya tidak memuaskan apabila masak.
2. Ulian doh roti melalui tangan adalah cara terbaik. Uli dalam 10 minit dan rehat 5 limit untuk pembentukan gluten dan diikuti lagi dengan ulian terakhir selama 10-15minit. Ulian terakhir perlu bersertakan dengan satu sudu majerin untuk mendapatkan permukaan yang licin dan tidak mengerutu.
3. Membentukan doh ini menjadi bebola adalah satu lagi cabaran bagi yang baru. Cara bentukan bebola roti canai yang mudah ialah dengan mengambil sedikit doh ditangan anda dan bentukan bebola, tekan semua jejari anda bebola itu supaya tepung itu naik ke atas dibahagian atas tangan (sambil membuka sedikit ruangan jari-jari ibu dan penunjuk untuk dapatkan saiznya). Ada juga suka jolok keatas tepung yang digengam. Bila tepung itu terbentuk bulat, putarkan dengan tangan lain sehingga terputus. Bulatkan doh kembali dikedua tapak tangan, Sapu majerin diluar permukaan doh dan simpan sekurang-kurang 4 jam sebelum tebar. Pastikan tepung bebola ini ditutup dengan helain plastik atau pun kain yang lembab supaya permulkaannya tidak kering.
4. Tebar roti canai ini perlukan kemahiran. kalau pandai tebar ia mempercepatkan penyediaan. Kalau tak pandai tebar tak mengapa, ambil bebola roti canai yang telah disediakan, leperkan diatas kedua tangan dan letakan diatas belakang talam, leperkan bulat dengan menggunakan roller peleper sehinggga se nipis yang boleh. Selepas itu tarik setiap penjuru sedikit demi sedikit sehingga anda mendapat senipis yang boleh tetapi jangan sampai terkoyak sangat, titiskan minyak sedikit ditengah lipat (kecil dan tebal) atau angkat tepung di satu penjuru dan bulatkan.
5. Panas kuali leper anda, jangan terlalu panas nanti hangit pulak roti anda. Titiskan sedikit minyak dikuali leper atau pan pun boleh. Leperkan sedikit doh tadi ketebalan yang diperlukan dan bakar. Terbalikan selalu untuk masak. Lihat tepi roti canai untuk masak sempurna. Selamat mencuba yea...
Thursday, August 28, 2014
[ Hutang dan Pinjaman - Cara langsaikan Hutang ]
[ Hutang dan Pinjaman - Cara langsaikan Hutang ]
Semua orang pasti ada melalui masa masa berhutang dan meminjam sesuatu untuk keperluan diri kita ,
Biasanya apa yang akan kita lakukan adalah membayar balik dan memulangkan kembali apa yang di pinjamkan .
ketahuilah , kalau kita ada meminjam sesuatu pasti yang memberikan pinjaman itu akan meminta kembali dan kita pasti mengucapkan terima kasih setiap kali kita memulangkan apa yang di pinjam .
Juga sama dengan Hutang , kita akan cuba membayar balik hutang itu kerana kalau tidak sudah pasti kita akan di cari dan di hukum .
Sekiranya anda ingin benar benar bebas dari hutang yang banyak di dunia ini maka AbangAbu ingin berikan anda sesuatu yang sangat Penting . Mula Amalkan dan lihat dengan izin Allah , anda akan mula membayar balik hutang anda dengan cepat serta akan memulangkan kepada tuan nya apa yang anda pinjam dari mereka untuk kegunaan sementara.
BETUL ke nak TIP Ini?
Kalau AbangAbu kongsikan , Pastikan anda SHARE post ini dan lakukan hanya kerana Allah .
Pernah kah kita berfikir akan pinjaman NYAWA oleh Allah ? Berserah sepenuhnya kepada Allah , adalah cara untuk kita bersedia untuk di pulangkan NYAWA ini.
HUTANG - pernah kah kita fikirkan , akan udara yang kita hirup dan hembus setiap minit dengan lebih 9 - 18 kali itu adalah HUTANG ! Pernahkan kita terfikir untuk bayar balik atau pun mengucapkan terima kasih ?
Kalau anda ingin bersih dari hutang ... mula ucapkan sebanyak yang boleh kalimah Alhamdullilah dengan menghayati ucapan itu sebagai rasa syukur atas nikmat udara yang diberikan kepada kita.
Buat lah , dan lihat sahaja bagaimana hutang hutang anda yang ada akan mula terhakis dan mula menurun dan terus hilang dengan izin Allah.
Berserah dan mulakan pelan bayaran anda, berbincang , menyusun jadual bayaran hutang , serta cari pendapatan tambahan jika tak cukup dari apa yang dapat sekarang dan PALING PENTING amalkan apa yang AbangAbu kongsikan .
BEST BEST BEST !
: HILANGKAN LENDIR KACANG BENDI
Petua Dapur #SDK: HILANGKAN LENDIR KACANG BENDI
Selain dibuat ulam, kacang bendi juga merupakan antara sayuran yang enak dimakan terutama apabila dimasukkan dalam masakan seperti asam pedas, kari dan ditumis kering.
Walau bagaimanapun, satu masalah yang sering dihadapi suri rumah tangga ialah ia akan berlendir terutama apabila terkena air.
Untuk menghilangkan lendir kacang bendi, letakkan asam keping ketika menggoreng kacang bendi tersebut, lendir kacang bendi mulai hilang dan kacang bendi tersebut akan terasa lebih enak. Selamat mencuba.
Oleh: Nadia Seri Dewi & Keluarga
Petua Untuk Meredakan Darah Tinggi
Petua Untuk Meredakan Darah Tinggi
Ambil sebiji peria katak dan batang saderi. Kemudian, kisarkan dan minum jus tersebut sekurang-kurangnya sekali seminggu..
Petua Untuk Menurunkan Darah Tinggi
Petua Untuk Menurunkan Darah Tinggi
Ambil beberapa ulas bawang putih, mesin dan jadikan jus. Ambil 6 titik jus tersebut dan masukkan ke dalan segelas air. Minum ramuan ini 3 kali sehari,
Pilihan JUS Untuk Pesakit Gout
Pilihan JUS Untuk Pesakit Gout
A. JUS Tembikai
Bahan
250 gram buah tembikai
250 gram buah tembikai
Cara Penyediaan
Buah tembikai dipotong dan bijinya dibuang. Kemudian dikisar.
Minum sehari sekali, 2 – 3 jam selepas makan petang atau malam.
Buah tembikai dipotong dan bijinya dibuang. Kemudian dikisar.
Minum sehari sekali, 2 – 3 jam selepas makan petang atau malam.
B. JUS Oren
Bahan
100 gram buah oren
100 gram buah oren
Cara Penyediaan
Potong buah oren, buang bijinya dan kemudian kisar sehingga hancur.
Minum sehari sekali, 2 jam selepas makan pagi atau malam.
Potong buah oren, buang bijinya dan kemudian kisar sehingga hancur.
Minum sehari sekali, 2 jam selepas makan pagi atau malam.
C. JUS Mangga
Bahan-Bahan
50 gram buah mangga dan 50 mililiter air.
50 gram buah mangga dan 50 mililiter air.
Cara Penyediaan
Kupas mangga, buang bijinya dan potong dadu. Kemudian kisar bersama air yang dimasukkan sedikit demi sedikit.
Minum sekali sehari di waktu pagi atau tengahari (2 – 3 jam selepas makan).
Kupas mangga, buang bijinya dan potong dadu. Kemudian kisar bersama air yang dimasukkan sedikit demi sedikit.
Minum sekali sehari di waktu pagi atau tengahari (2 – 3 jam selepas makan).
D. JUS Pisang Embun
Bahan
125 – 130 gram pisang embun
125 – 130 gram pisang embun
Cara Penyediaan
Buang kulit pisang embun dan kisar isinya.
Minum sekali sehari, 2 jam selepas makan malam.
Buang kulit pisang embun dan kisar isinya.
Minum sekali sehari, 2 jam selepas makan malam.
E. JUS Epal
Bahan-Bahan
120 gram epal dan 50 mililiterl air.
120 gram epal dan 50 mililiterl air.
Cara Penyediaan
Bersihkan buah epal dan buang bijinya. Kemudian kisar sehingga hancur dan tambahkan air, sedikit demi sedikit.
Minum sehari sekali selepas makan malam.
Bersihkan buah epal dan buang bijinya. Kemudian kisar sehingga hancur dan tambahkan air, sedikit demi sedikit.
Minum sehari sekali selepas makan malam.
F. JUS Jambu Batu
Bahan-Bahan
100 gram jambu batu dan 50 mililiter air.
100 gram jambu batu dan 50 mililiter air.
Cara Penyediaan
Bersihkan buah jambu batu dan buang bijinya. Kemudian kisar sehingga hancur dan lembut. Minum sehari sekali, 2 jam selepas makan pagi atau tengahari, atau malam.
Bersihkan buah jambu batu dan buang bijinya. Kemudian kisar sehingga hancur dan lembut. Minum sehari sekali, 2 jam selepas makan pagi atau tengahari, atau malam.
G. JUS Betik
Bahan
130 gram buah betik
130 gram buah betik
Cara Penyediaan
Kupas buah betik, buang bijinya, potong dadu dan kisar.
Minum sehari sekali, pada waktu siang atau malam (2 – 3 jam selepas makan).
Kupas buah betik, buang bijinya, potong dadu dan kisar.
Minum sehari sekali, pada waktu siang atau malam (2 – 3 jam selepas makan).
Wednesday, August 27, 2014
Homemade Russell Stover Candies
Homemade Russell Stover Candies
2 cups powdered sugar
14 oz. sweetened condensed milk
1/4 cup coconut
1 cup shortening, not butter
12 oz. chocolate chips
14 oz. sweetened condensed milk
1/4 cup coconut
1 cup shortening, not butter
12 oz. chocolate chips
Mix sugar, milk, coconut and shortening and chill over night. In saucepan melt chocolate chips over low heat. Form filling mixture into small balls or squares, dip in melted chocolate and set on wax paper to harden. Do Not Refrigerate.
informasi terbaik untuk diamalkan oleh ustaz Dr abu anas madani
[Amalan Sebelum Tidur:
Tasbih Fatimah
dan akhir Surah al-Baqarah]
Tasbih Fatimah
dan akhir Surah al-Baqarah]
2 ayat akhir surah al-Baqarah:
عَنْ أَبِي مَسْعُودٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ ، قَالَ : قَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ :
Abu Mas’ud radiallahu ‘anhu berkata: Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:
عَنْ أَبِي مَسْعُودٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ ، قَالَ : قَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ :
Abu Mas’ud radiallahu ‘anhu berkata: Nabi sallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:
مَنْ قَرَأَ بِالْآيَتَيْنِ مِنْ آخِرِ سُورَةِ الْبَقَرَةِ فِي لَيْلَةٍ كَفَتَاهُ
Sesiapa yang membaca dua ayat akhir surah al-Baqarah pada waktu malam, maka dua ayat itu sudah cukup untuknya.
[Sahih al-Bukhari, Kitab Fadhail al-Quran, hadis no: 4649]
Sesiapa yang membaca dua ayat akhir surah al-Baqarah pada waktu malam, maka dua ayat itu sudah cukup untuknya.
[Sahih al-Bukhari, Kitab Fadhail al-Quran, hadis no: 4649]
Tasbih Fatimah:
عَنْ عَلِيٍّ، أَنَّ فَاطِمَةَ ـ عَلَيْهِمَا السَّلاَمُ ـ شَكَتْ مَا تَلْقَى فِي يَدِهَا مِنَ الرَّحَى،
‘Ali radiallahu menceritakan bahawa Fatimah ‘alaihassalam mengadu tentang kecederaan tangannya disebabkan dia kerja menggiling.
عَنْ عَلِيٍّ، أَنَّ فَاطِمَةَ ـ عَلَيْهِمَا السَّلاَمُ ـ شَكَتْ مَا تَلْقَى فِي يَدِهَا مِنَ الرَّحَى،
‘Ali radiallahu menceritakan bahawa Fatimah ‘alaihassalam mengadu tentang kecederaan tangannya disebabkan dia kerja menggiling.
فَأَتَتِ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم تَسْأَلُهُ خَادِمًا، فَلَمْ تَجِدْهُ،
Lalu dia pergi menemui Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam untuk meminta daripadanya seorang pembantu, tetapi baginda tidak ada.
Lalu dia pergi menemui Rasulullah sallallahu ‘alaihi wasallam untuk meminta daripadanya seorang pembantu, tetapi baginda tidak ada.
فَذَكَرَتْ ذَلِكَ لِعَائِشَةَ، فَلَمَّا جَاءَ أَخْبَرَتْهُ.
Lalu dia menyebutkan hal itu kepada ‘Aisyah radiallahu ‘anha. Apabila baginda pulang, ‘Aisyah pun memberitahu hal itu.
Lalu dia menyebutkan hal itu kepada ‘Aisyah radiallahu ‘anha. Apabila baginda pulang, ‘Aisyah pun memberitahu hal itu.
قَالَ فَجَاءَنَا وَقَدْ أَخَذْنَا مَضَاجِعَنَا، فَذَهَبْتُ أَقُومُ فَقَالَ " مَكَانَكِ ".
Lalu baginda datang menemui kami ketika kami sudah berada di tempat tidur kami, lalu aku mahu bangun, baginda pun berkata: Tetaplah di tempat kamu.
Lalu baginda datang menemui kami ketika kami sudah berada di tempat tidur kami, lalu aku mahu bangun, baginda pun berkata: Tetaplah di tempat kamu.
فَجَلَسَ بَيْنَنَا حَتَّى وَجَدْتُ بَرْدَ قَدَمَيْهِ عَلَى صَدْرِي فَقَالَ :أَلاَ أَدُلُّكُمَا عَلَى مَا هُوَ خَيْرٌ لَكُمَا مِنْ خَادِمٍ،
Lalu baginda duduk di antara kami berdua sehingga aku dapat merasai kesejukan kaki baginda pada dadaku. Baginda bersabda: Mahukah aku tunjukkan kalian berdua sesuatu yang lebih baik daripada pembantu rumah?
Lalu baginda duduk di antara kami berdua sehingga aku dapat merasai kesejukan kaki baginda pada dadaku. Baginda bersabda: Mahukah aku tunjukkan kalian berdua sesuatu yang lebih baik daripada pembantu rumah?
إِذَا أَوَيْتُمَا إِلَى فِرَاشِكُمَا، أَوْ أَخَذْتُمَا مَضَاجِعَكُمَا، فَكَبِّرَا ثَلاَثًا وَثَلاَثِينَ، وَسَبِّحَا ثَلاَثًا وَثَلاَثِينَ، وَاحْمَدَا ثَلاَثًا وَثَلاَثِينَ، فَهَذَا خَيْرٌ لَكُمَا مِنْ خَادِمٍ ".
Apabila kalian berdua pergi ke tempat tidur, ucapkanlah takbir sebanyak tiga puluh tiga kali, tasbih sebanyak tiga puluh tiga kali, dan tahmid sebanyak tiga puluh tiga kali. Ini lebih baik untuk kalian berdua daripada pembantu rumah.
Apabila kalian berdua pergi ke tempat tidur, ucapkanlah takbir sebanyak tiga puluh tiga kali, tasbih sebanyak tiga puluh tiga kali, dan tahmid sebanyak tiga puluh tiga kali. Ini lebih baik untuk kalian berdua daripada pembantu rumah.
وَعَنْ شُعْبَةَ عَنْ خَالِدٍ عَنِ ابْنِ سِيرِينَ قَالَ التَّسْبِيحُ أَرْبَعٌ وَثَلاَثُونَ
Dalam riwayat Syu’bah daripada Khalid daripada Ibn Sirin, beliau berkata: Bacalah tasbih tiga puluh empat kali.
[Sahih al-Bukhari, Kitab ad-Da’awat, hadis no: 6318]
Dalam riwayat Syu’bah daripada Khalid daripada Ibn Sirin, beliau berkata: Bacalah tasbih tiga puluh empat kali.
[Sahih al-Bukhari, Kitab ad-Da’awat, hadis no: 6318]
Ingat jangan lupa ingat Allah sebelum tidur, agar tidur tidak sia-sia
عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ ، عَنْ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ، أَنَّهُ قَالَ :
Abu Hurairah radiallahu 'anhu meriwayatkan Rasulullah sallallahu 'alaihi wasallam bersabda:
Abu Hurairah radiallahu 'anhu meriwayatkan Rasulullah sallallahu 'alaihi wasallam bersabda:
مَنْ قَعَدَ مَقْعَدًا لَمْ يَذْكُرِ اللَّهَ فِيهِ كَانَتْ عَلَيْهِ مِنَ اللَّهِ تِرَةٌ ،
Sesiapa yang duduk dalam satu majlis yang dia tidak mengingati Allah padanya, maka dia akan mendapat pengurangan (dalam kebaikan) daripada Allah.
Sesiapa yang duduk dalam satu majlis yang dia tidak mengingati Allah padanya, maka dia akan mendapat pengurangan (dalam kebaikan) daripada Allah.
وَمَنِ اضْطَجَعَ مَضْجَعًا لَا يَذْكُرُ اللَّهَ فِيهِ كَانَتْ عَلَيْهِ مِنَ اللَّهِ تِرَةٌ
Sesiapa yang berbaring (tidur) pada di tempat perbaringan yang mana dia tidak mengingati Allah padanya, maka dia mendapat pengurangan (dalam kebaikan) daripada Allah.
[Sunan Abi Daud, Kitab al-Adab, hadis no: 4217]
Sesiapa yang berbaring (tidur) pada di tempat perbaringan yang mana dia tidak mengingati Allah padanya, maka dia mendapat pengurangan (dalam kebaikan) daripada Allah.
[Sunan Abi Daud, Kitab al-Adab, hadis no: 4217]
Tuesday, August 26, 2014
RESEPI CUCUR UDANG UNTUK PASSEMBUR ATAU ROJAK MAMAK:oleh mamak haji
RESEPI CUCUR UDANG UNTUK PASSEMBUR ATAU ROJAK MAMAK:
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung gandum (biasanya 1 cawan = 100gm).
1 cawan tepung beras.
3 sudu besar (tbsp) tepung jagung.
3 sudu besar (tbsp) kelapa parut/ gunakan yang kering. Tak perlu beli, goreng kering di atas kuali dengan api sederhana. kalau malas tak payah bubuh pun.
1 sudu kecil (tsp) Yis segera/ Mauripan 11gm setengah paket.
1/2 sudu kecil baking powder.
1/2 sudu kecil baking soda / serbuk aluminium choloride (garam busuk).
1 sudu kecil gula pasir dilarutkan dengan 2 cawan air suam (jangan panas!). Larutkan yis. Biarkan 10 minit sebelum dicurahkan kedalam tepung.
3/4 sudu kecil (tsp) garam.
1 cawan tepung beras.
3 sudu besar (tbsp) tepung jagung.
3 sudu besar (tbsp) kelapa parut/ gunakan yang kering. Tak perlu beli, goreng kering di atas kuali dengan api sederhana. kalau malas tak payah bubuh pun.
1 sudu kecil (tsp) Yis segera/ Mauripan 11gm setengah paket.
1/2 sudu kecil baking powder.
1/2 sudu kecil baking soda / serbuk aluminium choloride (garam busuk).
1 sudu kecil gula pasir dilarutkan dengan 2 cawan air suam (jangan panas!). Larutkan yis. Biarkan 10 minit sebelum dicurahkan kedalam tepung.
3/4 sudu kecil (tsp) garam.
Nota: Mamak haji tak tambah kisaran udang, taugeh, kucai, bawang atau cili hijau. kita cuba tepungnya dulu sebelum kita jadikan ia digunakan untuk "resepi passembur". Anda boleh ikut resepi cucur udang mamak penang dalam posting lama. Caranya sama untuk cucur ini kita tambah tepung beras untuk mengeraskan dan tepung jagung untuk tidak menjadikan hasil gorengan yang terlalu keras tetapi jadikan ranggup. kalau tidak masukkan tepung jagung ia akan jadi seperti kueh rempeyek. Cucur ini goreng leper kalau gunakan garam alluminium CHloride atau garam busuk.
CARA MEMBUATNYA:
1. Adunkan tepung beras, gandum, jagung, baking powder dab garam serata. Masukkan larutan gula bersama yis dalam adunan tepung. Bancuh tepung serata. Kalau nak berbentuk bulat cucur, cairkan sedikit tapi kalau inginkan cucur berbentukk selinder (bulat memanjang) pekatkan sedikit ditambah tepung gandum. Jenis selinder ini kita perlu gunakan sudip untuk memindahkan kedalam kuali untuk gorengan.
2. Tutup bekas adunan. Biarkan (peraman) selama sekurang-kurangnya satu jam. Lama sangat pun tak boleh kerana tepung akan menjadi masam. Bagi mamak haji 1-2 jam sudah memadai.
3. Adunan biasa akan naik dua kali dari asal. Gaulkan kembali. Masukan nyioq parut (susah nya nak sebut kelapa). Gaulkan kembali adunan. Sambil itu boleh panaskan kuali dengan minyak masak.
4. Ini nak goreng ini, uji dan pastikan minyak betul-betul panas dengan masukan satu atau dua titik tepung adunan tadi kedalam minyak untuk menetukan kepanasan. Minyak kalau tak panas, minyak masak diserap ke dalam cucur anda. Ini akan jadikan bukannya cucur udang tapi cucur minyak. Terlalu panas akan menghanguskan cucur. pandai-pandai kawal suhu panas. kalau nak sejukan minyak panas masukan sedikit minyak baru ke dalam kuali. Kepanasan Minyak gorengn jangan sampai ia berasap (terbakar), ia buruk untuk kesihatan yang membentuk asid. Inilah sebab kadang-kala bila makan gorengan tekak kita gatal dan batuk-batuk. Minyak yang telah berasap tidak boleh digunakan.
