Siput Sedut Paya Bakau, resepi istimewa yang menampilkan rasa pedas dan berlemak. Masakan yang sesuai dihidangkan pada waktu tengah hari ataupun malam . Sudah pasti suami mahupun anak-anak sudah tidak sabar untuk menjamah sajian ini nanti. Sebagai maklumat tambahan, penambahan daun kesum menambahkan rasa enak dan harum kuahnya. Selamat Mencuba!
Bahan-bahannya:
700gm siput sedut
1 biji kelapa } diambil santannya
1 tangkai daun kesum
2sm kunyit hidup
10 biji cili padi
150gm keladi
3 keping asam keping
Garam secukup rasa
Cara membuatnya:
- Campurkan daun kesum bersama bahan kisar di dalam periuk dan biarkan masak seketika.
- Kemudian masukkan santan dan juga keladi. Biarkan hingga lembut.
- Masukkan siput sedut dan juga asam keping.
- Perasakan dengan garam secukup rasa dan biarkan mendidih.
- Angkat dan hidangkan.
- Sumber:majalah Mingguan Wanita
No comments:
Post a Comment