Saturday, October 25, 2014

Hijrah Usahawan DZ..wajar di contohi!

SEAWAL usianya 12 tahun, Datuk Dr. Mohd. Zaini Ariff @ Haris sudah didedahkan dengan perniagaan air cincau di Pasar Besar, Jalan Bandar, Kuala Lumpur. Beliau juga sudah terbiasa membantu mengusahakan dan menguruskan katering milik bapanya.Hasil pendedahan tersebut, hari ini beliau kini boleh berbangga dengan perniagaan yang dimilikinya. Doa yang dipohon ketika berada di Tanah Suci Mekah seawal usia 30 tahun juga dikabulkan Allah.
Mahu menjadi insan berjaya, memiliki sebuah keretaj aguar dan menghantar orang lain ke Tanah Suci menjadi kenyataan. Menjangkau umur 50, beliau sudah memiliki lebih daripada yang diminta. Namun, masih ada sesuatu yang belum lengkap dalam hidup usahawan ini.


Penghijrahannya menjadi usahawan membuka lembaran baharu dalam hidup beliau.
Hijrah seorang usahawan bagi dirinya ialah mengubah cara perniagaan yang dikendalikan mengikut syariat Islam.Setiap tahun beliau berazam untuk berhijrah ke jalan yang lurus dan benar selain berdoa agar dapat menghadapi cabaran hidup dengan tenang.
“Saya fikir semua orang mengharapkan kecemerlangan dalam buku laporan audit tahunan kehidupannya yang dicatat oleh malaikat.
“Moga timbangannya melurut laju ke sebelah kanan. Lebih manis lagi jika tidak perlu dihisab,” jelas usahawan ini dalam bukunya, Usahawan Akhirat yang ditulis bersama Profesor Madya Dr. Muhd. Kamil Ibrahim.


Positif
Usahawan akhirat kedengaran agak dangkal. Namun, bagi anak kepada pasangan Haris Idris dan Esah Abd. Halim ini, setiap yang ada di dunia ini diwujudkan berpasang-pasangan oleh Allah termasuklah usahawan dunia dan akhirat.
Baginya, sebagai muslim, seseorang perlu mencari keuntungan bukan sahaja di dunia malah di akhirat. Tegas Mohd. Zaini, semua manusia sebenarnya merupakan peniaga yang menjalankan urusan sesama manusia dan Pencipta.
“Sebagai seorang pekerja, kita bekerja untuk mendapatkan gaji dan upah. Jika kita bekerja dengan amanah dan jujur, kita akan diberikan ganjaran pahala oleh Allah,” jelasnya ketika ditemui.
Mengungkap cerita awal pembabitannya dalam perniagaan, lelaki yang lebih dikenali dengan nama DZ ini mula berniaga ketika masih belajar di Sekolah Kebangsaan St. John, Kuala Lumpur.
Mendapat galakan daripada bapanya yang juga seorang peniaga di pasar pada ketika itu mendorong DZ membuka perniagaannya sendiri.
“Pada awalnya saya ada rasa malu, apatah lagi apabila rakan-rakan melihat saya berniaga di pasar selepas waktu sekolah.
“Namun, ayah selalu mempositifkan fikiran saya. Dia mahu saya belajar berniaga. Mungkin pada ketika itu, dia mahu saya mewarisi kerjayanya sebagai peniaga untuk menjaga tiga orang kakak walaupun saya anak bongsu,” kongsinya.
Bermula dengan berniaga air cincau di pasar di Kampung Baru, Kuala Lumpur sehingga melanjutkan pelajaran peringkat ijazah di Universiti Kebangsaan Malaysia sekitar tahun 1980-an, DZ menjadi dirinya yang sekarang.
Beliau kini banyak mengusahakan perniagaan berasaskan kejuruteraan elektrik dan membekalkan bahan perubatan. DZ bekerja makan gaji selepas menamatkan pengajian dengan gaji permulaan RM600 sebulan pada tahun 1987.




Setelah hampir enam tahun bekerja sambil berniaga menguruskan sebuah koperasi, DZ telah membeli sebahagian besar saham koperasi tersebut dengan duit simpanannya.
Ternyata, jiwa usahawan yang mengalir dalam darahnya mempunyai kesan yang besar dalam hidup suami Datin Norashikin Mat Jusoh, 50, ini.
Beliau mengagumi kredibiliti ayahnya sebagai seorang peniaga yang berjaya menyara enam orang abangnya untuk bersekolah walaupun dirinya sendiri tidak mendapat pendidikan.
“Sebagai anak bongsu, ayah berjaya menyara keluarga malah menjadi seorang yang lebih berjaya berbanding adik-beradiknya yang lain. Dia adalah peniaga pertama yang mengusahakan bisnes katering di Kuala Lumpur sekitar tahun 1970-an.
“Ayah dikenali dengan nama Pak Haris. Ibu pula membantu ayah bekerja sebagai seorang tukang jahit. Paling saya kagumi tentang ayah ialah dia tidak pernah berhutang untuk mendapatkan modal berniaga.
Kongsi pemegang Ijazah Doktor Falsafah dalam bidang Pengurusan Perniagaan dari Universiti Southern Cross, Australia ini, beliau gagal mengikuti cara ayahnya yang berniaga tanpa membuat pinjaman.
“Pada usia sebegini, barulah saya sedar betapa amalan berhutang itu tidak baik untuk diri saya, keluarga dan perniagaan.
“Apabila dibelenggu hutang, hidup tidak tenang. Saya telah terlibat dengan pinjaman untuk menyuntik modal bisnes pada peringkat awal.
“Dalam tidak sedar juga, saya telah melakukan perkara yang Allah tidak suka,” jelasnya yang kini tidak lagi mengamalkan konsep pinjaman untuk berniaga setelah menemui konsep usahawan akhirat.
Luah DZ, beliau juga telah terlibat dengan riba melalui pinjaman tersebut. Malah, ramai usahawan pada masa kini tidak dapat mengelakkan diri daripada situasi tersebut.
Pulangan
Cadangnya kepada para usahawan, elakkan amalan berhutang dan pinjaman yang mempunyai unsur riba.
Dalam pada itu, terang anak bongsu daripada empat beradik ini, sudah lumrah bagi seseorang yang mengusahakan perniagaan mencari keuntungan. Namun, tidak semua perniagaan yang dijalankan mendatangkan pulangan lumayan, malah ada yang kerugian dan kehilangan modal.
Jika tidak untung, rugi yang mendatang. Itulah risiko yang perlu dihadapi oleh seorang usahawan. Bagaimanapun, erti keuntungan sebenar dalam konteks manusia sebagai hamba Allah bukan terletak kepada perolehan harta.
Bagi usahawan dunia, empat aspek yang menjadi keutamaan iaitu kekayaan, kesihatan, kekuasaan dan takhta yang pastinya tidak abadi untuk dikecapi berbanding usahawan akhirat yang mengejar keuntungan di dunia untuk akhirat.
Kongsinya, selama ini beliau tidak sedar bahawa keuntungan dunia bukanlah kebahagian sebenar yang dicari malah lebih daripada itu.
“Pengalaman rakan perniagaan yang tidak menepati janji, membatalkan perjanjian perniagaan, dan menghadapi persaingan yang membuatkan saya berfikir tentang kurniaan Allah.
“Ada satu ketika seseorang yang sepatutnya berjumpa dengan saya untuk satu urusan perniagaan telah membatalkan temu janji tetapi saya bertemu orang lain yang tidak pernah saya kenal untuk menjalinkan urusan perniagaan.
“Sungguh, hanya Allah tempat bergantung. Bukan manusia, hanya Dia yang sentiasa ada untuk menolong kita,” ceritanya penuh insaf.
Sejak peristiwa tersebut, DZ mula sedar bahawa sebagai seorang usahawan, beliau bukan hanya perlu menjadi usahawan dunia bahkan usahawan akhirat yang bekerja untuk dunia dan mendapat keredaan Allah.
Bapa kepada empat orang anak ini memberitahu, Allah mengurniakan rezeki kepada semua orang. Sebagai manusia, seseorang itu perlu berusaha mendapatkan petunjuk daripada Pencipta selain berusaha secara fizikal untuk mendapatkan sesuatu.
“Senario yang berlaku kini manusia sanggup melakukan pelbagai cara untuk memastikan hajatnya tercapai seperti mengamalkan rasuah yang sebenarnya menyebabkan hak orang lain dirampas,” jelas anak jati Kampung Baru, Kuala Lumpur ini.
Dalam menjalani kehidupan seharian sebagai hamba, manusia sebenarnya melakukan urusan perniagaan dengan Pencipta. Mereka akan mendapat balasan syurga atau neraka bergantung kepada amalan masing-masing.
Ganjaran
Tegasnya, jika banyak amalan kebaikan yang dibuat di dunia, ganjaran pahala yang diperoleh juga adalah banyak, begitu juga sebaliknya.
“Apabila berniaga dan meraih keuntungan, bayarlah zakat dan bersedekah. Rezeki yang dianugerahkan itu bukan milik kita semata-mata sebaliknya perlu dikongsi.
“Zakat dan sedekah ini juga mempunyai keberkesannya yang tersendiri. Hati lebih tenang, dan insya-Allah rezeki yang datang juga melimpah ruah. Niatkan amalan ikhlas kerana Allah,” terang DZ.
Ceritanya lagi, 9/10 rezeki yang datang adalah melalui perniagaan, namun tidak semua perniagaan yang dijalankan berjaya.
Sebagai peniaga, proses menjalankan perniagaan sama seperti proses perkembangan manusia yang perlahan-perlahan melalui fasa-fasa tertentu bermula dari awal kelahiran.
“Semuanya tidak berlaku dengan pantas. Namun, ramai yang mahu cepat untuk berjaya lantas memilih jalan yang salah kerana hanya ada dua cara iaitu cara yang betul dan salah.
“Dengan memilih cara yang salah, pastinya melanggar etika dan mengundang dosa. Hidup mungkin mengecapi nikmat dunia dengan wang, namun hati tidak akan tenang.
“Cara yang betul, pastinya lebih lambat dan menguji kesabaran. Percayalah, hati akan lebih tenang, keuntungan yang diperoleh mencukupi malah boleh dikongsi bersama orang lain.
“Paling penting, jalankan suruhan Allah. Tinggalkan larangan-Nya. Dalami dan cintai al-Quran,” jelasnya berkongsi pengalaman.


Wednesday, October 22, 2014

Petua Untuk Hilangkan Sakit Tekak

Petua Untuk Hilangkan Sakit Tekak
Berkumur dengan air garam 2 kali sehari, pasti tekak anda terasa lega. Anda cuma perlukan 3 sudu kecil garam dan bancuh dengan 1/2 gelas air sejuk. Berkumur setiap hari hingga sakit tekak hilang

Petua Untuk Meredakan Batuk

Petua Untuk Meredakan Batuk
Pilihan 1 : Ambil sedikit madu lebah asli dicampurkan dengan perahan limau nipis. Minum air tersebut dan amalkan sekali atau 2 kali sehari.
Pilihan 2: Rendamkan gula batu, getah anggur dan kembang semangkuk selama semalaman di dalam jag berisi air masak. Minum minuman ini sekerap mungkin.
Pilihan 3: Ambil 2 tangkal cili kering dan bakar sehingga hangus. Campurkan dengan beberapa titis minyak kelapa. Apabila sebati, sapukan di sekitar kerongkong. Batuk akan hilang dan sakit kerongkong akan berkurangan.

EBOLA!!

Home / News / Ebola Virus Facts – Causes, Symptoms, Diagnosis, Treatment, and Prevention



Ebola Virus Facts – Causes, Symptoms, Diagnosis, Treatment, and Prevention

Ebola outbreak in the present year 2014 is considered to be the largest outbreak of Ebola as per the World Health Organization (WHO) which has declared it an international emergency. Ebola virus has already gripped West African nations and till now, Ebola outbreak has recorded a fatality rate of about 80% which is quite a high number. Keeping in view the ever shrinking globe, Ebola virus can shock anybody in any country with its presence. The only key to save oneself and dear ones from Ebola virus infection is creating awareness and taking steps to prevent it. Here is all about Ebola virus- what are the causes of Ebola infection, its symptoms, diagnosis, treatment and prevention- the facts about Ebola virus to help you keep distance from this very dangerous infection.

What is Ebola Virus Disease?

Ebola virus disease which was previously known as Ebola hemorrhagic fever, is a fatal illness having a death rate of up to 90% and is caused by Ebola virus. Ebola can be defined as a group of viruses causing hemorrhagic fever as it leads to bleeding inside as well as outside infected body. To be precise, Ebola virus causes an infectious and fatal disease which shows itself as fever and severe internal bleeding. This disease spreads through contact with infected body fluids of Ebola virus. Having quite a long incubation period (8 to 21 days), Ebola viral infection can gradually lead to organ failure and, in many cases, death. There is still no cure for Ebola virus infection.

About Ebola Virus

Ebola is one of the most deadly viruses having a fatality rate between 50 to 90%. Ebola virus is native to Africa where occasional outbreaks have occurred for decades. This virus lives in animal hosts and has been found in African monkeys, chimps and other nonhuman primates. Human beings can come in contact with this virus through infected animals. Once Ebola virus contracts a human being, it can then spread from one person to another and so on, primarily through contact with body fluids or contaminated needles. Till now, no medicine has been identified that can treat Ebola virus. If someone is diagnosed with Ebola, supportive care and treatment for complications are given by the doctors.

Symptoms of Ebola Virus Infection

The early symptoms of Ebola virus infection are tough to detect as that resemble the symptoms of many other common diseases like flu, infections, typhoid, cholera etc. The incubation period of the Ebola virus also varies from person to person. It can be anywhere between 2-21 days. Incubation period is the time between the exposure to the virus to the time when a person feels and sees the symptoms. Even after this incubation period, the patient can only see the early symptoms like fever, headache, body pains and aches, weakness etc. Over time, the symptoms of Ebola worsens and may include vomiting, diarrhea, rashes, stomach pain, bleeding etc. Here is the list of early symptoms as well as severe symptoms that show off after some time.

Early Symptoms of Ebola Infection

  • Fever
  • Headache, sometimes severe headache
  • Joint and muscle pain
  • Chills
  • Weakness
  • Sore throat
  • Lack of appetite

Severe Symptoms of Ebola Infection

  • Nausea and vomiting
  • Diarrhea, even bloody diarrhea
  • Red eyes
  • Rashes, which can be raised rashes too
  • Chest pain
  • Cough (patients may cough up blood too)
  • Stomach pain
  • Weight loss
  • Bleeding from eyes
  • Bruising (patients who are severely affected by Ebola virus and are near death may bleed from ears, nose and rectum)
  • Internal bleeding

Causes of Ebola Virus Infection

It is now clear that Ebola disease is caused by virus from the Filoviridae family, commonly known as Ebola virus. It is actually transmitted from animals to humans and then it spreads from person to person by direct contact with the bodily fluids of such an infected person or animal. According to scientists, there are five different types of the virus that can infect humans. World Health Organization (WHO) says that Ebola disease can be caused by close contact with the blood, secretions, organs or other bodily fluids of infected animals. In humans, Ebola disease can be caused by the following methods.
  • Contact with blood, secretions, organs or other bodily fluids (stool, urine, saliva, semen) of a person who is infected with Ebola virus.
  • Contact with the meat of an infected animal. Even handling such meat can cause Ebola infection.
  • Contact with the bodily fluids of a person who has passed away due to Ebola disease.
  • Contact of broken skin or mucous membranes of a healthy person with contaminated things like soiled clothing, bed linen, or used needles.
  • Doctors and other healthcare workers may be infected by Ebola disease through transmission or by coming in contact with infected bodily fluids.

Transmission of Ebola Virus

While it may be clear now that the Ebola virus is first transmitted from animals to humans and then from an infected human being to other humans. However, if you want to know how this transmission actually takes place, here are the facts about transmission of Ebola virus from animals and from humans.

Transmission of Ebola Virus from Animals to Humans

Some of the examples about how the Ebola virus gets transmitted to humans from an infected animal include the following.
  1. It can be transmitted through the blood of the infected animal like when someone butchers or eats such an infected animal.
  2. Scientists who research upon and doctors who operate such infected animals may also contract the virus.
  3. Coming in contact with the feces or urine of infected animals can also cause transmission of the virus.

Transmission of Ebola Virus from Human to Human

It should be made clear here that until a person develops the symptoms of Ebola infection, he or she does not become contagious and can not cause Ebola disease in others. It is only when a person starts showing symptoms that he becomes a carrier of Ebola virus.
  1. Family members who take care of sick relatives infected with Ebola virus may catch the disease.
  2. People who touch the infected dead body, such as during preparation for last rites, may also get the virus.
  3. Doctors and healthcare professionals who do not use protective surgical masks and gloves etc. may get infected with the virus.
  4. Reusing of needles and syringes that are used for an infected patient transmits the virus to another person. Non sterilized injection equipment can dangerously spread the Ebola virus.

Diagnosis of Ebola Virus Disease

Symptoms alone cannot be used to diagnose Ebola virus disease as these may resemble the symptoms of other diseases such as cholera or malaria. Generally, some tests of blood and tissues are done to diagnose Ebola. These test may include the following.
  1. Enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA)
  2. Reverse transcriptase polymerase chain reaction (PCR)
  3. Complete blood count (CBC)
  4. Blood coagulation test (to measure blood’s ability to clot and how long it takes)
  5. Viral antigen testing (to check for the presence of viral antigen)
  6. Liver function test
There may be some other tests too that a doctor may deem fit to diagnose whether a person suffers from Ebola infection. If a person is diagnosed with Ebola, he is immediately isolated from the public so that the disease can be prevented from spreading.

Treatment for Ebola Virus Disease

Till now, no antiviral medicine or drug has been proved to be effective against Ebola virus infection. Patients who need treatment are given supportive care and medicines for relief from symptoms. Severely ill patients are given intensive supportive care along with intravenous fluids or oral rehydration with solutions containing electrolytes. Some patients do recover with appropriate medical care. Supportive hospital care includes the following.
  • Providing fluids for rehydration
  • Maintaining blood pressure
  • Providing oxygen when and as required
  • Replacement of lost blood
  • Treatment for other infections that may develop
In some advanced countries like USA, an experimental serum that destroys infected cells are also given to the patients. Generally, the aim of Ebola treatment is to treat the symptoms and to prevent secondary infections as well as complications such as pneumonia and liver failure.