5. Cara goreng gunakan sudip, panaskan sudip kedalam minyak panas selama 1-2 minit. Ambil adunan tepung dengan sudu (2 sudu) dan tolak dengan sudu yang lain, masukkan dalam minyak panas. Tepung kadang-kala melekat di sudip, untuk elakan biarkan dia masak sedikit kemudian baru tolak masuk. Kalau punyai sudip yang tak melekat (non-stick ceramic) amat sesuai. Buat perlahan-lahan untuk memahirkan.
6. Cara tuang tepung di tepi kuali menggunakan senduk dan tuang ditepi kuali. Yang melekat itu boleh ditolak dengan sudip. Untuk ini tepung perlu cair sedikit kerana ia akan meleleh perlahan masuk ke dalam kuali. Tepung yang masih terlekat atas paras minyak di kuali boleh ditolak masuk dengan sudip bila tepung mulai masak.
7. Meletakan udang di atas cucur memang masalah pada yang mula buat. Nanti udang ke mana cucur ke mana. Untuk memudahkan udang melekat di atas cucur, bersihkan udang dan masukan sedikit tepung gandum supaya udang diselaputi dengan tepung. Tepung ini perlu cair. Ia seperti kita buat "gam" untuk roti sardin atau popia. Letakan udang disalut tepung ini pada peringkat cucur mula masak dan kita tolak masuk kedalam minyak. Pasti udang tak berenang dalam minyak.
8. Cucur yang masak akan terapong dan bertukar menjadi warna kekuningan. kalau anda nak warna seperti cucur udang mamak, tambahkan sedikit pewarna" Red Orange" atau "oren merah" bukan kuning telor. Cucur yang masak kita boleh tentukan dengan tidak ada gelembong udara dikeluarkan dari cucur yang tengah masak. Ini bermakna kandungan air dalam cucur telah sejat. haba mainkan peranan utama dalam setiap gorengan. Garing bermakna mengeluarkan kandungan air dalam setiap gorengan.
Nota: Kekerasan cucur udang ini terletak pada tepung beras. Kalau ia lembut dan kita nak keras, tambahkan tepung beras. Kekerasan juga kadang-kala terletak cara kita goreng atau kandungan air yang terdapat dalam gorengan itu. Ini termasukan kepekatan tepung gorengan. Maka terus mencuba untuk mendapatkan gorengan terbaik dengan melatih. Kena melatih sendiri untuk memahirkan diri. Masak ini memerlukan kesabaran, ketabahan, tidak mengaku kalah atau kecewa. Kena lakukan sendiri dengan minat mendalam. Takat salin resepi dan buat berniaga ia tak menjadi. Cucur udang passembur kita perlu berlainan dari orang lain. Maka kita perlu punyai daya cipta dan kreativiti dalam perniagaan untuk terus maju.. Wassalam.
Main Causes of LIVER DAMAGE
Main Causes of LIVER DAMAGE
1. Consuming too much alcohol.
2. Skipping your breakfast.
3. Too much eating.
4. Consuming too much preservatives, additives, food coloring and artificial sweetener.
5. Not urinating in the morning.
6. consuming unhealthy cooking oil. As much as possible reduce cooking oil use when frying, which includes even the best cooking oils like olive oil.
7. Do not consume fried foods when you are tired.
8. Sleeping too late and waking up too late.
9. Consuming high sugar.
10. Inappropriate use of alternative medicines.
2. Skipping your breakfast.
3. Too much eating.
4. Consuming too much preservatives, additives, food coloring and artificial sweetener.
5. Not urinating in the morning.
6. consuming unhealthy cooking oil. As much as possible reduce cooking oil use when frying, which includes even the best cooking oils like olive oil.
7. Do not consume fried foods when you are tired.
8. Sleeping too late and waking up too late.
9. Consuming high sugar.
10. Inappropriate use of alternative medicines.
Monday, August 25, 2014
Khasiat daun Pegaga
Khasiat daun Pegaga
Pegaga dapat mengurangkan tekanan darah tinggi, mencegah nyanyuk, melambatkan proses penuaan dan menolong badan dari bahan toksid. Kebelakangan ini pegaga banyak digunakan di barat sebagai tonik saraf untuk merehatkan dan menambahkan ingatan. Di India bagaimanapun ia juga banyak digunakan untuk mengatasi masalah kulit.
Di timur pula, pegaga juga digunakan untuk mengatasimasalah seperti kemurungan yang mungkin disebabkan oleh masalah fizikal. Kajian terbaru menunjukkan pegaga menunjukkan kesan positif terhadap sistem pengaliran darah dengan menguatkan salur darah dan kapilari. Ia telah menunjukkan kesan yang memberangsangkan bila digunakan untuk merawat kejang kaki, bengkak kaki dan masalah kaki terasa berat dan kebas.
Sunday, August 24, 2014
Siri Halwa Telinga 32:Talib Al Habib - Caravanserai (Lyrics)
Lyrics
And so this traveller
Lost and weary wandering far from home
Came at last upon your caravanserai\'s
And where the ocean meets the sea
In grief and anguish he didn\'t weep
So long I\'ve wandered and yet I know not what I seek
And yet reflected in your eyes
I see a truce that splits the night
So can you whisper to me
The secret of what worship is
So you say
(chorus)
Laailaaha Illallallah
Allahuu Allahuu
x3
Allahu allahu
You cannot worship until you love
You cannot love until you feel
You cannot feel until you understand
You can\'t understand until you learn
You cannot learn until you have been found
Can\'t be found until you seek
You will not seek nor find until you yearn
And you will not yearn till you remember
So remember,
Chorus x3
Allahuu allahuu
The traveler\'s heart stirred and awoke
And born aloft on wings of hope
That held a deeper mystery
Glimmering beneath your words
He cast himself before your feet
And know that that of which you speak
Cannot be found by seeking
But only seekers find it
Yet in the footsteps that you make
I see the path that I must take
So may I follow you and learn the secret that you keep
You said remember and you will yearn
Yearn and you will seek
Seek, you will be found
And when you\'re found then you will learn
When you learn then you will understand
Understand and you will feel
When you feel Him then you will love
And when you love then you will worship
Then worship...
Chorus x5
Allahuu Allahuu
The effects of apple cider vinegar & honey
The effects of apple cider vinegar & honey
Apple cider vinegar honey is one of the folk remedies to help cure many diseases effectively. Apple cider vinegar honey is prepared from several types of apples, especially cardamom, and honey.
Not only is the drug that apple cider vinegar honey is also a nutritious food for everyone. In apple cider vinegar honey contains many minerals, minerals, vitamins and other valuable nutrients. From the effects of honey combined with apple will give everyone a health flexible and effective against the disease.
Not only is the drug that apple cider vinegar honey is also a nutritious food for everyone. In apple cider vinegar honey contains many minerals, minerals, vitamins and other valuable nutrients. From the effects of honey combined with apple will give everyone a health flexible and effective against the disease.
Some effects of apple cider vinegar honey:
- Prevents blood pressure, reduce blood pressure.
- Treatment for sinusitis watery eyes and runny.
- Limit rheumatic pain and prevent recurrence.
- Anti-inflammatory, bladder infections.
- Prevent cancer.
- Helps lower blood sugar, fats, cholesterol, blood pressure and protect the cardiovascular system.
- Blow away sore throat or mild cold.
- Tonic for the body, relieve fatigue, EU lavender.
- Enhance hearing.
- Treatment of hair loss.
- Strengthen the body's immune system against the entry of some virus.
- Protect your scalp, scalp impetigo treatment efficiency by regularly applying apple cider vinegar on your scalp.
- Effective cure cough.
coretan ustaz ebit lew (15)
Setelah membaca lebih 1500 mesej di fb ini masalah isteri dalam masa 2 minggu ini. Saya mengambil pengajaran di dalamnya keluhan dan keinginan seorang yang bergelar Isteri.
Sebaik sampai rumah terus beri salam, peluk isteri. Peluk dan cium juga semua anak-anak. Peluk dengan rasa syukur dan rindu pada mereka...walaupun sebenarnya kita teramat penat dan letih...hanya Allah yang tahu dengan pelbagai masalah di tempat kerja. Pelukan itu menjadi ubat buat isteri, anak-anak dan diri kita sendiri. Buat penat dan sakit ditempat kerja hilang. Allah juga beri keberkatan rezeki bila kita berkasih sayang.
Ambil masa bertanya keadaan anak-anak. Bermain, bergurau, dan dukung mereka..tunjukkan minat atas apa yang mereka buat selagi bukan perkara haram.
Kerja isteri di rumah mencabar. Jika isteri tanya, abang penat ke? Abang buat apa di pejabat ada masalah ke? Jangan marah kerana memang sifat wanita ingin memulakan perbualan dengan soalan. Sebenarnya mereka ingin meluahkan masalah mereka. Biasanya soalan wanita ada makna disebaliknya..mereka ingin ceritakan masalah mereka....
Contoh jika isteri tanya abang nak langsir tahun ni warna apa? Jangan jawab mudah sangat. Sebab bagi wanita masalah itu besar. Mereka dah kaji lama dah. Setahun mereka dah survey. Kita kena tunjukkan muka ambil berat walaupun sebenarnya tak faham sangat.
tu lah sayang, abang dah fikir juga..emmm....entah warna apa yer sesuai sayang rasa..
Isteri akan jawab tulah saya dah pergi banyak kedai dan survey sebenarnya warna pink atau purple saya pilih..abang rasa warna mana?
kita kena kata erm dua-dua cantik..yang pink cantik,,,yang purple cantik....mana satu yer sayang?
Tulah saya berkenan sangat warna pink ni.....jawab isteri..
Abang pun suka sangat.lawakan pink ni..
Jadi jika isteri kita cakap, abang kita nak makan kat luar ke? ke kat rumah jer...jika dia tanya 2 kali..maknanya dia nak sangat dah tu.sepanjang malam dia boleh bersedih dan tak lena tidur hanya kerana hajat dia nak makan kat luar atau makan sesuatu itu tak dapat..
..tapi dia tetap tunjuk macam tak nak...cuma dia lebih suka bab makan, berjalan, hadiah dia...macam dia tak tahu..wanita suka 'surprise' ni...dia sanggup bagi semua termasuk kehidupannya boleh berubah jika suaminya suka ambil hatinya...senang nak didik dan dia pun akan faham kesukaan kita..
Sampai rumah terus tukar pampers anak-anak jika kotor atau mandikan anak-anak kecil. Terus tolong buang sampah...
Jika rumah bersepah atau tengok isteri tak buat apa-apa. Jangan marah...cuba buat semua kerja yang biasa mereka buat setakat kita larat. lelaki boleh buat kerja laju-laju... biasalah kadang-kadang kita ditempat kerja bila banyak sangat kerja, kita buat kerja tapi tak tahu mana nak mula dan kepala jadi beban. tapi bila ada kawan bantu, kita boleh sambung semula kerja kita...tak boleh kerja sorang-sorang. kIta rasa kita penat, tapi rupanya banyak kerja tertangguh...kita jadi kawan buat isteri kita...
Jika anak menangis cepat-cepat bantu dukung ataupun buatkan susu atau apa yang boleh dibantu...
Kumpul ahli keluarga sekejap hidupkan amalan baca Al-Quran sekali dan baca hadis sekali. InsyaAllah rumah jadi bahagia dan tenang sangat. Dia akan sayang suaminya..Allah yang letakkan sayang itu..
Bangun awal solat tahajud dan berdoa kepada Allah.. kejut isteri perlahan-lahan. Paling tidak kejut isteri sebelum Subuh...atau jika isteri kejut cepat-cepat bangun tahajud...
Jika marah isteri , segera ke masjid atau masuk bilik lain ambil wuduk dan solat.Doa menangis pada Allah. Bila marah jangan bercakap. Ramai orang di dunia di kenali di kalangan orang baik-baik tapi di akhirat bersama orang berdosa. Kerana bila dia marah dia bercakap yang menyebabkan dia telah menceraikannya banyak kali. Rupa-rupanya bukan isterinya lagi. Bila marah diam atau tidur atau ke masjid atau berdoa.
Rajin bekerja dan jadi ketua keluarga bimbing isteri dengan agama. Dahulukan Allah dan Rasul saw lebih dari segalanya termasuk isteri, ibubapa, dan diri sendiri. Maksudnya jika perkara yang diinginkan diri, atau isteri atau ibubapa berlawanan dengan kehendak Allah dan Rasul saw kita dahulukan dan mengikut Allah dan Rasul.
Allah akan jaga keluarga kita. Hanya Allah yang boleh beri bahagia..hanya Allah.
Allah akan jaga keluarga kita. Hanya Allah yang boleh beri bahagia..hanya Allah.
Buat isteri pula bersyukur pada Allah atas suami yang diberikan...bila syukur Allah tambahkan nikmatnya. Bila kufur apa yang ada pun hilang..-ebit lew www.keluargasunnah.com 14 September 2014 di UPM Serdang dan 16 September Profesional Sunnah di USIM Semua dijemput mendaftar. Terbuka kepada semua jenis golongan. Semoga menjadi asbab kebaikan dan hidayah
Subscribe to:
Posts (Atom)