Saturday, October 12, 2013

RESEPI BUBUR NASI/CONGEE AYAM.

RESEPI BUBUR NASI/CONGEE AYAM.
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan beras dibasuh bersih. 
- 8 cawan air/ terbaik ialah stok ayam yg telah disedikan atau 2-3 ketul stok ayam segera.
- 500gm isi ayam dihiris. Boleh juga direbus dan dicarik.
- 3-5 ulas bawang putih dikupas dan diketuk.
- 2 inci halia dikupas dan diketuk.
- 1 sudu besar sos tiram.
- 1 sudu besar kicap cair.
- 1 sudu kecil lada sula (putih) boleh tambah ikut kepedasan.
- 1 sudu kecil gula.
- 1 sudu besar minyak bijan/ sesame oil.
- sedikit hirisan daun bawang dan daun sup utk hiasan.
- sedikit bawang goreng utk ditaburkan diatas hidangan.
- Kicap dan serbuk lada sula/putih utk tambahan perasa.
CARA-CARA:
1. Bersihkan daging ayam (sebelah dada) dan hiriskan. Peram hirisan ini dgn sos tiram, kicap, serbuk lada sula, gula dan minyak bijan selama 20-30 minit.
2. Ambil periok yg sesuai masukkan berasa yg telah basuh bersih, masukkan beras, air, halia diketuk, bawang putih diketuk.
3. Masak selama 1-2 jam. Bubur kena selalu kacau untuk elakan hangus dibawah dan juga pecahkan nasi supaya jadi kanji halus, Bubur yg terbaik ialah tidak ada nasi sebiji-biji tetapi bertukar menjadi kanji yg halus.
4. Masukkan hirisan ayam yg telah peram dan masak sehingga ia masak. Jgn terlalu lama masak nanti hancur hirisan daging ayam ini.

NOTA: Dlm masakan bubur ini tidak ada cara yg khusus utk menambah rasanya. Anda boleh tambah rempah, daging kambing, lembu atau ayam, makanan laut/sea food atau cuma sayuran utk vegetarian. Dalam masakan bubur ini kita cuma perlu tahu asasnya masak, ia itu jadikan nasi ke kanji yg halus dan juga tidak hangus dibawah. Rasa terpulang.

No comments: