Saturday, May 3, 2014

Taman Mini



                                    Pokok Prune di taman mini herba.Teruja nak lihat buahnya nanti.



"Importance of having Breakfast" MUST READ ~

"Importance of having Breakfast" MUST READ ~
Breakfast can help prevent strokes, heart attack and sudden death. Advice on not to skip breakfast!
The Importance of Having Breakfast!
Healthy living
For those who always skip breakfast, you should stop that habit now! You've heard many times that "Breakfast is the most important meal of the day." Now, recent research confirms that one of the worst practices you can develop may be avoiding breakfast.
Why?
Because the frequency of heart attack, sudden death, and stroke peaks between 6: 00a.m. and noon, with the highest incidence being between 8: 00a.m. and 10:00a.m.What mechanism within the body could account for this significant jump in sudden death in the early morning hours?
We may have an Answer.
Platelet, tiny elements in the blood that keep us from bleeding to Death if we get a cut, can clump together inside our arteries due to Cholesterol or laque buildup in the artery lining. It is in the morning hours that platelets become the most activated and tend to form these internal blood clots at the greatest frequency.
However, eating even a very light breakfast prevents the morning platelet activation that is associated with heart attacks and strokes. Studies performed at Memorial University in St.Johns, Newfoundland found that eating a light, very low-fat breakfast was critical in modifying the morning platelet activation. Subjects in the study consumed either low-fat or fat-free yogurt, orange juice, fruit, and a source of protein coming from yogurt or fat-free milk. So if you skip breakfast, it's important that you change this practice immediately in light of this research. Develop a simple plan to eat cereal, such as oatmeal or Bran Flakes, along with six ounces of grape juice or orange juice, and perhaps a piece of fruit. This simple plan will keep your platelets from sticking together, keep blood clots from forming, and perhaps head off a potential Heart Attack or stroke. So never ever skip breakfast

Petua Mengelakkan Tepung Berkutu

Kebiasaannya, jika tepung disimpan terlalu lama akan didatangi kutu.

Bagaimana hendak menghindarkan tepung dariapda didatangi serangga berkenaan?

Berdasarkan pengalaman orang dulu-dulu atau mengikut petua lama, pastikan tepung yang dibeli adalah baru dan bukan stok lama.

Kemudian tepung tersebut harus diayak dua kali dan simpan di dalam bekas bertutup yang benar-benar tidak masuk angin.

Untuk menyimpan di dalam jangka masa yang panjang, letak tepung di dalam peti sejuk, rak bawah atau memadailah disimpan di tempat yang kering dan jauh dariapda cahaya matahari sebagai contoh adalah kabinet dapur. 

Semoga dengan panduan ini dapat membantu anda untuk menyimpan tepung dengan lebih lama tanpa diganggu kutu. Selamat Mencuba!

Tazkirah hari ini(21):Ust Mohamad Zaid Robby Tandang@2014 04 30 (1)

Petua Untuk Menghindari Batu Karang Berulang

Petua Untuk Menghindari Batu Karang Berulang
1. Minum banyak air masak untuk membersihkan air kencing.
2. Elakkan minuman manis, terutama minuman karbonat.
3. Makanan seperti barli, kentang, keledek, berasaskan tepung gandum, bunga kubis dan pisang
4. Elakkan makanan kaya asid oksalik seperti tomato, bayam, lobak merah, daging, strawberi, koko, coklat dan teh.
5. Kurangkan pengambilan garam dan gula, termasuk ikan masin, jeruk dan coklat.
6. Banyak makan sayur-sayuran dan buah-buahan kaya serat.
7. Kurangkan sumber protein haiwan, sebaliknya gantikan dengan protein tumbuh-tumbuhan.
8. Kurangkan minum kopi, teh dan alkohol.

Petua Untuk Mengatasi Sejuk Kaki dan Kebas



Petua Untuk Mengatasi Sejuk Kaki dan Kebas
Jika kaki tangan sering mengalami sejuk-sejuk dan kebas, ambil beberapa batang serai. Serai ini digiling dan disapukan pada bahagian yang sejuk atau kebas. Pengubatan dilakukan pada tiap-tiap malam semasa hendak tidur dan tidak boleh kena air.

Petua Untuk Meredakan Sakit Gigi

Petua Untuk Meredakan Sakit Gigi
1. Bawang Putih - Hancurkan bawang putih dan campurkan dengan garam. Letakkan pada bahagian gigi yang sakit beberapa minit.
2. Cengkih –
a. Rebus cengkih, lebih kurang 2 cengkih untuk segelas air.
b. Buat minyak cengkih. Ambil beberapa biji cengkih, minyak dalam 5 sudu, panaskan beberapa minit. Kemudian jadikan minyak sapu untuk gigi yang sakit.
3. Bawang Merah - Kunyah bawang merah mentah beberapa kali. Tertakluk pada keadaan kesakitan, kalau terlalu sakit, kunyah banyak biji di antara 6 hingga 8 biji sehari.
4. Garam - Kumur air garam ketika sakit gigi. Anda juga letak sedikit garam halus pada ubat gigi. Ia boleh meredakan sakit gigi serta menguatkan gigi anda.
5. Serbuk Lada - Campurkan serbuk lada dengan garam. Seterusnya, gosok pada gigi yang sakit. Ia juga baik untuk anda yang memiliki gigi sensitif.

Tazkirah hari ini(20):Kisah Burung & Seekor Kijang Berjanji Dengan Rasullullah SAW á´´á´° - Ustaz ...

Thursday, May 1, 2014

10 BEST FOODS FOR YOUR SKIN

10 BEST FOODS FOR YOUR SKIN
1). Papaya : Papaya contains many healthy components that are good for skin and makes your skin glowing and healthy.It is a best source of Papain and Vitamin A, which helps in breaking inactive proteins and also aids in the removal of dead skin cells. It helps you reducing pimples and blemishes, with the application of finely ground raw papaya paste. After leaving it on for 25 minutes acne disappears from the face.
2) Almonds: loaded with Vitamin E, almonds protect your skin against sun damage.
3)Flaxseeds: The Omega 3's in flax help to erase fine lines and age spots.
4) Sweet Potatoes: These taters are loaded with Vitamin C, which when consumed, act almost like collagen in its wrinkle smoothing abilities
5) Spinach: The folate in dark, leafy greens like spinach help maintain and repair DNA, which may reduce the likelihood of cancer-cell growth
6) Sunflower Oil: Suffering from dry, itchy skin? The Omega 6 fatty acids in Sunflower oil can be the best moisturizer
7) Carrots: The Vitamin A found in carrots can boost eye health as well as clear up your skin from breakouts
8) Green Tea: Green tea contains catechin, which has proven anti-inflammatory properties.
9) Water: Hydrated skin keeps it looking supple and glowing
10) Mango: The Vitamin A in mango helps repair flakey skin to a beautiful, smooth texture

Siri Taman Syurga (35):28-09-2013 ustaz ahmad jailani: konsep hiyal & makharij

RESEPI KUAH PASSEMBUR: oleh mamak haji..Penang Mai...

RESEPI KUAH PASSEMBUR:

- 1 kg. ubi keledek berwarna oren,dibuang kulit dan rebus (kalau ubi putih gunakan pewarna oren merah, pewarna oren merah serbuk ini satu kemestian yang perlu ada, kalau ingin masak lauk-pauk mamak . Air rebusan ubi boleh digunakan untuk kisar ubi (kalau malas nak lenyek).

- 500gm udang kertas atau udang putih kerana kulitnya lembut, disagai (goreng kering) sehingga aroma udang kering naik. Ia juga elakan bau hamis udang yang tak menyenangkan. kisar halus. Di Pulau Pinang kini ramai guna sotong kering untuk buat kuah. Sotong ini tujuan untuk jimat belanja kerana sedikit saja sudah kuat baunya. Tapi mamak haji syorkan kalau masak di rumah agar guna udang. Udang terutamanya perasa udang terletak di kepala udang atau otaknya yang berwarna kuning, kalau cabut kepala tentukan jangan buang yang berwarna kuning di kepala udang itu.

- 125gm. kacang tanah. Kacang tanah digoreng. jangan sampai hitam. Kalau tak pandai goreng kering, goreng gunakan sedikit minyak memudahkan, lagi pun anda perlu goreng cili kering. Gunakan minyak sama. Anda boleh buang kulitnya atau pun biarkan saja. Ada yang nak cepat, beli kacang sedia digoreng tapi kacang seperti ini bukan saja tak ada kualiti kerana dibantai masuk kulit sekali tapi ia berbau hapak kerana entah bila tarikh dibungkus. Tujuan kita masukkan kacang untuk dapat bau haruman dan lemak kuah. Kacang ini kalau ingin berbiji , asingkan sedikit kacang dan tak perlu kita kisar. Yang selebihnya kita kisar halus, yang sedikit itu kita cuma masukkan masa terakhir kisaran dan kita kisar sekali saja.

- 10 - 15 biji cili kering. Untuk kepedasan biasanya kita gunakan cili kering. Cili kering perlu goreng dengan minyak lebihan gorengan kacang sehingga ranggup. kisar sekali dengan kacang tanah tadi.

- 3 ulas bawang putih. digoreng layu, dikisar bersama kacang tadi.

- 2-3 bawang besar. Sebenarnya masakan ini kalau guna bawang merah (15-20 biji) memang wangi dan sedap. Tapi untuk berniaga kita tak mampu membelinya kerana mahal sangat. Goreng bawang hingga layu. Kisar bawang.

Bila semua bahan tadi telah dikisar, masukkan dalam periok dan masukkan 4 liter air dan masak hingga mendidih, bila sudah mendidih kecilkan api, ambil lebih kurang 3 sudu besar (tbsp) asam jawa dan perahkan dengan 1 cawan air, tapis dan masukkan dalam kuah yang sedang masak. Masukkan gula sebanyak 6 sudu besar (peh!.). Tujuan kita masukakan gula untuk sebatikan struktur bahan-bahan tersebut. Kuah passembur memang manis sedikit dari kuah yang lain.

Masukkan garam secukup rasa. Biar masin sedikit dari biasa.
Anda mesti rasa pelik bukan kenapa mamak haji goreng bawang, kacang, bawang putih, cili kering, kita tidak akan tumis kuah ini. Kita nak "oil free" ..hahaha, bila masa mamak ini jaga minyak dalam masakan?. sebenarnya kuah ini kalau berminyak anda rasa bosan. Mee Kuah Pulau Pinang pun kita tak tumis.

5 - 8 keping biskut Merry. Rendam dalam air, bila kembang kisar dan masuk kedalam kuah yang sedang mendidih. Kecilkan api dapur dan reneh. Kuah cukup masak bila kacang anda rasa lembut. Biasanya kuah sedia dalam masa 35-45 minit. Jangan lupa sentiasa kacau kuah supaya tak hangus dibawah. Ingat gula boleh terkumpul dibawah periok hanguskan masakan bila dipanaskan. Sekiranya nak kuah berwarna oren mengancam, gunakan pewarna merah oren magic mamak. Rasa kuahnya

Akhir sekali, cucur dah ada, tauhu goreng dan di potong dadu, jangan lupa kentang rebus yang telah goreng disalut tepung beras, boleh taburkan serbuk kacang goreng di atas untuk lepas makan passembuq, jangan lupa jangan sembang nanti tersembuq. Sebenarnya passembur ini "salad" mamak, maka jangan lupa taugeh rebusan, hirisan sengkuang, timun dan juga hirisan daun salad untuk hiasan. Wassalam.

Iron galore juice

Resipi Pajeri Terung oleh mamak haji

RESEPI PAJERI TERUNG: 4 biji terung panjang belah dua..(terung bulat pun boleh), goreng terung..100gm kerisik, 125 ml santan, garam dan gula secukup...kisar 3 ulas bawang putih + 2 biji bawang sederhana besar+50gm udang kering +25gm rempah kari (pkt kecil). Cara menyediakan, panaskan minyak, masukkan bahan kisar, pecah minyak masukan kerisik diikuti santan..bila kuah pekat tuangkan atas terung yang telah goreng.

CHICKEN CHOP BERSOS LADA HITAM. oleh mamak haji

RESEPI: CHICKEN CHOP BERSOS LADA HITAM.

Bahan-Bahan:

- 2 ketul (300gm–400g) peha ayam penuh, dikeluarkan tulang (sila lihat video cara keluarkan tulang). Gunakan pisau tajam untuk keluarkan tulang dan hiris-hiris mendatar daging supaya daging ayam menjadi nipis sedikit dan lebar..peram daging ayam dengan – (sebatikan) se cubit garam, 1/2 sudu kecil serbuk perasa makanan MSG, 1/4 sudu kecil serbuk lada putih(pepper), 1 sudu kecil jus halia (ditumbuk dan diperah jusnya). 1ulas bawang putih tumbuk halus lumat. Peram ayam dengan bahan-bahan peraman sekurang-kurangnya 45 - 60 minit.

Penyediaan Tepung Goreng / batter:
- 6 sudu besar tepung beras.
- 4 sudu besar tepung gandum biasa.
- 2 sudu besar tepung jagung.
- 1 sudu serbuk penaik/ baking powder.
- secubit garam
- air soda / ginger 'ale buat bancuhan tepung.
1. Masukkan ke semua bahan-bahan di dalam sebuah bekas dan asingkan dua bahagian. Satu bahagian untuk kering dan satu bahagian lagi dibancuh dengan air soda atau ginger 'ale dan jadikan kelikatan seperti goreng cucur pisang. Ingat mamak haji tak gunakan air yea. Gunakan air soda atau ginger 'ale yang tin disejukkan sebelum guna.

2. Tepukan isi ayam dalam tepung yang kita bahagikan kering tadi dan masukkan dalam adunan tepung yang cair. Ingat yea..apabila buat adunan tepung untuk goreng..cepat celup daging ayam dan terus masukkan dalam minyak panas dan goreng, kita nak tepung itu bergas.
3. Maka minyak masak perlu panaskan dulu sebelum buat bancuhan tepung. Goreng kedua bahagian sehingga isi ayam akan terapung dalam minyak. akan dan toskan minyak..ayam goreng anda telah sedia. Sos black pepper dan coleslaw tahu buat kan..atau nak resepi juga?.
 — with ‎جمالية دوللة‎ and 6 others. (4 photos)

SOS LADA HITAM BERCENDAWAN/ BLACK PEPPER SAUCE WITH MUSHROOM oleh mamak haji

RESPI: SOS LADA HITAM BERCENDAWAN/ BLACK PEPPER SAUCE WITH MUSHROOM.

Bahan-Bahan untuk Sos Lada Hitam/ black pepper sauce.

1 ulas bawang putih diketuk dan dihiris halus.
1/2 biji bawang besar. Dihiris dadu.
2 biji cendawan butang dalam tin dhiris.
2 sudu besar minyak masak.
Cara:
Panaskan minyak masukkan bawang putih, bila baunya naik, masukkan pula bawang yang dipotong dadu. Layukan (saut) sehingga baunya naik. Masukkan cendawang butang yang telah basuh. Layukan dalam 1 minit. Angkat bahan-bahan ini. Bila sejuk kisar dengan sedikit air dan tepikan.

1 sudu besar butter.
2 sudu besar tepung gandum.
125 ml susu dalam kotak (1/4 -1/2 kotak kecil cukup).
2 cawan air chicken stock. ( kalau malas nak buat gunakan 1 kiub stok segera dengan 1 1/2 cawan air).
2 sudu besar serbuk kasar lada hitam.
1 sudu kecil kicap kramel /kicap pekat mee (terpulang kehitaman sos kehendaki).
1 sudu kecil sos tiram.
1 sudu besar tepung jagung di cairkan dgn 2 sudu besar air. (sukatan air bancuhan untuk bila masukkan tepung suhu sos tak jatuh dan tak bergentel sos.
2 biji cendawan butang dihiris.

Cara:
1. Panasakan kuali, masukkan butter, bila butter mula cair masukkan tepung sedikit demi sedikit dengan cepat (butter jangan terbakar). Hanguskan tepung dengan sentiasa kacau dengan api kecil. Bila warna coklat gelap, masukkan susu dan kacau. Jangan sampai ia bergentel. Jadikan ia pes yang licin.
2. Bila susu mula mendidih masukkan air stok. Kacau supaya ia tak bergentel.
3. Bila sos mula mendidih kembali masukkan pes bawang, putih, bawang dan cendawan yang telah sediakan awal. Masukan lada hitam, kicap pekat, cendawan yang telah hiris dan sos tiram. Rasa sos anda kalau masin tambahkan sedikit gula..kalau kurang masin baru tambah garam.
4. Biarkan sos anda mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau sos sehingga kepekatan yang anda kehendaki. kalau pekat sangat tambah sedikit air panas.
Harus ingat kalau sos ini sejuk ia bertambah pekat. Jadi anda laraskan kepekatan sos ini. Selamat mencuba.

Atasi Makanan Lekat Di Kuali

Pernah atau tidak ketika anda menggoreng ayam ataupun ikan, makanan tersebut telah melekat di kuali?

Puas sudah anda cuba mengubah kedudukan ayam atau ikan tersebut namun tidak juga berjaya. Lebih buruk, isi ikan atau ayam tersebut terus tertanggal dan melekat dikuali!

Oleh disebabkan kejadian ini,  anda mengambil langkah untuk tidak menggunakan kuali itu lagi. Jangan membazir! Kerana ada petua yang boleh anda gunakan untuk memastikan gorengan anda tidak lagi melekat di kuali.

Caranya adalah panaskan minyak masak terlebih dahulu. Masukkan hirisan bawang putih ke dalam kuali dan biarkan seketika. Kemudian, goreng ikan atau ayam.

Cara ini juga akan memberi bau yang enak pada makanan. Selamat Mencuba! 


Sumber:Majalah Mingguan wanita

Homemade Cool Ranch Doritos

Homemade Cool Ranch Doritos
Ingredients
1 teaspoon Dried Dill
1 teaspoon Dried Chives
1 teaspoon Dried Parsley
1-½ teaspoon Nutritional Yeast
¾ teaspoons Paprika
½ teaspoons Onion Powder
½ teaspoons Garlic Powder
½ teaspoons Salt
1 Tablespoon Olive Oil Or Canola Oil (up To Double This Amount)
8 whole Corn Tortillas
Preparation
1. Preheat the oven to 350 F.
2. Between your hands, rub together the dried dill, chives, and parsley in order to break them down into smaller sizes. Measure the herbs after you have ground them down and if you need to add a bit more to get the listed amounts above, do so.
3. Add all herbs and spices into a small bowl and mix.
4. Using a pastry brush, brush a small amount of oil on both sides of each corn tortilla.
5. Stack the tortillas on top of one another on a cutting board and cut them into wedges using a sharp knife.
6. Place them in a single layer on a baking sheet and bake them for a total of approximately 12 minutes, flipping them halfway through.
7. Once tortillas are crispy, take them out of the oven.
8. Spritz or brush them with a little more oil if necessary, to ensure that the seasoning sticks.
9. Place tortilla wedges in an airtight container, paper bag, or bowl and pour the seasoning over the top.
10. Shake or mix until chips are coated with seasoning.
11. Enjoy!

Copy&paste from http://www.howtoinstructions.us/homemade-cool-ranch-doritos/#.U2G3N_mSyFE

Wednesday, April 30, 2014

7 Tips to Prevent Uric Acid Disease/GOUT

7 Tips to Prevent Uric Acid Disease/GOUT
Some of these tips can help prevent an increase in uric acid in the blood. These tips include changes in lifestyle and diet should be regularly and strictly adhered to, if not affected by gout or uric acid disease relapse.
1. Lose Weight In Staged
If overweight, reduce gradually, because losing weight can help lower uric acid levels. But avoid excessively strict diet, follow a healthy diet here. Losing weight drastically with excessive dieting may precipitate an attack of gout. That’s great if accompanied with regular exercise.
2. Eat Foods Low Purine (Diet Low Purine)
Purine is an organic component that causes gout. These substances are needed in the body to normal limits are met.@Restrict foods high in purines -
Organ meats such as liver, kidney, heart
Selected fish and shellfish
Meat & yeast extracts brewers and bakers yeast
Meat soups & stock cubes. Foods that can cause gout such as beans, mushrooms, cooked spinach, and mustard greens, goat meat, offal and lard (fat), shellfish, duck and turkey, salmon, mackerel, sardines, crab, shrimp , anchovy and some other fish, cream and ice cream, and sweet bread. Some foods containing purine content seen in the list below. It should be remembered that the sensitivity of a person to be exposed to uric acid after eating these foods will vary.
3. More White Water Consumption
Approximately 90% of gout is caused by the inability of the kidneys remove uric acid from the body completely through urine. Water consumption is believed to improve the disposal of substances that are not useful as excessive uric acid from the body. Drink at least 6-8 glasses a day.
4. Expand Food Containing Calcium and High Antioxidant
Eating calcium-rich foods such as vegetables and fruits such as bananas, potatoes, avocados, milk and yogurt. Eating fruits rich in vitamin C, especially citrus and strawberry.
5. Avoid Alcohol and Soft Drink Consumption
Alcohol can lead to increased production of uric acid, while soft drink consumption may inhibit the absorption of calcium and calcium even throw in vain.
6. Limit your consumption of fried food
Fats and oils turn rancid at high temperatures such as in frying time. Moreover, if the used oil is oil that is used repeatedly. Rancid fats which can quickly destroy vitamin E and causes an increase in uric acid in the blood.
7. Increase Sexual Activity
These tips are more appropriate for those who have become husband and wife. Sexual activity, such as a kiss can make the body become more relaxed, so easy to boost the immune system. In addition, sexual intercourse can facilitate the production of urine so it can reduce the concentration of uric acid in the blood.
Discipline, Awareness and Healthy Habits.
Again the key here is discipline. You should also take the time to learn about the food you eat, and take note of foods that seem to trigger your gout. There is no set uric acid level that triggers gout attacks, each person has a different threshold so you should pay attention to how your body reacts. You should also form some healthy habits to reduce uric acid and prevent gout attacks.
If you are unsure about a part of your diet, consult your doctor about it. Even though there are a lot of resources online to help you, consulting with your doctor is still the best way to fine tune your diet and reduce uric acid levels.

The Diabetes Buster Juice


The Diabetes Buster Juice. 

Fresh fruits and vegetables nourish every cell in the body, help prevent disease, flush the system of waste and contain more vitamins and minerals than you can imagine!

Ingredients: 1 bitter gourd/melon, 4 celery ribs, 1 and a half cup parsley, 2 cups spinach, handful of brussel sprouts, 1/2 lemon

blood type

Tuesday, April 29, 2014

10 TABIAT YANG MEROSAKKAN OTAK

10 TABIAT YANG MEROSAKKAN OTAK
1. Tidak mengambil sarapan pagi.
Apabila seseorang tidak mengambil sarapan pagi, paras gula dalam darah akan menjadi rendah. Ini akan mengakibatkan kekurangan bekalan nutrisi pada otak dan menjadikannya kurang aktif.
2. Terlebih makan.
Ia akan membebankan pembuluh darah otak dan mengurangkan kuasa mental otak.
3. Perokok.
Asap rokok akan mengakibatkan sel-sel otak terjejas atau terbakar dan boleh mengakibatkan penyakit 'Alzheimer'.
4. Penggunaan gula yang berlebihan.
Pengambilan gula secara berlebihan akan mengganggu penyerapan protein dan nutrisi. Selain daripada itu, ia akan mengganggu perkembangan otak yang sihat.
5. Pencemaran udara.
Otak adalah pengguna oksigen terbesar dalam badan manusia.Pencemaran udara boleh menyebabkan pengurangan bekalan oksigen ke otak dan keaktifan otak.
6. Terlebih tidur.
Tidur adalah bagus untuk merehatkan otak tetapi masa tidur yang panjang boleh mengakibatkan sel-sel otak kita mati.
7. Menutup muka ketika tidur.
Tidur sambil menutup muka akan mengakibatkan otak menerima lebih banyak karbon dioksida berbanding oksigen dan ini akan membawa kerosakan kepada otak.
8. Membiarkan otak bekerja semasa kita berada di dalam keadaan kurang sihat.
Bekerja semasa anda kurang sihat boleh mengurangkan keberkesanan otak dan juga membawa kerosakan kepada sel-sel otak.
9. Kurang berimiginasi.
Berfikir adalah satu cara terbaik untuk melatih otak kita. Kurangnya berimiginasi boleh menyebabkan tahap kecerdasan/keaktifan otak menurun.
10. Jarang berfikir.
Jarang berfikir akan menyebabkan otak kita kurang aktif. Oleh itu, perbincangan yang membina boleh menambah keberkesanan kecerdasan otak kita.
Semoga bermenfaat
Salam Ukhuwah..~

Unusual Uses for lemon juice

Great Tip for everyone : Shut out stress

Great Tip for everyone
Shut out stress
If you're ever stressed or getting tired with work, at the office, or even at homes, you can do this quick and easy exercise.
Keep Sharing 


Adab memasak

Petua menilai mutu telur

Petua Untuk Menilai Mutu Telur
Rendamkan telur ke dalam air dan lihat keadaan telur seperti berikut:
1. Telur terbaring di dasar bekas bererti telur itu berat dan masih baharu.
2. Telur sedikit miring di dasar bekas bererti telur sudah 1 minggu.
3. Telur berdiri di dasar bekas bererti telur sudah 1 minggu.
4. Telur terapung bereti telur sudah lama dan berkemungkinan busuk.


Monday, April 28, 2014

how acidic foods affect the body

CHAMOMILE TEA

CHAMOMILE TEA 
Chamomile tea is most commonly known as a sleep aid and its ability to promote a full and restful night’s sleep which is especially beneficial for those who suffer with insomnia, sleep disturbances, racing mind, or high anxiety and stress.
However, chamomile tea also has other significant healing properties such as the ability to soothe a disturbed digestive system by easing flatulence, stomach aches, ulcers, and cramping and by assisting in overall digestionand elimination.
Chamomile tea is also known to help relieve bronchial and sinus congestion, calm anxiety and panic attacks, decrease menstrual cramping, ease muscle spasms, and reduce migraine pain.
Chamomile tea’s anti-inflammatory properties makes it beneficial for helping to reduce swelling associated with arthritis, fibromyalgia, and other auto-immune diseases.
Chamomile tea benefits the liver and kidneys by stimulating them to purge out any toxins and cleanse them from the system.
Chamomile tea also has anti-bacterial and anti-fungal properties making it especially beneficial in fighting against colds, flus, infections, and even Candida.
Chamomile tea is an excellent remedy for children as it can calm colicky infants and teething babies as well as soothe children that are irritable, cranky, and restless. Its mild flavor is often accepted and enjoyed by children especially when sweetened with a touch of honey. As a topical remedy, cooled chamomile tea can be applied to the skin to help soothe rashes, chickenpox, psoriasis, eczema, and burns including sunburns and even radiation burns.
Chamomile tea can also help to relieve eye fatigue and dark circles. Simply apply a cooled tea bag to the eyes for five minutes at night as a gentle and effective compress.
Chamomile and peppermint tea are often used in combination due to their synergistic properties to help the body cleanse, relax, and heal. {Even though the healing qualities of chamomile are loved by many, chamomile should be avoided by pregnant woman as the herb may act as a uterine stimulant and by those that have severe allergic reactions to ragweed pollen.}

Ways to Increase Memory Power

Ways to Increase Memory Power
[YOU MUST READ and SHARE]
1. When you exercise the body, you exercise the brain.
2. Improve your memory be sleeping.
3. Healthy relationships and fun with friends.
4. Laughter is good for your brain.
5. Reduce stress.
6. Feed your brain.
7. Vitamin B
8. Eat more fruit and vegetables.
9. Read newspaper.
Foods rich in flavanols such as grapes, apples, blueberries, green tea, broccoli, onions together with dark chocolate happen to be researched and outcomes reveal that individuals who include these types of foods within their diet regime have much better mental functions and skills.
They are some of the health advantages that individuals can gain when they consume flavanol-rich food on a regular basis. They’re also capable of improving mental functions too. Seniors could focus on improving the memory capabilities by including these food types in their diet plan. They could enjoy having dark chocolates however in the proper amounts. Something that is taken in excess might be harmful. Individuals particularly the elderly have to seek advice from the doctors and the expert in nutrition so they may have heard how much of it they could take each day.
Apart from assisting memory enhancement, flavanols also improve metabolic processes by giving adequate supply of antioxidants.
Protect Your Brain: Antioxidants
As people get older, substances called free radicals, which are floating through the bloodstream, will break down the brain cells. If you don’t put up a fight, you’ll experience loss of memory as you age. However, there are a good deal of antioxidant food sources to choose from. Antioxidants will merge with these free radicals, turning them harmless. Make sure you eat foods that have this healthy food source. Several good sources of antioxidants include:
Blueberries (other berries too)
Broccoli
Carrots
Garlic
Red grapes
Spinach
Soy
Tea
Tomatoes
Whole grains
Regulate Your Fuel Supply: Fiber
Foods that contain a good dose of fiber include:
Dried fruits – apricots, dates, prunes, raisins
Vegetables – broccoli, green peas, spinach
Peas and beans – black-eyed peas, kidney beans, lima beans
Nuts and seeds – almonds and flaxseed
Whole fruit – avocadoes, kiwi, oranges, pears and skin-on apples
Whole wheat grains – barley, brown rice, etc.

Menghilangkan bau hanyir hati ayam

Ada yang mungkin berasa loya apabila hendak memasak hati ayam kerana tidak tahan dengan bau hanyirnya bukan?

Lantas terus mematikan ‘mood’ anda untuk memasak hati ayam buat keluarga tercinta.

Sekarang itu bukanlah suatu masalah yang besar lagi. Di sini MW kongsikan panduan untuk menghilangkan bau hanyir hati ayam. Cara-caranya adalah seperti berikut:

Untuk menghilangkan bau hanyir hati ayam, bersihkan hati ayam terlebih dahulu.

Letakkan semua hati ayam itu ke dalam satu bekas dan letakkan sedikit tepung gandum dan gaulkan. Biarkan seketika.

Kemudian bersihkan dengan air sehingga tiada kesan tepung tadi. Hati boleh di goreng atau di masak mengikut menu anda.

Cure a headache with cinnamon

Cara basuh baju sutera

Baju sutera bukanlah senang untuk dijaga kerana jenis kainnya yang sensitif di mana bukan sahaja mudah berkedut, malahan apabila sudah terkena kotoran begitu susah untuk di hilangkan.

Seolah-olah kesan kotoran tersebut melekat dan sebati dengan baju sutera itu. Lebih teruk sekirannya di basuh ke dalam mesin basuh, warna baju cepat pudar.

Selain daripada menghantar ke dobi untuk cucian kering, anda sendiri sebenarnya boleh mencuci sendiri baju sutera.

Caranya adalah dengan menggunakan gel atau krim mandian. Gosok menggunakan tangan pada tempat yang ada kotoran seperti di kaki kain, lengan atau bahagian leher.

Namun elakkan daripada merendam atau memberus kain sutera. Kemudian bolehlah diperah dan dijemur. Selamat mencuba! 

Mint & Lime Juice Cubes.

Mint & Lime Juice Cubes.
I juiced all of my limes and for every cup of lime juice I added 1/2 of raw sugar. If you’d like it sweeter, 1 cup of lime juice to 1 cup of sugar works well too. I mixed together the concentrate and poured it all into my ice cube trays and added a mint leaf to each.
Preserving the concentrate in trays or baggies in the freezer makes it easy to just pull out a cube or two, drop it into a glass of water and you have instant minty limeade. I love doing this.
Water will never be the same! You can also add this to your infused water to add more zest and flavor to it.


Siri Taman Syurga (34):Hidayah Allah - Ustaz Ahmad Dusuki LIVE @ Masjid Al Huda Sg. Ara

Siri Taman Syurga(33):The Secret to Islamic Success - Night Prayers (Tahajud) - Shiekh Ahmad M...

Sunday, April 27, 2014

Carrot-Celery-Ginger Juice for Migraine Remedies

Carrot-Celery-Ginger Juice for Migraine Remedies.-
4-5 large organic carrots,
washed and scrubbed 1-2 stalks organic celery,
washed 1 inch chunk fresh organic ginger, peeled
1. Prep juicer, carrots and ginger.
2. Juice ginger first, then celery, then carrots.
3. Serve immediately, drink as is or pour over a small amount of ice.

Tazkirah hari ini(16):Khutbah Yang Mengalirkan Air Mata & Menginsafkan

RESEPI AYAM MASAK HALIA BERSOS KICAP. oleh mamak haji

RESEPI AYAM MASAK HALIA BERSOS KICAP.
BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN:
Seekor ayam yang telah bersihkan beratnya 1.5kg - 1.8kg. Potong 1o bahgian dan tentukan dadah ayam itu dibelah dua untuk masak sekata dengan bahagian-bahagian lain semasa membakar. Dada yang kalau tebal memerlukan masa yang lama dari bahagian lain.
- 1/2 cawan atau lebih kurang 25 ml kicap pekat.
- 1/4 cawan gula merah(gula merah atau gula hitam burma yang kehitaman), Cairkan dan tapis gula merah ini kerana kebanyakan bungkusan gula ini sengaja dibasahkan dan diadun dengan kandungan pasir oleh pembungkus yang tidak bertanggung jawab yang cuma mencari keuntungan.
- 5 tbsp halia yang dihiris halus memanjang seperti size batang mancis ( Ini ada yang tak pernah jumpa batang mancis?).
- 5 ulas bawang putih dicincang halus, ingat dalam masakan cina bawang putih perlu dicincang halus. Biasanya ketuk bawang putih ini sampai leper dan cincang lebih mudah.
- 1 sudu kecil serbuk lada hitam kasar. Beli biji lada hitam dari kedai mamak dlm RM2.00 kisar kasar dan simpan. Banyak tu..
- 1 sudu besar kicap ikan (untuk tambah kemasinan kalau kurang kemasinan sos).
- 2-4 sudu kecil minyak bijan (seasame oil).
CARA-CARA MASAK:
1. Bersihkan ketulan ayam dan susun permukaan kulit ke atas dalam sebuah bekas pembakar yang muat dalam ketuhar anda. Jangan tindih di antara satu sama lain ketulan ayam itu dalam bekas pembakar.
2. Bancuh bahan-bahan yang telah disebutkan dan tuang ke atas ketulan ayam. Balut bekas itu dan perap semalaman atau sekurang-kurangnya 12 jam didalam peti sejuk anda.Keluarkan perapan ketulan ayam.
3. Tentukan ketuhar/ oven telah dihidupkan dan laraskan suhu oven anda pada 220 C. Bila suhu oven telah tercapai pada 220C , masukan bekas pembakar ke dalam oven anda. Laraskan masa kepada 40 minit. Tentukan bekas pembakar bearada di tengah ruang ketuhar.
4. Dalam masa 40 minit tempoh bakar itu, pada 20 minit kedua terbalikan ketulan ayam dalam bekas. Dan teruskan pembakaran (grill). Pada akhir masa pembakaran 40 minit dengan suhu 220C tamat. Terbalikan semula ketulan ayam berkulit ke atas. Hidupkan kembali oven anda, laraskan semula masa kepada 10 minit dengan melaraskan tambahan suhu pada 250C untuk mendapatkan pembakaran sedikit hangus pada permukaan kulit atas ketulan ayam. Ia cuma mencantikan produk kita.
5. Anda boleh hidangkan dipingan hidangan anda dengan daun bawang yang dipotong dua inci panjang sebagai hiasan.