Thursday, December 18, 2014

Petua Untuk Melebatkan Rambut

Petua Untuk Melebatkan Rambut
Ambil daun bunga raya yang bersih, ramas sehingga keluar lendir. Ambil lendirnya dan campurkan dengan sebiji telur ayam kampung beserta satu sudu madu lebah. Gaulkan sekata dan sapukan pada rambut anda. Perap dengan tuala lebih kurang 10 minit dan kemudian cuci dan bilas rambut sehingga kering. Amalkan 2 kali seminggu.

Wednesday, December 17, 2014

Doa Memohon Dikembalikan Barang yang Hilang



Doa Memohon Dikembalikan Barang yang Hilang

Doa ini diajarkan oleh Tuan Guru Ustaz Ahmad Fahmi Zamzam Al-Banjari An-Nadwi Al-Maliki hafizahullah semasa pengajian kitab Bustanul Arifin 

Berkaitan doa ini, pengarang kitab Bustanul Arifin (iaitu Imam Nawawi): 

"Sebenarnya doa ini telah saya cuba maka saya mendapatinya sangat bermanfaat dan menjadi sebab untuk mendapatkan barang yang hilang dengan tidak lama mencarinya. Dan saya juga telah mendengar dariapda Syeikh al-Hafizh Abu Baqa' seperti perkataan ini dan beliau yang mengajarkannya kepadaku sejak dahulu lagi"

Penterjemah kitab ini, iaitu Ustaz Ahmad Fahmi Zamzam sendiri mengakui bahawa insya Allah doa ini sangat mujarab kalau hilang barang. Ustaz Fahmi sendiri pernah kehilangan barang, dan berkat membaca doa ini, dikembalikan barang tersebut.

Doa ini diambil daripada kitab terjemahan Bustanul Arifin oleh Ustaz Ahmad Fahmi Zamzam

Beramallah dengan keyakinan, dan sedarlah diri kita sedang memohon daripada Pemilik segala perkara tiada berkecuali.

Tuesday, December 16, 2014

Khasiat Bawang Merah

Khasiat Bawang Merah
1. Mengubati penyakit yang berkaitan dengan sistem penghadaman, seperti masuk angin, sembelit dan masalah cacing.
2. Walaupun bau bawang merah tidak menyenangkan tetapi sebenarnya bawang merah sangat baik untuk memperbaiki sistem pernafasan.
3. Jika anda mempunyai bisul, sapukanlah bisul anda dengan bawang merah kerana bawang merah dapat membantu meredakan bengkak pada bisul anda.
4. Baik untuk rambut
Jangan terkejut, kerana bawang merah bukan hanya sebagai penyedap masakan, tetapi turut bermanfaat untuk kecantikan. Salah satunya, untuk rambut kerana bawang merah mengandungi pelbagai nutrisi termasuk sulfur yang membantu menyuburkan rambut serta menghentikan rambut rosak.
Selain itu kandungan bawang merah juga aktif sebagai anti bakteria yang berupaya untuk mencegah kelemumur. Gunakan jus bawang merah pada kulit kepala sambil mengurutnya. Cara ini boleh membantu meningkatkan perjalanan darah dan memberikan efek positif terhadap pertumbuhan rambut.
5. Mencerahkan kulit wajah & menghapus bintik hitam
Bawang merah mengandungi asid semulajadi yang boleh mencerahkan kulit. Bintik-bintik hitam pun boleh dihilangkan dengan bantuan si bawang merah. Caranya mudah sahaja. Hiris bawang bentuk empat segi kecil, sapukan getah bawang merah pada bahagian bintik-bintik hitam. Biarkan selama 10 minit dan bilaslah dengan air bersih. Lakukan pada setiap hari sehingga bintik-bintik hitam tersebut hilang.
6. Meredakan kesakitan
Bawang merah juga boleh mengubati penyakit ringan seperti kuman di dalam mulut, meredakan radang otot dengan cara mencampurnya dengan minyak kelapa dan digunakan untuk mengurut.

Monday, December 15, 2014

PETUA MASALAH KENCING TAK LAWAS

PETUA MASALAH KENCING TAK LAWAS
Boleh cuba mana-mana cara-cara berikut...
1. Daun sirih :
Rebus beberapa helai daun sirih dan minum air rebusan sirih berkenaan dua kali sehari.
2.Air barli :
Rebus sedikit biji barli sehingga kembang dan minum airnya. Jika perlu tambahkan sedikit gula. InsyaAllah rasa sakit yang dihadapi akan sembuh, ia juga dapat menyejukkan badan.
3. Air basuhan beras terakhir :
Boleh kat isteri simpam segelas. Selepas anda selesai menikmati hidangan makan tengahari, minumlah air basuhan beras tadi. Amalkan setiap hari sehinggalah masalah kencing tidak lawas anda tu sembuh.
Sebaikknya guna air yg ditapis
4. Jus Nenas yg kurang masak :
Buang kulit dan potong/hilis dengan beberapa potong, masukkan 2 potongan dalam 2 gelas air dan kisar. Airnya bolehlah diminum. Mudahan selesai masalah.
Sebaiknya mulakan dengan niat, dan berdoa pd Allah supaya sembuh.
Selamat mencuba dan semoga berhasil.

