Thursday, September 5, 2013

Tepung Gandum

SEDIKIT KETERANGAN MENGENAI TEPUNG GANDUM.
Tepung gandum yg dikisar terus dari biji gandum tidak boleh digunakan serta-merta untuk buat roti atau proses baking. Tepung yg hasilkan dari kisaran ini perlu disimpan untuk proses penuaan (ageing proses). Ia sebenarnya proses dimana tindak balas oksigen dlm udara dan glutenin protin dalam tepung utk membentukan rantaian glutenin yg panjang. Selepas kurun ke-20 penggunaan penggunaan bahan kimia digunakan utk mempercepatkan proses penuaan tepung dan menjimatkan ruang penyimpanan (store) telah menjadi perkara biasa. Bahan-bahan kimia biasa seperti potassium bromate menjadi pilihan, selain itu bahan kimia peluntur seperti benzoil peroxide dan klorin dioksid digunakan untuk memutihkan tepung seperti asal. Maka kalau ada pembuat roti mengatakan roti tidak menggunakan bahan kimia..adakah ia betul?.




Sumber: FB mamak haji

No comments: