RESEPI SOS THAI TIGA RASA:
Bahan-Bahan yang diperlukan:
- 40gm cili merah (20 tangkai cili api dan 3 tangkai cili merah*) di hiris halus.
- 40gm bawang putih (10 ulas) yang telah kupas dan hiris halus.
- 40gm bawang labu besar merah (dalam 2 biji) dihiris halus.
- 20gm batang ketumbar (1/2 cawan) dihiris halus.
- 150gm gula Melaka dicincang ( 1 cawan).
- 70gm gula perang. brown sugar(1/3 cawan).
- 1/2 cawan air.
- 1/3 cawan sos ikan (2.5 oz).
- 1/3 cawan jus asam jawa pekat (2.5 oz).
- 2 sudu besar minyak masak.
-
CARA PENYEDIAAN:
1. Dalam kuali , goreng dengan minyak bawang putih, batang ketumbar dan cili sehingga bau naik. Gunakan api yang rendah.
2. Masukkan semua bahan-bahan yang di sebut dalam kuali. Bawa kepada mendidih dan rendahkan api dapur kepada reneh adunan tadi.
3. Jadikan sos kepada 1 1/2 cawan dan tutup api dapur - bila sejuk sos anda akan jadi pekat.
4. Simpan dalam balang kaca di peti sejuk anda.
5. Bila goreng ikan tuangkan saja sos ini di atas..dan hiaskan apa saja anda inginkan seperti nenas, timun atau pun lada bengala
Himpunan artikel bermanfaat untuk dijadikan panduan dan tatapan semua.Artikel dari pelbagai sumber seperti FB dan lain2.Kepada sesiapa yang berminat untuk kongsi silakan.Sebenarnya untuk rujukan sendiri.Manusia itu mudah lupa.Yang baik untuk diamalkan yang buruk untuk dielakkan.Sesungguhnya hanya ALLAH maha mengetahui diatas segala sesuatu. If there is any comment feel free to email me at azyaz@yahoo.com Thank You.
Thursday, January 16, 2014
RESEPI KARI AYAM NASI KANDAR MAMAK HAJI
RESEPI KARI AYAM NASI KANDAR MAMAK HAJI:
Bahan-bahan diperlukan:
- 1 Ekor Ayam (berat 1.6 - 1.8 kg)di potong 12 ketulan dan dibersihkan.
- 2 Biji Bawang merah labu sedang besar dihiris (untuk tumis).
- 2 sudu besar pes halia bawang putih.
- 2 Biji Tomato (dibelah dua).
- 2 biji cili hijau dibelah dua memanjang.
- 2 tangkai daun pudina, 1 helai daun pandan dan 2 ranting daun kari.
- 250ml ( 1 cawan) santan pekat.
- 3-4 biji kentang sederhana besar, di kupas kulit dan di potong dua memanjang.
- 3 sudu besar minyak masak untuk menumis
- Garam secukup di rasa.
Rempah-ratus yang diperlukan:
- 2 keping kayu manis 2 inci.
- 3 kuntum bunga lawang,
- 5 biji buah pelaga.
- 7 kuntum bunga cengkih.
- 1 sudu besar serbuk kas-kas (pilihan)
- 250 gm rempah kari (1 bungkus).
- 1 sudu kecil serbuk cili.
- 1 sudu kecil jintan manis
- 1 sudu kecil garam masala.
Cara Penyediaan:
1. Panaskan minyak dan masukan kayu manis, bunga lawang, cengkih dan buah pelaga, bila naik aroma, masuk daun pandan (dipotong 4"- 3 helai), perlahankan api dapur.
2. Masukan hirisan bawang, goreng sehingga hirisan bawang bertukar kepada warna keemasan, masukkan pes halia bawang putih. Bila campuran ini mula keluarkan aroma, masukkan pes rempah (pes rempah ini boleh disediakan dengan adunkan rempah kari ayam, jintan putih, kas-kas dan cili serbuk dengan sedikit air dan jadikan pes). Masukkan ketulan ayam dan kacau rata untuk rempah disalut ketulan ayam - selama 2-3 minit. Kacau adunan ini sehingga sebatian ini mengeluarkan aroma harum kari. Masukan daun kari diikuti dengan ketulan ayam sehingga ketulan ayam tadi sebati dengan bahan rempah. Dalam proses ini api dapur mestilah kecil supaya rempah ini tidak hangus.
3. Masuk segera air 1-2 liter (keperluan kuah terpulang pada anda) dan diikuti ubi kentang. Besarkan api dapur dan biarkan kuah kari anda mendidih selama 20 minit. Kecilkan api dapur dan biarkan kari anda dalam keadaan reneh 15 minit lagi atau sehingga ubi kentang dan ketulan ayam anda masak sempurna. Sekiranya kuah anda pekat dan ingin cairkan jangan gunakan air biasa tetapi gunakan air mendidih. Bila gunakan air biasa kari anda akan wujudkan dua lapisan, dengan rempah kari akan terapung di atas dan permukaan air dibawah.
4. Masuk santan, tomato, cili hijau, rempah garam masala dan garam. Kacau rata supaya minyak tidak terapung di atas permukaan kari. Bila kuah kari anda mula mendidih semula, matikan api dapur dan tersedia lah kari untuk hidangkan. Taburkan daun pudina di atas kari dan tutup hidangan anda dengan penutup. Selamat mencuba.
Nota: kepekatan kari anda tertakluk berapa lama anda masak kari anda dan yang memekatkan kari anda adalah gelatin yang dihasilkan oleh collegen ayam semasa proses renehan kari. Collegen yang banyak terdapat dalam ayam ialah bahagian kaki dan leher. Jadi gunakan kaki dan leher ayam dalam masakan kari.
