Friday, November 14, 2014

RESIPI: TERUNG GORENG BEREMPAH oleh mamak haji

RESIPI: TERUNG GORENG BEREMPAH:
Bahan-bahan Di Perlukan:
- 2 terung panjang atau terung bulat pilih yg muda sikit.
- 1/2 cawan tepung beras.
- 4 sudu besar tepung gandum.
- 2 sudu besar tepung jagung.
- 1 sudu kecil baking powder.
- sedikit serbuk lada hitam kasar.
- 1 sudu kecil serbuk cili.
- secubit garam masala kalau ada.
- Garam dan serbuk perasa secukup rasa.
- Minyak utk goreng.
Cara-Cara Menyediakan:
1. Basuh terung dan hiris lebih kurang 5mm ketebalan (jgn terlalu tebal atau terlalu nipis). Bila dah hiris terung, hirisan perlu direndam dalam air supaya terung tak jadi lebam. Untuk masakan lain pun sama sama juga.
2. Panaskan minyak dalam kuali dengan api dapur yang sederhana.
3. Adunkan semua bahan tepung gorengan. Ambil sekeping terung yg telah dihiris..tekapkan dalam tepung di dua permukaan hirisan tepung. hirisan itu terus masukkan dalam minyak panas dan goreng hingga tepungnya menjadi garing.
4. Sekiranya anda ingin lebih garing gorengan hirisan terung, bila buat goreng pertama 2-3 minit, keluarkan dan sejukan. Goreng kembali selama 1-2 minit (double frying). Hindarkan minyak berlebihan dgn letakan hirisan terung yg telah goreng di atas "kitchen towel (tisu). Selamat mencuba.
Nota: Kalau kurang rajin nak buat tepung goreng yg mamak haji berikan.. beli saja tepung goreng ayam ready made dengan tambah serbuk cili.

No comments: