Saturday, May 17, 2014

Udang Goreng Asam Jawa

Sajian kali ini menampilkan udang sebagai lauk pauk. Udang Goreng Asam Jawa memberikan keunikan rasa kepada sesiapa yang mencubanya. Sangat sesuai untuk hidangan pada waktu tengah hari mahupun malam. Gembirakan seisi keluarga dengan mencuba resepi baru dan ternyata membuka selera. Selamat Mencuba!

Bahan-bahannya:

200 gram udang - saiz sederhana
3 ulas bawang putih               }
6 ulas bawang merah            }    dipotong dadu kecil
5 tangkai cili merah                }
3 tangkai cili hijau                   }
40 gram daun ketumbar - dihiris halus
50 ml minyak sayuran
100 ml air asam jawa
10 gram garam
15 gram gula


Cara membuatnya:

  • Bersihkan udang dan goreng di dalam minyak yang banyak sehingga kekuningkuningan. Ketepikan.
  • Tumis bahan-bahan yang dipotong dadu sehingga naik bau.
  • Kemudian, masukkan air asam jawa dan biarkan seketika.
  • Masukkan garam dan gula serta daun ketumbar.
  • Akhir sekali, masukkan udang kacau sebati.
  • Sedia dihidangkan.

Udang Goreng Asam Jawa
Sumber: Mingguan wanita

No comments: