Jom kita kongsi tip-tip mengenai ayam sikit...
1. kalau anda membeli ayam frozen tentukan bungkusan masih solid dan dibungkus rapi. Jika ayam frozen telah dicairkan pembekuannya..jgn sekali bekukan kembali di peti sejuk kerana ia akan beri ruang untuk pembiakan bakteria yang bahaya.
1. kalau anda membeli ayam frozen tentukan bungkusan masih solid dan dibungkus rapi. Jika ayam frozen telah dicairkan pembekuannya..jgn sekali bekukan kembali di peti sejuk kerana ia akan beri ruang untuk pembiakan bakteria yang bahaya.
2. Ayam yg telah cairkan dari pembekuan perlu masak sebelum 12 jam. Jangan refrozen balik ayam telah cairkan aisnya.
3. Kalau nak bekukan ayam segar dari pasar, balut ayam dengan wrapper plastik (longgar sikit) dan tentukan lelehan air dari ayam tidak tersentuh dgn bahan makanan lain di dlm peti sejuk. Semasa bekukan ayam tentukan buang semua udara dlm plastik itu seberapa yang boleh. Ayam segar yg anda frozen perlu digunakan dalam 2 hari saja tetapi ayam frozen yg dibeli dari supermarket boleh guna utk masak selama 8-12 bulan atau tempuh yg tertera dibungkusan.
4. Ayam penuh perlu dilembutkan (nyah ais) dibahagian suhu dingin peti sejuk tetapi ketulan ayam boleh dilembutkan guna micro oven dgn susunan bahagian tebal isi diluar piring supaya cairkan ais dilakukan sekata. Jangan sekali lembutkan ayam dalam suhu dapur (suhu sekeliling) atau dalam air paip. Ini kerana bakteria seperti samonella menjadi lebih aktif bila ayam frozen terdedah dgn suhu yg suam diluar.
5. Tentukan Ayam frozen dihilangkan ais sepenuhnya nya sebelum guna untuk masak.
5. Tentukan Ayam frozen dihilangkan ais sepenuhnya nya sebelum guna untuk masak.