Saturday, August 24, 2013

Strategi licik murtadkan melayu


Strategi licik murtadkan Melayu

KUALA LUMPUR 17 Ogos - Strategi licik 'kontekstualisasi' iaitu mengekalkan identiti serta nilai-nilai kehidupan asal seseorang yang beragama Islam sedang giat disebarkan di negara ini untuk mendorong orang Melayu murtad.

Setiausaha Agung Pertubuhan Muafakat Sejahtera Malaysia (Muafakat), A. Karim Omar berkata, strategi halus untuk mengkristiankan orang Melayu itu membolehkan golongan berkenaan berterusan berada dekat dengan kehidupan serta keluarga masyarakat Islam.

Menurut A. Karim, strategi itu bukan lagi rahsia kerana satu kajian di peringkat ijazah doktor falsafah mengenai kehidupan masyarakat Melayu Kristian di Malaysia telah dilakukan oleh seorang paderi di Amerika Syarikat (AS).

"Paderi ini telah menemubual sekitar 20 orang Melayu yang menjadi Kristian dan antara penemuannya di dalam kajian itu adalah tiada tanda salib atau Bible dalam rumah orang terbabit.

"Selain itu, ada antara golongan murtad itu mengaku mengikut ayah pergi ke masjid, berpuasa serta solat di rumah macam orang Muslim biasa," katanya dalam Wacana Agenda Kristian Sedunia: Rujukan Khas Malaysia di sini hari ini.

Program wacana yang dirasmikan oleh Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiyah Malaysia (Yadim), Dr. Asyraf Wajdi Dusuki itu anjuran Pertubuhan-Pertubuhan Pembela Islam (Pembela) dan Majlis Amal Islami Malaysia (MAIM).

Tambah A. Karim, kaedah kontekstualisasi digunakan oleh golongan terbabit sebagai 'gerakan dalaman' agar selesa dengan keadaan murtad dan tidak kehilangan identiti asal sehingga terpisah daripada masyarakat.

Katanya, teologi untuk orang Kristian Melayu sedang dibina dan turut merangkumi amalan seperti cara solat, puasa 30 hari bulan Ramadan dan adat resam seperti makanan.

"Sebagaimana yang berlaku di Indonesia, ada antara gereja di sana mengubah waktu berhimpun pada hari Ahad kepada hari Jumaat untuk mirip kepada amalan orang Islam," katanya.

A. Karim memberitahu, beliau tidak mempunyai anggaran golongan yang menjadi gerakan dalaman di Malaysia, namun jumlahnya di seluruh dunia adalah sekitar 400,000 orang.

"Pada tahun 1960-an, ada seorang paderi mengaku begitu sukar untuk mengkristiankan orang Melayu, namun dengan menggunakan strategi kontekstualisasi serta perkembangan teknologi komunikasi maklumat (ICT), mereka mendapat momentum baharu," katanya.

A. Karim berharap kerajaan tegas dalam membendung penyebaran ajaran agama bukan Islam dalam kalangan orang Islam kerana perkara itu amat bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan.

"Semua pihak ada peranan untuk mengekang perkara ini dan saya berharap jangan hanya melihat dari sudut politik sehingga ajaran agama Islam yang sebenar tergadai," katanya.

Sementara itu, dalam taklimat berasingan, A. Karim mengingatkan orang ramai mengenai Resolusi Perhimpunan Christian Federation Malaysia (CFM) pada Februari 1987 yang mahu lebih ramai ahli politik dari kalangan pemimpin Kristian.

"Umat Islam di negara ini perlu bersatu untuk menghalang Malaysia daripada menjadi sebuah 'Negara Pelangi' yang mana kedudukan Islam tersisih kerana penyamarataan hak semua bangsa dan agama," katanya.

© Utusan Melayu (M) Bhd

tutorialblogger

http://calipso-tutorialblogger.blogspot.com/2011/07/buka-papan-pemuka-dashboard-blogger.html

Khasiat Durian belanda

Khasiat Durian Belanda:)

Durian Belanda atau Soursop, buah dari pohon Graviola adalah pembunuh semulajadi sel kanser yang ajaib dengan 10 ribu kali lebih kuat dari pada terapi kemo. Tapi kenapa kita tidak tahu?

Kerana salah satu perusahaan dunia telah menutup rahsia penemuan penyelidikan tentang khasiat buah ini sebaik mungkin, mereka ingin agar dana penyelidikan yang dikeluarkan sangat besar, selama bertahun-tahun, ditambah pula keuntungan yang melimpah dengan cara menjadikan pohon Graviola Sintetis sebagai bahan utama ubat rawatan kanser.

Pohonnya rendah, di Brazil dinamai ‘Graviola’, di Sepanyol ‘Guanabana’ bahasa Inggeris dipanggil ‘Soursop’. Di Indonesia, dikenali sebagai buah Sirsak manakala di Malaysia dipanggil sebagai Durian Belanda. Buahnya agak besar, kulitnya berduri lembut, isi buah berwarna putih, rasanya masam-masam manis, dimakan dengan cara membuka kulitnya atau dibuat jus.

Khasiat dari buah durian belanda ini memberikan kesan anti tumor / kanser yang sangat kuat, dan terbukti secara perubatan menyembuhkan segala jenis kanser. Selain menyembuhkan kanser, buah ini juga berfungsi sebagai anti bakteria, anti fungus , berkesan melawan berbagai jenis parasit dan cacing, menurunkan tekanan darah tinggi, kemurungan, stress, dan menormalkan kembali sistem saraf yang kurang baik.

Salah satu contoh betapa pentingnya kewujudan Institut Sains Kesihatan bagi orang-orang Amerika adalah kerana institut ini telah membuka tabir rahsia buah ajaib ini. Fakta yang membingungkankan adalah: Jauh dipedalaman hutan Amazon, tumbuh ‘pohon ajaib’, yang akan merubah cara berfikir anda, doktor anda, dan dunia mengenai proses penyembuhan kanser dan harapan untuk bertahan hidup.

Hasil penyelidikan membuktikan “pohon ajaib” dan buahnya ini :

i) Menyerang sel kanser secara efektif dan semulajadi, TANPA rasa mual, berat badan turun, rambut gugur, seperti yang terjadi pada terapi kemo.

ii) Melindungi sistem kekebalan tubuh dan mencegah dari jangkitan yang mematikan.

iii) Pesakit merasakan lebih kuat, lebih sihat selama proses perawatan / penyembuhan.

iv) Menambah tenaga dan penampilan fizikal semakin bertambah baik.

Sumber berita sangat mengejutkan ini berasal dari salah satu pengeluar farmasi terbesar di Amerika. Buah Graviola telah diuji lebih dari 20 makmal, sejak tahun 1970-an hingga beberapa tahun berikutnya. Hasil ujikaji dari ekstrak (sari) buah ini adalah :

1. Secara berkesan memilih sasaran dan membunuh sel jahat dari 12 jenis kanser yang berbeza, diantaranya kanser : Usus Besar, Payu Dara, Prostat, Paru-Paru dan Pankreas.

2. Daya kerjanya 10,000 kali lebih kuat dalam memperlambatkan pertumbuhan sel kanser dibandingkan dengan Adriamycin dan Terapi Kemo yang biasa digunakan!

3. Tidak seperti terapi kemo, ekstrak buah ini secara selektif hanya memburu dan membunuh sel-sel jahat dan TIDAK membahayakan atau membunuh sel-sel yang sihat.



Sumber: FB senang hamil

Sambal hitam belimbing buluh

BENARLAH kata orang, tak kenal maka tak cinta atau belum cuba belum tahu. Begitulah apa yang dirasakan oleh pesara tentera, Mhd. Nasir Ismail, 54, tatkala pertama kali mencuba juadah tradisi Pahang iaitu sambal hitam belimbing buluh.
Sewaktu mula-mula melihat sambal yang dihidangkan kepadanya ketika berhijrah ke Merapoh, Kuala Lipis, Pahang terbit rasa kurang selesa di benak fikirannya.
Sambal tersebut kelihatan kotor di mata Mhd. Nasir kerana warnanya yang hitam dan tidak secantik hidangan lain yang pernah dinikmati sebelum ini.
Namun, sebaik menjamah masakan tradisional yang cukup terkenal di negeri kelahiran penyanyi tersohor, Datuk Siti Nurhaliza Taruddin itu, Mhd. Nasir menarik balik kata-katanya.
"Rasa sambal hitam belimbing buluh ini memang terbaik kerana membuka selera dengan rasanya yang pedas dan masam.
"Sudah cukup syarat bagi saya jika lauk pada hari itu cuma sekadar sepinggan nasi dan sambal hitam belimbing buluh," ujar lelaki yang berasal dari Sik, Kedah dan berpindah ke Merapoh pada tahun 1999.
Tambahnya, sambal tersebut sukar dicari di negeri-negeri lain dan sekiranya dia mempunyai urusan di luar kawasan, perkara pertama yang akan dicarinya dahulu sekembali ke Merapoh ialah sambal berkenaan.
SAMBAL hitam belimbing buluh sudah mencukupi untuk menjadi pelengkap selera walaupun dimakan dengan nasi. sahaja.


Masakan tradisi
Belia Kampung Merapoh, Mohd. Faizal Mohd. Zin, 30, berkata, tidak ramai generasi muda di kampungnya yang mengetahui cara penyediaan sambal tersebut. Antaranya mungkin disebabkan kurang pendedahan terhadap masakan tradisi itu.
"Saya mula mengenali sambal hitam belimbing buluh ketika menginjak remaja dan terus menyukainya.
"Rupa-rupanya sambal tersebut menjadi hidangan wajib orang di sini setiap kali ada majlis kenduri kendara, doa selamat dan hari raya," katanya yang mengakui tidak mengetahui tentang cara memasak sambal kegemaran penduduk setempat itu.
Kadangkala, Mohd. Faizal yang gemar melakukan aktiviti lasak pasti akan membawa sambal berkenaan sebagai bekalan makanan dan pembuka selera ketika masuk ke hutan atau mendaki Gunung Tahan di Kuala Lipis.
Penduduk asal Kampung Merapoh, Maznah Abdullah, 56, sempat mempelajari masakan tradisi itu daripada orang-orang lama sewaktu membantu kerja-kerja memasak di majlis kenduri.
BELIMBING buluh berubah warna menjadi kehitaman setelah dipanaskan tanpa air selama berjam-jam.


"Kami selalu bergotong-royong membuat sambal hitam belimbing buluh apabila ada sebarang majlis keramaian di kampung ini. Di situlah saya belajar cara-cara hendak memasaknya.
"Cara penyediaannya mudah tetapi agak leceh kerana tempoh memasak sambal ini agak panjang. Ia disebabkan belimbing buluh terpaksa direbus tanpa air sehingga warnanya bertukar hitam iaitu kira-kira selama lima jam," katanya ketika ditemui Kosmo!.
Difahamkan, sambal hitam belimbing buluh boleh tahan selama berbulan-bulan jika dimasak dengan betul dan disimpan di dalam peti sejuk.
Bahan-bahan yang diperlukan adalah seperti belimbing buluh, ikan bilis, lada api, garam, bawang putih, bawang merah dan bawang besar.
Belimbing buluh dan garam hendaklah dimasukkan ke dalam periuk dan direbus dengan api sederhana. Rebusan tersebut mengambil masa selama beberapa jam bergantung kepada kuantiti belimbing yang digunakan.
Kemudian, air belimbing yang terhasil ditoskan dan belimbing itu diasingkan sebelum ditumbuk dengan lesung. Ikan bilis yang siap dibersihkan turut ditumbuk sederhana halus untuk digaul bersama belimbing.
Seterusnya, bahan-bahan seperti bawang putih, bawang merah, bawang besar dan cili dikisar halus. Akhirnya, kesemua bahan kisaran, belimbing dan ikan bilis yang siap ditumbuk perlu digaul sebati dan digoreng garing.
Ikan bilis yang disyorkan mestilah bukan daripada jenis yang terlalu kasar atau terlalu halus bagi mendapatkan tekstur sambal yang kering dan berderai.
Resipi tradisi tersebut berpotensi untuk dikomersilkan sebagai produk industri kecil sederhana kerana bahan-bahan asasnya mudah didapati dan boleh disimpan untuk satu jangka masa lama.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0824&pub=Kosmo&sec=Rencana_Utama&pg=ru_01.htm#ixzz2cqjyGhMl 



Hakcipta terpelihara 


Sumber: kosmo 24/8/2013

Friday, August 23, 2013

7 Sebab kenapa melayu kurang berjaya?

7 SEBAB KENAPA MELAYU KURANG BERJAYA?

Sejarah Melayu sering dijadikan kisah dan tauladan dalam pelbagai pementasan teater, drama dan juga filem. Mengikut cerita, nenek moyang kita sememangnya hebat-hebat belaka. Masakan tidak kalau kita boleh berdagang jauh ke negara asing dengan sampan perahu sahaja. Pahlawan kita gagah perkasa. Penjajah bersenjatakan senapang dan meriam, kita halau dengan lembing dan keris. Bangganya kita dengan nenek moyang kita. Darah yang mengalir dalam badan kita ini darah pahlawan dan bangsawan yang gemilang.

Bertahun saya belajar dan meneliti sejarah Melayu. Patah tumbuh hilang....bila nak berganti? Saya tanya anda dan saya rasa anda pun tidak tahu bila akan berganti. Dalam kita banggakan tokoh-tokoh korporat Melayu kita, kita harus sedar tokoh-tokoh yang ada terlalu sedikit. Dalam bangga kita harus mengikut jejak mereka dan membina ketokohan dalam diri kita. Melentur buluh biarlah dari rebung. Cuba anda lihat wajah anak-anak kita. Masa depan yang bagaimana yang anda mahu reka untuk mereka? Saya rasa jawapan yang anda berikan adalah “Masa Depan yang Terbaik”.

Masa depan yang tebaik adalah sesuatu yang sangat umum. Kebanyakkan ibubapa yang inginkan kejayaan untuk anak-anak mereka, mereka lalai. Sering kita melihat budak-budak Melayu yang berkomunikasi seperti berikut:-

“Eh cepatlah bodoh”
“Kau ni apsal babi sangat”
“Biarkan, buat bodoh je”
“Lantaklah, aku tolong bukan dapat duit pun”

Saya rasa banyak lagi scenario yang anda telah alami tetapi yang saya rasa sedih adalah perkara ini telah menjadi lumrah kehidupan budak-budak Melayu zaman sekarang. Lebih sedih lagi apabila kita sebagai orang dewasa dan ibubapa kepada mereka tidak menghalang mereka dari bertutur sedemikian. INI SEBAB PERTAMA KEGAGALAN ORANG MELAYU.

Apabila mereka meningkat dewasa, ketika mereka di sekolah menengah...mereka terdedah kepada sifat perkauman. Budak Melayu hanya bergaul dengan budak Melayu sahaja. Mereka berpuak dan sering meminggirkan diri. Alasan mereka ialah:-

“Saya lebih selesa dengan kaum saya”
“Keling banyak kutu”
“Cina ni tak mandi pagilah”
“Ahhh!!! Buat apa campur dengan kafir???”...dan banyak lagi.

Sedih bila kita menjadi warga Malaysia yang berbilang kaum berfikiran begitu. Anda tidak bersetuju? Anda rasa ini hanya melibatkan segelintir pelajar sahaja? Cuba ambil cuti dan lawat sekolah-sekolah dikawasan anda. Kaji sebelum bangkang. Ilmu kita menjadi terhad kerana kurangnya pergaulan dengan kaum yang lain. Kelemahan dalam penguasaan bahasa asing juga menjadi halangan untuk kita mendalami ilmu-ilmu yang lain. INI SEBAB KEDUA KEGAGALAN ORANG MELAYU.

Apabila kita telah tamat pengajian, kita mencari rezeki dengan berniagaan ataupun berkerja. Calon Melayu akan mendapat gaji yang kurang berbanding dengan Calon bangsa lain yang sebaya kerana mereka tamat pengajian terlebih dahulu. Untuk bidang yang sama, universiti serta kolej yang kita sertai secara umum mempunyai jangkamasa yang kursus yang lebih panjang berbanding kolej swasta. Orang Melayu kurang memohon untuk menyertai kolej swasta kerana kekangan kewangan disebabkan yuran pengajian yang mahal dan juga kriteria kemasukkan yang tinggi. INI SEBAB KETIGA KEGAGALAN ORANG MELAYU.

Selepas berkerja dan berkeluarga, kita sering berlumba-lumba untuk membeli kereta dan rumah. Dalam perlumbaan ini sering timbul rasa iri hati dan keinginan untuk bersaing. Ruma siapa lebih mewah, kereta siapa lebih mahal dan sebagainya. Mengikut statistik, kaum bumiputeralah yang paling banyak berhutang dan komitmen orang bumiputera jauh melebihi kemampuan dan kita tumpas dengan tabiat buruk kita. INI SEBAB KEEMPAT KEGAGALAN ORANG MELAYU.

Dalam bidang pelaburan pula, Melayu adalah kaum yang paling kerap membuat pilihan yang salah ketika melabur. Skim cepat kaya, pelaburan sijil emas, pokok gaharu, tanah balak, gelang magnetik, swiss cash dan banyak lagi adalah menjadi kegemaran orang Melayu. Biar cepat untung. Fakta tidak penting. INI SEBAB KELIMA KEGAGALAN ORANG MELAYU.

Apabila usia meniti setengah abad, azam telah berkurangan. Walaupun diberi pelbagai peluang, mereka akan menolak. Kata-kata yang keluar dari mulut mereka – “Cukuplah dengan apa yang ada. Saya dah tua. Apa lagi yang saya boleh buat. Masa saya dah lepas.” Yang masih ingin mencuba pula mengambil masa yang lama untuk bertindak. Nak isi borang pinjaman pun ambil 2-3 minggu. INI SEBAB KETUJUH KEGAGALAN ORANG MELAYU.

Sebenarnya ada lagi banyak sebab-sebab lain tetapi ini adalah antara yang paling ketara. Jangan menidakkan apa yang saya kongsi kerana nak menjaga muka sendiri. Sedar akan kelemahan diri, berusaha untuk membetulkannya dan majulah demi agama, bangsa dan negara. InsyaAllah, peluang masih ada. 

Sumber:FB shah sovi

garam masala mudah

Ini resepi mudah unttuk Garam masala 1/2 cwn biji ketumbar, 1/4 cwn biji jintan putih, 20 biji buah pelaga hijau, 5 helai daun beriani kering (dihancurkan), 10 biji buah pelaga hitam, 10 kuntum bunga cengkih, 3 biji buah pala (tumbuk) 5 kpg. kayu manis (2"), 3 kuntum bunga kelewang, 1 sudu besar jintan manis, 1 sudu besar biji lada hitam. Adunkan semua kecuali buah pala keluarkan isi dari rong dan simpan tepi, Goreng kering semua sehingga ia keluarkan aroma..jgn hangus tau..sejukan blender dgn blender mangkok keci..tapis..dan simpan dlm botol.



sumber:FB mamak haji

masala vadei

RESEPI MASAL(A) VADE) I:

BAHAN-BAHAN:

250 gm. kacang dal (pilih Dal Austarlia kerana ia lebih lemak dan kurang bau. Nak kenalnya, ia lebih bersaiz besar dari kacang Dal dari India yang bersaiz kecil dan leper). Basuh dan Rendam selama 4 jam atau lebih. Ambil satu sudu besar kacang dal yang telah rendam dan simpan.
2 tangkai cili kering dihiris halus.
1 biji bawang besar labu yang bersaiz sedang dipotong dadu halus atau boleh hiris halus.
1 sudu kecil (tsp) biji jintan manis.
6-8 helai daun kari dicincang.
1/2 sudu kecil garam masala (tak kemestian kalau ada gunakan).
1/2 inci halia dicincang halus.
Garam secukup rasa mula dari 1/2 sudu kecil (tsp)
Minyak untuk goreng.
CARA-CARA:
1. Masukkan kacang dal yang telah rendam itu dalam mesin kisar(blender). Kisar kacang dal di tambah air sedikit demi sedikt semasa kisaran. Biar hasil kisaran anda halus sedikit. Asingkan hasil kisaran dalam satu bekas penapis untuk tos airnya.

2. Bila hasil tos anda agak dintara kering dan basah, masukkan daun kari, bawang , biji jintan manis, hirisan cili kering dan garam masala, halia cincang dan garam dalam sebuah bekas. Gaul rata secara ambil setapak tangan hasil kisaran tepukan kepada hasil kisaran yang terdapat dalam bekas. Ia sebenarnya cara masukkan udara dalam adunan bagi hasil vadei anda gebu dan lembut. Kalu anda buat tosei juga perlubuat cara ini dengan memukul tepung tosei itu. Masukkan kacang dal yang telah diasingkan tanpa kisar. Adunkan sama rata

3. Ambil hasil pes campuran tadi dan jadikan bulat dan leperkan di atas tapak tangan anda. Tentukan guna sarung tangan plastik dan basah sedkit dengan permukaan sarung tangan anda supaya pes kisaran tidak melekat di tapak tangan anda. Anda juga boleh lakukan dengan daun pisang. Nota: Kalau anda tidak berpengalaman atau mahi, gunakan sudip yang telah rendam minyak dalam kuali. Letakan sudip ditepi gerigi minyak tolak masuk adunan itu dalam minyak panas dengan bantuan sudip satu lagi atau sudu).

4. Panaskan dan tentukan minyak gorengan boleh tengelami "vadeh" yang akan gorengan. Dalam gorengan vadei ini minyak perlu cukup panas sebelum mulakan gorengan. Mulakan gorengan dengan api dapur yang sederhana. Kalau minyak tak cukup panas vadei anda akan bertaburan dalam minyak. Kalau api dapur atau minyak terlalu panas anda boleh kecil apai dapaur untuk vadei masak sempurna.

5. Jangan goreng terlalu banyak kuanti dalam satu masa kerana akan menurunkan suhu minyak gorengan anda. Goreng 4 atau 5, dan tentukan ia tidak bertindeh di antara satu sama lain semasa gorengan. Suhu minyak perlu dijaga sentiasa jika tidak vadey anda bertabur dalam kuali atau pun hangus sebelum masak. Masa gorengan biasanya 5-6 minit vadey anda cukup masak dan garing. Vadei yang masak biasanya akan terapong naik ke atas dan bueh-bueh semakin kurangan keluar melalui vadei.

Selamat mencuba.

sumber:FB mamak haji

Daging Masak Itam Nasi kandar Pulau Pinang.

Resipi: Daging Masak Itam Nasi kandar Pulau Pinang.

Bahan-bahan :

1 kg Daging (dipotong hiris mengikut urat daging jadikan 14 keping).
2 biji Bawang labu besar belah dua baeang memanjang , dihiris memanjang untuk semua masakan nasi kandar) .
100 gm Rempah kari Daging ( dari bungkusan 250gm).
1/2 sudu kecil (tsp) serbuk Jintan Putih.
1/2 sudu kecil Serbuk (tsp) Jintan Manis
1/2 sudu kecil (tsp) Serbuk Kas-kas ( tidak kemestian).
1 sudu kecil (tsp) Garam Masala.
100gm Cili Giling (tersedia jual) atau mengikut kepedasan anda inginkan.
4 sudu besar (tbsp) sos cili.
2 sudu besar (tbsp) sos tomato.
1 sudu besar (tbsp) gula pasir.
7 sudu besar (tbsp) Kicap Pekat Mee (tamim amat sesuai) atau sesuaikan warna yang dikehendaki. Sekiranya kuantiti masakan yang besar gunakan kramel kicap (kramel tidak punyai kemasinan).
Garam secukup rasa.
Bahan untuk kisar / Tumis:

2 biji bawang labu besar dikisar dan asingkan ia digunakan sebagai kuahnya)
2 sudu besar pes halia bawang putih.
1 batang serai di ketuk di pangkal.
2 helai daun pandan di potong 3" .
2 tangkai daun kari.
2 kpg. Kayu manis is + 5 buah pelaga + 4 bunga lawang + 8 cengkih.
2 senduk Minyak masak.
CARA PENYEDIAAN:

1. Bersihkan daging dan rebus daging sehingga empuk (cuba carikan daging sekiranya senang dicarik ; daging telah lembut dan sedia). Sekiranya menggunakan daging segar, daging ini tidak perlu direbus dahulu.Tentukan air rebusan daging tidak dibuang. Paras air daging semasa rebus perlu diberi perhatian, jangan sampai daging hangus kerana paras air yang terlalu rendah. Simpan air daging (stok) ini untuk jadikan kuahnya.

2. Panaskan kuali dan masukan minyak masak. Apabila minyak panas, masukan campuran kayu manis, Buah pelaga, cengkih, bunga lawang , daun pandan, dan serai. Goreng hingga ramuan ini mula keluarkan bau harum.

3. Masukan hirisan bawang kacau sehingga warna hirisan bawang bertukar keemasan.

4.Masukan pes halia bawang putih , dikuti dengan bawang kisar. Tumis sehingga bahan-bahan ini keluarkan bau harum.

5. Masukan bahan kisar cili /cili giling kacau rata atau serbuk cili. Selepas 3-4 minit masukkan air rebusan daging dan daging. Kacau rata.

6. Masukkan serbuk kari , sebuk jintan putih, jintan manis, kas-kas, garam masala.

6. Masukkan serbuk kari, Jintan Putih, jintan manis , kas-kas dan kicap pekat mee. Kacau rata dan biarkan mendidih sehingga kuahnya menjadi pekat.

7. Kecilkan api dan masukan 1 sudu besar gula pasir. Masukan garam secukup rasa (awas dengan kemasinan kicap tersedia ada). kacau rata. padamkan api. Masukan daun kari. Keluarkan dari kuali dan hidangkan. Taburkan daun pudina dan bawang goreng di atas dan sedia untuk hidangan. Selamat mencuba.


Sumber:FB mamak haji
Blog mamak haji  :http://balannambiar.wordpress.com/ 

Nutella Mug cake

hmm nampak macam sedap saja.nak cuba buat la...

sumber:FB Glamz bag

Doa anak pandai belajar!

Ibu dan bapa hafal doa ini, setiap kali anak salam nak pergi sekolah boleh bacakan. 

Semua ayat Allah baik, semoga berkat ayat ini anak2 anda pandai, soleh/solehah dan mengenang budi.

Thursday, August 22, 2013

Universiti MKI

http://www.muhdkamil.org/home

Doa lembut hati- (hidayah milik Allah)

Surah yusuf : ayat 4.Di terima oleh ustaz abdullah khairi dari seorang wali allah diMadinah.untuk lembutkan hati...

Toothpaste

PLEASE SHARE IT 

Have you ever noticed that there is a distinct color at the bottom of each toothpaste pack ?

Do you know the meaning of the colors ?

Green : Natural.
Blue : Natural + Medicine.
Red : Natural + Chemical composition.
Black : Pure Chemical.

BE AWARE OF THE PRODUCTS THAT YOU USE DAILY!

RESEPI PUCUK UBI MASAK CILI API

RESEPI PUCUK UBI MASAK CILI API: Resepi ini untuk org yg baru belajar masak seperti mamak haji, yang dah pandai itu duk diam-diam..hahaha!.

BAHAN-BAHAN:
2 ikat pucuk ubi, buang tangkainya ambil daun saja.
3 cili merah.
10 biji cili padi.
1 inci kunyit hidup.
1 biji bawang labu besar.
2 ulas bawang putih.
segengam ikan bilis.
2 keping asam keping atau gelugoq.
1 cawan santan pekat.
4 biji buah keras,
1 batang serai diketuk untuk ditumis. Garam dan gula secukup rasa.
4 sudu besar (tbsp) Minyak masak utk tumis.
Garam dan gula secukup rasa.

Cara Menyediakan:
1. Pucuk ubi direbus sehingga lembut di toskan dan diperah airnya. Jadikan kepal dan potong ikut size yg anda kehendaki.
2. Tumbuk (dgn batu lesung..hahaha. Jgn malas tau. Tumbuk dgn kisar ini rasanya berbeda) cili merah, cili padi, bawang, bawang putih, kunyit hidup, ikan bilis dan buah keras sehinnga lumat.
3. Panaskan kuali dan nasukkan minyak. Masukan serai. Tumis pes hasil dari tumbuk. Biarkan ia sampai pecah minyak (minyak akan timbul disekeliling pes tadi).
4. Masukan santan sedikit dgn air 500 ml. Biarkan ia masak untuk buah keras menghasilkan minyak untuk pekat.
5. Perlahankan api masukkan santan pekat. Biar ia dalam keadaan reneh 10 minit. Tentukan santan anda tidak pecah minyak dgn kacau selalu.

6. Pucuk ubi masak cili padi anda telah siap.


Sumber:FB mamak haji

Solat 5 waktu

Mari muhasabah diri,mari jadikan diri kita takut pada azab Allah. Apa akan terjadi bila kita meninggalkan solat fardhu yang wajib ke atas kita?
Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:
“Barangsiapa yang memudahkan dan mensia-sia akan sembahyang lima waktu, nescaya akan diseksa oleh Allah SWT dengan lima belas siksa. Enam didalam dunia, tiga ketika hendak mati, tiga didalam kubur, dan tiga lagi semasa waktu bangun dari kubur menuju akhirat”
1. Enam siksaan semasa di dunia
  • Umur tidak diberkati, hidup panjang tetapi kosong dari amalan kebajikan
  • Rezeki tidak diberkati
  • Tipadamkan tanda mukanya dari orang-orang yang soleh
  • Tiada mendapat bahagian dari doa orang-orang yang soleh
  • Tiap-tiap amalannya tidak diterima oleh Allah
  • Tidak diangkat doanya, doanya tidak dimakbulkan oleh Allah
2. Tiga siksaan semasa hendak mati
  • Mati dalam keadaan sangat hina, tidak dapat mengucap dua kalimah syahadah
  • Dimatikan oleh Allah dalam keadaan dahaga, walaupun diberi minum dengan air laut, ia tidak dapat menghilangkan dahaganya
  • Mati dalam keadaan yang sangat lapar
3. Tiga siksaan semasa di dalam kubur
  • Allah menyempitkan kuburnya sehingga berlaga tulang rusuk kanan dengan tulang rusuk kiri
  • dibukakan salah satu pintu neraka di dalam kuburnya
  • Allah mewakilkan seorang malaikat untuk menyiksanya sehingga hari kiamat bersama seekor ular yang bernama Suju’al Akruk yang matanya dari neraka, kukunya dari besi neraka, dan panjang kukunya sehari perjalanan, dan suaranya seperti petir
4. Semasa hari kiamat
  • Turun seorang malaikat dari langit iaitu malaikat azab dengan rantai dari api neraka yang panjang tujuh puluh hasta dengan menusukkan rantai tersebut kedalam mulutnya hingga keluar rantai itu melalui duburnya dan menghela sekali dibahagian muka dan belakangnya
Sama-sama kita memperelokkan solat kita agar kita terlepas daripada siksa tersebut. Jika ada yang tinggal sebelum ini, gantilah solat tersebut selagi kita masih bernyawa. Selagi pintu taubat masih terbuka.
By: atiqsalleh

Qanaah

Qanaah atas setiap rezeki yang Allah berikan.

Segala puji bagi Allah Tuhan Semesta Alam, Salam dan Shalawat kepada Nabi Muhammad s.a.w

Qanaah itu diberitahu bermaksud 'merasa cukup, ataupun berkenaan dengan sifat kita yang berpuas hati dan redha dengan setiap nikmat yang Allah berikan. Sedikit pun kita redha, banyak juga kita redha.

Dari rujukan yang saya baca, ianya berkenaan dengan kata-kata Prof Hamka yang lebih kurang bermaksud antara ciri seseorang yang Qanaah adalah :

1. Bersyukur dan redha dengan apa yang ada padanya
2. Berdoa untuk rezeki dan serta berusaha
3. Sabar dengan ketentuan Allah
4. Sentiasa bertawakal kepada Allah selepas berusaha
5. Tidak tertipu dengan tipu daya dunia.

Dinyatakan bahawa Rasulullah s.a.w bersabda:

"Bukanlah kekayaan itu lantaran banyak harta,, kekayaan ialah kekayaan jiwa".

Ulasannya: Diri yang kenyang dengan apa yang ada, tidak terlalu haloba dan cemburu, bukan orang yang meminta lebih secara berterusan. Kerana kalau masih meminta tambah, tandanya masih miskin.

Dinyatakan bahawah Rasulullah s.a.w bersabda juga:

Ertinya:

"Qanaah itu adalah harta yang tak akan hilang dan pura (simpanan) yang tidak akan lenyap". (HR. Thabarai dari Jabir).

Orang yang mempunyai sifat qanaah telah memagar hartanya sekadar apa yang dalam tangannya dan tidak menjalar fikirannya kepada yang lain.

Harta ataupun rezeki itu hanya diperlukan dalam jumlah 'Qanaah' kerana ianya termasuk dalam harta yang dicari untuk ditinggalkan apabila jasad kita dihantar ke liang lahad.

"Mencari harta (rumah besar, duit banyak, status jutawan) untuk ditinggalkan, Meningggalkan bekalan (amalan yang diajar oleh Nabi) yang sepatutnya dibawa"

Apabila kita dapat mendidik jiwa dan hati supaya lebih 'Qanaah', masalah bebanan hutang ataupun masalah kewangan, hilang dengan cepat dan ianya membuatkan kita bebas.

Di mana harta yang kita ada, ataupun rezeki yang kita ada, memberi lebih banyak barakah kepada kehidupan kita di dunia dan di akhirat, Insyaa Allah.


Sumber:FB ustaz don daniyal.

Fakta sekarang dari New York

Abu Fathurrahman, Ikhwan dari Jakarta memaparkan bahwa beliau hari ini [21/08/2013] shalat dzuhur di Musholla Perusahaannya, dan Alhamdulillah kedatangan Imam Masjid Besar New York yang asli Orang Indonesia, Ustadz Syamsi Ali.

Beliau (Ustadz Syamsi Ali) pernah menjadi wakil kaum muslimin di Amerika untuk membacakan Alqur'an dihadapan Rakyat Amerika termasuk Bush setelah peristiwa 9 september .

Dalam kesempatan ini Ustadz Syamsi Ali menyampaikan beberapa fakta yang terjadi disana:

■ 1700 Polisi New York adalah Muslim
■ Di New York Polisi wanita muslim memakai Jilbab dan sudah biasa terlihat dijalan2 New York.

■ Tiap Tahun lebih dari 4 000 orang Amerika masuk Islam.
■ Ada seorang Rabi Yahudi Masuk Islam di AS
■ Di New Jersey, ada seorang muslim yang menjadi walikota.
■ Duta Besar Amerika untuk negara-negara timur tengah saat ini adalah seorang Muslim.

Alhamdulillah Islam berkembang pesat di Amerika, mudah-mudahan Kaum Muslim disana mendapat Hidayah sunnah.

Aamiin


sumber:Solat tahajjud by Qiamulail

mamak haji

Salam, Mamak Haji telah posting resepi Nasi Dalca yang boleh dianggap yang asli, tetapi untuk perniagaan kita bukan saja semata-mata bergantung pada nasi tetapi lauk juga memainkan peranan utama untuk keuntungan. Pelangan tidak akan mengeluarkan wang cuma untuk menikamati nasi kosong. Beras basmathi yang digunakan dalam resepi yang lepas ini mahal dan cara masakan perlu teliti kerana kacang dal dan nasi perlukan dua keadaan masa masak yang berlainan. Kacang dal juga dalam masakan di negara ini bukanlah pilihan bagi orang Melayu atau orang Cina. Dengan itu mamak haji permudahkan resepi nasi dalca untuk masakan untuk perniagaan. Resepi Nasi Dalca ini mamak haji telah pun cuba di bazar ramadan yang lepas dan sambutan amat menggalakan kerana bukan saja harganya cuma RM4.50 dengan nasi, ayam masakan pilihan dengan acar timun dan dalca sayur. dan juga Keuntungan juga amat mengalakan. Kiraan mamak haji Nasi dalca RM1.00 + ayam pilihan seperti ayam masak ros, ayam kicap berempah atau ayam masak bawang cuma RM2.50 dan kerabu timun RM0.50 dan Dalca Sayur RM0.50. Maka harga menu ini cuma RM4.50 satu set. Murah dan sangat lazat.

RESEPI NASI DALACA EKONOMI ‘ALA MAMAK HAJI:

RESEPI NASI DALACA EKONOMI ‘ALA MAMAK HAJI:
MASAKAN UNTUK 50 ORANG.
BAHAN-BAHAN KEPERLUAN:
5 kg, Beras SST 5% hancur. Bila gunakan beras biasa tentukan beras dibasuh dengan sempurna untuk menghilangkan kanji berlebihan dan nasi jadi peroi. Beras yang telah basuh, airnya untuk masak perlu jernih sehingga berasnya kelihatan di mata kita.
1 tin kimball soup besar.
1/2 tin tomato puri.
200 gm buah badam denga di rendam dan buang kulit dan dikisar halus.
50 gm buah janggus.
100 gm buah kismis.
1 tin minyak sapi tulin yang kecil.
1/2 cawan minyak masak.
1 tin susu sejat.
1 sudu besar (tbsp) serbuk jintan putih.
1 sudu besar (tbsp) serbuk jintan putih.
2 sudu besar (tbsp) pes halia bawang putih.
2 biji bawang labu besar di kisar halus.
3 biji bawang labu sederhana besar dihiris halus.
2 kpg kayu manis panjang 2 inci, 5 kuntum bunga lawang, 5 biji buah pelaga, 8 kuntum bunga cengkih.
1 sudu besar garam masala.
3 helai daun panda disimpul.
2 sudu besar (tbsp) gula pasir.
Garam dan warna mearah oren kalau dikehendaki.
CARA MEMASAK:
1. Beras yang dibasuh ditoskan.
2. Panaskan periok dan masukkan minyak sapi dan gabungkan dengan minyak masak. Bila minyak mula panas masukkan kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cenkih. Bila mula rempah ini mengeluarkan bau haruman masukkan daun pandan. Kemudian masukkan hirisan bawang . Tumis sehingga warna bawang menjadi kuning keemasan. Masukkan pes halia bawang putih. Bila mula baunya naik masukkan air bawang kisar. Tumiskan bahan-bahan ini sehingga baunya naik dengann api kecil sederhana. Semasa tumisan jangan sekali hanguskan sebarang rempah.
3. masukan serbuk serbuk jintan manis, jjintan putih dan juga garam masala – awas jangan rempah ini terhangus dengan kepanasan melampau, cepat-cepat masukkan kimball sup dan puri tomato. Adunkan sebati bahan-bahan ini. masukkan susu sejat. masukkan beras dan adunkan rata semua bahan-bahan ini sehingga sebati dengan beras.
4. Masukkan air telah sukat biasanya air dan beras nisbahnya 1:1 atau gunakan hukum ibu jari. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Tutup penutup dan biarkan ia masak. Bila airnya mengelegak, kecilkan api dapur dan biarkan nasi itu sejat. Bila wap keluar mengikut penutup periok nasi mula masak. Anda buka penutup periok masukkan pewarna oren merah di tiga atau tempat dipermukaan nasi. Biarkan nasi masak secukup. Terbalikan nasi permukaan atas itu kebawah dan bawah itu naik ke atas.
5. Bila nasi cukup masak taburkan bawang goreng di atas untuk mewangikan lagi. Selamat mencuba.

Wednesday, August 21, 2013

Sukatan dalam resipi masakan

Ramai tanya sukatan dlm resepi masakan, ada cawanlah, ada sudu besar lah, ada sudu teh lah, ada liter lah..maka ini sukatan utk rujukan tuan dan puan: 
1 cawan= 48 teaspoon atau tsp. 
1 cawan= 16 sudu besar/ table spoon (tbsp), 
1 sudu besar/table spoon = 3 sudu teh atau teaspoon (tsp).
1 sudu besar (tbsp) = 15ml.
1 sudu teh (tsp) = 5ml.
1 cup = 23.7 ml
1 liter = 4.2 cup.

rasam-mamak

Resipi: Rasam

Pagi ini Mamak Haji ingin posting resepi, “Rasam”. Bagi kaum India di Malaysia ini, “Rasam” seperti hidangan yang sukar dipisahkan dalam menu hidangan mereka. Biar apa statusnya, kaya atau miskin satu hidangan yang tidak ketinggalan adalah “rasam”.

Hidangan “Rasam” ini sebenarnya berasal dari Selatan India. Rasam juga terkenal dalam kumpulan resepi antara bangsa dengan nama, ” Indian Clarified Herbal Consomme’ atau sup herba yang terbaik. Hidangan rasam mengandungi ramuan rempah herba yang boleh memberi manfa’at kepada tubuh badan.

BAHAN-BAHAN:
5 tomato (bersaiz sedang dikerat empat bahagian).
1 biji bawang merah labu dihiris.
4 biji bawang putih dibuang kulit dan diketuk. (ada juga tidak membuang kulit tetapi mamak haji tak galakan cara ini).
1 asam Jawa bersaiz bebola lemon.
1 sudu besar (tbsp) gula Melaka atau pasir (biasanya menggunakan “jaggery” – gula merah dari tebu yang belum diproses).
1 sudu kecil halba campur.
10 helai daun kari.
2-3 helai cili kering dipotong dua.
1 sudu kecil biji rempah.*
1 sudu besar biji jintan putih.*
1 sudu besar biji lada hitam.*
1/2 sudu kecil serbuk kunyit.
2 sudu besar minyak masak untuk tumis darat.
2 sudu kecil garam atau secukup rasa.
1/4 sudu kecil “garam masala” sekira ada dalam simpanan kalau tidak ada, tak perlu gunakan.

Nota: Rempah yang bertanda * perlu digoreng kering dan dikisar halus. kalau malas, tumbuk saja gunakan lesong. Serbuk seperti ini boleh buat lebih dan disimpan dalam botol yang kedap udara. Rempah-rempah ini sentiasa akan digunakan dalam siri resepi mamak haji.

CARA-CARA PENYEDIAAN:
1. Perah asam jawa dengan 1 cawan air.
2. Masukkan 4 cawan air kedalam periok bersama dengan tomato dan bawang putih dan bawang yang telah dihiris. Mendidihkan air.
3. Perlahan api dapur dan masukkan semua rempah-rempah yang telah dijadikan serbuk, masukan gula dan air asam. Pastikan rasam tidak lagi mendidih tetapi cuma dalam keadaan “simmering” iaitu mengelegak amat perlahan. Biarkan dalam keadaan ini selama 15 minit.
4. Sediakan tumis darat dengan ambil kuali, panaskan dan masukkan minyak masak. Bila minyak panas masukkan halba campur. Bila rempah halba campur ini mula meletup (awas jangan sampai hangit, ia akan pahitkan rasa nanti), masukkan daun kari, cili kering dan serbuk kunyit.
5. Bila cili kering mula garing, keluarkan kuali dari api dapur dan hasil gorengan tadi, masukkan dalam bekas rasam. Masukan garam masala. Tutup api dapur.
6. Rasam anda telah siap. Paling mudah dan cepat sekali.
7. Rasam dibuat dengan berbagai cara dan jenis. Ini adalah rasam tomato paling mudah dan lazat. Rahsia cara buat rasam ialah, “jangan sekali-kali mendidihkan rasam setelah masukkan rempah”. Cara masak rasam adalah cara simmering iaitu cuma bahgian atas rasam yang mengelegak dengan api dapur yang kecil. Selamat mencuba.

Ayam masak merah Mamak

Ramai tanya mengenai apa kah bezanya masakan nasi kandar AYAM MASAK ROS DAN AYAM MASAK MERAH. Masakan Nasi Kandar sebenarnya mementingkan rempah dlm masakan maka dlm posting blog mamak haji, tidak mahu kelirukan peminat ayam masak nasi kandar maka tajuknya mamak haji beri AYAM MASAK MERAH MAMAK PENANG. sama juga dgn ayam masak kicap berempah mamak penang dan juga daging masak itam mamak penang yg berlainan dgn daging masak TUK..dia sama tapi tak serupa..hehehe!. Yang minta resepi ayam masak ros mamak penang, diutamakn untuk sahabat FB. Blog mamak haji:http://balannambiar.wordpress.com/2009/09/05/siri-3-ayam-masak-merah-mamak-penang/

BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam (1.6 – 1.8kg). Bersihkan. Potong 10 bahagian kalau nak berniaga / Potong 12 utk masak sendiri.
1/2 Tin ( bersaiz 225gm) “Kimball Sup Tomato”/ 200gm.
1/2 Tin Susu cair/sejat.
2 sudu besar (tbsp) Tomato Puri (Boleh dapatkan satu tin kecil).
1 helai pandan dipotong 2″ panjang.
3 biji bawang besar dihiris *memanjang (cara nasi kandar).
2 btg. kayu Kayu manis berukuran 2″ panjang, 3 kuntum bunga lawang, 4 biji buah pelaga dan 5 kuntum cengkih untuk menumis.
1 Senduk minyak masak untuk menumis dan minyak yang secukup untuk mengoreng ketulan ayam.
2 Sudu besar (tbsp) Gula / ikut kepedasan yg anda perlukan.
1 sudu besar (tbsp) serbuk jintan putih.
1 sudu kecil (tsp) serbuk jintan manis.
2 sudu besar serbuk cabai ( ikut kepedasan anda perlukan).
Sedikit perwarna merah oren jika anda gagal daptkan warna kemerahan. Biasa cili merah ini berbagai jenis kadang-kala kita tak dapat warna yang dikehendaki kita.
250gm santan pekat.
1 sudu kecil (tsp) garam masala.
Garam secukupnya rasa. Satu batang serai diketuk untuk ditumis dan sedikit daun pudina atau daun saderi dan bawang goreng untuk dihias atas hidangan.
BAHAN-BAHAN UNTUK DIKISAR:
10 biji cili merah.
1 batang karot.
1 biji tomato.
1 biji bawang labu besar.
2 inci Halia.
5 ulas bawang putih.
*Sekiranya anda punyai pes bawang putih halia gunakan 2 sudu besar. Tak perlu gunakan Halia dan Bawang putih.
CARA MENYEDIAKAN:
1. Bersihkan ketulan ayam. Masukan garam dan sebuk kunyit. Gorengkan ketulan ayam itu sehingga 3/ 4 masak sahaja. Ayam gorengan yang goreng garing menjadikan ketulan ayam keras dan sukar rempah untuk menyalutinya. Sekiranya menggunakan ayam kampung disyorkan tidak perlu digoreng.
2. Kisar bawang, halia, dan bawang putih dan asingkan.*
3. kisar karot, tomato dan bersama cili hidup dan asingkan.
4. Panaskan kuali dan masukkan minyak masak (minyak berlebihan gorengan ayam tadi boleh digunakan). Masukan rempah ratus kayu manis dan serai dan daun pandan. Apabila bau harum mula dikeluarkan masukan hirisan bawang besar.Tumis sehingga bawang bertukar warna keemasan (jangan hangus).
5. Masukan kisaran bawang+bawang putih+Halia, tumis sektika hingga naik baunya dan masukkan kisaran tomato+cili+ carrot. Masukkan sup tomato dan tomato puri dan juga susu sejat.Tumiskan sehingga bahan gorengan ini keluarkan bau haruman dengan api yg perlahan (ini amat mustahak supaya kuah ayam masak merah tidak berbueh semasa dihidangkan).
6. Masukan serbuk cili, serbuk jintan putih dan jintan manis. Anda perlu adunkan sedikit utk jadikan pes supaya serbuk tidak menjadi ketulan.
7. Bila kuah mula pecah minyak masukan 250 gm santan pekat.
8. Masukan Gula, dan garam secukup rasa.
9. Biarkan sebatian mendidh. Masukan ketulan ayam yang telah digoreng. Kacau rata kuah supaya tidak hangus dan kuanya sebati dengan ketulan ayam. kecilkan api apabila kuah mendidh (biasa 15min.- 20min sudah memadai). Apabila kuah pecah minyak, bolehlah dikeluarkan untuk hidangan. Hidangkan dengan daun pudina dan bawang goreng (siap) di atas hidangan bagi menambahkan lagi bau yang harum.
Nota:
1.Fuuuh, banyaknya ramuan ..hahaha. Sebenarnya masakan nasi kandar ini memerlukan bahan masakan yang banyak tetapi seperti disiri-siri resepi mamak…perhatikan bawang adalah kegunaan utama. Bagi pengetahuan saudara-saudari masakan nasi kandar tidak menggunakan air untuk menambahkan kuahnya atau pun cairkan. Bawang yang dikisar dengan air menjadi kuah masakan maka seperti mamak cadangkan 50% air dan 50% bahan kisaran sudah memadainya. Sekiranya and nakkan cair bolehlah tambah airnya.Tetapi perlu ingat kuah nasi kandaq mamak yang sedap keranan kuahnya likat melekat…hahah. Dengan itu kuah masakan nasi kandar pekat likat dan baunya harum sehingga 1km boleh berbau.Tangan yang dibasuh selepas makan masih boleh bau rempahnya sekra menggunakan rempah yang baik. Jangan sekali tambahkan air sejuk kepada kuah yang sedang mendidih ini akan mengakibatkan air tidak akan sebati dengan kuah dan terapung dipermukaan kuah nanti. Dalam bulan ramadan maka kalau buat itu sedekah-sedekahkan pada jiran tetangga. kerana tetangga semua tertanya-tanya apakah hidangan yang anda sedang dimasak…hehehe… Kalau sekali tak jadi cuba lagi perbetulkan resepi sendiri. 

Darah tinggi

"Maklumat terbaru yang aku perolehi setelah lama mencari penawar untuk mak mentua aku ni.

Sebelum tu aku nak beritahu mak mentua aku setelah pulih dari kencing manis secara tiba-tiba darah tinggi dia meningkat kepada 206. Aku amik bacaan yang atas ajer ler. Terperanjat semua ahli keluarga yang lain.

Pelbagai usaha dilakukan selain menggunakan perubatan moden. Apa yang kami tak guna dari daun hempedu ular, ke pucuk jantan betik dan satu daun lagi aku pun lupa. Semuanya gagal, memang turun tapi dalam anggaran 180.

Pada suatu hari, adik ipar aku yang bekerja di UITM Melaka beritahu , profesor dia yang ada darah tinggi hanya makan cincau sahaja. Dah berbelas tahun makan malahan ubat hospital langsung tak disentuh!!

Untuk mengesahkan cerita ini benar atau tidak. Aku beli cincau di Tesco. Nak cari cincau kat pasar mana ada masa..hehehehahe. Beli yang dah pasang siap punya ler....

Aku kasi kat mak aku dan mak mentua aku makan.
Cara makan ialah setiap dua hari sekali mak aku makan cincau ini. Dalam 3 hari lagi nak pergi jumpa doktor makan tiap-tiap hari.
Kalau nak lebih mudah, mak aku buat ialah blender semua cincau tu dan minum macam biasa.

Kalau cincau kat Tesco senang nak sukat sebab dia jual dalam bentuk packing silinder kecil. So mak aku makan setiap hari satu. Takut juga nak makan tiap-tiap hari, cincau ni kan sejuk. Nanti krem lak kaki mak aku ..hehehehehe. cincau

Hasilnya darah tinggi mak mentua aku dari 180 yang tak turun-turun selama 2 bulan menurun kepada 156.

Manakala mak aku dalam anggaran 150 telah menurun kepada 126!! Hilang darah tinggi!! Kat sebelah ialah ini bukti resit mak aku!!

Cincau adalah satu bahan yang menurunkan darah tinggi anda!!!!
Jika saudara mara anda mempunyai darah tinggi sila cuba petua ini.

Syukur alhamdulilah akhirnya darah tinggi mak mentua dan mak aku menurun. Suka melihat senyuman mereka semula.

Aku telah mencuba kepada 2 subjek iaitu mak dan mak mentua aku dan ternyata ia berjaya. Dan tolong sharekan maklumat kepada semua.!!! Aku memang berniat nak kongsikan maklumat ini..

Sekarang ini aku melihat penggunaan jangka panjang penggunaan cincau ini. Risau ler..benda sejuk ini.. Takut semput atau krem kaki orang tua aku lak..hehehehe.

Selamat mencuba!! "

p/s:lepas ni boleh lah minum cincau,byk khasiat tau;D


sumber :FB cahaya mega

RESEPI NASI KANDAR: NASI DALCA MAMAK HAJI PULAU PINANG:

RESEPI NASI KANDAR: NASI DALCA MAMAK HAJI PULAU PINANG:
Untuk Ahli Keluarga 6 -8:
BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN:
11/2 cawan basmathi.
1/2 cawan kacang dal / paruppu.
2 sudu besar (tbsp) minyak sapi tulin.
1/2 sudu kecil (tsp) biji jintan putih atau Jeera.
1 sudu besar (tbsp) puri tomato.
5 kuntum bunga cengkih.
1 dengan ukuran panjang 1 inci keping kayu manis
2 helai daun salam India/beriani.
3 biji buah pelaga.
1/4 sudu keci (tsp) serbuk lada hitam kasar.
1/4 sudu kecil serbuk kunyit.
1 biji bawang labu besar dihiris halus.
1 sudu besar pes halia bawang putih.
1/2 sudu keci (tsp) serbuk ketumbar.
1/2 cawan mix.vege / kacang campur.
5 cawan (cup) air.
Bawang Goreng dan Daun pudina untuk hiasan.
Garam dan gula secukup rasa.
CARA MEMASAK:
1. Basuh beras dan kacang dal. Rendamkan bersama 20 -25 minit.
2. Panaskan periok nasi, masukkan minyak sapi dgn satu sudu minyak masak (minyak masak untuk mengelak minyak sapi mudah terbakar). Bila minyak mula panas masukkan biji jintan putih. Masukkan Goreng beberapa saat tapi jangan sampai hangus. Masukan kayu manis, bunga cengkih, pelaga, tumis sehingga keluar baunya. Masukan pes halia bawang putih dan tumis sehingga baunya naik.
3. Masukkan hirisan bawang dan goreng sehingga warna hirisan bawang bertukar kepada warna kuning keemasan. Masukkan serbuk kunyit dan adunkan dengan bawang yang sedang goreng. Masukan kacang campur/ mix vege. Sekiranya anda gunakan mix vege yg sejukbeku/ frozen, Tentukan ia dimasukan dalam air panas dan toskan. Masak mix vege itu 3 minit dengan tutup tudung periok nasi.
4. Buka tudung periok masukkan satu sudu puri tomato, gaulkan dengan rata. Anda perlu lakukan semua ini dengan api dapur yang minimum. Jangan sampai adunan ini terbakar.
5. Toskan beras basmathi dan kacang dal yang telah rendam. Adunkan adunan di atas dengan beras dan kacang dal. Masukan serbuk lada hitam, serbuk jintan manis, serbuk ketumbar dan garam masala, garam dan gula. Adunkan dengan sekata semua bahan-bahan rempah.
6. Masukkan 5 cawan air dalam campuran tadi. tutup tudung periok dan masak dengan api sederhan kecil. Masa yang diambil nasi anda dan masak oalah 20 -25 minit. Hidangkan nasi ini dengan dihias bawang goreng dengan daun pudina. Ia juga boleh makan bersama sald timun dicampur dengan yogurt asli dan juga sebarang lauk ayam. selamat mencuba


Sumber:FB mamak haji

rat repellent

Regards all,
Ron
012-4904888 WeChat(most preferred), Line or Vibercall
016-4300388 WhatsApp
ron@stromberg.com.my
Stromberg.com.my
Add: Stromberg Sales and Services, 488B-3-15, Midlands Park Centre, Burma Road, 10350 Penang.