Bahan-bahan diperlukan:
- 1 Ekor Ayam (berat 1.6 - 1.8 kg)di potong 12 ketulan dan dibersihkan.
- 2 Biji Bawang merah labu sedang besar dihiris (untuk tumis).
- 2 sudu besar pes halia bawang putih.
- 2 Biji Tomato (dibelah dua).
- 2 biji cili hijau dibelah dua memanjang.
- 2 tangkai daun pudina, 1 helai daun pandan dan 2 ranting daun kari.
- 250ml ( 1 cawan) santan pekat.
- 3-4 biji kentang sederhana besar, di kupas kulit dan di potong dua memanjang.
- 3 sudu besar minyak masak untuk menumis
- Garam secukup di rasa.
Rempah-ratus yang diperlukan:
- 2 keping kayu manis 2 inci.
- 3 kuntum bunga lawang,
- 5 biji buah pelaga.
- 7 kuntum bunga cengkih.
- 1 sudu besar serbuk kas-kas (pilihan)
- 250 gm rempah kari (1 bungkus).
- 1 sudu kecil serbuk cili.
- 1 sudu kecil jintan manis
- 1 sudu kecil garam masala.
Cara Penyediaan:
1. Panaskan minyak dan masukan kayu manis, bunga lawang, cengkih dan buah pelaga, bila naik aroma, masuk daun pandan (dipotong 4"- 3 helai), perlahankan api dapur.
2. Masukan hirisan bawang, goreng sehingga hirisan bawang bertukar kepada warna keemasan, masukkan pes halia bawang putih. Bila campuran ini mula keluarkan aroma, masukkan pes rempah (pes rempah ini boleh disediakan dengan adunkan rempah kari ayam, jintan putih, kas-kas dan cili serbuk dengan sedikit air dan jadikan pes). Masukkan ketulan ayam dan kacau rata untuk rempah disalut ketulan ayam - selama 2-3 minit. Kacau adunan ini sehingga sebatian ini mengeluarkan aroma harum kari. Masukan daun kari diikuti dengan ketulan ayam sehingga ketulan ayam tadi sebati dengan bahan rempah. Dalam proses ini api dapur mestilah kecil supaya rempah ini tidak hangus.
3. Masuk segera air 1-2 liter (keperluan kuah terpulang pada anda) dan diikuti ubi kentang. Besarkan api dapur dan biarkan kuah kari anda mendidih selama 20 minit. Kecilkan api dapur dan biarkan kari anda dalam keadaan reneh 15 minit lagi atau sehingga ubi kentang dan ketulan ayam anda masak sempurna. Sekiranya kuah anda pekat dan ingin cairkan jangan gunakan air biasa tetapi gunakan air mendidih. Bila gunakan air biasa kari anda akan wujudkan dua lapisan, dengan rempah kari akan terapung di atas dan permukaan air dibawah.
4. Masuk santan, tomato, cili hijau, rempah garam masala dan garam. Kacau rata supaya minyak tidak terapung di atas permukaan kari. Bila kuah kari anda mula mendidih semula, matikan api dapur dan tersedia lah kari untuk hidangkan. Taburkan daun pudina di atas kari dan tutup hidangan anda dengan penutup. Selamat mencuba.
Nota: kepekatan kari anda tertakluk berapa lama anda masak kari anda dan yang memekatkan kari anda adalah gelatin yang dihasilkan oleh collegen ayam semasa proses renehan kari. Collegen yang banyak terdapat dalam ayam ialah bahagian kaki dan leher. Jadi gunakan kaki dan leher ayam dalam masakan kari.
TIP-TIP MENYEDIAKAN SUP YANG TERBAIK oleh mamak haji
TIP-TIP MENYEDIAKAN SUP YANG TERBAIK:
1. Apa dia yang dikatakan Collagen?. Collagen adalah protin yang keras. Ia terbina dari tiga molikul yang berasingan dalam rantaian asid amino yang berpintal satu sama lain seperti tali. Kepintalan kuat ini sukar untuk dipecahkan dan menjadi keras. Sekiranya banyak collagen dalam daging, maka daging itu menjadi keras. Biasanya collagen ini di urat daging di sambungan tulang atau digelar, "tendon" untuk pergerakan sesuatu bahgian tubuh. Collagen larut dalam air dan membentuk, " Gelatin", sekiranya dipanaskan lama menggunakan cara kepanasan yang lembut (moist heat). Maka cara terbaik untuk melarutkan collagen ialah dengan cara memasak "reneh" atau "braising". Bahagian haiwan sembelihan yang banyak mengandungi collagen ialah dibahagian kaki dan leher. Ikan juga punyai tisu yang bersambung di gelar myocammata yang mengandungi collagen lembut. Maka ikan tidak perlu sangat masak lama untuk menghasilkan collagen ini.
TIP-TIP MENYEDIAKAN SUP YANG TERBAIK :2
2. Kaki dan leher ayam dikatakan punyai nilai collagen yang tinggi. bila tinggi collagen maka tinggi juga Gelatin. Dengan itu bila masak sup ayam jangan lupa masukkan kaki dan leher ayam.
3. Keadaan asid boleh membantu untuk percepatkan proses collagen kepada gelatin, dengan itu gunakan tomato atau pun jus limau atau jus asam jawa dalam masak daging. masakan sup boleh gunakan tomato.
4. Gunakan air ais untuk sup untuk menyediakan sup, protin yang terdapat dalam daging seperti Albumin cuma boleh larut dalam air yang sejuk. Albumin akan keruhkan sup anda. Untuk dapatkan sup yang jernih gunakan air sejuk dan juga air tapis (filtered water).
5. Sekiranya buat sup tulang lembu yang ada daging sedikit, rebus tulang dengan apai yang keras dan buang air rebusan awal.
6. sekiranya nak sedap lagi sup tulang lembu atau kambing, masukkan tulang ke dalam oven pada suhu 200 darjah C selama 45 minit.
7. Sup ayam sediakan perlu selama 6-24 jam dan sup tulang 12 -50 jam (dua hari tu)..perlu untuk tarik keluar gelatin untuk memekatkan sup anda. Jadi sup mamak sedap, pekat likat dengan cara recycle sup itu memang betul kan?..
8. Sup tulang yang mengandungi collagen ini amat terbaik untuk sakit sendi, lemah lutut dan juga untuk wanita menjaga awet muda, dan sangat baik untuk yang selalu mengadu gasterik. Kerana Lecithin akan selaputkan dinding perut anda dari tindakan asid dalam perut.
1. Apa dia yang dikatakan Collagen?. Collagen adalah protin yang keras. Ia terbina dari tiga molikul yang berasingan dalam rantaian asid amino yang berpintal satu sama lain seperti tali. Kepintalan kuat ini sukar untuk dipecahkan dan menjadi keras. Sekiranya banyak collagen dalam daging, maka daging itu menjadi keras. Biasanya collagen ini di urat daging di sambungan tulang atau digelar, "tendon" untuk pergerakan sesuatu bahgian tubuh. Collagen larut dalam air dan membentuk, " Gelatin", sekiranya dipanaskan lama menggunakan cara kepanasan yang lembut (moist heat). Maka cara terbaik untuk melarutkan collagen ialah dengan cara memasak "reneh" atau "braising". Bahagian haiwan sembelihan yang banyak mengandungi collagen ialah dibahagian kaki dan leher. Ikan juga punyai tisu yang bersambung di gelar myocammata yang mengandungi collagen lembut. Maka ikan tidak perlu sangat masak lama untuk menghasilkan collagen ini.
TIP-TIP MENYEDIAKAN SUP YANG TERBAIK :2
2. Kaki dan leher ayam dikatakan punyai nilai collagen yang tinggi. bila tinggi collagen maka tinggi juga Gelatin. Dengan itu bila masak sup ayam jangan lupa masukkan kaki dan leher ayam.
3. Keadaan asid boleh membantu untuk percepatkan proses collagen kepada gelatin, dengan itu gunakan tomato atau pun jus limau atau jus asam jawa dalam masak daging. masakan sup boleh gunakan tomato.
4. Gunakan air ais untuk sup untuk menyediakan sup, protin yang terdapat dalam daging seperti Albumin cuma boleh larut dalam air yang sejuk. Albumin akan keruhkan sup anda. Untuk dapatkan sup yang jernih gunakan air sejuk dan juga air tapis (filtered water).
5. Sekiranya buat sup tulang lembu yang ada daging sedikit, rebus tulang dengan apai yang keras dan buang air rebusan awal.
6. sekiranya nak sedap lagi sup tulang lembu atau kambing, masukkan tulang ke dalam oven pada suhu 200 darjah C selama 45 minit.
7. Sup ayam sediakan perlu selama 6-24 jam dan sup tulang 12 -50 jam (dua hari tu)..perlu untuk tarik keluar gelatin untuk memekatkan sup anda. Jadi sup mamak sedap, pekat likat dengan cara recycle sup itu memang betul kan?..
8. Sup tulang yang mengandungi collagen ini amat terbaik untuk sakit sendi, lemah lutut dan juga untuk wanita menjaga awet muda, dan sangat baik untuk yang selalu mengadu gasterik. Kerana Lecithin akan selaputkan dinding perut anda dari tindakan asid dalam perut.
Tuesday, January 14, 2014
Liver Cleansing Juice Recipe
Prepare this juice to cleanse your liver !
The liver is a real laboratory in the human body. Your liver has a lot of vital functions and tries to neutralize all harmful agents found in the body. But it could easily be damaged which would cause its malfunction. We suggest you to prepare this juice to cleanse and keep your liver healthy.
Ingredients:
- 500 ml (16 oz.) water, (boiled and cooled)
- 6 fresh lemons
- Ginger root
- 4 garlic bulbs
- 4 mint leaves
- 3 tablespoons linseed oil
- 3 grapefruits
- Cumin powder
Preparation:
Squeeze the lemons and the grapefruits.
Then shred the ginger and the garlic and place them in a blender; add some water.
Strain the mixture to leave out any larger pieces.
Add the 500 ml (16 oz ) of water, the ginger and garlic juice and the lemon and grapefruit juice in blender and keep adding the mint, the cumin powder and the linseed oil.
As a final step, add the garlic and ginger juice, stir a bit more and your juice is ready.
Uses of the Tooth Paste that you Never Know
Uses of the Tooth Paste that you Never Know**
Beauty Uses
Toothpaste contains many useful ingredients that can be soothing and healing to the skin. For this reason, you'll be able to use toothpaste to help you with the following issues:
1) Pimples. Reduce redness and the size of your pimples with a dab of toothpaste. Let it sit overnight, then rinse away in the morning for a noticeable difference.
2) Brittle fingernails. Since our nails are made of the same enamel as teeth, toothpaste can do a lot to help them. Simply give your nails a good scrub with some toothpaste for cleaner, shinier, stronger nails. You'll also get that dirt out from underneath them in no time!
3) Fly-away hair. A gel toothpaste is largely made with the same ingredients as basic hair gels, so you'll be able to substitute easily here. Just use a little dab and apply like a hair gel when needed.
First Aid Uses
Beyond beauty care, you'll also find helpful ways to use toothpaste in that first aid kit. Keep a small tube tucked inside your kit for these emergencies:
4) Bites, sores, and blisters. Apply toothpaste to areas of skin irritation to reduce itching, swelling, and irritation. Toothpaste will dry them up quickly and help them heal faster.
5) Burns. For minor burns with no open sores, a quick toothpaste application can give you instant relief. The cooling properties get to work right away, relieving that painful sting. In the long-term, toothpaste will keep the burn from becoming a painful, oozing blister.
6) Bruises. For large bruises that take forever to fade, use a little toothpaste and a wide-tooth comb. Apply the toothpaste and gently comb the bruise in one direction to break up the blood clotting beneath the skin. Toothpaste helps with circulation and fights off the inflammation.
Fashion Uses
Our clothing and accessories can also benefit from many of the ingredients found in the average tube of toothpaste. Give these a try:
7) Jewelry cleaner. Before you pay for someone else to clean it, rub toothpaste onto your silver jewelry and leave it overnight, the wipe it clean with a soft cloth. Give a light scrubbing to your diamonds to see them sparkle again, just be sure to rinse thoroughly. Avoid using toothpaste on pearls.
8) Show care. Scuffed or dirty shoes can look new again with a little toothpaste. Apply it directly to the dull, dirty, or scuffed parts of the shoe, scrub with a brush, and wipe them clean. Ta-da!
9) Clothing stains. Tough stains will disappear with a little toothpaste and some brisk scrubbing. Squeeze it right on the stain and rub until it disappears, then wash as normal. If using whitening toothpaste, be advised that this can have a bleaching effect on some colors and fabrics.
Household uses : Toothpaste can save you money around the house by helping with some very basic tasks:
10) Computer cleaner. Scrub away fingerprints from your keyboard with a white, baking soda-based toothpaste. Follow up with a damp cloth and your keys are good as new!
11) Iron cleaner. Take away the "crusties" from the bottom of your clothes iron with a quick toothpaste rinse. Just be sure to remove all the toothpaste before you start ironing again.
12) Baby bottles. To freshen up baby bottles and remove that sour-milk smell, put some toothpaste on your bottle scrubber and give them a quick wash. Always rinse them very well afterwards.
13) Piano keys. Like computer keys, piano keys get grubby with repeated use from the dirt, oil, and grime on our fingertips. Use a damp cloth and some toothpaste to rub down the keys, then wipe them clean with a dry cloth.
14) Crayon stains. Undo your kids' damage to the walls with a damp cloth and some toothpaste. Rub it in gentle circles and watch the crayon fade away.
15) Odor removal. After cooking with "stinky" foods in the kitchen (fish, garlic, onions, etc.), getting the smell out of the skin is a challenge. Wash your hands thoroughly with water and toothpaste for a quick and easy remedy.
Beauty Uses
Toothpaste contains many useful ingredients that can be soothing and healing to the skin. For this reason, you'll be able to use toothpaste to help you with the following issues:
1) Pimples. Reduce redness and the size of your pimples with a dab of toothpaste. Let it sit overnight, then rinse away in the morning for a noticeable difference.
2) Brittle fingernails. Since our nails are made of the same enamel as teeth, toothpaste can do a lot to help them. Simply give your nails a good scrub with some toothpaste for cleaner, shinier, stronger nails. You'll also get that dirt out from underneath them in no time!
3) Fly-away hair. A gel toothpaste is largely made with the same ingredients as basic hair gels, so you'll be able to substitute easily here. Just use a little dab and apply like a hair gel when needed.
First Aid Uses
Beyond beauty care, you'll also find helpful ways to use toothpaste in that first aid kit. Keep a small tube tucked inside your kit for these emergencies:
4) Bites, sores, and blisters. Apply toothpaste to areas of skin irritation to reduce itching, swelling, and irritation. Toothpaste will dry them up quickly and help them heal faster.
5) Burns. For minor burns with no open sores, a quick toothpaste application can give you instant relief. The cooling properties get to work right away, relieving that painful sting. In the long-term, toothpaste will keep the burn from becoming a painful, oozing blister.
6) Bruises. For large bruises that take forever to fade, use a little toothpaste and a wide-tooth comb. Apply the toothpaste and gently comb the bruise in one direction to break up the blood clotting beneath the skin. Toothpaste helps with circulation and fights off the inflammation.
Fashion Uses
Our clothing and accessories can also benefit from many of the ingredients found in the average tube of toothpaste. Give these a try:
7) Jewelry cleaner. Before you pay for someone else to clean it, rub toothpaste onto your silver jewelry and leave it overnight, the wipe it clean with a soft cloth. Give a light scrubbing to your diamonds to see them sparkle again, just be sure to rinse thoroughly. Avoid using toothpaste on pearls.
8) Show care. Scuffed or dirty shoes can look new again with a little toothpaste. Apply it directly to the dull, dirty, or scuffed parts of the shoe, scrub with a brush, and wipe them clean. Ta-da!
9) Clothing stains. Tough stains will disappear with a little toothpaste and some brisk scrubbing. Squeeze it right on the stain and rub until it disappears, then wash as normal. If using whitening toothpaste, be advised that this can have a bleaching effect on some colors and fabrics.
Household uses : Toothpaste can save you money around the house by helping with some very basic tasks:
10) Computer cleaner. Scrub away fingerprints from your keyboard with a white, baking soda-based toothpaste. Follow up with a damp cloth and your keys are good as new!
11) Iron cleaner. Take away the "crusties" from the bottom of your clothes iron with a quick toothpaste rinse. Just be sure to remove all the toothpaste before you start ironing again.
12) Baby bottles. To freshen up baby bottles and remove that sour-milk smell, put some toothpaste on your bottle scrubber and give them a quick wash. Always rinse them very well afterwards.
13) Piano keys. Like computer keys, piano keys get grubby with repeated use from the dirt, oil, and grime on our fingertips. Use a damp cloth and some toothpaste to rub down the keys, then wipe them clean with a dry cloth.
14) Crayon stains. Undo your kids' damage to the walls with a damp cloth and some toothpaste. Rub it in gentle circles and watch the crayon fade away.
15) Odor removal. After cooking with "stinky" foods in the kitchen (fish, garlic, onions, etc.), getting the smell out of the skin is a challenge. Wash your hands thoroughly with water and toothpaste for a quick and easy remedy.
Fruit or vegetable?
Is a tomato a fruit or a vegetable?
what do you think ?
To really figure out if a tomato is a fruit or vegetable, you need to know what makes a fruit a fruit, and a vegetable a vegetable. The big question to ask is, DOES IT HAVE SEEDS? If the answer is yes, then technically, (botanically) you have a FRUIT. This, of course, makes your tomato a fruit. It also makes cucumbers, squash, green beans and walnuts all fruits as well. Along with the fruit from a plant or tree, we can often eat the leaves (lettuce,) stems (celery,) roots (carrots,) and flowers (broccoli.) Many of these other parts of the plant are typically referred to as VEGETABLES. Now don't go looking for tomatoes next to the oranges in your grocery stores; fruits like tomatoes and green beans are usually (alas, incorrectly) referred to as "vegetables" in most grocery stores and cookbooks.
what do you think ?
To really figure out if a tomato is a fruit or vegetable, you need to know what makes a fruit a fruit, and a vegetable a vegetable. The big question to ask is, DOES IT HAVE SEEDS? If the answer is yes, then technically, (botanically) you have a FRUIT. This, of course, makes your tomato a fruit. It also makes cucumbers, squash, green beans and walnuts all fruits as well. Along with the fruit from a plant or tree, we can often eat the leaves (lettuce,) stems (celery,) roots (carrots,) and flowers (broccoli.) Many of these other parts of the plant are typically referred to as VEGETABLES. Now don't go looking for tomatoes next to the oranges in your grocery stores; fruits like tomatoes and green beans are usually (alas, incorrectly) referred to as "vegetables" in most grocery stores and cookbooks.
DO YOU EVER GET HEADACHES
DO YOU EVER GET HEADACHES?
When dealing with an aching head, it's become so easy to pop some pills. If you're trying to steer clear of pain relievers, some of the best help can come from the produce aisle.
Potato: After a night out, you may think that a plate of greasy fries is the way to go; forget the french fries and go for a baked potato instead. Foods high in potassium have proven to help alleviate bad headaches, and a baked potato with its skin offers up to a whopping 600 mg.
Bananas: The dynamic duo of potassium and magnesium come to the rescue in one tasty piece of fruit. Magnesium's calming effects are a huge help when trying to alleviate an achy head.
Watermelon: A lot of the time when dealing with a headache, chances are you may be dehydrated. A water-rich fruit like watermelon can give you a huge boost and also serves as a solid source of potassium and magnesium!
Pineapple: Fresh pineapple can also help soothe your headache woes. The natural enzyme bromelain has been linked for centuries as a form of natural pain relief. It also boasts anti-inflammatory properties that can help get your head right as well.
Cucumber: In the same vein as watermelon, cucumber can help cut dehydration out of the picture. Composed of 95 percent water, the highly hydrating cucumber is a perfect option for a fresh, headache-fighting snack.
When dealing with an aching head, it's become so easy to pop some pills. If you're trying to steer clear of pain relievers, some of the best help can come from the produce aisle.
Potato: After a night out, you may think that a plate of greasy fries is the way to go; forget the french fries and go for a baked potato instead. Foods high in potassium have proven to help alleviate bad headaches, and a baked potato with its skin offers up to a whopping 600 mg.
Bananas: The dynamic duo of potassium and magnesium come to the rescue in one tasty piece of fruit. Magnesium's calming effects are a huge help when trying to alleviate an achy head.
Watermelon: A lot of the time when dealing with a headache, chances are you may be dehydrated. A water-rich fruit like watermelon can give you a huge boost and also serves as a solid source of potassium and magnesium!
Pineapple: Fresh pineapple can also help soothe your headache woes. The natural enzyme bromelain has been linked for centuries as a form of natural pain relief. It also boasts anti-inflammatory properties that can help get your head right as well.
Cucumber: In the same vein as watermelon, cucumber can help cut dehydration out of the picture. Composed of 95 percent water, the highly hydrating cucumber is a perfect option for a fresh, headache-fighting snack.
AYAM MASAK KICAP BEREMPAH MAMAK PENANG oleh mamak haji
AYAM MASAK KICAP BEREMPAH MAMAK PENANG.
Bahan-Bahan:
- 1 ekor ayam (1.7kg - 1.6kg) dipotong 16 . Masukan serbuk kunyit 1 sudu kecil dan garam 1 sudu kecil. Gaulkan rata dan goreng sehingga separuh masak.
- 3 Biji bawang besar (dikisar halus). Kisaran 1:1 dengan air. Jangan terlalu cair. Tujuan bawang merah ialah untuk mendapatkan kuah. Sekiranya anda tidak mahu kuah anda boleh kurang jumlah bawang merah. Kegunaan bawang merah dalam masakan resipi nasi kandar adalah digunakan sebagai kuah. Dengan sebab inilah kuah lauk nasi kandar pekat.
- 1 biji bawang besar dihiris halus untuk menumis.
- 1 sudu besar Pes Bawang Putih dan Halia. Harap anda telah mahir dalam penyediaan pes bawang putih dan Halia ini.
- 1 sudu kecil serbuk lada hitam.
- 3 sudu besar kicap pekat. (kicap ini ada beberapa jenis seperti kicap cair, kicap manis lemak, kicap pekat mee dan juga kicap pekat karamel. Anda gunakan kicap Mee Yakin. Ia punyai rasa dan kemasinan yang sederhana). Kehitaman masakan terpulang pada cita rasa anda. Kalau ingin gelap gunakan kicap 'kramel' untuk elak kemasinan kicap pekat biasa.
- 1 sudu besar sos tiram.
- 1 sudu besar sos cili.
- 1 sudu kecil air limau nipis.
- 1 sudu kecil serbuk Jintan manis.
- 1 sudu kecil serbuk Jintan putih.
- 1/2 sudu kecil serbuk kas-kas ( dikecualikan).
- 1 sudu besar serbuk cili ( boleh kurangkan mengikut kepedasan anda ingin).
2 sudu besar rempah kari Daging.
1/2 sudu kecil garam masala.
3 kuntum bunga lawang, 1 inci kulit kayu manis, buah pelaga 3.
1 batang serai yang telah di ketuk.
Garam , Gula secukup rasa.
Cara Menyediakan:
1. Panaskan minyak, masukkan serai yang telah diketuk, serdehanakan api dapur dan tumiskan bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga. Apabila naik baunya, masukkan hirisan bawang. Goreng sehingga bertukar warna keemasan. kecilkan api, masukan pes bawang putih halia sehingga baunya naik. Masukkan serbuk, jintan putih, manis, serbuk kari, serbuk cili. segera masukkan kisaran bawang. sedehanakan api dapur dan gaulkan semua rempah serata, barkan ia mendidih.
2. Masukan sos cili, tiram, kicap, serbuk lada hitam. Masukan potongan ayam yang telah goreng separuh masak. Kecilkan api dan biarkan di reneh selama 20 minit - 25 minit untuk separuh lagi isi ayam masak. Biasanya daging ayam yang telah masak boleh tentukan dengan bahagian peha ayam daging urat mula gelembong dan cuba putus dari tulangnya. masa inilah anda tentukan kepekatan kuah yang anda inginkan.
3. Rasa kemasinan. Kerana kicap dan sos tiram yang digunakan biasanya mempunyai kemasinan yang berlainan mengikut pembuat. Sekiranya kurang masin tambahkan garam. Kalau anda terasa masin anda boleh gunakan gula atau serbuk perasa untuk mengurangkan kemasinan itu.
4. Tutup api dapur dan masukan perahan air limau 1 tsp . Keluarkan masakan dan hidang dengan taburkan bawang goreng. Hidangan telah sedia. Kanak-kanak amat gemarkan resepi ini. Untuk kanak-kanak pastikan minyak dan kepedasan perlu dikurangkan.
5. Apabila hidangkan gunakan tiga warna seperti warna oren - karot. Warna hijau - celery atau pun daun sup dan daun bawang/ daun pudina. merah - Cili Merah. Warna unggu - Hirisan bawang bulat. Selamat mencuba.
Bahan-Bahan:
- 1 ekor ayam (1.7kg - 1.6kg) dipotong 16 . Masukan serbuk kunyit 1 sudu kecil dan garam 1 sudu kecil. Gaulkan rata dan goreng sehingga separuh masak.
- 3 Biji bawang besar (dikisar halus). Kisaran 1:1 dengan air. Jangan terlalu cair. Tujuan bawang merah ialah untuk mendapatkan kuah. Sekiranya anda tidak mahu kuah anda boleh kurang jumlah bawang merah. Kegunaan bawang merah dalam masakan resipi nasi kandar adalah digunakan sebagai kuah. Dengan sebab inilah kuah lauk nasi kandar pekat.
- 1 biji bawang besar dihiris halus untuk menumis.
- 1 sudu besar Pes Bawang Putih dan Halia. Harap anda telah mahir dalam penyediaan pes bawang putih dan Halia ini.
- 1 sudu kecil serbuk lada hitam.
- 3 sudu besar kicap pekat. (kicap ini ada beberapa jenis seperti kicap cair, kicap manis lemak, kicap pekat mee dan juga kicap pekat karamel. Anda gunakan kicap Mee Yakin. Ia punyai rasa dan kemasinan yang sederhana). Kehitaman masakan terpulang pada cita rasa anda. Kalau ingin gelap gunakan kicap 'kramel' untuk elak kemasinan kicap pekat biasa.
- 1 sudu besar sos tiram.
- 1 sudu besar sos cili.
- 1 sudu kecil air limau nipis.
- 1 sudu kecil serbuk Jintan manis.
- 1 sudu kecil serbuk Jintan putih.
- 1/2 sudu kecil serbuk kas-kas ( dikecualikan).
- 1 sudu besar serbuk cili ( boleh kurangkan mengikut kepedasan anda ingin).
2 sudu besar rempah kari Daging.
1/2 sudu kecil garam masala.
3 kuntum bunga lawang, 1 inci kulit kayu manis, buah pelaga 3.
1 batang serai yang telah di ketuk.
Garam , Gula secukup rasa.
Cara Menyediakan:
1. Panaskan minyak, masukkan serai yang telah diketuk, serdehanakan api dapur dan tumiskan bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga. Apabila naik baunya, masukkan hirisan bawang. Goreng sehingga bertukar warna keemasan. kecilkan api, masukan pes bawang putih halia sehingga baunya naik. Masukkan serbuk, jintan putih, manis, serbuk kari, serbuk cili. segera masukkan kisaran bawang. sedehanakan api dapur dan gaulkan semua rempah serata, barkan ia mendidih.
2. Masukan sos cili, tiram, kicap, serbuk lada hitam. Masukan potongan ayam yang telah goreng separuh masak. Kecilkan api dan biarkan di reneh selama 20 minit - 25 minit untuk separuh lagi isi ayam masak. Biasanya daging ayam yang telah masak boleh tentukan dengan bahagian peha ayam daging urat mula gelembong dan cuba putus dari tulangnya. masa inilah anda tentukan kepekatan kuah yang anda inginkan.
3. Rasa kemasinan. Kerana kicap dan sos tiram yang digunakan biasanya mempunyai kemasinan yang berlainan mengikut pembuat. Sekiranya kurang masin tambahkan garam. Kalau anda terasa masin anda boleh gunakan gula atau serbuk perasa untuk mengurangkan kemasinan itu.
4. Tutup api dapur dan masukan perahan air limau 1 tsp . Keluarkan masakan dan hidang dengan taburkan bawang goreng. Hidangan telah sedia. Kanak-kanak amat gemarkan resepi ini. Untuk kanak-kanak pastikan minyak dan kepedasan perlu dikurangkan.
5. Apabila hidangkan gunakan tiga warna seperti warna oren - karot. Warna hijau - celery atau pun daun sup dan daun bawang/ daun pudina. merah - Cili Merah. Warna unggu - Hirisan bawang bulat. Selamat mencuba.
RESEPI PES HALIA BAWANG PUTIH oleh mamak haji
RESEPI PES HALIA BAWANG PUTIH:
Boleh dikatakan semua masakan dari nasi sehinggalah masakan ayam atau ikan gunakan pes ini. Tanpa pes ini tak adalah rasa kari mamak ori. hahahaha!.
CARA PENYEDIAAN:
1. Halia dibuang kulit (gunakan sudu) kalau gunakan pisau kopek buah memang baik tapi membazir kalau kuantiti banyak. Cincang kasar (chopped) - 1 cawan (cup).
2. Bawang putih kopek kulit (kalau rendam dlm selama 1 jam senang kopek). Kalau nak cepat..ulas bawang putih itu ketuk saja kalau jumlah sedikit dan cincang kasar - 1 cawan. OK ingat nisbahnya adalah 1:1..baik ia banyak mana pun tapi untuk permulaan buat untuk satu botol jem dulu.
3. Serbuk kunyit 1/4 sudu kecil. (untuk complexion warna saja kalau tak pakai pun tak apa).
4. Minyak masak 3/4 sudu. (untuk tidak basi dan boleh uga masukkan sedikit garam untuk tujuan sama).
5. Kisar halia dulu dan diikuti dengan bawang putih. Kisar halus dengan serbuk kunyit, garam dan minyak.
6. Masukkan dalam botol saiz jem dan simpan di peti sejuk. Ia boleh digunakan selama sekurang-kurangnya 6 bulan sekiranya gunakan cara baik. Ini boleh buat business kecil -kecilan ini hahaha!. Kalau anak masak lauk nak cepat tumbuk dengan batu lesong lagi OK...Pes ini sebenarnya ada dijual di kedai-kedai Mamak jual rempah....baik buat sendiri bagus.!!!hehehe. Harap dapat buat..simple and easy.
NOTA: Semasa kisaran atau menggunakan pes tersedia ini, jangan sekali gunakan tangan. Gunakan sudu yang bersih.
Boleh dikatakan semua masakan dari nasi sehinggalah masakan ayam atau ikan gunakan pes ini. Tanpa pes ini tak adalah rasa kari mamak ori. hahahaha!.
CARA PENYEDIAAN:
1. Halia dibuang kulit (gunakan sudu) kalau gunakan pisau kopek buah memang baik tapi membazir kalau kuantiti banyak. Cincang kasar (chopped) - 1 cawan (cup).
2. Bawang putih kopek kulit (kalau rendam dlm selama 1 jam senang kopek). Kalau nak cepat..ulas bawang putih itu ketuk saja kalau jumlah sedikit dan cincang kasar - 1 cawan. OK ingat nisbahnya adalah 1:1..baik ia banyak mana pun tapi untuk permulaan buat untuk satu botol jem dulu.
3. Serbuk kunyit 1/4 sudu kecil. (untuk complexion warna saja kalau tak pakai pun tak apa).
4. Minyak masak 3/4 sudu. (untuk tidak basi dan boleh uga masukkan sedikit garam untuk tujuan sama).
5. Kisar halia dulu dan diikuti dengan bawang putih. Kisar halus dengan serbuk kunyit, garam dan minyak.
6. Masukkan dalam botol saiz jem dan simpan di peti sejuk. Ia boleh digunakan selama sekurang-kurangnya 6 bulan sekiranya gunakan cara baik. Ini boleh buat business kecil -kecilan ini hahaha!. Kalau anak masak lauk nak cepat tumbuk dengan batu lesong lagi OK...Pes ini sebenarnya ada dijual di kedai-kedai Mamak jual rempah....baik buat sendiri bagus.!!!hehehe. Harap dapat buat..simple and easy.
NOTA: Semasa kisaran atau menggunakan pes tersedia ini, jangan sekali gunakan tangan. Gunakan sudu yang bersih.
Monday, January 13, 2014
Petua Untuk Menghilangkan Parut Demam Campak
Petua Untuk Menghilangkan Parut Demam Campak
Pilihan 1: Gilingkan beberapa helai daun semambu hingga lumat. Sapukan di tempat berparut dan biarkan kering. Ulangi selama 3 hari.
Pilihan 2: Rebus daun semambu diminum airnya. Tujuannya untuk menghilangkan rasa gatal pada bekas demam campak.
Pilihan 3: Parut sebiji jagung muda hingga lumat. Sapukan pada bekas demam campak. Amalkannya selama beberapa hari.
Pilihan 1: Gilingkan beberapa helai daun semambu hingga lumat. Sapukan di tempat berparut dan biarkan kering. Ulangi selama 3 hari.
Pilihan 2: Rebus daun semambu diminum airnya. Tujuannya untuk menghilangkan rasa gatal pada bekas demam campak.
Pilihan 3: Parut sebiji jagung muda hingga lumat. Sapukan pada bekas demam campak. Amalkannya selama beberapa hari.
Health Benefits of Passion Fruit--
Health Benefits of Passion Fruit--
Passion fruit is rich in fiber
Passion Fruit Antioxidant Rich
Passion fruit Very Good for Asthma Sufferers
Passion fruit has a relaxation effect
Passion fruit Very Good for Patients with insomnia
Passion fruit is a good source of nutrition
Passion fruit is rich in fiber
Passion Fruit Antioxidant Rich
Passion fruit Very Good for Asthma Sufferers
Passion fruit has a relaxation effect
Passion fruit Very Good for Patients with insomnia
Passion fruit is a good source of nutrition
Sunday, January 12, 2014
MIRACLE DRINK
MIRACLE DRINK ... KILLS CANCER CELLS TOO.....MUST READ :~
This MIRACLE DRINK has been circulating for a long time long
ago.It is worth your while to take note.
It is like a Miracle Drink! It is simple.
You need one beet root, one carrot and one apple that
combine together to make the JUICE! Wash the above, cut with the skin on into pieces and put them into the juicer and
immediately you drink the juice.
You can add some lime or lemon for more refreshing taste.
This Miracle Drink will be effective for the following ailments:
1. Prevent cancer cells to develop.It will restrain cancer cells to grow.
2. Prevent liver, kidney,pancreas disease and it can cure ulcer
as well.
3. Strengthen the lung, prevent heart attack and high blood
pressure.
4. Strengthen the immune system
5. Good for the eyesight, eliminate red and tired eyes or dry eyes
6. Help to eliminate pain from physical training, muscle ache
7. Detoxify, assist bowel movement, eliminate constipation.Therefore it will make skin healthy & LOOK more radiant.It is God sent for acne problem.
8. Improve bad breath due to indigestion, throat infection,
9.pain
10. Assist Hay Fever Sufferer from Hay Fever attack.
There is absolutely no side effect. Highly nutritious and easily
absorbed.Very effective if you need to loose weight.You will notice your immune system will be improved after 2 week routine.
Please make sure to drink immediately from the juicer for
best effect.
PLEASE SHARE TO YOUR FAMILY AND FRIENDS.
This MIRACLE DRINK has been circulating for a long time long
ago.It is worth your while to take note.
It is like a Miracle Drink! It is simple.
You need one beet root, one carrot and one apple that
combine together to make the JUICE! Wash the above, cut with the skin on into pieces and put them into the juicer and
immediately you drink the juice.
You can add some lime or lemon for more refreshing taste.
This Miracle Drink will be effective for the following ailments:
1. Prevent cancer cells to develop.It will restrain cancer cells to grow.
2. Prevent liver, kidney,pancreas disease and it can cure ulcer
as well.
3. Strengthen the lung, prevent heart attack and high blood
pressure.
4. Strengthen the immune system
5. Good for the eyesight, eliminate red and tired eyes or dry eyes
6. Help to eliminate pain from physical training, muscle ache
7. Detoxify, assist bowel movement, eliminate constipation.Therefore it will make skin healthy & LOOK more radiant.It is God sent for acne problem.
8. Improve bad breath due to indigestion, throat infection,
9.pain
10. Assist Hay Fever Sufferer from Hay Fever attack.
There is absolutely no side effect. Highly nutritious and easily
absorbed.Very effective if you need to loose weight.You will notice your immune system will be improved after 2 week routine.
Please make sure to drink immediately from the juicer for
best effect.
PLEASE SHARE TO YOUR FAMILY AND FRIENDS.
Stress Relieving Drink- detox drink
Stress Relieving Drink---
Ingredients:
16 oz Cold Water
1/2 Cup Ice
5 Strawberries
1/2 Cup Pineapple
1 to 2 teaspoons Apple Cider Vinegar
4-5 Medium Basil leafs
Directions:
Fill cup with water ice and add the apple cider vinegar
Then add all fruit to the cold water but smash it and squeeze it into the drink
Add the basil leafs and stir
Let sit for about 20 minutes before drinking (stir again before taking a drink)
Drink and enjoy…eat the fruit at the end of the drink!
Ingredients:
16 oz Cold Water
1/2 Cup Ice
5 Strawberries
1/2 Cup Pineapple
1 to 2 teaspoons Apple Cider Vinegar
4-5 Medium Basil leafs
Directions:
Fill cup with water ice and add the apple cider vinegar
Then add all fruit to the cold water but smash it and squeeze it into the drink
Add the basil leafs and stir
Let sit for about 20 minutes before drinking (stir again before taking a drink)
Drink and enjoy…eat the fruit at the end of the drink!
Subscribe to:
Posts (Atom)