Prognosis of Ebola Disease

According to the World Health Organization’s reports, as many as 80% of the people infected with Ebola virus die. However, the high rate of death is generally because of a drop in their blood pressure and failure of organs rather than from blood loss.

When to Seek Medical Care for Ebola Disease?

The only way to survive from Ebola disease is to seek prompt medical care as soon as one comes in contact of the virus or at least when symptoms are seen. Seek medical help in the following situations.
  • If you travel to a place where it is known to have Ebola virus disease such as in African countries.
  • If you come in contact with a person having Ebola viral infection.
  • If you come in contact with a person suspected to have Ebola disease.
  • If you have symptoms of or similar to Ebola virus disease, immediately seek medical care.

Ebola Virus Prevention

At present, there is no medicine or vaccine for Ebola virus disease though many researches are on to develop vaccines as well as medicines for Ebola virus disease. Current policy for prevention of Ebola disease focuses on avoiding contact with the virus. The precautions that can help prevent Ebola infection are listed below.
  1. Avoid traveling to areas of known Ebola outbreaks. Africa is one such place. If the travel to such place can’t be avoided, find out about the current epidemic outbreaks.
  2. Maintain basic hygiene. Wash your hands frequently and properly. Use soap and water to wash hands frequently. When soap and water are not available, use alcohol-based hand rubs that contain at least 60% alcohol.
  3. Drink clean water from a clean source.
  4. Cook meat thoroughly and properly. Never eat undercooked meat.
  5. Avoid having bush meat (the meat of African wild animals as food).
  6. When you are in some developing countries, avoid contact with wild animals. Don’t buy them or eat them including nonhuman primates that are sold in local markets.
  7. Avoid contact with Ebola infected people.
  8. If you are a caregiver for an infected person, avoid contact with patient’s body fluids and tissues which includes blood, semen, vaginal secretions and saliva.
  9. Know that the Ebola patients are most contagious when at later stages. Take utmost care to not to come in contact with any of their body fluids.
  10. Health care worker should wear protective clothing like gloves, masks, gowns and eye shields.
  11. Always keep infected people away from others.
  12. Dispose of the used needles properly and sterilize other instruments.
  13. Do not try to prepare for last rites of people who died due to Ebola. Let the specially organized and trained teams to handle burials and other procedures regarding death rituals. They should use appropriate safety equipment while doing so.
  14. If you notice any symptom that resemble those of Ebola, seek medical care.

Ebola Virus Facts

Here are some facts regarding Ebola virus and the disease caused by it to satisfy the curiosity of those who have it.
  • Ebola virus was first identified in Africa in 1976.
  • There are 5 subspecies of Ebola virus. They are- Zaire ebolavirus (EBOV), Bundibugyo ebolavirus (BDBV), Sudan ebolavirus (SUDV), Taï Forest ebolavirus (TAFV) and Reston ebolavirus (RESTV)
  • The first human Ebola outbreaks were witnessed in 1976, one in northern Zaire (now Democratic Republic of the Congo) and the other, in southern Sudan (now South Sudan).
  • Ebola was named after the river Ebola situated in the Democratic Republic of Congo (Zaire) as this disease was first observed near here in 1976
  • While Ebola disease is extremely infectious, it is not extremely contagious. Laboratory experiments suggest that even a single virus may be enough to lead to a fatal infection.
  • This disease is not extremely contagious because it is not air borne. The virus doesn’t get transmitted through air.
  • Humans can get Ebola disease only when they come in contact with body fluids of an infected person or contaminated things of infected persons. They can also get Ebola disease if they come in contact with infected animals.
  • The exact host of Ebola viruses is not known yet. However, researchers believe that fruit bats are the most likely natural hosts for Ebola virus.
  • Human Ebola outbreaks have been confirmed in these countries- Democratic Republic of the Congo (DRC), Gabon, South Sudan, Ivory Coast, Uganda, Republic of the Congo (ROC), Guinea and Liberia.
  • Ebola outbreaks leading to more than 100 deaths or special cases have been reported in the years 1976, 1989, 1990, 1995, 2000-01, 2001-02, Dec 2002- April 2003, 2007, Nov 2008, and the recent 2014.
  • World Health Organization has confirmed or suspected cases of Ebola in the following countries as of August 16, 2014
    • Guinea – 543 cases, 394 deaths
    • Liberia – 834 cases, 466 deaths
    • Nigeria – 15 cases, 4 deaths
    • Sierra Leone – 848 cases, 365 deaths
  • Ebola virus multiplies at a very fast rate until it reaches to a stage where about 100 million viral particles can be found in just a drop of blood.
  • There is no vaccine available for Ebola virus. The experimental drug Zmapp shows promising results but it is still in evaluation stage where its safety and efficacy has to be evaluated.
  • Proteins situated on the outer surface of the Ebola virus destroys the immune system of the infected person. In a response to the virus, the molecules released by the immune cells are used by the virus to devastate the vascular system and activate blood clot formation.
  • Due to the absence of any effective treatment and a vaccine, raising awareness about the risk factors related to Ebola virus disease and the preventive measures are the only way to reduce human Ebola infections and deaths.

RESEPI: BUBUR SUJI oleh mamak haji


BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN:
1 cawan (cup) tepung suji.
1 cawan (cup) gula pasir. Kalau nak tambah 1/2 cawan lagi tak ada masalah (kurangkan gula).
1/2 cawan ghee atau dua sudu besar ( kalau nak wangi pakai QBB dengar kata JAKIM, dah halalkan brand ini).
3 cawan susu (kotak 1 liter) atau sus cair (sejat) dalam tin pun boleh. Jangan tuang sekali tuang sedikit demi sedikit sehingga kepekatan yang anda inginkan.
150 gm kismis.
150 gm buah gajus orang sini kata jangui.
pewarna kuning tetapi mamak suka warna safron (oren).
3 biji pelaga yang telah ketuk.
Secubit garam.
CARA-CARA MASAK:
1. Panaskan kuali atau periok steel (periok atau peralatan diperbuat daripada logam aluminium untuk masak di rumah cuba elakan - aluminium oksida adalah racun). Api dapur perlu sederhana panas.
2. Masukkan minyak sapi (ghee) biarkan cair (suhu perlu diawasi) bila cair masukkan buah pelaga dan buah kismis dan buah jangus. sentiasa kacau. Kismis bila gelombong menunjukkan ia telah cukup masak. Keluarkan semua bahan gorengan dan asingkan.
3. Masukkan tepung suji dan kacau rata dan gorengkan hingga warna keperangan jangan jadikan terlalu perang. Gorengan sesuai tepung suji ialah bila bau haruman tepung suji mula keluar. Tepung suji perlu digoreng kerana bau tepung suji yang mentah tidak menyenangkan. Boleh juga tepung suji di goreng kering sebelum masukan dalam periok sekiranya anda tidak mahir lagi tentang tepung suji. Semasa gorengan ini tentukan sentiasa digaul rata supaya gorengan tepung sekata. Pastikan suhu sentiasa rendah dan tepung suji tidak terbakar atau hangus.
4. Masukan gula sedikit dmi sedikit dan keseluruhan gula cair dan adun bersama tepung suji.
5. Masukan susu sedikit demi sedikit dan sentiasa kacau dengan adunan tepung. Boleh tambahkan suhu kepanasan semasa proses ini tapi jangan suhu keras. Tambahkan susu sedikit demi sedikit sehingga kepekatan yang anda perlukan. Awas jangan terlalu pekat nanati bukan bubur yang jadi tapi "kesari" yang akan jadi. Orang India jadikan kesari (seperti tepung talam).
6. Masukan semua bahan yang goreng buah gajus dan kismis. Kalu anda ingin hias di atas hidangan bubur tak perlu masukkan. Masukn perwarna kuning dan secubit garam. garam secubit ini cuma untuk melemakan lagi susu (bubur).
Nota:
1. Masalah besar masak bubur suji ini ialah "tepung suji akan bergentel (bubble)" dan hangus kalau masak pertama kali. Mamak bagi tip untuk mengelakan ini. Sekiranya kita masak tepung suji ini dengan gula pasti ini tidak berlaku. selepas gaul baik dengan gula baru masukkan susu.
2. Seluruh proses ini perlu lakukan dengan api dapur yang suhu rendah kecuali tahap terakhir bila dah masukkan susu boleh ke suhu sederhana. Ingat!. kalau pertama kali buat, biar lambat, asalkan selamat.

Penerangan tentang Beras Basmathi oleh Mamak Haji

Sedikit penerangan tentang "BERAS BASMATHI"..nama berasmathi ini berasal dari perkataan sanskrit "vasmathi". Basmathi telah perkenalkan di negara-negara Timur Tengah oleh pedagang beras dari India. Negara India dan Pakistan adalah negara pengeluar basmathi yang terbesar didunia. Nasi basmathi sangat popular kerana ia bersaiz panjang dan beraroma pandan kerana punyai bahan aroma yg terdapat dlm pandan "acethyl dan pyrroline.". Kalau masak nasi biasa gunakan daun pandan anda akan dapat hasil nasi yg sangat wangi.
Basmathi ini sebenarnya membawa no. model mcm kereta. Tetapi di negara kita nombor-nombor ini tidak ditulis kerana apa yea?.nanti marah pulak org kelab penyokong beras..Beras basmathi tradisi ialah basmathi 370, 385 dan RS- Pusa. Dari Pakistan PK385 dan D-98.
Ok soalan beras basmathi yang paling popular di negara kita ialah, "JASMINE / BERNAS PUSA 1121" (2kg). Beras ini adalah hasil dari kajian pengubah-suain Genetik..yang terpanjang dan terwangi dan termahal sekali.
"Par-boiled" ini bermaksud ..proses yg telah dibuat berkurun lama di kampung-kampung di India. Par-boiled bermaksud padi direbus dengan air (sekarang gunakan wap air panas) seketika selepas itu disejukkan dan keringkan dan menjalani proses kisar biasa jadikan beras. Bila padi direbus dengan sekamnya (kulit) sekali ada lah dikatakan vitamin B (thiamin, riboflavin dan niacin) akan berpindah ke tengah isi beras atau digelar endosperm. Ini lah dikatakan beras rebus ini lebih baik dari beras biasa. Rangsangan terhadap Insulin akan mempercepatkan proses gula dlm tubuh badan org yg mengidap penyakit kencing manis, maka beras pra boiled sangat baik utk pengidap kencing manis dan juga masalah jantung.
Dalam beras biasa vitamin B ini akan kehilangan semasa basuh beras. Jadi beras biasa kalau kerap kali basuh akan terbuang vitamin B ini..tak basuh takut pulak berapa banyak racun kimia yang menyaluti beras ini..
Beras par-boiled atau beras rebus ini sedikit kekuningan dari beras biasa. Berasnya keras sedikit dan nasi nya amat peroi dan jarang melekat diantara satu sama lain ini kerana kanji dalam endorsperm telah dikeluarkan semasa rebusan awal. Masa masakan ambil masa lama sedikit tetapi beras basmathi yg jenis pra boiled sekarang ini telah masak dulu dengan sebab itu masakan ambil masa yg sedikit..ia seperti beras segera.
Beras par boiled ini sukar untuk menyerap air dengan itu ia amat sesuai makan dengan lauk jenis berkuah seperti masakan India.


Tips:
** berasmathi jangan lupa rendam selama 2 jam yea..kalau tidak masak jadi keras..
** nasi putih kalau nak peroi masukkan sedikit minyak masak dan garam. Basuh bersih beras sampai beras boleh kelihatan..sekurang-kurang X3 -4 kali...ambil sehelai daun pandan potong 4 inchi pjg masukkan...amat lazat
**  nasi putih nak putih melepak..masukkan sedikit jus limau nipis..hehehe.
** masak nasi ..sukatan air cara paling terbaik adalah Ibu jari..yang baru masak..sukatan air utk beras biasa ialah air dan beras nisbah 1:1...utk basmathi tambah sedikit air.







RESEPI RASAM LADA HITAM MAMAK HAJI

RESEPI RASAM LADA HITAM MAMAK HAJI.
BAHAN-BAHAN:
- 5 tomato (bersaiz sedang dikerat empat bahagian).
- 1 biji bawang merah labu dihiris.
- 4 biji bawang putih dibuang kulit dan diketuk. (ada juga tidak membuang kulit tetapi mamak haji tak galakan cara ini).
- asam Jawa bersaiz lemon di larutkan dalam 1 cawan air.
- 1 sudu besar (tbsp) gula pasir (biasanya menggunakan "jaggery" - gula merah /gula dari tebu yang belum diproses). Tapi pakai gula pasir warnanya molek.
- 2 tangkai cili hijau dibelah dua.
- 1 sudu besar serbuk ketumbar.*
- 1 sudu besar serbuk jintan putih.*
- 1 sudu kecil serbuk jintan manis.*
- 1/2 sudu besar biji lada hitam.*
- 2 sudu kecil garam atau secukup rasa.
- 5 cawan air.
BAHAN UNTUK TUMIS DARAT.
1 sudu kecil biji sawi.
1 sudu kecil biji jintan putih.
10 helai daun kari atau dua tangkai.
3-4 tangkai cili kering dipotong dua.
1/2 sudu kecil serbuk kunyit.
secubit serbuk astofida.
2 sudu besar minyak untuk menumis.
Nota: Serbuk Rempah yang bertanda * beli jenis biji dan perlu digoreng kering dan dikisar halus. kalau malas, tumbuk saja gunakan lesong. Serbuk seperti ini boleh buat lebih dan disimpan dalam botol yang kedap udara. Rempah-rempah ini sentiasa akan digunakan dalam siri resepi mamak haji.
CARA-CARA:
1. Perah asam jawa dengan 1 cawan air. Asingkan.
2. Masukkan 5 cawan air kedalam periok bersama dengan tomato, bawang putih dan bawang yang telah dihiris. Mendidihkan air.
3. Perlahan api dapur dan masukkan semua rempah-rempah yang telah dijadikan serbuk dan reneh selama 15 minit. Setelah agak mendidih, masukkan air asam, gula dan garam. Pastikan rasam tidak mendidih, rasam TIDAK BOLEH DIDIH,/boiled. Rasam selepas masukkan air asam jawa perlu reneh dalam masa 10 -15 minit.
4. Sediakan tumis darat dengan panaskan kuali, masukkan minyak masak. Bila minyak panas masukkan biji sawi. Bila rempah ini mula meletup (awas jangan sampai hangit, ia akan pahitkan rasa nanti), masukkan daun kari, cili kering dan serbuk kunyit dan serbuk astofieda.
5. Bila cili kering mula garing, keluarkan kuali dari api dapur dan hasil gorengan tadi, masukkan dalam bekas rasam. Dah siap.
6. Rasam anda telah siap. Paling mudah dan cepat sekali.
7. Rasam dibuat dengan berbagai cara dan jenis. Ini adalah rasam tomato paling mudah dan lazat. Rahsia cara buat rasam ialah, "jangan sekali-kali mendidihkan rasam setelah masukkan rempah". Cara masak rasam adalah cara simmering iaitu cuma bahgian atas rasam yang mengelegak dengan api dapur yang kecil. Selamat mencuba.


Petua Untuk Mengempiskan Perut Selepas Bersalin



Petua Untuk Mengempiskan Perut Selepas Bersalin
Pilihan 1: Ambil sebiji limau nipis diperah airnya bersama sedikit air asam jawa pekat. Kemudian campur sedikit kapur sirih. Jika dikhuatiri gatal, titiskan bersama beberapa titisan minyak mestika, kayu putih, atau minyak berangin lain. Memang diakui gatalnya tetapi amat mujarab dan amat memuaskan hasilnya. Sapukan pada perut, biarkan ia kering sebentar sebelum memakai bengkung sepanjang waktu berpantang, ataupun ketika waktu malam sahaja. Boleh juga dibalut dengan daun sireh sebelum memakai bengkung bagi mengatasi masalah stretchmarks.
Pilihan2: Ambil sedikit cuka , garam dan kunyit dan kisar. Tampal pada perut dan bengkung perut ketika dalam pantang.
Pilihan 3: Ambil sedikit beras disangrai dan kisar halus, sedikit cekur, gula merah, air asam jawa dan sedikit air suam diadun kesemuanya. Kemudian tapis dan minum. Amalkan seminggu 3 kali.
Pilihan 4: Ambil halia lebih kurang 3cm, limau nipis besar sebiji, sedikit air suam, secubit garam, dan lada hitam lebih kurang 15 biji. Kisarkan atau tumbuk. Seterusnya adun dan tapis. Minum airnya. Amalkannya sehingga mendapat hasil yang dikehendaki.
Pilihan 5: Ambil Lengkuas Padi/Helang/ Ranting , iaitu ubi, daun dan batang ditumbuk halus ditampal pada perut. Ia bertujuan membuang angin sekaligus untuk mengecutkan perut. Selain itu baik juga untuk disapu pada badan untuk mengubati lenguh-lenguh badan ataupun sakit sendi.
Pilihan 6: Ambil asam jawa, jadam dan air mendidih dan adun. Tampal pada perut dan bengkungkan ia sepanjang tempoh berpantang.
Pilihan 7: Ambil beberapa potongan halia dan tumbuk halus, lalu gaulkan dengan perahan asam jawa yang pekat. Makan dengan nasi. Hasilnya, perut menjadi kempis malah pengaliran darah dalam badan juga akan lebih teratur, dan wajah akan tampak lebih sihat dan berseri.
Pilihan 8: Ambil daun jambu serta kapur sirih. Giling dan sapu pada perut setiap hari sehingga mencapai hasil yang memuaskan.
Pilihan 9: Ambil lada hitam lebih kurang 2 1/2 genggam. Kemudian tumbuk halus dan campur dengan sebiji ragi tapai. Gaulkannya bersama cuka bercampur air asam jawa. Setelah ramuan digaul sebati, sapu pada perut serta keliling pinggang. Kemudian dibengkung kuat atau ketat.

Monday, October 20, 2014

Peringatan buat semua...banyakkan berdoa dan bermohon!dari status Dr Abu Anas Madani



Doa Minta Perlindungan dari terlalu tua menjadi Nyayuk 
& dari Mati Mengejut, tak sempat bertaubat atau mengucap Syahadah!!

Semoga Allah Selamatkan kita semua!

Sunday, October 19, 2014