Sunday, August 25, 2013

KARI IKAN TALANG MASIN

KARI IKAN TALANG MASIN 
Oleh:Jamaliah Ibrahim
cc : www.facebook.com/bukuresepi

Bahan-bahan :
8 keping ikan talang masin yg telah dipotong - direndam seketika
10 ulas bawang merah - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
1 inci halia - dikisar
10 tangkai cili - dikisar
1 sudu makan biji lada hitam - dikisar
4 sudu makan serbuk kari - campur sedikit air supaya menjadi paste
1 sudu makan biji sawi
3 tangkai daun kari
10 biji kacang bendi
3 biji tomato - belah 4
2 biji terung bulat - belah 4
1 mangkuk santan
Sedikit asam jawa
Sedikit garam (ikan masin dah cukup masin)
Serbuk perasa (optional)

Cara-cara :
- sediakan periuk bersama minyak masak. Apabila minyak panas tumiskan bahan2 yg telah dikisar tadi.
- masukkan daun kari, biji sawi dan paste kari tadi
- apabila pecah minyak, masukkan dulu terung diikuti dgn santan, kacau
- setelah mendidih, masukkan ikan talang masin dan sentiasa kacau
- tambah bahan2 lain spt garam, asam jawa dan serbuk perasa
- akhir sekali baru masukkan tomato dan kacang bendi
- biar seketika, tutup api
"SELAMAT MENCUBA"

No comments: