Bahan-bahan:
1 ¼ cawan tepung kek            }
½ sudu kecil serbuk penaik     } diayak
½ sudu kecil garam                 }
¼ cawan mentega tanpa garam
¾ cawan gula kastor
1 biji telur gred A
½ sudu kecil esen vanila
½ cawan mentega susu
½ sudu kecil cuka makan
½ sudu kecil soda penaik
1 bekas aiskrim perasa strawberi

Cara membuat:
  • Pukul mentega tanpa garam hingga kembang. Kemudian, masukkan gula dan putar sampai gebu. Masukkan pula telur dan pukul sampai sebati.
  • Setelah itu, masukkan tepung kek dan mentega sedikit demi sedikit sampai sebati.
  • Dalam bekas berasingan, campurkan cuka dan soda penaik hingga berbuah lalu tuangkan ke dalam adunan sebelumnya.
  • Kacau sebati dan tuang ke dalam loyang yang telah disapu mentega.
  • Bakar pada suhu 175 darjah Celsius selama 30 minit.
  • Biarkan kek menjadi sejuk. Lalu masukkan aiskrim strawberi di dalamnya lalu bekukan kek di dalam peti sejuk kira-kira 8 jam.
  • Setelah itu, keluarkan kek dari loyang dan hiaskan dengan aising kek.


Sumber: MW