Tuesday, November 11, 2014

RESIPI: KERABU TOMATO BURMA oleh mamak haji

Bahan-Bahan Di Perlukan:
- 4 biji tomato kalau dpt yang muda hijau lagi terbaik.
- 1 sudu besar minyak bawang putih (nanti diterangkan bagaimana menyediakan).
- 1 biji bawang labu kecil dihiris halus dan direndam dan dibilas dgn air ais.
- 2 sudu besar kacang tanah goreng, kalau nak beli - beli yg tanpa garam.
- 1 atau 2 sudu besar cuka serai atau 1 btg serai dihiris halus bhg putih dan di rendam bersama 2 sudu besar cuka.
- 1 sudu kecil minyak bijan - sesame oil.
- 1/2 sudu kecil biji bijan hitam - boleh juga guna biji bijan biasa.
- Berapa titis sos ikan keasinan kerabu anda.
Cara Menyediakan:
Masukkan semua bahan-bahan ini ke dalam sebuah bekas (salad dressing). Gaulkan rata dan masukkan hirisan tomato. Adun rata. Lepas tuangkan ke atas pinggan hidangan. Hias dengan daun ketumbar, 1 tangkai cili hijau dan cili merah dibuang biji dihiris memanjang. Selamat mencuba.
Cara Menyediakan: Minyak Bawang Putih / Garlic Oil:
Bahan-Bahan Diperlukan:
- 3 ulas bawang putih telah dibuang kulit.
- 1/2 cawan minyak masak (kalau minyak olive oil terbaik).
Cara-Cara:
1. Panaskan kuali api sederhana. Masukkan minyak dan panaskan dengan lembut.
2. Masukkan 3 ulas bawang putih.Biarkan bawang putih itu dalam minyak selama 10-15 minit.
3. Keluarkan bawang putih, bila sejuk sedikit hiris bawang putih dan masukan dalam botol disediakan. Tuang minyak hasil gorengan dlm botol.
4. Minyak ini boleh simpan selama 2-3 minggu diluar. Sangat berguna untuk "salad dressing" , minyak pencicah/dipping sos dgn tambah flakes cili, serbuk lada hitam dan sedikit cuka atau boleh digunakan dalam bubur nasi utk membuka selera. Nilai perubatan bawang putih banyak manfaat pada tubuh badan.

No comments: