Selawat Tafrijiah / Nariyah :
- Menurut Imam Ad-Dainuri, Barangsiapa yang membaca selawat ini 11 setiap kali selepas solat lima waktu, rezekinya tidak akan putus-putus dan mendapat kedudukan yang tinggi.
- Menurut Imam Al-Qurtubi, Barangsiapa membaca selawat ini 41 kali atau 100 kali sehari , Allah akan menghilangkan segala dukacita dan dipermudahkan segala urusan kehidupan.
:: Salam Jumaat yang penuh keberkatan ::
- Dr. Malinda
Himpunan artikel bermanfaat untuk dijadikan panduan dan tatapan semua.Artikel dari pelbagai sumber seperti FB dan lain2.Kepada sesiapa yang berminat untuk kongsi silakan.Sebenarnya untuk rujukan sendiri.Manusia itu mudah lupa.Yang baik untuk diamalkan yang buruk untuk dielakkan.Sesungguhnya hanya ALLAH maha mengetahui diatas segala sesuatu. If there is any comment feel free to email me at azyaz@yahoo.com Thank You.
Saturday, November 2, 2013
Ramping dengan karbohidrat
10 FAKTA - RAMPING DENGAN KARBOHIDRAT ============================= 1- RAMAI yang sanggup tidak menjamah nasi bertahun-tahun lamanya semata-mata beranggapan makanan berkarbohidrat tidak elok untuk tubuh terutama di kalangan mereka yang mahu mengurangkan berat badan. RAMAI yang gemar menolak makanan berkarbohidrat apabila mahu melangsingkan badan terutamanya wanita., Betul tak? 2- Sebelum bertindak mengelak daripada menikmati makanan berkarbohidrat, kita perlu memahami kelas karbohidrat yang sepatutnya. Hakikatnya, menikmati makanan yang padat dengan jenis karbohidrat yang betul antara RAHSIA mendapatkan tubuh ramping dan kekal langsing. 3- Makanan berkarbohidrat adalah satu daripada sumber utama tenaga untuk tubuh. Makanan berkarbohidat terbahagi kepada karbohidrat ringkas dan kompleks. Kanji sedemikian membantu kita makan pada kadar yang kurang, membakar lebih kalori serta meningkatkan tenaga, mengurangkan tekanan dan mengurangkan kolesterol. 4- Berdasarkan pelbagai kajian di pusat penyelidikan terkemuka, karbohidrat terdiri daripada kanji yang mempunyai ketahanan seperti biji-bijian, kekacang dan legum. 5- Mereka yang berbadan ramping sekalipun mengambil karbohidrat setiap hari malah kajian mendapati, apabila karbohidrat merangkumi 64 peratus (361 gram) daripada jumlah pengambilan kalori setiap hari, membantu tubuh agar kekal langsing. 6- Kebanyakan diet rendah karbohidrat mengehadkan pengambilan karbohidrat kurang daripada 30 peratus jumlah kalori, ada kalanya hanya 30 gram karbohidrat setiap hari. 7- Karbohidrat berkenaan membuatkan tubuh rasa kenyang kerana ia dihadam secara perlahan berbanding jenis makanan lain, sekali gus mencetuskan rasa kenyang pada otak dan perut. 8- Kebanyakan makanan yang kaya karbohidrat bertindak dengan mengekang selera makan. Ia lebih mengenyangkan berbanding protein atau lemak. 9- Gabungan karbohidrat yang tepat juga merupakan suatu cara yang baik untuk mengawal gula dalam darah dan mengelakkan diabetis. Apapun, pengambilan karbohidrat perlu digabungkan untuk mengelakkan kenaikan gula yang mendadak dalam darah. Contohnya, pilihan beras perang lebih baik daripada beras putih dan pengambilan yang sebaik-baiknya digabungkan dengan makanan lain seperti kekacang bagi menyeimbangkan gula darah. 10- Karbohidrat dalam makanan berkanji tahan lama itu juga mempertingkatkan metabolisme dan pembakar lemak semula jadi tubuh yang lain. Ketika makanan tersebut bergerak ke arah sistem penghadaman, ia membebaskan asid lemak yang menggalakkan pembakaran lemak terutama di bahagian perut. Asid lemak ini membantu mengekalkan jisim otot dan turut meningkatkan metabolisme, yang membantu mempercepat proses pengurangan berat badan. 4 Tip Karbohidrat: ========== 1 - Tubuh yang langsung tidak mendapat karbohidrat sebagai sebahagian daripada pemakanan seharian boleh menyebabkan mereka mengalami KETOSIS. Ketosis - keadaan di mana tubuh berada dalam mod kelaparan dan mula menghadam tisu otot, bukannya lemak. Paling minimum, sebanyak 100 gram karbohidrat disarankan oleh pakar untuk menghalang daripada berlakunya ketosis. 2 - Bijian penuh yang juga karbohirat yang baik boleh didapati daripada makanan seperti oat, gandum penuh dan barli. Tambahkan bijian penuh dan kekacang dalam sajian seharian. 3 - Karbohidrat kompleks adalah sumber penting khasiat yang membekalkan tubuh dengan serat, potasium serta vitamin B, E dan C. Contoh makanan berkarbohidrat kompleks termasuk buah-buahan, sayuran dan bijian penuh. Karbohidrat kompleks ini lebih baik untuk tubuh kerana perlu dipecahkan terlebih dahulu sebelum ditukar kepada glukos. Ini membolehkan pembebasan glukos dan insulin secara stabil. 4 - Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah karbohidrat baik yang perlu diamalkan setiap hari. Sayuran tidak hanya menyihatkan malah kaya dengan antioksidan yang meningkatkan sistem ketahanan tubuh iaitu aspek penting untuk mengurangkan berat. Seeloknya, pelbagai warna sayuran dalam pemakanan seharian
tips kesihatan
Kulit muka yang tak dijaga dengan baik menyebabkan proses penuaan berlaku lebih awal daripada sepatutnya. Begitu juga dengan kulit yang aktif. Sebab anda kerapmenegangkannya tetapi tak membersihkannya dengan sempurna, tak gunakan pelembab serta sering terdedah kepada matahari. Sebaliknya, kalau anda nak mengekalkan keremajaan kulit muka lebih lama, ikutilah 5 cara penjagaan muka berikut; 1. Minum air kosong sebanyak 8 - 10 gelas sehari untuk mengekalkan kelembapan kulit. Kalau nak minum lebih daripada 10 gelas sehari pun boleh. 2. Sebelum tidur, basuh muka anda dengan air bersih. Kotoran dan bakteria yang tak dibersihkan tu boleh menyebabkan kulit berjerawat dan timbulnya garis penuaan pramatang. 3. Jangan lupa juga cuci muka anda sebelum beriadah ataupun bersenam. Kalau berpeluh nanti, ia akan mengurangkan jumlah kotoran serta bakteria yang terkumpul. 4. Amalkan 3 langkah penjagaan kulit muka. Pertamanya, cuci muka dengan air suam dan gunakan pencuci yang berasaskan glycerin. Lepas cuci muka, gunakan penyegar (toner) dan disusuli dengan pelembap. 5. Pastikan anda melindungi kulit daripada sinaran matahari sebaik mungkin. Gunakan krim pelindung matahari SPF 15 bagi melindungi kulit terbakar dan masalah kedutan.
Petua Untuk Elak Dipukau
Petua Untuk Elak Dipukau
a. Diriwayatkan dalam Sahih Muslim bahawa Nabi SAW pernah memberitahu kepada Ubai bin Ka’ab bahawa ayat yang paling agung dalam al-Quran adalah ayat al-Kursi.
b. Ayatul Kursi juga mempunyai kelebihan untuk menghadapi gangguan syaitan seperti yang disebutkan dalam hadis sahih. Ayat ini patut menjadi amalan dengan membacanya pada setiap waktu terutama apabila berhadapan dengan kebarangkalian diganggu jin dan syaitan. Kisah ini masyhur tentang Abu Hurairah r.a. menangkap syaitan ada dalam kedua kitab hadis Sahih al- Bukhari dan Sahih Muslim.
c. Selain itu, Nabi SAW juga menganjurkan agar membaca ayat ini sebelum tidur supaya terpelihara daripada diganggu syaitan hingga ke waktu Subuh.
a. Diriwayatkan dalam Sahih Muslim bahawa Nabi SAW pernah memberitahu kepada Ubai bin Ka’ab bahawa ayat yang paling agung dalam al-Quran adalah ayat al-Kursi.
b. Ayatul Kursi juga mempunyai kelebihan untuk menghadapi gangguan syaitan seperti yang disebutkan dalam hadis sahih. Ayat ini patut menjadi amalan dengan membacanya pada setiap waktu terutama apabila berhadapan dengan kebarangkalian diganggu jin dan syaitan. Kisah ini masyhur tentang Abu Hurairah r.a. menangkap syaitan ada dalam kedua kitab hadis Sahih al- Bukhari dan Sahih Muslim.
c. Selain itu, Nabi SAW juga menganjurkan agar membaca ayat ini sebelum tidur supaya terpelihara daripada diganggu syaitan hingga ke waktu Subuh.
Resipi Char Koay Teow lagi...Mamak haji
RESEPI CHAR KUOY TEOW PENANG - PENYEDIAAN PES DAN GORENG.
PENYEDIAAN PES ATAU KUAH:
Bahan-Bahan:
1 Jug ( 2 liter) air panas (setelah mendidih).
1 cawan gula pasir.
3 sudu besar perasa makanan (Aji Naik Moto).
1 cawan Kicap cair (Chineese HALAL light soy sauce).
1/2 cawan Kicap sos Ikan (cap ikan bawal).
1 cawan Kicap sos ikan(cap sotong).
Gaulkan semua bahan-bahan tersebut dalam sebuah bekas sehingga gula larut. Pes anda telah sedia. Kemasinan pes anda bergantung kepada jenama kicap yang digunakan, maka anda perlu tentukan setiap kuantiti adunan dengan cita rasa anda sendiri. Anggaran kuantiti diberikan adalah sebagai panduan saja.
nota: Mamak Haji tidak gunakan sos tiram kerana sos ikan dan Perasa makanan digunakan. Sekiranya anda ingin gunakan, tentukan pes anda jangan terlalu masin dan pekat.
CHAR KUEY TEOW PULAU PINANG:
BAHAN-BAHAN:
- 500gm. kuey teow.
- 5 biji telur.
- 100gm taugeh.
- Secekak daun kucai
- 1/2 kilo udang besar segar bersaiz " A".
- 250 gm Cili Boh (diketuk 3 ulas bawang putih dan masak hingga pecah minyak. Ditepikan).
1 cawan minyak masak.
CARA-CARA MEMASAK:
1. Bersihkan udang. Jangan buang kepala dan kulit. Cuma gunting sesungut dikepalanya.
2. Daun kucai dibersihkan dan potong sepanjang 1 inci. Taugeh dibasuh bersih.
3. Panaskan kuali dengan agak api yang kuat, apabila kuali panas masukkan minyak masak. Masukkan udang sebanyak tiga ekor dan goreng cuma 15- 20 saat. Bila kulit udang bertukar warna kemerahan segera keluarkan kuali dari dapur dan masukan udang dalam alam sebuah bekas asing. Kuali yang bertangkai kayu amat sesuai untuk menyediakan resepi ini.
4. Panaskan kembali kuali, gunakan minyak gorengan udang dan masukkan 1 sudu kecil cili boh kepedasan terpulang pada rasa anda perlukan.
5. Masukkan secekak koat teow masukan kedalam kuali , diikuti dengan taugeh dan sedikit daun kucai. Jangan biarkan taugeh dan kucai anda melecur dalam proses ini. Masakan perlu pantas dengan api dapur yang keras 3-5 saat sudah memadai. Masukkan 2 senduk pes yang telah sedia ke dalam kuali . Pecahkan telur dan masukkan ke dalam kuali. Apabila telur putih mula menujukkan tanda masak, segera keluarkan kuali dan tuang kedalam pingan hidang tersedia. Masukkan udang yang tersedia goreng ke atas kuey teow anda. Boleh guna cili jeruk untuk menambahkan kelazatan.
6. Proses masak koay teow 1 hidangan ini gunakan api yang keras dan seluruh masa masak cuma 2-3 minit. Bayangkan kepantasan yang anda perlu ada pada anda. Masakan ini perlu masak satu demi satu hidangan. Tidak boleh masak selonggok seperti kuey teow goreng. Masak sepingan demi sepingan. Suri rumah tidak perlu berebut seperti tukang masak mahir. Boleh gunakan api max didapur dan masak perlahan sedikit tak mengapa. Uji hidangan pertama untuk rasa garam dan kuahnya secukup. Hidangan seterusnya anda akan mengetahui sendiri apa yang kurang dan lebih. Kicap ini ada berjenis-jenis dan kemasinan dan warnanya tidak seimbang sebab itu hidangan pertama adalah Test Food anda untuk menetukkan pes anda dan juga kuatiti bahan yang telah diadunkan.
7. Simpan pes/kuah yang berlebihan ini ke dalam peti sejuk. Boleh digunakan untuk goreng mee atau beehoon dan maggie yang lazat atau pun resepi kuey teow kerang. kuey teow yang tidak habis digunakan jangan sekali simpan dalam peti sejuk. Bila masak kuew teow anda akan hancur.
Resepi Cili Jeruk:
Bahan-Bahan:
1. Cili hijau dibasuh dan dipotong (cross cut) mengikut size ketebalan yang dikehendaki. Di rendam dalam air kapur ( sedikit kapur masakan dilarutkan dalam air)..selama 1-2 jam untuk mendapatkan keranggupan dan kekentalan cili. Bersihkan dengan dgn air sekurang-kurangnya 3 X kali sebelum digunakan.
2. Cuka dengan gula dimasak dalam bekas stainless steel di atas api yang kecil.. Masukan sedikt garam . Jangan sampai mendidih..suhu yang diperlukan cuma 60-70 darjah centigrade. Tutup api dan masukkan potongan cili anda kedalam air cuka tersebut. Dalam 30-45 minit cili jeruk anda boleh digunakan. Yang berlebihan kita perlu simpan dalam peti sejuk kerana kita tak gunakan sodium Benzoate sebagai pengawet makanan. Sekiranya nak jual dalam botol gunakan Sodium Benzoate dlm kadar yang diluluskan oleh WHO.
—
PENYEDIAAN PES ATAU KUAH:
Bahan-Bahan:
1 Jug ( 2 liter) air panas (setelah mendidih).
1 cawan gula pasir.
3 sudu besar perasa makanan (Aji Naik Moto).
1 cawan Kicap cair (Chineese HALAL light soy sauce).
1/2 cawan Kicap sos Ikan (cap ikan bawal).
1 cawan Kicap sos ikan(cap sotong).
Gaulkan semua bahan-bahan tersebut dalam sebuah bekas sehingga gula larut. Pes anda telah sedia. Kemasinan pes anda bergantung kepada jenama kicap yang digunakan, maka anda perlu tentukan setiap kuantiti adunan dengan cita rasa anda sendiri. Anggaran kuantiti diberikan adalah sebagai panduan saja.
nota: Mamak Haji tidak gunakan sos tiram kerana sos ikan dan Perasa makanan digunakan. Sekiranya anda ingin gunakan, tentukan pes anda jangan terlalu masin dan pekat.
CHAR KUEY TEOW PULAU PINANG:
BAHAN-BAHAN:
- 500gm. kuey teow.
- 5 biji telur.
- 100gm taugeh.
- Secekak daun kucai
- 1/2 kilo udang besar segar bersaiz " A".
- 250 gm Cili Boh (diketuk 3 ulas bawang putih dan masak hingga pecah minyak. Ditepikan).
1 cawan minyak masak.
CARA-CARA MEMASAK:
1. Bersihkan udang. Jangan buang kepala dan kulit. Cuma gunting sesungut dikepalanya.
2. Daun kucai dibersihkan dan potong sepanjang 1 inci. Taugeh dibasuh bersih.
3. Panaskan kuali dengan agak api yang kuat, apabila kuali panas masukkan minyak masak. Masukkan udang sebanyak tiga ekor dan goreng cuma 15- 20 saat. Bila kulit udang bertukar warna kemerahan segera keluarkan kuali dari dapur dan masukan udang dalam alam sebuah bekas asing. Kuali yang bertangkai kayu amat sesuai untuk menyediakan resepi ini.
4. Panaskan kembali kuali, gunakan minyak gorengan udang dan masukkan 1 sudu kecil cili boh kepedasan terpulang pada rasa anda perlukan.
5. Masukkan secekak koat teow masukan kedalam kuali , diikuti dengan taugeh dan sedikit daun kucai. Jangan biarkan taugeh dan kucai anda melecur dalam proses ini. Masakan perlu pantas dengan api dapur yang keras 3-5 saat sudah memadai. Masukkan 2 senduk pes yang telah sedia ke dalam kuali . Pecahkan telur dan masukkan ke dalam kuali. Apabila telur putih mula menujukkan tanda masak, segera keluarkan kuali dan tuang kedalam pingan hidang tersedia. Masukkan udang yang tersedia goreng ke atas kuey teow anda. Boleh guna cili jeruk untuk menambahkan kelazatan.
6. Proses masak koay teow 1 hidangan ini gunakan api yang keras dan seluruh masa masak cuma 2-3 minit. Bayangkan kepantasan yang anda perlu ada pada anda. Masakan ini perlu masak satu demi satu hidangan. Tidak boleh masak selonggok seperti kuey teow goreng. Masak sepingan demi sepingan. Suri rumah tidak perlu berebut seperti tukang masak mahir. Boleh gunakan api max didapur dan masak perlahan sedikit tak mengapa. Uji hidangan pertama untuk rasa garam dan kuahnya secukup. Hidangan seterusnya anda akan mengetahui sendiri apa yang kurang dan lebih. Kicap ini ada berjenis-jenis dan kemasinan dan warnanya tidak seimbang sebab itu hidangan pertama adalah Test Food anda untuk menetukkan pes anda dan juga kuatiti bahan yang telah diadunkan.
7. Simpan pes/kuah yang berlebihan ini ke dalam peti sejuk. Boleh digunakan untuk goreng mee atau beehoon dan maggie yang lazat atau pun resepi kuey teow kerang. kuey teow yang tidak habis digunakan jangan sekali simpan dalam peti sejuk. Bila masak kuew teow anda akan hancur.
Resepi Cili Jeruk:
Bahan-Bahan:
1. Cili hijau dibasuh dan dipotong (cross cut) mengikut size ketebalan yang dikehendaki. Di rendam dalam air kapur ( sedikit kapur masakan dilarutkan dalam air)..selama 1-2 jam untuk mendapatkan keranggupan dan kekentalan cili. Bersihkan dengan dgn air sekurang-kurangnya 3 X kali sebelum digunakan.
2. Cuka dengan gula dimasak dalam bekas stainless steel di atas api yang kecil.. Masukan sedikt garam . Jangan sampai mendidih..suhu yang diperlukan cuma 60-70 darjah centigrade. Tutup api dan masukkan potongan cili anda kedalam air cuka tersebut. Dalam 30-45 minit cili jeruk anda boleh digunakan. Yang berlebihan kita perlu simpan dalam peti sejuk kerana kita tak gunakan sodium Benzoate sebagai pengawet makanan. Sekiranya nak jual dalam botol gunakan Sodium Benzoate dlm kadar yang diluluskan oleh WHO.
Friday, November 1, 2013
Syeikh Zainul Asri: Boleh tak kalau kita tak buat maksiat? | Menyesal It...
http://www.youtube.com/v/k59VLD5jcTI?version=3&autohide=1&feature=share&autoplay=1&autohide=1&attribution_tag=s7zcn7C4nBnGYs6oIbJM-A&showinfo=1
Tips untuk mudahkan bersalin
Ni antara tips2 utk mudahkan bersalin:
2 minggu sebelum due, amalkan makan telur separuh masak untuk beri tenaga.
Bila sakit nk bersalin, makan sebiji telur mentah.
Minum milo yang dibancuh dengan 2-3 sudu margerin supaya laluan cepat terbuka
Rebus epal hijau pastu makan time tgh sakit contraction
Amalkan membaca surah maryam untuk memudahkan bersalin
Time kat labour room, banyakkan membaca al-fatihah dan doa nabi Yunus serta sebut "Ya Fattah" berulang kali untuk mengurangkan rasa sakit bersalin
Amalkan minum air kelapa hujung2 nk bersalin. (ni mmg aku amalkan jugak, nanti baby lahir kulitnya bersih je)
Makan kurma dalam bilangan ganjil
Banyakkan berjalan, naik tangga ke... Exercise sebelum deliver baby
Amalkan makan sayur bendi, sebab orang cakap bendi berlendir so senang lahirkan baby
Untuk exercise, duduk bersila dan temukan kedua tapak kaki, pegang jari2 kaki and tolakkan kedua tapak kaki ke arah vagina.
Masa proses meneran, baring sambil kaki/ betis rapat ke peha dengan tangan memegang buku lali untuk elakkan vagina terkoyak banyak. Jangan angkat punggung semasa meneran sb nt koyak teruk (aku mmg failed nak pegang buku lali. Peha besar sgt...so pegang je la besi palang katil tu)
Amaklan menyapu minyak zaitun di sekeliling faraj bagi melembutkan bahagian tersebut
Semasa contraction, tarik nafas melalui hidung dan hembuskan melalui mulut. Bila sakit semakin kuar, tarik nafas dan lepaskan cepat2
Amalkan baca "Ya Khaliq, Ya Barri, Ya Musawwir" sebanyak 21 kali dan hembuskan dalam segelas air
Kerapkan bersama suami supaya laluan senang terbuka start kandungan 37 minggu
Minum air Selusuh. Lebih baik kalu dibuat sendiri oleh suami.. Berkat kata orang
2 minggu sebelum due, amalkan makan telur separuh masak untuk beri tenaga.
Bila sakit nk bersalin, makan sebiji telur mentah.
Minum milo yang dibancuh dengan 2-3 sudu margerin supaya laluan cepat terbuka
Rebus epal hijau pastu makan time tgh sakit contraction
Amalkan membaca surah maryam untuk memudahkan bersalin
Time kat labour room, banyakkan membaca al-fatihah dan doa nabi Yunus serta sebut "Ya Fattah" berulang kali untuk mengurangkan rasa sakit bersalin
Amalkan minum air kelapa hujung2 nk bersalin. (ni mmg aku amalkan jugak, nanti baby lahir kulitnya bersih je)
Makan kurma dalam bilangan ganjil
Banyakkan berjalan, naik tangga ke... Exercise sebelum deliver baby
Amalkan makan sayur bendi, sebab orang cakap bendi berlendir so senang lahirkan baby
Untuk exercise, duduk bersila dan temukan kedua tapak kaki, pegang jari2 kaki and tolakkan kedua tapak kaki ke arah vagina.
Masa proses meneran, baring sambil kaki/ betis rapat ke peha dengan tangan memegang buku lali untuk elakkan vagina terkoyak banyak. Jangan angkat punggung semasa meneran sb nt koyak teruk (aku mmg failed nak pegang buku lali. Peha besar sgt...so pegang je la besi palang katil tu)
Amaklan menyapu minyak zaitun di sekeliling faraj bagi melembutkan bahagian tersebut
Semasa contraction, tarik nafas melalui hidung dan hembuskan melalui mulut. Bila sakit semakin kuar, tarik nafas dan lepaskan cepat2
Amalkan baca "Ya Khaliq, Ya Barri, Ya Musawwir" sebanyak 21 kali dan hembuskan dalam segelas air
Kerapkan bersama suami supaya laluan senang terbuka start kandungan 37 minggu
Minum air Selusuh. Lebih baik kalu dibuat sendiri oleh suami.. Berkat kata orang
RESEPI CUCUR UDANG UNTUK PASSEMBUR ATAU ROJAK MAMAK: oleh mamak haji
RESEPI CUCUR UDANG UNTUK PASSEMBUR ATAU ROJAK MAMAK:
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan tepung gandum (biasanya 1 cawan = 100
-1 cawan tepung beras.
- 3 sudu besar (tbsp) tepung jagung.
- 3 sudu besar (tbsp) kelapa parut/ gunakan yang kering. Tak perlu beli, goreng kering di atas kuali dengan api sederhana. kalau malas tak payah bubuh pun.
- 1 sudu kecil (tsp) Yis segera/ Mauripan 11gm setengah paket.
- 1/2 sudu kecil baking powder.
- 1 sudu kecil gula pasir dilarutkan dengan 2 cawan air suam (jangan panas!). Larutkan yis. Biarkan 10 minit sebelum dicurahkan kedalam tepung.
- 3/4 sudu kecil (tsp) garam.
- sedikit pewarna kuning/ serbuk kunyit.
- Boleh tambah kucai, taugeh dan juga udang basah.
Nota: Mamak haji tak tambah kisaran udang, taugeh, kucai, bawang atau cili hijau. kita cuba tepungnya dulu sebelum kita jadikan ia digunakan untuk "resepi passembur". Anda boleh ikut resepi cucur udang mamak penang dalam posting lama. Caranya sama untuk cucur ini kita tambah tepung beras untuk mengeraskan dan tepung jagung untuk tidak menjadikan hasil gorengan yang terlalu keras tetapi jadikan ranggup. kalau tidak masukkan tepung jagung ia akan jadi seperti kueh tempeyek.
CARA MEMBUATNYA:
1. Adunkan tepung beras, gandum, jagung, baking powder dan garam. Masukkan larutan gula bersama yis dalam adunan tepung. Bancuh tepung serata. Kalau nak berbentuk bulat cucur, cairkan sedikit tapi kalau inginkan cucur berbentukk selinder (bulat memanjang) pekatkan sedikit ditambah tepung gandum. Jenis selinder ini kita perlu gunakan sudip untuk memindahkan kedalam kuali untuk gorengan.
2. Tutup bekas adunan. Biarkan (peraman) selama sekurang-kurangnya satu jam. Lama sangat pun tak boleh kerana tepung akan menjadi masam. Bagi mamak haji 1-2 jam sudah memadai.
3. Adunan biasa akan naik dua kali dari asal. Gaulkan kembali. Masukan nyioq parut (susah nya nak sebut kelapa). Gaulkan kembali adunan. Sambil itu boleh panaskan kuali dengan minyak masak "CAP FELDA FVGH" sebelum naik harga minyak masak.
4. Ini nak goreng ini, uji dan pastikan minyak betul-betul panas dengan masukan satu atau dua titik tepung adunan tadi kedalam minyak untuk menetukan kepanasan. Minyak kalau tak panas, minyak masak diserap ke dalam cucur anda. Ini akan jadikan bukannya cucur udang tapi cucur minyak. Terlalu panas akan menghanguskan cucur. pandai-pandai kawal suhu panas. kalau nak sejukan minyak panas sgt masukan sedikit minyak baru ke dalam kuali. Kepanasan Minyak gorengn jangan sampai ia berasap (terbakar), ia buruk untuk kesihatan yang membentuk asid. Inilah sebab kadang-kala bila makan gorengan tekak kita gatal dan batuk-batuk. Minyak yang telah berasap tidak boleh digunakan. Mana nak buang?. Kenapa majlis tak mahu sediakan tempat kumpul minyak?. Kononnya dasar "hijau".
Panaskan sudip ke dalam minyak panas selama 1-2 minit. Ambil adunan tepung dengan sudu (2 sudu) dan tolak dengan sudu yang lain, masukkan dalam minyak panas. Tepung kadang-kala melekat di sudip, untuk elakan biarkan dia masak sedikit kemudian baru tolak masuk. Kalau punyai sudip yang tak melekat (non-stick ceramic) amat sesuai. Buat perlahan-lahan untuk memahirkan.
6. Cara tuang tepung di tepi kuali menggunakan senduk dan tuang ditepi kuali. Yang melekat itu boleh ditolak dengan sudip. Untuk ini tepung perlu cair sedikit kerana ia akan meleleh perlahan masuk ke dalam kuali. Tepung yang masih terlekat atas paras minyak di kuali boleh ditolak masuk dengan sudip bila tepung mulai masak.
7. Meletakan udang di atas cucur memang masalah pada yang mula buat. Nanti udang ke mana cucur ke mana. Untuk memudahkan udang melekat di atas cucur, bersihkan udang dan masukan sedikit tepung gandum supaya udang diselaputi dengan tepung. Tepung ini perlu cair. Ia seperti kita buat "gam" untuk roti sardin atau popia. Letakan udang disalut tepung ini pada peringkat cucur mula masak dan kita tolak masuk kedalam minyak. Pasti udang tak berenang dalam minyak.
8. Cucur yang masak akan terapong dan bertukar menjadi warna kekuningan. kalau anda nak warna seperti cucur udang mamak, tambahkan sedikit pewarna" Red Orange" atau "oren merah" bukan kuning telor. Cucur yang masak kita boleh tentukan dengan tidak ada gelembong udara dikeluarkan dari cucur yang tengah masak. Ini bermakna kandungan air dalam cucur telah sejat. haba mainkan peranan utama dalam setiap gorengan. Garing bermakna mengeluarkan kandungan air dalam setiap gorengan.
Nota: Kekerasan cucur udang ini terletak pada tepung beras. Kalau ia lembut dan kita nak keras, tambahkan tepung beras. Kekerasan juga kadang-kala terletak cara kita goreng atau kandungan air yang terdapat dalam gorengan itu. Ini termasukan kepekatan tepung gorengan. Maka terus mencuba untuk mendapatkan gorengan terbaik dengan melatih. Kena melatih sendiri untuk memahirkan diri. Masak ini memerlukan kesabaran, ketabahan, tidak mengaku kalah atau kecewa. Kena lakukan sendiri dengan minat mendalam. Takat salin resepi dan buat berniaga ia tak menjadi. Cucur udang passembur kita perlu berlainan dari orang lain. Maka kita perlu punyai daya cipta dan kreativiti dalam perniagaan untuk terus maju..
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan tepung gandum (biasanya 1 cawan = 100
-1 cawan tepung beras.
- 3 sudu besar (tbsp) tepung jagung.
- 3 sudu besar (tbsp) kelapa parut/ gunakan yang kering. Tak perlu beli, goreng kering di atas kuali dengan api sederhana. kalau malas tak payah bubuh pun.
- 1 sudu kecil (tsp) Yis segera/ Mauripan 11gm setengah paket.
- 1/2 sudu kecil baking powder.
- 1 sudu kecil gula pasir dilarutkan dengan 2 cawan air suam (jangan panas!). Larutkan yis. Biarkan 10 minit sebelum dicurahkan kedalam tepung.
- 3/4 sudu kecil (tsp) garam.
- sedikit pewarna kuning/ serbuk kunyit.
- Boleh tambah kucai, taugeh dan juga udang basah.
Nota: Mamak haji tak tambah kisaran udang, taugeh, kucai, bawang atau cili hijau. kita cuba tepungnya dulu sebelum kita jadikan ia digunakan untuk "resepi passembur". Anda boleh ikut resepi cucur udang mamak penang dalam posting lama. Caranya sama untuk cucur ini kita tambah tepung beras untuk mengeraskan dan tepung jagung untuk tidak menjadikan hasil gorengan yang terlalu keras tetapi jadikan ranggup. kalau tidak masukkan tepung jagung ia akan jadi seperti kueh tempeyek.
CARA MEMBUATNYA:
1. Adunkan tepung beras, gandum, jagung, baking powder dan garam. Masukkan larutan gula bersama yis dalam adunan tepung. Bancuh tepung serata. Kalau nak berbentuk bulat cucur, cairkan sedikit tapi kalau inginkan cucur berbentukk selinder (bulat memanjang) pekatkan sedikit ditambah tepung gandum. Jenis selinder ini kita perlu gunakan sudip untuk memindahkan kedalam kuali untuk gorengan.
2. Tutup bekas adunan. Biarkan (peraman) selama sekurang-kurangnya satu jam. Lama sangat pun tak boleh kerana tepung akan menjadi masam. Bagi mamak haji 1-2 jam sudah memadai.
3. Adunan biasa akan naik dua kali dari asal. Gaulkan kembali. Masukan nyioq parut (susah nya nak sebut kelapa). Gaulkan kembali adunan. Sambil itu boleh panaskan kuali dengan minyak masak "CAP FELDA FVGH" sebelum naik harga minyak masak.
4. Ini nak goreng ini, uji dan pastikan minyak betul-betul panas dengan masukan satu atau dua titik tepung adunan tadi kedalam minyak untuk menetukan kepanasan. Minyak kalau tak panas, minyak masak diserap ke dalam cucur anda. Ini akan jadikan bukannya cucur udang tapi cucur minyak. Terlalu panas akan menghanguskan cucur. pandai-pandai kawal suhu panas. kalau nak sejukan minyak panas sgt masukan sedikit minyak baru ke dalam kuali. Kepanasan Minyak gorengn jangan sampai ia berasap (terbakar), ia buruk untuk kesihatan yang membentuk asid. Inilah sebab kadang-kala bila makan gorengan tekak kita gatal dan batuk-batuk. Minyak yang telah berasap tidak boleh digunakan. Mana nak buang?. Kenapa majlis tak mahu sediakan tempat kumpul minyak?. Kononnya dasar "hijau".
Panaskan sudip ke dalam minyak panas selama 1-2 minit. Ambil adunan tepung dengan sudu (2 sudu) dan tolak dengan sudu yang lain, masukkan dalam minyak panas. Tepung kadang-kala melekat di sudip, untuk elakan biarkan dia masak sedikit kemudian baru tolak masuk. Kalau punyai sudip yang tak melekat (non-stick ceramic) amat sesuai. Buat perlahan-lahan untuk memahirkan.
6. Cara tuang tepung di tepi kuali menggunakan senduk dan tuang ditepi kuali. Yang melekat itu boleh ditolak dengan sudip. Untuk ini tepung perlu cair sedikit kerana ia akan meleleh perlahan masuk ke dalam kuali. Tepung yang masih terlekat atas paras minyak di kuali boleh ditolak masuk dengan sudip bila tepung mulai masak.
7. Meletakan udang di atas cucur memang masalah pada yang mula buat. Nanti udang ke mana cucur ke mana. Untuk memudahkan udang melekat di atas cucur, bersihkan udang dan masukan sedikit tepung gandum supaya udang diselaputi dengan tepung. Tepung ini perlu cair. Ia seperti kita buat "gam" untuk roti sardin atau popia. Letakan udang disalut tepung ini pada peringkat cucur mula masak dan kita tolak masuk kedalam minyak. Pasti udang tak berenang dalam minyak.
8. Cucur yang masak akan terapong dan bertukar menjadi warna kekuningan. kalau anda nak warna seperti cucur udang mamak, tambahkan sedikit pewarna" Red Orange" atau "oren merah" bukan kuning telor. Cucur yang masak kita boleh tentukan dengan tidak ada gelembong udara dikeluarkan dari cucur yang tengah masak. Ini bermakna kandungan air dalam cucur telah sejat. haba mainkan peranan utama dalam setiap gorengan. Garing bermakna mengeluarkan kandungan air dalam setiap gorengan.
Nota: Kekerasan cucur udang ini terletak pada tepung beras. Kalau ia lembut dan kita nak keras, tambahkan tepung beras. Kekerasan juga kadang-kala terletak cara kita goreng atau kandungan air yang terdapat dalam gorengan itu. Ini termasukan kepekatan tepung gorengan. Maka terus mencuba untuk mendapatkan gorengan terbaik dengan melatih. Kena melatih sendiri untuk memahirkan diri. Masak ini memerlukan kesabaran, ketabahan, tidak mengaku kalah atau kecewa. Kena lakukan sendiri dengan minat mendalam. Takat salin resepi dan buat berniaga ia tak menjadi. Cucur udang passembur kita perlu berlainan dari orang lain. Maka kita perlu punyai daya cipta dan kreativiti dalam perniagaan untuk terus maju..
Thursday, October 31, 2013
[Live]Kuliah Dhuha - Ustaz Tarmizi Shamsul Arif
http://www.youtube.com/v/rXgWYZ-Eg8M?version=3&autohide=1&autoplay=1&showinfo=1&attribution_tag=D29UjQHUSNXZ2oHYphmBpg&autohide=1&feature=share
Amazing health benefits of soursop
Soursop is also known as graviola and it is a large and spiny green fruit which is tropical in nature. It has a sweet flesh that is used in the making of many ice creams, sweet foods and different kinds of beverages in South America. Besides it being used as food, there are many natural compounds in it which makes it valued as a medicinal fruit as well. There are many benefits that it provides for the human health. The graviola tree produces the sweet soursop fruit which is also known as custard apple or paw paw in many countries as well as guanabana in Spanish speaking countries. The outer rind of the fruit is quite bitter but the inside fruit flesh is soft, smooth and very sweet. Carbohydrate is the major nutrient in this fruit. The other beneficial nutrients that it contains are vitamins C and B complex as well as niacin, riboflavin, thiamin, iron, phosphorous and calcium.
To Be Eaten As A Beneficial Fruit
This fruit is not only known for its treatment for ulcers, rheumatism, and eczema but also for liver diseases and cancer. It has a high amount of carbohydrates which is of the reducing sugar form of fructose and glucose. There is very little fat in it and the sour taste of the fruit is due to the inclusion of non volatile organic acids like citric acid, isocitrate acid and malic acid.
- Vitamin C is the main dominant vitamin to be found in this fruit which more than meets the daily requirements of a person. Thus, it acts as an excellent source of antioxidant which can help to boost the immune system and help the old to stay young.
- Minerals like phosphorous and calcium are found in this fruit to appreciable extent which makes it good for forming strong bones and preventing osteoporosis in women.
- The fruit is a fiber rich fruit and will help to meet the dietary requirements of fiber in a healthy individual.
- The fruit is known to contain photochemical compounds which offer a range of benefits like treatment for gallstones, uric acid and to increase appetite. One can avail of the fruit flesh or in the form of fruit juice as well for clearing the digestive system and to maintain its health.
Cancer Killing Properties
Studies have shown that the graviola leaf can kill cancer cells that are found in lungs, pancreas and prostate. The benefits of its cancer killing properties are elicited here:
- It can attack the cancer cells and work on them without causing weight loss, hair loss or nausea as in chemo therapy
- The immune system is protected and deadly infections can be warded off
- The energy levels increase and so does the physical appearance
- The extract of the plant’s leaf can be used to kill bad cells of different cancer types such as breast colon, pancreas, prostate and lung
- The power in the extract is ten thousand times more in slowing down the growth of the cancer cells as compared to the drugs used in chemo therapy
- The juice will selectively hunt down and kill the cancer cells and not healthy cells unlike in chemo therapy.
Medicinal Benefits Of Soursop Leaves And Fruit
- Toward the treatment of cancer, one needs to boil ten leaves of the plant in three cups of water till it is reduced to the amount for one cup. This should be drunk at least two times per day for two weeks, the leaves and their extract works similar to chemotherapy and far more potent; it addresses the cancer cells alone and allows the rest of the cells to grow normally.
- If one suffers from joint pain, one can boil 20 leaves of the plant in five cups of water to get three cups of the concentrated juice. Three fourth of a cup needs to be drunk per day.
- When infants suffer from diarrhea, the ripe soursop fruit can be taken. The fruit should be squeezed and filtered in water. This should be fed to the infants in two or three tablespoons.
- If one is suffering from hemorrhoid, one needs to take the ripe soursop fruit. The juice needs to be squeezed out and one cup of the juice should be drunk twice a day, in the morning and in the afternoon.
The benefits of the Soursop fruit and the plant leaves are numerous. From helping boils to come down to easing urine bladder pain, liver disease and eczema, the plant is invaluable for the locals who enjoy its fruits and its various medicinal properties.
Wondering where you will get to have soursop fruit? Tropical countries have it grown locally while other countries get it imported from other places. This is one fruit that will certainly help your health in many ways.
[Live]Umat Islam Akhir Zaman - Sheikh Zainul Asri
http://www.youtube.com/v/ITu6xlUVLjc?version=3&autohide=1&feature=share&autoplay=1&autohide=1&showinfo=1&attribution_tag=yFXi_JEy53vPwU5gEQQ4jQ
Petua Untuk Melegakan Kelesuan
Petua Untuk Melegakan Kelesuan
Untuk badan anda menjadi ringan dan bertenaga, minum air rebusan serai, halia, kulit kayu manis dan lada hitam. Jika anda meminum air rebusan ini setiap pagi dan malam, badan anda akan menjadi ringan dan bertenaga.
Untuk badan anda menjadi ringan dan bertenaga, minum air rebusan serai, halia, kulit kayu manis dan lada hitam. Jika anda meminum air rebusan ini setiap pagi dan malam, badan anda akan menjadi ringan dan bertenaga.
Petua Untuk Menambahkan Darah Dalam Badan
Petua Untuk Menambahkan Darah Dalam Badan
Pilihan 1: Bersihkan dan tumbuk akar bayam duri. Campurkan air dan perah serta tapis. Kemudian campurkan lagi dengan kuning telur, madu dan segelas santan. Masukkan sedikit garam. Kemudian kacau. Amalkan meminumnya setiap pagi sebelum makan selama 10 hari berturut-turut. Sekiranya anda sering buang air atau sakit perut, hentikan dahulu dan ulangi meminumnya sehingga sakit perut hilang.
Pilihan2: Amalkan memakan sayur bayam merah yang direbus.
Pilihan 1: Bersihkan dan tumbuk akar bayam duri. Campurkan air dan perah serta tapis. Kemudian campurkan lagi dengan kuning telur, madu dan segelas santan. Masukkan sedikit garam. Kemudian kacau. Amalkan meminumnya setiap pagi sebelum makan selama 10 hari berturut-turut. Sekiranya anda sering buang air atau sakit perut, hentikan dahulu dan ulangi meminumnya sehingga sakit perut hilang.
Pilihan2: Amalkan memakan sayur bayam merah yang direbus.
Slim-down Drink ~
Slim-down Drink ~
1 cup grapefruit or orange juice
2 tsp apple cider vinegar
1 tsp honey
stir really well!
Drink before each meal. It helps break down fat cells faster and aids in weight loss!
Boost your metabolism naturally with this Detox Drink. Try this out for a week. You will drop weight and have
TONS ON ENERGY! Sounds yummy!
TO SAVE this recipe or share with family & friends, be sure to click this photo and SHARE so it will store on your personal page.
1 cup grapefruit or orange juice
2 tsp apple cider vinegar
1 tsp honey
stir really well!
Drink before each meal. It helps break down fat cells faster and aids in weight loss!
Boost your metabolism naturally with this Detox Drink. Try this out for a week. You will drop weight and have
TONS ON ENERGY! Sounds yummy!
TO SAVE this recipe or share with family & friends, be sure to click this photo and SHARE so it will store on your personal page.
Penerangan mengenai pasembor atau rojak oleh mamak haji
Sebelum kita ke resepi cucur passembur, mamak haji ingin terangkan sedikit mengenai cucur ini. Cucur udang yang biasa di makan dengan sos kacang atau pun sos cili. Ia diluar keras sedikit dan keseluruhannya boleh dikatakan lembut. Cucur udang passembur atau di utara kita buang huruf 'R' diganti 'K'. Maka jangan terkejut kalau singgah Pulau Pinang bunyinya menjadi "passembuq". Passembur ini di Selatan Tanah Air di gelar "Rojak Mamak". Pasembur adalah menu "salad" yang digabungan resepi India dan Jawa. Ia diperkenalkan oleh peniaga-peniaga masyarakat "Jawi Pekan". Resepi Passembur ini terdiri dari Cucur Udang yang keras, Tahu Goreng, Ubi kentang rebus digoreng tepung, hirisan timun, hirisan ubi sengkuang dan ditabur kacang tanah tumbuk di atas. Kalau di sebelah Negeri Kedah pulak ditambah mee kuning dengan "gelaran passembuq kodiang". Kuah passembur adalah kuah manis dibuat dari udang atau sotong kering dan kacang tanah dan dipekatkan dengan ubi keledek dilenyek. Rojak Singapura pulak sedkit berbeza dengan rojak mamak atau passembur ini. Asal rojak Singapura dalam tahun 80-an digelar "Rojak Asma", lama kelaman nama itu hilang entah ke mana dan bertukar menjadi Rojak Singapura. Rojak ini perbedzaan adalah bahan-bahan yang digunakan dengan cara memilih seperti ketam goreng rangup, bebola ikan, kek ikan(fish cake), dan ditambah sayur daun salad dan di Johor tempeh goreng pun ada. Lain-lain bahan seperti passembur juga. Kuantiti setiap bahan gorengan yang dipilih oleh pelangan, dan tidak seperti passembur datang dengan menu standard. Walau pun kuahnya seakan sama dengan kuah passembur tetapi ia tidak dituang di atas hidangan tetapi di asingkan untuk dicicah saja, maka cucur udang keras tidak dipentingkan. Yang paling penting bagi resepi passembur mamak ini ialah kuah dan cucur yang agak keras dan rangup. Cucur udang biasa lembut dan bila dituang kuah, cucur akan kembang dan hancur. Passembur perlu dimakan dengan kuahnya sekali kalau nak rasa kick (penangan) dia, dengan ini cucur yang digunakan perlu keras dan rangup. Ini yang membezakan passembur dengan hidangan lain. Tanpa cucur rangup ini passembor tak menjadi. Kali ini mamak haji berikan resepi cucur ranggup ini sekadar kecil untuk yang ingin mencuba masakan ini sebelum mulakan perniagaan passembur.
Dalam resepi cucur udang mamak haji kena terangkan kenapa kita perlu gunakan yis segera, baking powder dan juga soda. Tentang yis mamak haji kena terangkan panjang lebar supaya yg baru dlm bidang masakan, "mengenal bahan masakan amat perlu". Yis itu kulat maka kulat membiak pada suhu yang ditentukan, kalau nak cepat yis membiak gunakan air suam, oleh kerana yis adalah organisma bila jangan terlalu panas yis ini akan mati. Yis ini membiak baik bila ada karbohiderat jadi kita gunakan larutan gula untuk ini. Kita bancuh yis dengan gula dan membiarkan dalam sepuluh minit baru masukkan dalam tepung. Ini cara menggunakan bahan masakan.. Yis adalah sejenis kulat, ia membiak di adunan tepung tetapi sukar nak kekalkan pengembangan tepung maka kita gunakan bantuan baking powder untuk mngekalkan pengembangan tepung. Baking powder mengeluarkan gas yang dgn bersaiz kecil maka rongga didalam masakan tepung juga halus, dan lembut seperti kek dan biskut. Sekiranya kita inginkan rongga-rongga yang bersaiz besar kita perlu gunakan soda. Dua bahan ini digunakan untuk cuma mengekalkan rongga yg diwujudkan oleh yis yg amat luas. Baking powder/ serbuk penaik pula ada dua jenis. Ia itu tindakan tunggal yang cuma melepaskan gas semasa tepung di peram (sejuk) dan bila goreng atau bakar gas tidak dibebaskan. Baking powder jenis ini biasanya murah. Baking powder jenis double action/ dwi tindakan pula, mengembangkan semasa sejuk dan kembangkan lagi tepung dengan masih berupaya membebaskan gas semasa digoreng atau dibakar. Maka baking powder jenis ini mahal sedikit seperti jenama "Royal". kalau guna baking powder saja bagaimana cucur udang boleh terbentuk gebu dan ranggup?. Kegunaan soda begitu juga. Masa panas memang gebu dan garing tetapi selepas sejuk ia akan jadi lempeng. Tepung dan baking powder perlu diadun supaya ia akan sekata. Bukan lepas uli tepung baru teringat baking powder. Cara memasak juga amat penting dlm masakan sesuatu resepi baru.
Dalam resepi cucur udang mamak haji kena terangkan kenapa kita perlu gunakan yis segera, baking powder dan juga soda. Tentang yis mamak haji kena terangkan panjang lebar supaya yg baru dlm bidang masakan, "mengenal bahan masakan amat perlu". Yis itu kulat maka kulat membiak pada suhu yang ditentukan, kalau nak cepat yis membiak gunakan air suam, oleh kerana yis adalah organisma bila jangan terlalu panas yis ini akan mati. Yis ini membiak baik bila ada karbohiderat jadi kita gunakan larutan gula untuk ini. Kita bancuh yis dengan gula dan membiarkan dalam sepuluh minit baru masukkan dalam tepung. Ini cara menggunakan bahan masakan.. Yis adalah sejenis kulat, ia membiak di adunan tepung tetapi sukar nak kekalkan pengembangan tepung maka kita gunakan bantuan baking powder untuk mngekalkan pengembangan tepung. Baking powder mengeluarkan gas yang dgn bersaiz kecil maka rongga didalam masakan tepung juga halus, dan lembut seperti kek dan biskut. Sekiranya kita inginkan rongga-rongga yang bersaiz besar kita perlu gunakan soda. Dua bahan ini digunakan untuk cuma mengekalkan rongga yg diwujudkan oleh yis yg amat luas. Baking powder/ serbuk penaik pula ada dua jenis. Ia itu tindakan tunggal yang cuma melepaskan gas semasa tepung di peram (sejuk) dan bila goreng atau bakar gas tidak dibebaskan. Baking powder jenis ini biasanya murah. Baking powder jenis double action/ dwi tindakan pula, mengembangkan semasa sejuk dan kembangkan lagi tepung dengan masih berupaya membebaskan gas semasa digoreng atau dibakar. Maka baking powder jenis ini mahal sedikit seperti jenama "Royal". kalau guna baking powder saja bagaimana cucur udang boleh terbentuk gebu dan ranggup?. Kegunaan soda begitu juga. Masa panas memang gebu dan garing tetapi selepas sejuk ia akan jadi lempeng. Tepung dan baking powder perlu diadun supaya ia akan sekata. Bukan lepas uli tepung baru teringat baking powder. Cara memasak juga amat penting dlm masakan sesuatu resepi baru.
Health Benefits of Apple Juice
Health Benefits of Apple Juice
1. Reduced Risk of Heart Diseases
Apple juice prevents cholesterol to form in your blood vessels and arteries. High cholesterol level and plaques in the arteries are one of the major causes of heart diseases. By drinking apple juice you reduce the risk of heart diseases.
2. Cleaner Organism and Improved Digestion
Apple juice (especially raw apple juice) helps to clean the liver and kidneys from harmful toxins. As a result, you have a cleaner organism and you are better protected against liver and kidney diseases.
3. Apple Juice is Great for Weight Loss
This health benefit of apple juice is loved by weight conscious persons. Cholesterol and calories are two major causes of extra weight. Apple juice is basically free of calories and fat + it protects you from cholesterol.
4. Excellent Source of Energy
Apple juice is packed with different vitamins – A, C, E, K, B1, B2, B6 and Folate, so it is an excellent source of energy. As a result, it is a great drink to restore your energy after a physical exercise.
5. Lower Risk of Dementia
Some studies have shown that apple juice lowers the risk of dementia in older people. Apple juice slows brain aging and helps to keep it sharp for longer time.
6. Improved Vision and Eye Health
Apple juice contains vitamin A, which is good for your eyes. Vitamin A helps you to protect your eyes from eye diseases and keeps your sight sharp.
Those were the most important health benefits of apple juice. As a conclusion there is one advice we can give you – drink apple juice and enjoy good health
1. Reduced Risk of Heart Diseases
Apple juice prevents cholesterol to form in your blood vessels and arteries. High cholesterol level and plaques in the arteries are one of the major causes of heart diseases. By drinking apple juice you reduce the risk of heart diseases.
2. Cleaner Organism and Improved Digestion
Apple juice (especially raw apple juice) helps to clean the liver and kidneys from harmful toxins. As a result, you have a cleaner organism and you are better protected against liver and kidney diseases.
3. Apple Juice is Great for Weight Loss
This health benefit of apple juice is loved by weight conscious persons. Cholesterol and calories are two major causes of extra weight. Apple juice is basically free of calories and fat + it protects you from cholesterol.
4. Excellent Source of Energy
Apple juice is packed with different vitamins – A, C, E, K, B1, B2, B6 and Folate, so it is an excellent source of energy. As a result, it is a great drink to restore your energy after a physical exercise.
5. Lower Risk of Dementia
Some studies have shown that apple juice lowers the risk of dementia in older people. Apple juice slows brain aging and helps to keep it sharp for longer time.
6. Improved Vision and Eye Health
Apple juice contains vitamin A, which is good for your eyes. Vitamin A helps you to protect your eyes from eye diseases and keeps your sight sharp.
Those were the most important health benefits of apple juice. As a conclusion there is one advice we can give you – drink apple juice and enjoy good health
Menanam Pohon Di Syurga (Ustadz Abdullah Zain)
http://www.youtube.com/v/Uge1cVGTAYw?autohide=1&version=3&attribution_tag=Tqbfr2X6pY3gv34D_05GBg&autohide=1&autoplay=1&feature=share&showinfo=1
Petua Untuk Menguatkan Otak Kanan
Petua Untuk Menguatkan Otak Kanan
1. Banyak membaca dan menghayati sejarah.
2. Banyak membaca pengetahuan umum. Kurangkan majalah hiburan kerana hiburan biasanya mengandungi gambar yang agak keterlaluan dan bahan gosip berlebihan.
3. Memperbanyakkan ekspedisi, pengembaraan, lawatan, berkelah dan melancung.
4. Selalu menyertai seminar, forum, pameran, ekspo dan lain-lain.
5. Menatap dan merenung Al-Quran.
6. Selalu melakukan latihan menguatkan konsentrasi.
7. Selalu berfikir secara kreatif.
8. Sering melakukan latihan pendengaran, penglihatan, pergerakan, penciuman dan merasa secara imaginasi.
9. Bertafakur atau berfikir tentang makhluk Allah dan alam semesta.
10. Memikirkan sesuatu kejadian, peristiwa-peristiwa dan isu-isu semasa. Belajarlah dengan alam semesta dan kehidupan ini.
11. Membaca, memahami, merenung dan menghayati isi Al-Quran sedalam-dalamnya. Fikirkan apa yang tersurat dan tersirat di dalam kandungannya. Lakukan begitu juga terhadap hadis-hadis Rasullullah s.a.w.
12. Bermain catur.
13. Suka berfikir dengan bertanya kepada diri sendiri dengan menggunakan kata kunci ‘apa, siapa, bila, di mana, kenapa dan bagaimana‘.
14. Selalu menambah pengetahuan umum dengan membaca, mengikuti program-program berbentuk maklumat dengan menonton televisyen, mendengar radio, internet dan sebagainya.
1. Banyak membaca dan menghayati sejarah.
2. Banyak membaca pengetahuan umum. Kurangkan majalah hiburan kerana hiburan biasanya mengandungi gambar yang agak keterlaluan dan bahan gosip berlebihan.
3. Memperbanyakkan ekspedisi, pengembaraan, lawatan, berkelah dan melancung.
4. Selalu menyertai seminar, forum, pameran, ekspo dan lain-lain.
5. Menatap dan merenung Al-Quran.
6. Selalu melakukan latihan menguatkan konsentrasi.
7. Selalu berfikir secara kreatif.
8. Sering melakukan latihan pendengaran, penglihatan, pergerakan, penciuman dan merasa secara imaginasi.
9. Bertafakur atau berfikir tentang makhluk Allah dan alam semesta.
10. Memikirkan sesuatu kejadian, peristiwa-peristiwa dan isu-isu semasa. Belajarlah dengan alam semesta dan kehidupan ini.
11. Membaca, memahami, merenung dan menghayati isi Al-Quran sedalam-dalamnya. Fikirkan apa yang tersurat dan tersirat di dalam kandungannya. Lakukan begitu juga terhadap hadis-hadis Rasullullah s.a.w.
12. Bermain catur.
13. Suka berfikir dengan bertanya kepada diri sendiri dengan menggunakan kata kunci ‘apa, siapa, bila, di mana, kenapa dan bagaimana‘.
14. Selalu menambah pengetahuan umum dengan membaca, mengikuti program-program berbentuk maklumat dengan menonton televisyen, mendengar radio, internet dan sebagainya.
~ 5 SYARAT NAK BUAT MAKSIAT---mesti baca
MESTI BACA !!!!!
~ 5 SYARAT NAK BUAT MAKSIAT
Suatu hari ada seorang lelaki yang menemui Ibrahim bin Adham. Dia berkata:
"Wahai Aba Ishak! Selama ini aku gemar bermaksiat. Tolong berikan aku nasihat."
Setelah mendengar perkataan tersebut Ibrahim berkata:
"Jika kamu mahu menerima lima syarat dan mampu melaksanakannya, maka boleh kamu melakukan maksiat."
Lelaki itu dengan dengan tidak sabar bertanya.. .
"Apakah syarat-syarat itu, wahai Aba Ishak?"
Ibrahim berkata:
"Syarat pertama, jika kamu bermaksiat kepada Allah, jangan memakan rezeki-Nya."
Mendengar itu dia mengernyitkan kening seraya berkata:
"Dari mana aku mahu makan? Bukankah semua yang ada di bumi ini rezeki Allah?
"Ya!" tegas Ibrahim.
"Kalau kamu sudah memahaminya, masih mampukah memakan rezekinya, sedangkan kamu selalu berkeinginan melanggar larangan-Nya?"
"Syarat kedua," kata Ibrahim, "kalau mahu bermaksiat, jangan tinggal di bumi-Nya!
Syarat ini membuat lelaki itu terkejut setengah mati.
Ibrahim kembali berkata kepadanya:
"Wahai Abdullah, fikirkanlah, apakah kamu layak memakan rezeki-Nya dan tinggal di bumi-Nya, sedangkan kamu melanggar segala larangan-Nya?"
"Ya! Anda benar." kata lelaki itu. Dia kemudian menanyakan syarat yang ketiga. Ibrahim menjawab:
"Syarat ketiga, Kalau kamu masih mahu bermaksiat, carilah tempat tersembunyi yang tidak dapat terlihat oleh-Nya!"
Lelaki itu kembali terperanjat dan berkata:
"Wahai Ibrahim, ini nasihat macam mana? Mana mungkin Allah tidak melihat kita?"
"Ya, kalau memang yakin demikian, apakah kamu masih berkeinginan melakukan maksiat?" kata Ibrahim.
Lelaki itu mengangguk dan meminta syarat yang keempat.
Ibrahim melanjutkan:
Syarat ke-4."Kalau malaikat maut datang hendak mencabut rohmu, katakanlah kepadanya, Ketepikan kematianku dulu, Aku masih mahu bertaubat dan melakukan amal soleh"
Kemudian lelaki itu menggelengkan kepala dan segera tersedar dan berkata:
"Wahai Ibrahim , mana mungkin malaikat maut akan memenuhi permintaanku?"
"Wahai Abdullah, kalau kamu sudah meyakini bahawa kamu tidak boleh menunda dan mengundurkan datangnya kematianmu, lalu bagaimana engkau boleh lari dari kemurkaan Allah?"
"Baiklah, apa syarat yang kelima?"
Ibrahim pun menjawab:
Syarat ke-5."Wahai Abdullah kalau malaikat Zabaniyah datang hendak mengiringmu ke api neraka di hari kiamat nanti, jangan engkau ikut bersamanya."
Perkataan tersebut membuat lelaki itu insaf. Dia berkata:
"Wahai Aba Ishak, sudah pasti malaikat itu tidak membiarkan aku menolak kehendaknya." Dia tidak tahan lagi mendengar perkataan Ibrahim. Air matanya bercucuran. "Mulai saat ini aku ingin bertaubat kepada Allah." katanya sambil teresak-esak.
~ 5 SYARAT NAK BUAT MAKSIAT
Suatu hari ada seorang lelaki yang menemui Ibrahim bin Adham. Dia berkata:
"Wahai Aba Ishak! Selama ini aku gemar bermaksiat. Tolong berikan aku nasihat."
Setelah mendengar perkataan tersebut Ibrahim berkata:
"Jika kamu mahu menerima lima syarat dan mampu melaksanakannya, maka boleh kamu melakukan maksiat."
Lelaki itu dengan dengan tidak sabar bertanya.. .
"Apakah syarat-syarat itu, wahai Aba Ishak?"
Ibrahim berkata:
"Syarat pertama, jika kamu bermaksiat kepada Allah, jangan memakan rezeki-Nya."
Mendengar itu dia mengernyitkan kening seraya berkata:
"Dari mana aku mahu makan? Bukankah semua yang ada di bumi ini rezeki Allah?
"Ya!" tegas Ibrahim.
"Kalau kamu sudah memahaminya, masih mampukah memakan rezekinya, sedangkan kamu selalu berkeinginan melanggar larangan-Nya?"
"Syarat kedua," kata Ibrahim, "kalau mahu bermaksiat, jangan tinggal di bumi-Nya!
Syarat ini membuat lelaki itu terkejut setengah mati.
Ibrahim kembali berkata kepadanya:
"Wahai Abdullah, fikirkanlah, apakah kamu layak memakan rezeki-Nya dan tinggal di bumi-Nya, sedangkan kamu melanggar segala larangan-Nya?"
"Ya! Anda benar." kata lelaki itu. Dia kemudian menanyakan syarat yang ketiga. Ibrahim menjawab:
"Syarat ketiga, Kalau kamu masih mahu bermaksiat, carilah tempat tersembunyi yang tidak dapat terlihat oleh-Nya!"
Lelaki itu kembali terperanjat dan berkata:
"Wahai Ibrahim, ini nasihat macam mana? Mana mungkin Allah tidak melihat kita?"
"Ya, kalau memang yakin demikian, apakah kamu masih berkeinginan melakukan maksiat?" kata Ibrahim.
Lelaki itu mengangguk dan meminta syarat yang keempat.
Ibrahim melanjutkan:
Syarat ke-4."Kalau malaikat maut datang hendak mencabut rohmu, katakanlah kepadanya, Ketepikan kematianku dulu, Aku masih mahu bertaubat dan melakukan amal soleh"
Kemudian lelaki itu menggelengkan kepala dan segera tersedar dan berkata:
"Wahai Ibrahim , mana mungkin malaikat maut akan memenuhi permintaanku?"
"Wahai Abdullah, kalau kamu sudah meyakini bahawa kamu tidak boleh menunda dan mengundurkan datangnya kematianmu, lalu bagaimana engkau boleh lari dari kemurkaan Allah?"
"Baiklah, apa syarat yang kelima?"
Ibrahim pun menjawab:
Syarat ke-5."Wahai Abdullah kalau malaikat Zabaniyah datang hendak mengiringmu ke api neraka di hari kiamat nanti, jangan engkau ikut bersamanya."
Perkataan tersebut membuat lelaki itu insaf. Dia berkata:
"Wahai Aba Ishak, sudah pasti malaikat itu tidak membiarkan aku menolak kehendaknya." Dia tidak tahan lagi mendengar perkataan Ibrahim. Air matanya bercucuran. "Mulai saat ini aku ingin bertaubat kepada Allah." katanya sambil teresak-esak.
Petua Untuk Melindungi Diri Dari Makhluk Halus
Petua Untuk Melindungi Diri Dari Makhluk Halus
1. Sentiasa berzikir dengan zikir yang di wariskan oleh Nabi Muhammad s.a.w.
2. Menyebut nama Allah dalam setiap perkerjaan.
3. Menyebut nama Allah setiap kali masuk ke dalam tempat gelap.
4. Jangan menyakiti binatang seperti anjing dan kucing.
5. Jangan tidur bersendirian. Jika terpaksa, berwuduklah dan membaca doa sebelum tidur.
6. Jangan membuang air kecil terutama di dalam lubang dan jangan mencurahkan air panas ke mana-mana lubang atau takungan air.
7. Jangan membunuh ular yang masuk ke dalam rumah sewenang-wenangnya.
1. Sentiasa berzikir dengan zikir yang di wariskan oleh Nabi Muhammad s.a.w.
2. Menyebut nama Allah dalam setiap perkerjaan.
3. Menyebut nama Allah setiap kali masuk ke dalam tempat gelap.
4. Jangan menyakiti binatang seperti anjing dan kucing.
5. Jangan tidur bersendirian. Jika terpaksa, berwuduklah dan membaca doa sebelum tidur.
6. Jangan membuang air kecil terutama di dalam lubang dan jangan mencurahkan air panas ke mana-mana lubang atau takungan air.
7. Jangan membunuh ular yang masuk ke dalam rumah sewenang-wenangnya.
Improve Eyesight =Eye Exercises:
Improve Eyesight =Eye Exercises:
1. Blink your eyes as fast as you can for some time.
2 .Close the eyes tightly for some time and then open. Do this for 5 times.
3. Roll your eyes in clockwise as well as anticlockwise direction for 5 times.
4. Look at an advertisement or some written material from a far place and try to read it by focusing your
eyes.
Food that is good for Eyes
1.Carrot
2. Eggs
3. Milk
4. Apricots
5.Berries
6.Black Currants 7_ Cold-water Fish
8.Collard Greens
9.Grapefruits
10.Grapes
11.Lemons
12.Spinach
13.Fish Oils
Harmful for your eyes
1.Foods and additives containing Monosodium Glutamate (MSG)
2.Looking directly into the sun for some time.
3. Drugs which are harmful to the eyes 4_Cell phone, games may also be harmful.!
1. Blink your eyes as fast as you can for some time.
2 .Close the eyes tightly for some time and then open. Do this for 5 times.
3. Roll your eyes in clockwise as well as anticlockwise direction for 5 times.
4. Look at an advertisement or some written material from a far place and try to read it by focusing your
eyes.
Food that is good for Eyes
1.Carrot
2. Eggs
3. Milk
4. Apricots
5.Berries
6.Black Currants 7_ Cold-water Fish
8.Collard Greens
9.Grapefruits
10.Grapes
11.Lemons
12.Spinach
13.Fish Oils
Harmful for your eyes
1.Foods and additives containing Monosodium Glutamate (MSG)
2.Looking directly into the sun for some time.
3. Drugs which are harmful to the eyes 4_Cell phone, games may also be harmful.!
Cara Rasulullah Mengubati Diri Sendiri
Cara Rasulullah Mengubati Diri Sendiri
1. Baginda tidak menggunakan ubat kimia sebagaimana yang dipelopori bangsa Romawi dan Yunani yang mana perubatan itu juga telah diaplikasikan oleh Ibnu Sina dalam thesisnya.
2. Bahaya ubat kimia (Eqrobadjin) ialah ketagihan atau kerosakan badan. Jika sembuh terlalu pantas, bermakna dosa kifarah hanya dapat terhapus sedikit atau belum sempat terhapus. Ini mengurangkan dekatnya diri kita pada Allah.
3. Rasulullah hanya memilih makanan khasiat tinggi di Tanah Hijaz berdasarkan wahyu dan ucapan Jibril terus kepadanya. Orang bukan Islam mentafsirkan, ianya ilmu perubatan fitrah semulajadi, sebagaimana haiwan mengubati dirinya. Contohnya kucing akan menjilat minyak pelita (zaitun) apabila ia terkena racun.
4. Perubatan Rasulullah bolehlah dikira sebagai pembinaan semula sel tubuh dengan bersandar dan bertawakal kepada Allah melalui zikir, doa, membaca al-Quran, bersolat, berpuasa, bertaubat, berbuat baik sesama manusia, menolong sesama manusia dan bersedekah. Ternyata ia juga memberi 'penyembuhan' terhadap rohani lalu menguatkan pula badan si pesakit tadi.
1. Baginda tidak menggunakan ubat kimia sebagaimana yang dipelopori bangsa Romawi dan Yunani yang mana perubatan itu juga telah diaplikasikan oleh Ibnu Sina dalam thesisnya.
2. Bahaya ubat kimia (Eqrobadjin) ialah ketagihan atau kerosakan badan. Jika sembuh terlalu pantas, bermakna dosa kifarah hanya dapat terhapus sedikit atau belum sempat terhapus. Ini mengurangkan dekatnya diri kita pada Allah.
3. Rasulullah hanya memilih makanan khasiat tinggi di Tanah Hijaz berdasarkan wahyu dan ucapan Jibril terus kepadanya. Orang bukan Islam mentafsirkan, ianya ilmu perubatan fitrah semulajadi, sebagaimana haiwan mengubati dirinya. Contohnya kucing akan menjilat minyak pelita (zaitun) apabila ia terkena racun.
4. Perubatan Rasulullah bolehlah dikira sebagai pembinaan semula sel tubuh dengan bersandar dan bertawakal kepada Allah melalui zikir, doa, membaca al-Quran, bersolat, berpuasa, bertaubat, berbuat baik sesama manusia, menolong sesama manusia dan bersedekah. Ternyata ia juga memberi 'penyembuhan' terhadap rohani lalu menguatkan pula badan si pesakit tadi.
Petua Untuk Khusyuk Solat
Petua Untuk Khusyuk Solat
1. Menjaga makanan, minuman, pakaian, tempat tinggal dan lain-lain supaya datang dari punca yang halal tanpa syubhah.
2. Agar pemikiran tidak liar, sebelum solat lintaskan kematian seakan-akan amat hampir dengan kita serta solat tersebut merupakan sholat terakhir dan perlulah dijadikan yang terbaik.
3. Mendirikan sembahyang di awal waktu atau pertengahan waktu supaya tidak gopoh apakala masa hampir luput.
4. Membaca dengan baik, berusaha untuk memahami, mengerti bacaan dalam solat termasuk ayat Al-Quran yang dibacakan itu terutama sekali Al Fatihah, gerakan dan maknanya. Ini kerana bacaan-bacaan dalam solat mengandungi banyak makna yang halus yang patut dimengertikan oleh orang yang melaksanakannya.
5. Rukun-rukun solat dilakukan secara tertib. Berusaha konsentrasi dan menyedari bahawa Allah memperhatikan sembahyang itu.
6. Berharap serta yakin Allah menerima solat dan amal kita.
7. Hati diajak hadir/ikut, kehadiran hati dalam solat iaitu mengosongkan hati dari segala urusan yang boleh mengganggu dan yang tidak berkaitan dengan solat.
8. Membesarkan Allah dalam solat, merasakan kehebatan Allah dalam solat.
9. Menggunakan sejadah yang tidak terlalu banyak gambar yang akan menghayalkan pemikiran.
10. Mendirikan sembahyang secara berjemaah.
11. Mengambil wuduk dengan sempurna.
12. Mengurangkan pergerakan anggota seperti tangan, kaki dan juga mata. Mata ditumpukan kepada tempat sujud.
13. Azan dan iqamat terlebih dahulu walaupun mendirikan sembahyang bersendirian ataupun sekurang-kurangnya iqamat sahaja.
14. Ditegah bersembahyang dengan pakaian yang ada gambar, berwarna warni, bertulis, lukisan dan lain-lain kerana ia juga membuat orang lain hilang kekhusyukan ketika berjemaah.
1. Menjaga makanan, minuman, pakaian, tempat tinggal dan lain-lain supaya datang dari punca yang halal tanpa syubhah.
2. Agar pemikiran tidak liar, sebelum solat lintaskan kematian seakan-akan amat hampir dengan kita serta solat tersebut merupakan sholat terakhir dan perlulah dijadikan yang terbaik.
3. Mendirikan sembahyang di awal waktu atau pertengahan waktu supaya tidak gopoh apakala masa hampir luput.
4. Membaca dengan baik, berusaha untuk memahami, mengerti bacaan dalam solat termasuk ayat Al-Quran yang dibacakan itu terutama sekali Al Fatihah, gerakan dan maknanya. Ini kerana bacaan-bacaan dalam solat mengandungi banyak makna yang halus yang patut dimengertikan oleh orang yang melaksanakannya.
5. Rukun-rukun solat dilakukan secara tertib. Berusaha konsentrasi dan menyedari bahawa Allah memperhatikan sembahyang itu.
6. Berharap serta yakin Allah menerima solat dan amal kita.
7. Hati diajak hadir/ikut, kehadiran hati dalam solat iaitu mengosongkan hati dari segala urusan yang boleh mengganggu dan yang tidak berkaitan dengan solat.
8. Membesarkan Allah dalam solat, merasakan kehebatan Allah dalam solat.
9. Menggunakan sejadah yang tidak terlalu banyak gambar yang akan menghayalkan pemikiran.
10. Mendirikan sembahyang secara berjemaah.
11. Mengambil wuduk dengan sempurna.
12. Mengurangkan pergerakan anggota seperti tangan, kaki dan juga mata. Mata ditumpukan kepada tempat sujud.
13. Azan dan iqamat terlebih dahulu walaupun mendirikan sembahyang bersendirian ataupun sekurang-kurangnya iqamat sahaja.
14. Ditegah bersembahyang dengan pakaian yang ada gambar, berwarna warni, bertulis, lukisan dan lain-lain kerana ia juga membuat orang lain hilang kekhusyukan ketika berjemaah.
Doa Untuk Anak Menghadapi Peperiksaan SPM
Doa Untuk Anak Menghadapi Peperiksaan SPM
1. Al-Fatihah 7 kali
2. Selawat 7 kali
3. Subhanallah 44 kali
4. Alhamdulillah 44 kali
5. Allah hu Akbar 44 kali
6. Ya Hayyu Ya Qayyum 21 kali
7. Teruskan dengan bacaan doa ini:
”Ya Allah Ya Hayyu Ya Qayyum,Ya Rahman,Ya Rahim,Ya Latif,Ya Jabbar,Ya Khaliq,Ya Allah permudahkanlah anak-anak kami di dalam urusan mereka dalam menimba ilmu di atas seruan dan perintah-Mu. Tenangkanlah hati mereka untuk menerima ilmu-Mu, lapangkanlah jiwa mereka untuk mengharungi ujian-Mu dan berkatilah mereka dengan rahmat-Mu. Amin Ya Rabbalalamin..”
Doa Untuk Anak Menghadapi Peperiksaan SPM
1. Al-Fatihah 7 kali
2. Selawat 7 kali
3. Subhanallah 44 kali
4. Alhamdulillah 44 kali
5. Allah hu Akbar 44 kali
6. Ya Hayyu Ya Qayyum 21 kali
7. Teruskan dengan bacaan doa ini:
”Ya Allah Ya Hayyu Ya Qayyum,Ya Rahman,Ya Rahim,Ya Latif,Ya Jabbar,Ya Khaliq,Ya Allah permudahkanlah anak-anak kami di dalam urusan mereka dalam menimba ilmu di atas seruan dan perintah-Mu. Tenangkanlah hati mereka untuk menerima ilmu-Mu, lapangkanlah jiwa mereka untuk mengharungi ujian-Mu dan berkatilah mereka dengan rahmat-Mu. Amin Ya Rabbalalamin..”
1. Al-Fatihah 7 kali
2. Selawat 7 kali
3. Subhanallah 44 kali
4. Alhamdulillah 44 kali
5. Allah hu Akbar 44 kali
6. Ya Hayyu Ya Qayyum 21 kali
7. Teruskan dengan bacaan doa ini:
”Ya Allah Ya Hayyu Ya Qayyum,Ya Rahman,Ya Rahim,Ya Latif,Ya Jabbar,Ya Khaliq,Ya Allah permudahkanlah anak-anak kami di dalam urusan mereka dalam menimba ilmu di atas seruan dan perintah-Mu. Tenangkanlah hati mereka untuk menerima ilmu-Mu, lapangkanlah jiwa mereka untuk mengharungi ujian-Mu dan berkatilah mereka dengan rahmat-Mu. Amin Ya Rabbalalamin..”
AAM ; Isu Mengadu Sakit Kepada FB dan Cara Betul Beristikharah
http://www.youtube.com/v/bDVLDl7AA0Y?version=3&autohide=1&autohide=1&feature=share&autoplay=1&showinfo=1&attribution_tag=2qWHq2KUB2tqTd_uiU_G8Q
Amalan Bismillah 5
DOA SYIFA'
Bismillah 5 pendinding dan ayat penyembuh (syifa) segala penyakit serta amat bermanfaat dan amat baik dijadikan sebagai amalan seharian.
Bismillah 5 pendinding dan ayat penyembuh (syifa) segala penyakit serta amat bermanfaat dan amat baik dijadikan sebagai amalan seharian.
Wednesday, October 30, 2013
Darah tinggi
Jika anda atau kenalan anda yang sedang mendapat rawatan tekanan darah tinggi, boleh baca kombinasi doa-doa ini:
1. Baca Surah Al-Fatihah
2. Baca Surah Al-Hasyr ayat 21-24
3. Selawat Syifa'
4. Doa darah tinggi berikut Insya-Allah, sakit yang dialami akan berkurang dan tekanan darah kembali stabil.
Kredit : Anugerah Lee
Jika anda atau kenalan anda yang sedang mendapat rawatan tekanan darah tinggi, boleh baca kombinasi doa-doa ini:
1. Baca Surah Al-Fatihah
2. Baca Surah Al-Hasyr ayat 21-24
3. Selawat Syifa'
4. Doa darah tinggi berikut Insya-Allah, sakit yang dialami akan berkurang dan tekanan darah kembali stabil.
Kredit : Anugerah Lee
1. Baca Surah Al-Fatihah
2. Baca Surah Al-Hasyr ayat 21-24
3. Selawat Syifa'
4. Doa darah tinggi berikut Insya-Allah, sakit yang dialami akan berkurang dan tekanan darah kembali stabil.
Kredit : Anugerah Lee
JOM AMALKAN SEBELUM TIDO
JOM AMALKAN SEBELUM TIDO
Baca 4 Qul (An-Nas, Al-Falaq, Al-Ikhlas, Al-Kafiruun) tiup ke tapak tangan dan sapu ke seluruh badan untuk menghindarkan sihir dan niat jahat manusia.
Kemudian baca bismillahirrahmanirrahim 21 kali. Barangsiapa membaca bismillahirrahmanirrahim sebanyak 21 kali ketika hendak tidur, nescaya terpelihara dari godaan dan gangguan syaitan, dari bencana manusia dan jin, daripada kecurian dan kebakaran, dan daripada kematian terkejut.
Baca 4 Qul (An-Nas, Al-Falaq, Al-Ikhlas, Al-Kafiruun) tiup ke tapak tangan dan sapu ke seluruh badan untuk menghindarkan sihir dan niat jahat manusia.
Kemudian baca bismillahirrahmanirrahim 21 kali. Barangsiapa membaca bismillahirrahmanirrahim sebanyak 21 kali ketika hendak tidur, nescaya terpelihara dari godaan dan gangguan syaitan, dari bencana manusia dan jin, daripada kecurian dan kebakaran, dan daripada kematian terkejut.
Resipi kek aiskerim
Bahan-bahan:
1 ¼ cawan tepung kek }
½ sudu kecil serbuk penaik } diayak
½ sudu kecil garam }
¼ cawan mentega tanpa garam
¾ cawan gula kastor
1 biji telur gred A
½ sudu kecil esen vanila
½ cawan mentega susu
½ sudu kecil cuka makan
½ sudu kecil soda penaik
1 bekas aiskrim perasa strawberi
Cara membuat:
- Pukul mentega tanpa garam hingga kembang. Kemudian, masukkan gula dan putar sampai gebu. Masukkan pula telur dan pukul sampai sebati.
- Setelah itu, masukkan tepung kek dan mentega sedikit demi sedikit sampai sebati.
- Dalam bekas berasingan, campurkan cuka dan soda penaik hingga berbuah lalu tuangkan ke dalam adunan sebelumnya.
- Kacau sebati dan tuang ke dalam loyang yang telah disapu mentega.
- Bakar pada suhu 175 darjah Celsius selama 30 minit.
- Biarkan kek menjadi sejuk. Lalu masukkan aiskrim strawberi di dalamnya lalu bekukan kek di dalam peti sejuk kira-kira 8 jam.
- Setelah itu, keluarkan kek dari loyang dan hiaskan dengan aising kek.
Sumber: MW
DOA Untuk Anak Terang Hati
DOA Untuk Anak Terang Hati
Untuk memudahkan anak-anak menerima pelajaran, suruh anak-anak mengamalkan bacaan surah Al-Insyirah ayat 1 - 8 (Alam Nasyrah) dan surah Al-Alaq (Iqra') dalam solat Subuh. Selain itu, hafal serta amalkan surah An-Nur ayat 30 untuk terangkan hati.
Untuk memudahkan anak-anak menerima pelajaran, suruh anak-anak mengamalkan bacaan surah Al-Insyirah ayat 1 - 8 (Alam Nasyrah) dan surah Al-Alaq (Iqra') dalam solat Subuh. Selain itu, hafal serta amalkan surah An-Nur ayat 30 untuk terangkan hati.
Be patient!
When We Pray, ALLAH hears more than We say, HE answers more than we ask,HE gives more than we imagine but, in HIS Own time, in HIS Own way.
In shaa ALLAH
In shaa ALLAH
Tuesday, October 29, 2013
Popia basah penang mari!-mamak haji
RESEPI : CARA BUAT KULIT POPIA BASAH.
Ada sahabat tanya mengenai popia basah..popia basah buat intinya tak ada masalah cuma daptkan kulit popia basah itu yg masalah di setengah tempat. Sukar perolehi. Takat popia goreng kulitnya sgt sesuai gunakan yg telah sejuk bekukan. Di Pulau Pinang popia goreng biasanya setelah goreng disapu dgn sos pedas manis dan ditaburkan bawang goreng. Tapi kini sukar jumpai popia seperti ini kerana kos tinggi.
Resepi utk kulit:
- 1 kg tepung gandum
- 41/2 cwn air
- 1 biji putih telur
- 7 sudu mkn myk msk
- 5 sudu teh garam
- 2 sudu mkn tepung ubi....
p/s:semua tu lia satukan uli smpai tgn x melekit....perap 5 jam
Resepi untuk sosnya:
- 3 kgcili boh (guna separuh jer).
- 1kg gula.
- 10 biji bwg besar.(blender)
- 2 gengam udg geragau.(blender)
- 3 labu bwg putih.(blender)
- garam lia ikut suka hati lia x sukat pulak masa buat tu sama gak mak ajinomoto
- masak sos ini dlm api kecik tp lama dlm 6 jam....(tahan lama )
Resepi untuk inti...
- parutkan sengkuang ...carot ....
- kacang goreng(tumbuk)
P/s; lia guna 2 bhn tu ajer ..kalau guna timun n taugeh cepat basi...
Ada sahabat tanya mengenai popia basah..popia basah buat intinya tak ada masalah cuma daptkan kulit popia basah itu yg masalah di setengah tempat. Sukar perolehi. Takat popia goreng kulitnya sgt sesuai gunakan yg telah sejuk bekukan. Di Pulau Pinang popia goreng biasanya setelah goreng disapu dgn sos pedas manis dan ditaburkan bawang goreng. Tapi kini sukar jumpai popia seperti ini kerana kos tinggi.
Resepi utk kulit:
- 1 kg tepung gandum
- 41/2 cwn air
- 1 biji putih telur
- 7 sudu mkn myk msk
- 5 sudu teh garam
- 2 sudu mkn tepung ubi....
p/s:semua tu lia satukan uli smpai tgn x melekit....perap 5 jam
Resepi untuk sosnya:
- 3 kgcili boh (guna separuh jer).
- 1kg gula.
- 10 biji bwg besar.(blender)
- 2 gengam udg geragau.(blender)
- 3 labu bwg putih.(blender)
- garam lia ikut suka hati lia x sukat pulak masa buat tu sama gak mak ajinomoto
- masak sos ini dlm api kecik tp lama dlm 6 jam....(tahan lama )
Resepi untuk inti...
- parutkan sengkuang ...carot ....
- kacang goreng(tumbuk)
P/s; lia guna 2 bhn tu ajer ..kalau guna timun n taugeh cepat basi...
Kobis goreng nasi kandar-mamak haji
RESEPI KOBIS GORENG.
BAHAN-BAHAN:
Kobis bulat lebih kurang beratnya 1 kg. Kobis biasanya di pasar tempatan terdapat dua jenis ia itu kobis Indonesia dan kobis Cameron Highland. Kobis Indonesia keras dan padat, kobis cameron pula tidak terlalu padat tapi lembut. Cara menentukan jenis kobis dengan menekan sedikit kobis itu sekiranya padat dan keras ia adalah kobis Indonesia. Mamak suka pilih kobis cameron yang texture lembut dan manis dari kobis Indonesia. Kobis Indonesia lebih sesuai untuk perniagaan kerana harganya murah sedikit. Bersihkan dan potong empat bahagian dan potong dan buang bahagian tengah. Hiris kobis dengan cara 45 darjah kalau dalam kuantiti yang banyak. Bagi suri rumah eloklah cara mengopel sehelai demi sehelai dan potong halus (lebar 4-5mm).
1 sudu besar (tbsp) pes halia bawang putih. Masih ingat lagi bagaimana buat pes ini?. Rujuk posting lama. (kobis 1 kg ini biasanya boleh hidangkan untuk 10 -14 tetamu). Sekiranya cuma perlu gunakan separuh, tentukan kobis 1/2 lagi itu disimpan dibungkus kertas di dalam peti sejuk. Jangan biarkan kobis itu terdedah, melecur nanti.
3 ulas bawang putih dihiris halus.
1 biji bawang labu sederhana besar dihiris halus.
3 ranting daun kari.
1/2 sudu kecil (tsp) serbuk kunyit.
1 sudu kecil (tsp) jintan putih.
1/2 sudu halba campur (kalau suka)
1 sudu kecil serbuk cili.
1/2 kecil (tsp) serbuk lada putih (white pepper).
3-4 cili kering.
2 biji cili hijau.
1 batang karot di potong halus.
1 sudu kecil gula pasir.
3-4 sudu minyak masak.
CARA-CARA:
1. Masukkan minyak masak dalam kuali. Bila minyak panas masukan halba campur. Bila rempah-rempah itu mula meletop, masukkan cili kering dan bawang putih yang telah dihiris halus. Bila hirisan bawang putih mula berwangi (3-5 saat), masukkan bawang hiris dan juga cili kering. Bila bawang digoreng mula bertukar berwarna keemasan, kecilkan api dapur dan masukkan segera pes bawang putih halia dan serbuk kunyit.
2. Masukan juga serbuk jintan putih, serbuk cili, serbuk lada putih, gula dan garam. Masukan sayur kobis. Kuat api dapur dan goreng cuma dalam tempuh 3 minit. Sederhanakan api dapur kembali. Sekiranya kering sangat tambah sedikit air dan tutup gorengan dengan tudung.
3. Masakan sayur cara 'ala Mamak lebih kepada Masak sempurna (well done) dari masakan sayur 'ala cina atau orang Melayu. Sebab itu biarkan sayur gorengan itu masak bertutup selama 10-15 minit dengan api yang sederaha.
4. Buka tudung, rasa garam secukup rasa (biasanya sukatan 1 tsp memadai). Masukkan hirisan cili muda, daun kari dan hirisan karot. Keluarkan dan hidangkan dengan bawang goreng di atas. Anda juga boleh gunakan kacang campur sejuk beku gantikan karot.
Cuba resepi ini bersama lauk nasi kandar seperti daging masak itam atau kari ayam. Warna kompleksi di pinggan makan memang menjadi cantik dan amat menyelerakan.
—
BAHAN-BAHAN:
Kobis bulat lebih kurang beratnya 1 kg. Kobis biasanya di pasar tempatan terdapat dua jenis ia itu kobis Indonesia dan kobis Cameron Highland. Kobis Indonesia keras dan padat, kobis cameron pula tidak terlalu padat tapi lembut. Cara menentukan jenis kobis dengan menekan sedikit kobis itu sekiranya padat dan keras ia adalah kobis Indonesia. Mamak suka pilih kobis cameron yang texture lembut dan manis dari kobis Indonesia. Kobis Indonesia lebih sesuai untuk perniagaan kerana harganya murah sedikit. Bersihkan dan potong empat bahagian dan potong dan buang bahagian tengah. Hiris kobis dengan cara 45 darjah kalau dalam kuantiti yang banyak. Bagi suri rumah eloklah cara mengopel sehelai demi sehelai dan potong halus (lebar 4-5mm).
1 sudu besar (tbsp) pes halia bawang putih. Masih ingat lagi bagaimana buat pes ini?. Rujuk posting lama. (kobis 1 kg ini biasanya boleh hidangkan untuk 10 -14 tetamu). Sekiranya cuma perlu gunakan separuh, tentukan kobis 1/2 lagi itu disimpan dibungkus kertas di dalam peti sejuk. Jangan biarkan kobis itu terdedah, melecur nanti.
3 ulas bawang putih dihiris halus.
1 biji bawang labu sederhana besar dihiris halus.
3 ranting daun kari.
1/2 sudu kecil (tsp) serbuk kunyit.
1 sudu kecil (tsp) jintan putih.
1/2 sudu halba campur (kalau suka)
1 sudu kecil serbuk cili.
1/2 kecil (tsp) serbuk lada putih (white pepper).
3-4 cili kering.
2 biji cili hijau.
1 batang karot di potong halus.
1 sudu kecil gula pasir.
3-4 sudu minyak masak.
CARA-CARA:
1. Masukkan minyak masak dalam kuali. Bila minyak panas masukan halba campur. Bila rempah-rempah itu mula meletop, masukkan cili kering dan bawang putih yang telah dihiris halus. Bila hirisan bawang putih mula berwangi (3-5 saat), masukkan bawang hiris dan juga cili kering. Bila bawang digoreng mula bertukar berwarna keemasan, kecilkan api dapur dan masukkan segera pes bawang putih halia dan serbuk kunyit.
2. Masukan juga serbuk jintan putih, serbuk cili, serbuk lada putih, gula dan garam. Masukan sayur kobis. Kuat api dapur dan goreng cuma dalam tempuh 3 minit. Sederhanakan api dapur kembali. Sekiranya kering sangat tambah sedikit air dan tutup gorengan dengan tudung.
3. Masakan sayur cara 'ala Mamak lebih kepada Masak sempurna (well done) dari masakan sayur 'ala cina atau orang Melayu. Sebab itu biarkan sayur gorengan itu masak bertutup selama 10-15 minit dengan api yang sederaha.
4. Buka tudung, rasa garam secukup rasa (biasanya sukatan 1 tsp memadai). Masukkan hirisan cili muda, daun kari dan hirisan karot. Keluarkan dan hidangkan dengan bawang goreng di atas. Anda juga boleh gunakan kacang campur sejuk beku gantikan karot.
Cuba resepi ini bersama lauk nasi kandar seperti daging masak itam atau kari ayam. Warna kompleksi di pinggan makan memang menjadi cantik dan amat menyelerakan.
Best Foods For Naturally Glowing Skin
Healthy and glowing skin is what everyone dreams of. Several magical foods help you maintain your skin glowing and very healthy and give relief from lifeless and dull skin. Smart and young look can be obtained by consuming some foods, which gives radiance to the skin. Once we are healthy from inside the skin automatically glows. If your skin is glowing, it defines that you are having good health and rich in nutrients. The secret lies in what you eat daily. Fast foods, junk foods, caffeine are highly processed that your skin looses the radiance and make you look unhealthy. Vitamins make your skin look beautiful, healthy and radiant which are mainly present in the foods like fruits, vegetables, whole grains etc.
We cannot expect our skin to glow and maintain good health if we are not taking necessary care for it. Many factors such as stress in work balance, harsh sunlight, taking improper diet in improper time keeps us away from healthy and glowing skin. We to form essential nutrients that take care of the skin to make it look healthy should spend enough time.
Our diet is to be modified in order to make the skin look healthy. The processes like cleansing, moisturizing, toning should be carried out frequently which results in making the skin look natural and beautiful.
A naturopathic doctor named Ian Koo from Mississauga gives us a view that why we wonder that how nutrients that affect inner health like weight and healthy body helps in improving the skin quality. Explaining this he states an example that, “A good durable product can be obtained only if we start with a better quality of raw material” which defines that good health and proper diet is only the main cause that makes your skin look healthy and glowing.
These are some of the beauty foods containing skin-friendly components, which we can choose to take for the better results in making our skin look beautiful and glowing:
Tomatoes
Tomatoes contain as phytochemical called Lycopene, which gives red color to it. Eating tomatoes or any tomato-based foods will help you in combating with stubborn spots or acne. It is good to include tomato-based foods like sauce, tomato juice etc. to your daily diet distributed over 3 to 5 times every week. It also helps you in protecting your skin from UV rays.
Red -coloured fruits such as oranges contain lycopene and other carotenoids will help you in improving antioxidant level in the skin, which helps in combating free radicals that are produced due to extreme sun exposure.
Green Tea
Green tea has the ability to reduce the levels of dihydrotestosterone (DHT), which is an acne-producing hormone. It is recommended to take 3 – 5 cups of this beverage daily to reap full skin care benefits of it.Green tea contains vitamin C, vitamin D, and vitamin K, which helps in growing hair naturally. Essential minerals such as copper, zinc, calcium, magnesium and iron are also present in this brew. It helps you improve your skin complexion in one week.
Green tea is packed with lots of antioxidants that help you in making your skin look a lot healthier and younger too.
Berries
Cherries, blueberries and other deeply coloured berries are best sources for antioxidants. They help you in fighting off blemishes. Generally acne causes local oxidative stress, which results in the depletion of antioxidants. So if you are suffering with severe acne, then you’ll have very low levels of blood antioxidants.
Brown Rice
Ceramides are generally present in the ingredients list of your skin care products. Generally these lipid molecules are present in brown rice. These help you maintain your skin’s moisture levels. When you consume these ceramides, which occur naturally in foods they get integrated into your skin’s outer layer, helping it to maintain its hydration. Thus brown rice i.e., ceramides will help you improve hydration significantly.
Fish and Seafood
Fish and other seafood are good for skin, as they prevent the skin from showing signs of aging. Omega-3 fatty acids that are found in these foods will help you reduce skin wrinkling process. Omega-3s stops the production of inflammatory chemicals which act like acid rain on your skin’s collagen.
Omega-3 fatty acids also help you in combating with acne by regulating the mood and controlling the stress component that result in acne. It is recommended to consume 4 – 5 servings of oily fish every week to get the acne condition in control. You can take fish oil supplements instead of fish every week.
Dark Green Leafy Vegetables
Green leafy vegetables will help you in enhancing the radiance of your skin. These veggies are packed with essential vitamins, antioxidants and nutrients. Some of the green leafy vegetables include Swiss chard, arugula and spinach. These provide the simplest way to remove dullness of your skin and give you a natural glowing skin.
Kiwi
Kiwis are best foods that bestow you with healthy and smooth skin. They are rich sources of Vitamin C that helps you prevent wrinkles and boosts collagen synthesis. Vitamin C is mostly found in foods such as oranges, guavas, grapefruit, bell peppers, strawberries etc. help in protecting the skin from the exposure of sun and promotes cell turnover, thus maintaining the youthfulness and beauty of your skin.
Wild Salmon & Nuts
Omega-3 fatty acids rich in foods like fishes such as wild salmon, trout and herring and nuts such as almonds and walnuts. These omega-3s provide you a healthy skin with sufficient dose of good fats or natural oils, which in turn help you, get rid of acne, inflammation, redness and scaly skin. These foods are considered to be the perfect sources for glowing skin.
Carrots
Carrots are one of the skin-friendly foods that flush out toxins present inside your skin. They contain high levels of Vitamin A, beta-carotene, and antioxidants. It helps you maintain a healthy skin and protects it from sun-induced damage. It also helps you ward off from various signs of aging and wrinkles. Carrots help you in delaying the process of ageing.
Water
Drinking plenty of water will help your stay hydrated throughout the day. It flushes out the harmful toxins present in our body and make the skin glow. Water also helps you in keeping signs of aging such as wrinkles at bay, giving you naturally glowing skin. So always try to keep a water bottle handy and drink whenever you feel thirsty.
Pumpkin Seeds
Pumpkin Seeds are great skin-beautifying agents. They get their power of skin beautification from zinc, the beauty mineral and essential fatty acids (omega 3, omega 6, and omega 9). Similar to hemp seeds, these pumpkin seeds also help you in reducing the inflammation in your body. You can eat them by sprinkling them on to your favorite salads, smoothies, or you can eat a handful of seeds directly.
Arugula
Arugula is one kinds of dark green leafy vegetable. It is a rich source Vitamin A and sulfur, these two are the keys components to get gorgeous skin. It acts as a potent detoxifier, because of the chlorophyll presence.
You can top you favorite salad with fresh raw arugula along with other foods to get a glowing skin.
Radishes
Radishes are one of the skin beautifying foods. They contain a lot of minerals and compounds that are more beneficial to your skin. Radishes are packed with Vitamin C, sulfur and silicon, which helps you get glowing skin by working together. They also boost collagen, help in skin strengthening, and stimulate the blood circulatory system. You can have them by adding slices to your salads or eating them directly as snack.
Avocados
Avocados are creamy fruits that contain many vitamins. You can pair up an avocado with any carotenoid-rich food, like carrots, bell peppers, or tomatoes. They help you in absorbing the antioxidants – beta carotene and lycopene, five times more.
Hemp Seeds
Hemp seeds are made up of a huge quantity of protein, along with the sulfur-bearing amino acids like cysteine, cystine, and methionine. These are used to make your muscle, hair, skin and nails stronger.
They contain strong antioxidants and posses an ideal ratio (1:3) of omega 3 and omega 6 fatty acids and include omega 9 also. Due to the anti-inflammatory properties of hemp seeds, you get rid of many skin woes, such as acne, blemishes and wrinkles. Sprinkling hemp seeds with salads or blending them in a smoothie will help you get rid of many skin issues.
Almonds
Almonds are foods that are rich in vitamin E and essential fatty acids. Vitamin E protects the skin from harmful Ultra Violet (UV) rays, anti aging, wrinkles and also helps you build collagen. Fatty acids such as omega 6 and omega 9 help you in maintaining the elasticity of skin. You can take about five to six almonds as the first thing every morning before having breakfast. This not only makes your skin glow but also maintains healthy hairs.
Strawberries
Strawberries are one of the skin beautifying agents that is rich in fiber content and low in sugar content. Strawberries contain more amounts of vitamin C when compared with other fruits like grapefruit or oranges with fewer calories. These fruits play an essential role in skin elasticity and collagen. Alpha hydroxyl acid present in strawberries will help you in eliminating dead skin cells and rebuild new skin cells.
Walnuts
Adding walnuts to your diet makes your skin pink and rosy. It is loaded with many necessary minerals including iron, zinc and copper, which helps you in maintaining the collagen in your skin. It also contains high amounts of omega 3 fatty acids that help you maintain the elasticity of your skin. Consume about six walnuts as the first thing early in the morning, every day before breakfast. Eating walnuts help you making your skin look younger, fresher and rosy red.
Dark Chocolates
Dark chocolate is an excellent of cocoa, which acts as a natural skin hydrator. Cocoa helps to radiate making the skin a lot healthy and also makes it look more younger by freeing it from pimples and wrinkles. Eat around two to three pieces of dark chocolate every day and make your skin look younger.
Yoghurt
Yoghurt is an emulsification of both calcium and minerals. It is loaded with huge amount of proteins and calcium that makes your skin smooth and removes age spots, fine lines and wrinkles. It is recommended to take yoghurt that is made out of whole milk. Yoghurt helps you in the removal of toxins making your skin softer and smoother.
Pomegranate
Pomegranates are rich sources of poly phonies that make your skin shinier. It also helps you fight against anti aging cells and gives you rosy cheeks and a flawless skin. Drink one glass of pomegranate juice on daily basis to attain shiny, healthy and flawless glowing skin.
Source: myhealthtips.in
Subscribe to:
Posts (Atom)