RESEPI: SAMBAL UDANG KERING
Salam, bila mamak haji fikirkan pasal resepi..dlm fikiran mamak haji cuma satu saja..berniaga. Walau pun resepi mudah tapi ia boleh menjana pendapatan sampingan utk keluarga,ia adalah resepi terbaik dgn sebab inilah mamak haji sengaja memilih resepi-resepi ini. Semoga kita dapat manfaat dari apa yg kita belajar bersama:
Sambal udang kering mudah dimasak, lazat, boleh tahan lama, boleh dibotolkan dan dijual pada rakan-rakan atau kenalan anda. Sambal ini boleh makan bersama nasi, boleh gunakan pencicah pulut kuning, boleh digunakan sebagai perencah masakan sayur-sayuran, nasi goreng atau aneka mee yg memerlukan berperisa udang. Samabl ini mungkin tidak begitu popular dikalangan kita tetapi ia amat popular dengan kaum Tionghua di negara ini:-
BAHAN_BAHAN:
2 cawan udang kering direndam dan dikisar.
2 cawan cili kisar.
2 labu bawang besar telah dikisar.
5 ulas bawang putih dikisar.
3 sudu besar gula.
1 keping asam keping/gelugoq.
1/2 sudu besar (tbsp) stok ayam segera.
minyak masak untuk menumis.
garam secukup rasa.
CARA MEMASAK:
1. Tumiskan bawang kisar yg bersama dgnbawang putih, dan cili kisar sehingga garing.
2. Masukkan asam keping ditambah dengan gula dan dikacu rata.
3. Masukkan udang kering yg telah kisar. Kacau rata.
4. Masukkan stok ayam dan garam secukup rasa.
5. Tumiskan sambal anda sehingga kering dengan api dapur yg kecil. Bila minyak mula timbul disekelilingi sambal anda. Padamkan api dapur. Sejukkan dan masukkan dalam botol simpan di peti sejuk unuk kegunaan memasak. Selamat mencuba
sumber: FB mamak haji
No comments:
Post a Comment