tazkirah hari 136:Mengetuk Pintu Rezeki Bhg1 (Tanyalah Ustaz TV9)

Sunday, December 14, 2014

Tazkirah hari 135:Tanyalah Ustaz 2011 - Masalah Suami Isteri

tazkirah hari ini 134:Tanyalah Ustaz 2011 - Masalah Suami Isteri

5 petua wajah berseri

CARA TARIK PERHATIAN ALLAH oleh ustaz nasir



CARA TARIK PERHATIAN ALLAH
Bagaimana cara untuk Dia menyebut nama kita disebalik jutaan serta berbillion-billion makhluk NYA yg lain?
Mari kita kongsi tips ini:
Sabda Rasulullah (S.A.W.) yang bermaksud: “Barang siapa yang berselawat ke atasku dengan sekali selawat nescaya Allah (s.w.t) akan berselawat ke atasnya sepuluh kali”. [Hadith riwayat Imam Muslim daripada Abdullah bin Amru bin Al-‘Ass r.a]
Perbanyakkan selawat.
Paling kurang 100 x sehari, kerana itulah antara cara terbaik untuk dapatkan perhatian Allah.
Pasti Dia akan selawatkan kita dalam ertikata : naikkan darjat kita 10 x, berkat 10 x, rezeki ditambah 10 x ganda dan hidup kita berada dibawah radar pemerhatian & pimpinan Nya 10 x ganda.... insyaAllah

RESIPI: AYAM MASAK PERCIK oleh mamak haji

RESIPI: AYAM MASAK PERCIK.
Bahan-bahan Yang Diperlukan:
- 5 ketul Peha Ayam penuh (agak berat dlm 250gm setiap satu).
Bahan-bahan Perap Ayam - kisar atau tumbuk halus:
- 5 ulas bawang putih.
- 1 inci halia.
- 2 btg serai dihiris.
- 1 inci kunyit hidup.
- 1 sudu kecil serbuk jintan manis.
- 1 sudu besar serbuk ketumbar.
- Garam secukup rasa.
Bahan-bahan untuk jadikan kuah Percik:
- 7-10 ulas bawang merah (kecil). *kisar dan Tumis.
- 3 ulas bawang putih.*Kisar dan Tumis.
- 2 sudu besar cili kisar.*Kisar dan Tumis.
- 10 biji buah keras dihiris.*Kisar dan Tumis.
- 5 tangkai cili merah segar dapatkan warna kemerahan cantik. *Kisar dan Tumis.
- 1 sudu kecil biji halba *kisar dan Tumis.
- 1 sudu kecil gula.
- 500ml santan pekat.
- 1/2 cawan air stok ayam - atau 2 kiub stok knorr dan 1/2 cwn air.
- Minyak masak untuk menumis.
CARA-CARA MENYEDIAKAN;
1. kisar semua bahan-bahan yg diperlukan utk perap ketulan ayam selama 2 jam. Masukkan ketulan ayam yg telah perap dlm oven dgn suhu oven 200C dan set masa 40 minit. Pada akhir 10 minit tinggikan suhu oven pada 250C utk dapatkan kulit ayam terbakar sedikit.
2. Panaskan kuali, masukkan minyak untuk tumis, bila minyak panas, masukkan serai yg telah diketuk dan diikuti dgn bahan-bahan tumisan yg bertanda*. Selepas bau nya naik masukkan santan, garam, gula, dan air stok ayam. Biarkan mendidih dan menjadi kuahnya pekat.Kita gunakan buah keras utk kepekatan kuahnya. Kalau santan saja terlalu mahal. Dengan sebab itu mamak haji kurangkan 1/2 liter santan.
3. Bila siap kuahnya tuangkan kuah percik itu ke atas ayam yang dibakar..jadilah dia ayam percik. Insha Allah sedap dan amat disukai anak-anak.

RESIPI: IKAN SIAKAP KUKUS DENGAN CILI & LIMAU NIPIS oleh mamak haji

Menu hari ini..IKAN SIAKAP MASAK KUKUS CILI DAN JUS LIMAU NIPIS (Steamed with chili and Lime atau dalam bahasa Thai, "Prik Kee Noo", masakan ini sangat popular di Thailand kerana ia makanan sihat dan cepat masak.
RESIPI: IKAN SIAKAP KUKUS DENGAN CILI & LIMAU NIPIS:
Bahan-Bahan Diperlukan:
- 1 ekor ikan siakap segar (berat diantara 600 - 800gm).
- 3 batang serai- ketuk perdunya.
- 5-7 ulas bawang putih (150gm) dicincang.
- 6 cili padi jenis merah dihiris.
- 2 sudu besar hirisan batang daun ketumbar.
- 4 sudu besar kicap sos ikan.
- 3 biji limau nipis sederhana besar ambil jus (1/4 cawan).
- 1 sudu kecil gula pasir.
- 2 kiub ayam segera maggi larutkan dalam 1/2 cawan air.
- Daun pisang / kertas aluminium untuk mengalas ikan.
- sedikit daun ketumbar untuk hiasan atas.
Cara Menyediakan:
1. Bersihkan ikan, buat kelaran 3 atau 4 pada di dua belah ikan. ambil sedikit garam dicairkan dalam jus limau nipis dan sapu keseluhan ikan terutamanya dibhg perut ikan. Boleh tambah sedikit serbuk lada putih dan perasa makanan (aji).
2. Serai yg telah ketuk tempatkan di perut ikan. Ambil loyang kecil sedikit dari bekas kukus, lapikan dengan daun pisang atau aluminium foil. Ia bertujuan utuk kita senag mengalihkan pada pinggang hidangan (ikan yg telah masak akan terlalu lembut).
3. Masukkan bawang putih cincang, hirisan btg ketumbar, cili padi merah, jus limau nipis dan air stok ayam dan juga sos ikan. garam diganti dgn sos ikan. Tentukan loyang kukus anda ada ruangan untuk wap air bebas bergerak utk masak ikan.
4. Masukkan serai,lengkuas dan akar ketumbar dalam air kukusan dalam bekas kukus.
5. Tutup tudung alat kukus dan kukus dgn api dapur yg tinggi selama 15-20 minit ikut saiz ikan. Keluarkan ikan yg telah kukus masak ke pinggan hidangan. Taburkan daun ketumbar dan hirisan bulat limau nipis. Jamu panas-panas. Selamat mencuba.

Petua Untuk Melegakan Angin Dalam Badan

Petua Untuk Melegakan Angin Dalam Badan
Pilihan 1: Campurkan air perahan bawang merah setengah cawan dengan halba rebus setengah cawan. Kemudian, campurkan sedikit madu asli dan kacau sehingga sebati dan minum. Amalkan setiap hari.
Pilihan 2: Kupas seulas bawang putih yang sederhana besarnya dan makan mentah-mentah. Badan akan menjadi hangat dan angin akan keluar. Rasa mual dan pening akan berakhir.
Pilihan 3: Ambil 5 ulas bawang putih dan bakar tetapi jangan sampai hangus. Kemudian, makanlah bawang tersebut. Hasilnya, angin dalam badan akan keluar.
Pilihan 3: Rebus buah mata kucing bersama halia dan gula melaka. Minum air tersebut setelah suam. Lebih elok diamalkan selepas memakan nasi.
Berikut adalah makanan yang menyebabkan angin dalam badan:
• Kacang
• Sayuran seperti brokoli
• Kobis
• Taugeh
• Bawang
• Asparagus
• Buah-buahan seperti pear, epel dan peach
• Bijirin seperti roti gandum
• Minuman ringan dan jus buah
• Susu dan produk daripada susu dan keju
• Makanan dalam peket yang mempunyai laktus di dalamnya seperti roti, bijirin dan sos salad.
a. Banyakkan minum air kosong.
b. Kurangkan udara yang anda sedut.
c. Makan perlahan-lahan dan kunyah lebih.
d. Elakkan makan gula-gula keras dan mengunyah gula-gula getah.

Petua Untuk Gusi Berdarah

Petua Untuk Gusi Berdarah
Terdapat 2 cara untuk merawati gusi berdarah :
1. Ambil segelas air suam. Campur dengan setengah sudu teh garam. Kemudian berkumur. Lakukan setiap kali bangun tidur selama 3 hari berturut-turut.
2.Rebus 2 helai daun bacang dan daun inai dalam periuk. Apabila mengelegak, campurkan sedikit asam gelugur dan garam. Biarkan seketika. Apabila suam berkumurlah. Amalkan setiap pagi dan malam.

Petua Untuk Menguatkan Antibodi

Petua Untuk Menguatkan Antibodi
1. Elakkan pengambilan ubatan (dan produk), rawatan dan pembedahan yang tidak perlu.
2. Kurangkan pengambilan antibiotik.
3. Jaga kebersihan.
4. Elakkan sabun dan detergent antibakteria. Tubuh perlukan bakteria umum untuk mengenal kuman baharu. Produk antibakteria hanya membantu membentuk bakteria kebal.
5. Elakkan suntikan vaksin.
6. Jangan buang organ-organ sistem imun yang penting (tonsil, apendiks, limpa) tanpa alasan yang wajar.
7. Jauhi sinaran terik matahari dan radiasi elektro-magnetik. Radiasi ultraungu (UV) dari pancaran matahari boleh menjejaskan sistem imun. Apabila kulit terlalu terdedah kepada radiasi UV, aktiviti sel-sel berdarah putih yang menghasilkan antibodi akan tertekan. Kesan-kesannya bukan sahaja membabitkan bahagian kulit yang terdedah kepada matahari, malah boleh berlaku pada bahagian kulit yang terlindung dan seluruh sistem imun. Akibatnya, tubuh gagal menghasilkan antigen yang diperlukan untuk melindungi pelbagai penyakit.
8 Awasi kimia berbahaya. Elakkan tampalan raksa untuk gigi, kosmetik yang mengandungi kimia beracun, plastik dan cat kerana kesemuanya menekan sistem imun. Tanda-tanda umum kesan keracunan logam berat termasuklah sakit kepala, tekanan darah tinggi, letih, sakit otot, sakit sendi, masaalah penghadaman, sembelit, bingung, ketidak seimbangan hormon dan kemurungan.
9. Pilih diet yang sihat. Kekalkan diet yang sihat dan seimbang. Amalkan pemakanan yang baik, iaitu makan makanan tulen. Tubuh memerlukan vitamin, zat galian, dan sumber protein serta karbohidrat yang seimbanguntuk membina semula sel-sel dan berfungsi dengan sempurna. Kekurangan zat makanan menyebabkan organ-organ yang sepatutnya melindungi kita menjadi lemah, dijangkiti dan gagal berfungsi. Kekurangan vitamin atau zat galian merendahkan daya ketahanan tubuh terhadap penyakit.
10. Makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran. Ia mengandungi vitamin-vitamin penting selain fitokimia yang membantu tubuh menentang penyakit.
11.Rempah ratus meningkatkan kadar rembesan Imunoglobulin A (sejenis antibodi). Makanan pedas seperti cili dan serbok biji sawi juga baik untuk memulihkan selesema. Ia mengandungi bahan-bahan yang dipanggil “micolytics” yang mencairkan lendir yang terkumpul dslsm sinus dan saluran pernafasan.

Amalan Sebelum tidur -Ustaz Ismail Kamus

Sebelum tidur:

Baca surah AlMulk dan surah As Sajdah..
-elak dari seksaan kubur

-Baca Bismillah 21x
-utk elakkan musibah diwaktu malam seperti kebakaran,kecurian dan sebagainya..

-Bangun pagi Baca surah Al ikhlas
-Untuk elakkan perbuatan dosa di waktu siang..


Ayatul Mahabbah (doa supaya dikasihi)

Petua Untuk Melicinkan Kaki dan Tangan

Petua Untuk Melicinkan Kaki dan Tangan
Bahan-Bahan:
6 sudu besar madu asli
4 sudu besar garam kasar
1 biji limau nipis
1 sudu besar minyak zaitun
Cara Membuatnya:
1.Campurkan semua bahan-bahan tersebut ke dalam mangkuk.
2.Perahkan air limau ke dalam campuran bahan tersebut.
3.Kacaukan adunan tersebut sehingga sebati tetapi jangan sampai garam terlarut.
4.Ambil satu sudu campuran bahan tersebut dan gosok perlahan-lahan pada tangan dan kaki anda termasuklah pada bahagian kuku. Bilas dengan air dan biarkan kering.
5.Petua ini juga boleh diamalkan pada bahagian kasar pada siku dan lutut.

Khasiat Ciku

Khasiat Ciku
1. Memakan 100 gram buah ciku akan memberikan tenaga hingga 83 kalori dan serat 5,6 gram. Seratnya baik untuk ubat sembelit dan membantu melindungi selaput lendir usus dari racun penyebab kanser.
2. Ciku kaya dengan antioksidan polifenol berupa tanin. Tanin bermanfaat sebagai antiradang, antivirus, antibakteria, dan antiparasit. Ciku sesuai untuk buasir dan cirit birit. Tanin pada ciku juga membantu mengatasi erosif gastritis,esofagitis, enteritis, dan gangguan usus.
3. Ciku juga mengandungi vitamin C sebanyak 24,5 peratus per 100 gram. Selain itu ia juga mengandung vitamin A. Kedua-duanya mempunyai impak dalam menghalang radikal bebas.
4. Buah ciku yang segar mengandungi kalium, besi, tembaga, asid folat, niasin, dan asam pentotenan. Sebatian tersebut membantu proses metabolisme dan pengeluaran enzim tubuh.