Tuesday, October 29, 2013

Popia basah penang mari!-mamak haji

RESEPI : CARA BUAT KULIT POPIA BASAH.
Ada sahabat tanya mengenai popia basah..popia basah buat intinya tak ada masalah cuma daptkan kulit popia basah itu yg masalah di setengah tempat. Sukar perolehi. Takat popia goreng kulitnya sgt sesuai gunakan yg telah sejuk bekukan. Di Pulau Pinang popia goreng biasanya setelah goreng disapu dgn sos pedas manis dan ditaburkan bawang goreng. Tapi kini sukar jumpai popia seperti ini kerana kos tinggi. 


Resepi utk kulit:
- 1 kg tepung gandum
- 41/2 cwn air
- 1 biji putih telur
- 7 sudu mkn myk msk
- 5 sudu teh garam
- 2 sudu mkn tepung ubi....

p/s:semua tu lia satukan uli smpai tgn x melekit....perap 5 jam

Resepi untuk sosnya:
- 3 kgcili boh (guna separuh jer).
- 1kg gula.
- 10 biji bwg besar.(blender)
- 2 gengam udg geragau.(blender)
- 3 labu bwg putih.(blender)
- garam lia ikut suka hati lia x sukat pulak masa buat tu sama gak mak ajinomoto
- masak sos ini dlm api kecik tp lama dlm 6 jam....(tahan lama )

Resepi untuk inti...
- parutkan sengkuang ...carot ....
- kacang goreng(tumbuk)
P/s; lia guna 2 bhn tu ajer ..kalau guna timun n taugeh cepat basi...

No comments: