Kek keju lemon/lemon cheese cake
Oleh:Nani Zaik
cc:www.facebook.com/bukuresepi
20keping biskut digestive
80gm mentega
1kg cream cheese
1cawan gula castor/gula icing
2bj telur + 1 kuning telur
150ml yogurt asli
1sudu besar tepung jagung
2sudu besar jus lemon
Parutan kulit lemon (sebiji lemon)
Cara2:
-untuk base kek:
1)preheat oven 170C dan sediakan loyang 'spring foam pan'
2) hancurkan biskut dan cairkan butter=campur kedua2 bahan
3) ratakan campuran tadi didasar loyang sebagai base untuk kek
4)balut luar loyang dengan aluminium foil dan sejukkan dalam peti sejuk at least 30min
Untuk cream cheese:
5)putar cream cheese + gula sampai x berketul
6) masukkan telur satu persatu sampai sebati
7) masukkan jus lemon dan parutan kulit lemon dan putar lagi
8)lastly masukkan yogurt dan tepung jagung.time ni putar max untuk pastikan adunan x berketul
9) dah siap putar sebati,tuang adunan tu atas lapisan base tadi
10)bakar selama 45min-sejam guna teknik bain marie/water bath
11)dah siap bakar biarkan dulu dalam oven yg dah tutup api selama 30min.jgn buka pintu oven lagi takut nanti atas kek tu rekah...
**cheese cake sedap dimakan sejuk2 (chill)
**bain marie: balut tepi luar loyang dengan aluminium foil (utk elak air masuk,tapi xperlu tutup atas loyang) dan letak loyang atas dulang lagi besar yg dicurah air panas (gambar bawah kanan) dan bakar mcm biasa
**springfoam pan lagi senang untuk tanggalkan kek nanti
*yummeh!!! :)))
Kek keju lemon/lemon cheese cake
Oleh:Nani Zaik
cc:www.facebook.com/bukuresepi
20keping biskut digestive
80gm mentega
1kg cream cheese
1cawan gula castor/gula icing
2bj telur + 1 kuning telur
150ml yogurt asli
1sudu besar tepung jagung
2sudu besar jus lemon
Parutan kulit lemon (sebiji lemon)
Cara2:
-untuk base kek:
1)preheat oven 170C dan sediakan loyang 'spring foam pan'
2) hancurkan biskut dan cairkan butter=campur kedua2 bahan
3) ratakan campuran tadi didasar loyang sebagai base untuk kek
4)balut luar loyang dengan aluminium foil dan sejukkan dalam peti sejuk at least 30min
Untuk cream cheese:
5)putar cream cheese + gula sampai x berketul
6) masukkan telur satu persatu sampai sebati
7) masukkan jus lemon dan parutan kulit lemon dan putar lagi
8)lastly masukkan yogurt dan tepung jagung.time ni putar max untuk pastikan adunan x berketul
9) dah siap putar sebati,tuang adunan tu atas lapisan base tadi
10)bakar selama 45min-sejam guna teknik bain marie/water bath
11)dah siap bakar biarkan dulu dalam oven yg dah tutup api selama 30min.jgn buka pintu oven lagi takut nanti atas kek tu rekah...
**cheese cake sedap dimakan sejuk2 (chill)
**bain marie: balut tepi luar loyang dengan aluminium foil (utk elak air masuk,tapi xperlu tutup atas loyang) dan letak loyang atas dulang lagi besar yg dicurah air panas (gambar bawah kanan) dan bakar mcm biasa
**springfoam pan lagi senang untuk tanggalkan kek nanti
*yummeh!!! :)))
Oleh:Nani Zaik
cc:www.facebook.com/bukuresepi
20keping biskut digestive
80gm mentega
1kg cream cheese
1cawan gula castor/gula icing
2bj telur + 1 kuning telur
150ml yogurt asli
1sudu besar tepung jagung
2sudu besar jus lemon
Parutan kulit lemon (sebiji lemon)
Cara2:
-untuk base kek:
1)preheat oven 170C dan sediakan loyang 'spring foam pan'
2) hancurkan biskut dan cairkan butter=campur kedua2 bahan
3) ratakan campuran tadi didasar loyang sebagai base untuk kek
4)balut luar loyang dengan aluminium foil dan sejukkan dalam peti sejuk at least 30min
Untuk cream cheese:
5)putar cream cheese + gula sampai x berketul
6) masukkan telur satu persatu sampai sebati
7) masukkan jus lemon dan parutan kulit lemon dan putar lagi
8)lastly masukkan yogurt dan tepung jagung.time ni putar max untuk pastikan adunan x berketul
9) dah siap putar sebati,tuang adunan tu atas lapisan base tadi
10)bakar selama 45min-sejam guna teknik bain marie/water bath
11)dah siap bakar biarkan dulu dalam oven yg dah tutup api selama 30min.jgn buka pintu oven lagi takut nanti atas kek tu rekah...
**cheese cake sedap dimakan sejuk2 (chill)
**bain marie: balut tepi luar loyang dengan aluminium foil (utk elak air masuk,tapi xperlu tutup atas loyang) dan letak loyang atas dulang lagi besar yg dicurah air panas (gambar bawah kanan) dan bakar mcm biasa
**springfoam pan lagi senang untuk tanggalkan kek nanti
*yummeh!!! :)))
No comments:
Post a Comment