RESEPI: MAYONIS/MAYONNAISE
RESEPI MAYONIS BUAT SENDIRI:
BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN:
- 2 biji telur bersais "A". Ambil cuma 'Kuning Telur' yang putih boleh disimpan untuk kegunaan lain - telur mesti yg baru..telur baru pulak kalau nak buat telur rebus payah pulak nak kopek kulit. Hentam jelah.
- 1 - 1 1/2 cawan minyak masak. Minyak biasa pun boleh. Kalau boleh gunakan minyak kelapa paling wangi.
- 1/2 sudu kecil (tsp) garam.
- 1 -2 sudu besar jus perahan lemon. (1 biji lebih dari cukup) mamak haji pakai cuka biasa je. Campur dua pun boleh.
- 1 sudu kecil (tsp) mustard cream cuma penyedap saja.
CARA MEMBUATNYA:
1. Walau pun ada banyak cara membuatnya, mamak haji gunakan cara pemukul telur mini je. Masukan mustard cream dan mulakan aksi pukul telur.
2. pegang sebelah tangan whipper/ pemukul telur dan sebelah tangan lagi botol pemicit sos yg diisi minyak dan masukkan setitik demi setitik sambil pukul telur.
3. Bila telur kuning mula adun dengan minyak ia semakin menjadi pekat, masukkan jus lemon atau cuka. pukul kembang lagi..pada masa ini warna kuning berubah jadi putih susu. Kalau buat banyak kena pakai food prosessor...ia mudah dan cepat tetapi setiap 30 saat kena on dan offkan.
4. mayonis anda sudah tersedia. Mudah bukan. mayonise ini boleh digunak 2-3 serving. Anda boleh gunakan untuk sandwich telur yang lazat. Ok nanti mamak haji beri resepi sandwich telur berperisa mayonis pulak.
RESEPI MAYONIS BUAT SENDIRI:
BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN:
- 2 biji telur bersais "A". Ambil cuma 'Kuning Telur' yang putih boleh disimpan untuk kegunaan lain - telur mesti yg baru..telur baru pulak kalau nak buat telur rebus payah pulak nak kopek kulit. Hentam jelah.
- 1 - 1 1/2 cawan minyak masak. Minyak biasa pun boleh. Kalau boleh gunakan minyak kelapa paling wangi.
- 1/2 sudu kecil (tsp) garam.
- 1 -2 sudu besar jus perahan lemon. (1 biji lebih dari cukup) mamak haji pakai cuka biasa je. Campur dua pun boleh.
- 1 sudu kecil (tsp) mustard cream cuma penyedap saja.
CARA MEMBUATNYA:
1. Walau pun ada banyak cara membuatnya, mamak haji gunakan cara pemukul telur mini je. Masukan mustard cream dan mulakan aksi pukul telur.
2. pegang sebelah tangan whipper/ pemukul telur dan sebelah tangan lagi botol pemicit sos yg diisi minyak dan masukkan setitik demi setitik sambil pukul telur.
3. Bila telur kuning mula adun dengan minyak ia semakin menjadi pekat, masukkan jus lemon atau cuka. pukul kembang lagi..pada masa ini warna kuning berubah jadi putih susu. Kalau buat banyak kena pakai food prosessor...ia mudah dan cepat tetapi setiap 30 saat kena on dan offkan.
4. mayonis anda sudah tersedia. Mudah bukan. mayonise ini boleh digunak 2-3 serving. Anda boleh gunakan untuk sandwich telur yang lazat. Ok nanti mamak haji beri resepi sandwich telur berperisa mayonis pulak.
No comments:
Post a Comment