Sunday, August 25, 2013

Tips-Tips Masakan Untuk Peniaga Bazaar

Tips-Tips Masakan Untuk Peniaga Bazaar

Dalam sibuk memasak untuk perniagaan bazar ramadan, para peniaga yg menjual makanan yg telah masak perlu ingat dan bertanggung-jawab pada pelangan dlm soal beri kesedapan rasa makanan kita dan jangan lupa bila pelangan menjamah utk buka puasa, hidangan yang anda jual tidak basi.

Apa saja makanan yg telah masak lebih dari 12 jam akan basi dan di sebut makanan yang memudratkan tubuh manusia. 12 jam ini diambil kira bila langkah-langkah kebersihan dan keselamatan makanan telah praktikan 100%. Jika anda cuma praktikan 50% saja kerana mengejar waktu, maka ketahanan makanan anda cuma 6 jam saja. Maknanya anda cuma masak dlm pukul 10.00 pagi dan 4:00 ptg mulakan perniagaan?. Salah tu..

Makanan yg anda masak sekurang-kurangnya perlu bertahan sehinngga pukul 8:00 mlm. Bermakna anda masak pukul 2:00 ptg dan mula niaga 4:00 ptg? (kalau diambil kira 6 jam ketahanan). Tak mungkinkan kita boleh masak dgn waktu yg singkat ini. Maka kita perlu ambil 12 jam sebagai ketahanan masakan. Untuk ketahanan makanan 12 jam, kita perlu praktikan 100% kebersihan/hygiene dari segi penyediaan makanan, semasa masak makanan dan bagaimana kita hidangkan makanan itu?

Dengan ini bolehlah kita masak pukul 8:00 pagi setiap hari dlm bulan puasa ini. Ini cuma peringatan kerana sering kita lupa tentang ini bila sibuk berniaga atau pun pendapatan mencurah masuk dlm bulan barkah ini..mahu pun dlm bulan puasanya pahala ganjaran yg besar sama juga dosa yg kita sengaja lakukan dlm bulan puasa ini besar juga bonusnya.


Sumber:FB mamak haji

No comments: