Pada yang sudi silakanlah share @ tag yer.
Kek Kukus Istana.
1 cawan gula pasir dihanguskan hingga kuning kemudian tuangkan
1 cawan air. Sejukan.
1 cawan air. Sejukan.
1 1/2 buku butter ( 340 gram )
2 cawan gula caster
8 biji telor gred A
580 gram tepung gandum diayak dengan
1 sudu kecil Bicarbonate of soda dan
1 1/2 sudu kecil Cream of tartar
1 sudu kecil vanilla
500 gram blackcurrent ( digaul dengan tepung gandum yang telah diayak tadi )
2 cawan gula caster
8 biji telor gred A
580 gram tepung gandum diayak dengan
1 sudu kecil Bicarbonate of soda dan
1 1/2 sudu kecil Cream of tartar
1 sudu kecil vanilla
500 gram blackcurrent ( digaul dengan tepung gandum yang telah diayak tadi )
Cara2 :
Pukul butter dengan gula hingga kembang dan putih
Masukan telor sebiji2 hingga habis
Masukan vanilla dan tepung gandum berselang seli dengan air gula hangus tadi
Kaut dan balikan hingga rata
Sapu loyang 8 X 8 @ 9 X 9 ( jika sukakan kek yang nipis sikit )
Tuang adunan dan tutup dengan aluminum foil @ tuala supaya tak masuk air wap
Kukus hingga masak selama 3 - 4 jam ( akak kukus 3 jam aje )
( kek ni kalau disimpan 2 hari baru makan lagi sedap )
Masukan telor sebiji2 hingga habis
Masukan vanilla dan tepung gandum berselang seli dengan air gula hangus tadi
Kaut dan balikan hingga rata
Sapu loyang 8 X 8 @ 9 X 9 ( jika sukakan kek yang nipis sikit )
Tuang adunan dan tutup dengan aluminum foil @ tuala supaya tak masuk air wap
Kukus hingga masak selama 3 - 4 jam ( akak kukus 3 jam aje )
( kek ni kalau disimpan 2 hari baru makan lagi sedap )
" Selamat mencuba "
No comments:
Post a Comment