PENYEDIAAN PES ATAU KUAH CHAR KOAY TEOW dlm resepi Char kuoy Teow Pulau Pinang adalah sangat penting dalam penyediaan resepi ini. Jangan lupa kicap cair yang digunakan ialah "kicap cair cina" yg punyai logo HALAL JAKIM. Kicap ini ada bermacam jenis, kicap melayu, kicap Indonesia, kicap jepun, kicap korea. Setiap kicap ini tidak sama rasa.
Bahan-Bahan:
1 Jug ( 2 liter) air panas (setelah mendidih).
1 mangkok (cup) gula pasir.
3 sudu besar perasa makanan (Aji No Moto).
250 ml (1 cup) Kicap cair (pilih yang berwarna cerah sedikit).
125 ml (1/2 cup) kicap sos Ikan cop Ikan / Fish sauce.
250 ml (1 cup) kicap sos cop Sotong.
Gaulkan semua bahan-bahan tersebut dalam sebuah bekas sehingga gula larut. Pes anda telah sedia. Kemasinan pes anda bergantung kepada jenama kicap yang digunakan, maka anda perlu tentukan setiap kuantiti adunan dengan cita rasa anda sendiri. Anggaran kuantiti diberikan adalah sebagai panduan saja.
nota: tidak perlu gunakan sos tiram kerana sos ikan dan Perasa makanan digunakan. Sekiranya anda ingin gunakan, tentukan pes anda jangan terlalu masin dan pekat.
RESEP: CHAR KUEY TEOW PULAU PINANG:
BAHAN-BAHAN:
1 kg. kuey teow.
7 biji telur.
300gm taugeh.
250 gm daun kucai
1 kilo udang besar segar bersaiz " A".
250 gm Cili Kisar.
5 ulas bawang putih (kupas kulitnya dan ditumbuk kasar/crush dan masukan dalam cili boh).
1 cup minyak masak.
CARA-CARA MEMASAK:
1. Bersihkan udang. Jangan buang kepala dan kulit. Cuma gunting sesungut dikepalanya.
2. Daun kucai dibersihkan dan potong sepanjang 1 inci. Taugeh dibasuh bersih.
3. Panaskan kuali dengan api yang kuat, apabila kuali panas masukkan minyak masak. Masukkan udang sebanyak tiga ekor dan goreng cuma 15- 20 saat. Bila kulit udang bertukar warna kemerahan segera keluarkan kuali dari dapur dan masukan udang dalam alam sebuah bekas asing. Kuali yang bertangkai kayu amat sesuai untuk menyediakan resepi ini.
4. Panaskan kembali kuali dan masukkan 1 sudu kecil cili boh (kepedasan terpulang pada rasa anda) bersama bawang putih yang telah hancurkan ke dalam cili boh - minyak gorengan udang mencukupi untuk gorengan seterusnya.
5. Masukkan secekak kuey teow, taugeh dan sedikit daun kucai. Jangan biarkan taugeh dan kucai anda melecur dalam proses ini. Masakan perlu pantas dengan api dapur yang keras 3-5 saat sudah memadai. Masukkan 2 senduk pes yang telah sedia ke dalam kuali . Pecahkan telur dan masukkan ke dalam kuali. Apabila telur putih mula menujukkan tanda masak, segera keluarkan kuali dan tuang kedalam pingan hidang tersedia. Masukkan udang yang tersedia goreng ke atas kuey teow anda. Boleh guna cili jeruk untuk menambahkan kelazatan. Sila hantarkan e-mail untuk resepi "cili jeruk".
6. Proses masak kueh teow 1 hidangan ini gunakan api yang keras dan seluruh masa masak cuma 2-3 minit. Bayangkan kepantasan yang anda perlu ada pada anda. Masakan ini perlu masak satu demi satu hidangan. Tidak boleh masak selonggok seperti kuey teow goreng. Masak sepingan demi sepingan. Suri rumah tidak perlu berebut seperti tukang masak mahir. Boleh gunakan api max didapur dan masak perlahan sedikit tak mengapa. Uji hidangan pertama untuk rasa garam dan kuahnya secukup. Hidangan seterusnya anda akan mengetahui sendiri apa yang kurang dan lebih. Kicap ini ada berjenis-jenis dan kemasinan dan warnanya tidak seimbang sebab itu hidangan pertama adalah Test Food anda untuk menetukkan pes anda dan juga kuatiti bahan yang telah diadunkan.
7. Simpan pes/kuah yang berlebihan ini ke dalam peti sejuk. Boleh digunakan untukgoreng mee atau beehoon dan maggie yang lazat atau pun resepi kuey teow kerang. kuey teow yang tidak digunakan jangan sekali simpan dalam peti sejuk. Bila masak kuew teow anda akan hancur.
Resipi cili jeruk untuk dimakan dgn char koay teow.
Resipi cili jeruk....cuci cili hijau ,toskan...masak cuka dgn sedikit gula,sedikit air,sekejap sahaja dlm 5min....tutup api sejuk kan....potong cili hijau jgn halus sgt ,jgn kasar sgt....letak dlm tapis yg jarang ..tampi2kan supaya bijinya jatuh smua....masukkan dlm bekas tuanglah cuka yg dh suam td....tuk perhatian....biji cili hendaklah di buang supaya cili jeruk tahan lame,cuka nya jernih..lambat basi...segar....
Sumber:FB mamak haji
Bahan-Bahan:
1 Jug ( 2 liter) air panas (setelah mendidih).
1 mangkok (cup) gula pasir.
3 sudu besar perasa makanan (Aji No Moto).
250 ml (1 cup) Kicap cair (pilih yang berwarna cerah sedikit).
125 ml (1/2 cup) kicap sos Ikan cop Ikan / Fish sauce.
250 ml (1 cup) kicap sos cop Sotong.
Gaulkan semua bahan-bahan tersebut dalam sebuah bekas sehingga gula larut. Pes anda telah sedia. Kemasinan pes anda bergantung kepada jenama kicap yang digunakan, maka anda perlu tentukan setiap kuantiti adunan dengan cita rasa anda sendiri. Anggaran kuantiti diberikan adalah sebagai panduan saja.
nota: tidak perlu gunakan sos tiram kerana sos ikan dan Perasa makanan digunakan. Sekiranya anda ingin gunakan, tentukan pes anda jangan terlalu masin dan pekat.
RESEP: CHAR KUEY TEOW PULAU PINANG:
BAHAN-BAHAN:
1 kg. kuey teow.
7 biji telur.
300gm taugeh.
250 gm daun kucai
1 kilo udang besar segar bersaiz " A".
250 gm Cili Kisar.
5 ulas bawang putih (kupas kulitnya dan ditumbuk kasar/crush dan masukan dalam cili boh).
1 cup minyak masak.
CARA-CARA MEMASAK:
1. Bersihkan udang. Jangan buang kepala dan kulit. Cuma gunting sesungut dikepalanya.
2. Daun kucai dibersihkan dan potong sepanjang 1 inci. Taugeh dibasuh bersih.
3. Panaskan kuali dengan api yang kuat, apabila kuali panas masukkan minyak masak. Masukkan udang sebanyak tiga ekor dan goreng cuma 15- 20 saat. Bila kulit udang bertukar warna kemerahan segera keluarkan kuali dari dapur dan masukan udang dalam alam sebuah bekas asing. Kuali yang bertangkai kayu amat sesuai untuk menyediakan resepi ini.
4. Panaskan kembali kuali dan masukkan 1 sudu kecil cili boh (kepedasan terpulang pada rasa anda) bersama bawang putih yang telah hancurkan ke dalam cili boh - minyak gorengan udang mencukupi untuk gorengan seterusnya.
5. Masukkan secekak kuey teow, taugeh dan sedikit daun kucai. Jangan biarkan taugeh dan kucai anda melecur dalam proses ini. Masakan perlu pantas dengan api dapur yang keras 3-5 saat sudah memadai. Masukkan 2 senduk pes yang telah sedia ke dalam kuali . Pecahkan telur dan masukkan ke dalam kuali. Apabila telur putih mula menujukkan tanda masak, segera keluarkan kuali dan tuang kedalam pingan hidang tersedia. Masukkan udang yang tersedia goreng ke atas kuey teow anda. Boleh guna cili jeruk untuk menambahkan kelazatan. Sila hantarkan e-mail untuk resepi "cili jeruk".
6. Proses masak kueh teow 1 hidangan ini gunakan api yang keras dan seluruh masa masak cuma 2-3 minit. Bayangkan kepantasan yang anda perlu ada pada anda. Masakan ini perlu masak satu demi satu hidangan. Tidak boleh masak selonggok seperti kuey teow goreng. Masak sepingan demi sepingan. Suri rumah tidak perlu berebut seperti tukang masak mahir. Boleh gunakan api max didapur dan masak perlahan sedikit tak mengapa. Uji hidangan pertama untuk rasa garam dan kuahnya secukup. Hidangan seterusnya anda akan mengetahui sendiri apa yang kurang dan lebih. Kicap ini ada berjenis-jenis dan kemasinan dan warnanya tidak seimbang sebab itu hidangan pertama adalah Test Food anda untuk menetukkan pes anda dan juga kuatiti bahan yang telah diadunkan.
7. Simpan pes/kuah yang berlebihan ini ke dalam peti sejuk. Boleh digunakan untukgoreng mee atau beehoon dan maggie yang lazat atau pun resepi kuey teow kerang. kuey teow yang tidak digunakan jangan sekali simpan dalam peti sejuk. Bila masak kuew teow anda akan hancur.
Resipi cili jeruk untuk dimakan dgn char koay teow.
Resipi cili jeruk....cuci cili hijau ,toskan...masak cuka dgn sedikit gula,sedikit air,sekejap sahaja dlm 5min....tutup api sejuk kan....potong cili hijau jgn halus sgt ,jgn kasar sgt....letak dlm tapis yg jarang ..tampi2kan supaya bijinya jatuh smua....masukkan dlm bekas tuanglah cuka yg dh suam td....tuk perhatian....biji cili hendaklah di buang supaya cili jeruk tahan lame,cuka nya jernih..lambat basi...segar....
Sumber:FB mamak haji
No comments:
Post a Comment