Sunday, September 15, 2013

SAMBAL TUMIS IKAN BILIS NASI LEMAK mamak haji

RESEPI SAMBAL TUMIS IKAN BILIS NASI LEMAK:
- 300 gm ikan bilis telah kopek dibasuh dan ditoskan.
- 2 senduk cili kering yg telah dikisar (ptg cili kering dan rebus utk hindar
bijinya baru kisar halus).
- 1 sudu besar (tbsp) asam jawa ( penuh rata) dan tambah air buat pes.
- 1 ulas bawang labu besar dihiris bulat.
- 2 sudu besar gula.
- 3 sudu besar minyak masak untuk menumis.
- gram dan perisa makan yg cukup.
Bahan untuk kisaran:
- 1 kpg belacan bakar 1" X 1".
- 1 biji bawang labu besar.
- 2 ulas bawang putih.
- sejemput ikan bilis utk dikisar.
Cara Masak:
1. Panaskan kuali, masukkan minyak masak. Bila panas, masukkan bahan kisaran, tumis hingga bau bangkit. Masukkan cili kisar sebatikan dgn bahan kisaran tadi. Masak hingga pecah minyak. Pecah minyak maksud minyak akan terbit di sekeliling bahan ditumis.
2. Masukkan ikan bilis yg telah ditoskan. Kecilkan api. Gaul rata adunan ini kerap.
3. Masukkkan garam,gula, bahn perisa makanan dan air asam. Gaulkan sebati.
4. Masukkan hirisan bawang besar dihiris bulat. Layukan bawang. Sambal anda dah pun siap.

No comments: