Ramai yang gemarkan telur dadar bukan? Sajian makanan yang nampak bersahaja tetapi kalau di makan bersama nasi panas-panas memang boleh membuka selera!
Untuk makluman anda, telur dadar yang sedap bergantung kepada bahan yang anda masukkan ke dalamnya. Lazimnya, hanya menggunakan hirisan bawang besar, cili merah dan daun bawang.
Jika anda mahukan telur dadar yang gebu, asingkan putih dan kuning telur, pukul kuning telur dengan garam dan bahan lain hingga sebati. Ketepikan.
Di dalam mangkuk bersih dan dengan pemutar belon (hand electric whisk), putar putih telur hingga separuh keras, kemudian baru dicampurkan kuning telur tadi. Kacau rata dan tuangkan ke dalam minyak bercampur mentega untuk menyedapkannya. Gorenglah seperti biasa dan terbalikkan setelah bahagian bawahnya masak. Jika ada gril, anda boleh panggang sebentar supaya bahagian atasnya masak. Dengan cara ini tidak perlu diterbalikkan.
Setelah mencuba tips ini anda pasti akan teruja dan sangat berpuas hati. Kelainan dalam telur dadar yang anda buat mengikut panduan ini juga mampu meberikan kesedapan yang luarbiasa sehingga lain dari yang pernah anda buat sebelum ini. Selamat Mencuba!
Sumber: Majalah Mingguan Wanita
No comments:
Post a Comment