Bahan-bahannya:
2 bungkus koay teow – dicuci dan ditoskan
100 gram isi kerang rebus
3 genggam taugeh, dicuci dan ditoskan
Daun kucai – sekiranya suka
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
Kicap manis secukupnya
Sos ikan/sos sotong secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
1 senduk nasi minyak jagung
Bahan-bahan ditumis:
1 biji bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - dicincang halus
2 sudu besar cili kering kisar
Bahan-bahan hiasan:
Hirisan cili merah
Bawang goreng
Daun sup/daun bawang
Hirisan timun
Cara-cara memasak:
1. Panaskan minyak. Goreng isi kerang sehingga kecut. Angkat dan ketepikan.
2. Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau. Kemudian masukkan cili kering kisar dan masak sehingga terbit minyak.
3. Setelah terbit minyak, masukkan ½ cawan air, sos tiram, sos cili, sos tomato, garam dan gula secukup rasa. Kacau rata dan biarkan kuah mendidih.
4. Kemudian masukkan kerang, diikuti dengan koay teow, kicap manis, dan sos ikan/sotong. Gaul rata.
5. Akhir sekali masukkan taugeh/kucai, kacau sehingga semua mesra. Pastikan taugeh tidak layu.
6. Angkat dan alihkan dalam bekas. Tabur hirisan cili, daun sup/daun bawang, dan bawang goreng. Bolehlah dihidangkan semasa panas.
Sumber:FB mamak haji
2 bungkus koay teow – dicuci dan ditoskan
100 gram isi kerang rebus
3 genggam taugeh, dicuci dan ditoskan
Daun kucai – sekiranya suka
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
Kicap manis secukupnya
Sos ikan/sos sotong secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
1 senduk nasi minyak jagung
Bahan-bahan ditumis:
1 biji bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - dicincang halus
2 sudu besar cili kering kisar
Bahan-bahan hiasan:
Hirisan cili merah
Bawang goreng
Daun sup/daun bawang
Hirisan timun
Cara-cara memasak:
1. Panaskan minyak. Goreng isi kerang sehingga kecut. Angkat dan ketepikan.
2. Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau. Kemudian masukkan cili kering kisar dan masak sehingga terbit minyak.
3. Setelah terbit minyak, masukkan ½ cawan air, sos tiram, sos cili, sos tomato, garam dan gula secukup rasa. Kacau rata dan biarkan kuah mendidih.
4. Kemudian masukkan kerang, diikuti dengan koay teow, kicap manis, dan sos ikan/sotong. Gaul rata.
5. Akhir sekali masukkan taugeh/kucai, kacau sehingga semua mesra. Pastikan taugeh tidak layu.
6. Angkat dan alihkan dalam bekas. Tabur hirisan cili, daun sup/daun bawang, dan bawang goreng. Bolehlah dihidangkan semasa panas.
Sumber:FB mamak haji
No comments:
Post a Comment