Puding Anggun, kuih gabungan klasik dan moden yang sangat  enak dimakan bersama sos campuran buahan koktel yang menyegarkan. Ternyata puding ini memberikan nikmat sajian petang yang berbeza. Anda boleh cipta kelainan dengan mencuba resepi ini, namun petua paling penting pastikan puding benar-benar mengeras sebelum di masukkan ke dalam kuah.

Bahan-bahannya:
120gm tepung kastad
60gm tepung jagung
1 tin jagung krim dalam tin
1 liter santan
200gm gula pasir
Secubit garam
Sedikit esen ros
Daun pisang } untuk membungkus

Bahan sos:
1 tin susu cair
1 tin kecil koktel buah
1 tin air
3 sudu makan tepung kastad
1 sudu teh esen vanilla

Cara membuatnya:
  • Untuk pudingnya, kacau semua bahan di dalam periuk hingga berkilat dan pekat.
  • Setelah pekat, tuangkan adunan ke dalam acuan agar-agar berbentuk bulat.
  •  Biarkan sejuk dan mengeras. Ketepikan.
  •  Untuk membuat sosnya pula panaskan susu cair dan air di dalam periuk. Biarkan mendidih.
  • Masukkan bancuhan tepung kastad dan kacau rata.
  • Kemudian barulah dimasukkan koktel buah serta esen vanila. Biarkan masak dan angkat.
  • Ambil puding yang telah sejuk dan mengeras tadi dan masukkan ke dalam kuah sos.
  • Tuangkan ke dalam kotak daun pisang yang dibentuk menjadi empat segi dan hidangkan.