Resipi: AYAM KALASAN:
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam dibersihkan dan dipotong "butterflying"..seperti mamak haji berikan gambaq.
- 500 ml santan.
- 250 Air Kelapa.
- 3-4 helai daun salam Indonesia.
- 2 batang serai diketuk pada perdunya.
- 1 inci lengkuas diketuk saja.
- 3 sudu gula merah atau gula jawa.
- Garam secukup rasa.
- Nak tambah daun selasih pun boleh.
1 ekor ayam dibersihkan dan dipotong "butterflying"..seperti mamak haji berikan gambaq.
- 500 ml santan.
- 250 Air Kelapa.
- 3-4 helai daun salam Indonesia.
- 2 batang serai diketuk pada perdunya.
- 1 inci lengkuas diketuk saja.
- 3 sudu gula merah atau gula jawa.
- Garam secukup rasa.
- Nak tambah daun selasih pun boleh.
Bahan untuk tumbuk atau kisar:
- 7 biji bawang merah ros.
- 5 ulas bawang putih.
- 5 biji buah keras.
- 1 sudu besar serbuk ketumbar.
- 1 sudu kecil serbuk jintan putih.
Kisar semua bahan-bahan tumisan ini halus dan ketepikan.
- 7 biji bawang merah ros.
- 5 ulas bawang putih.
- 5 biji buah keras.
- 1 sudu besar serbuk ketumbar.
- 1 sudu kecil serbuk jintan putih.
Kisar semua bahan-bahan tumisan ini halus dan ketepikan.
CARA MENYEDIAKAN:
1. Satukan semua bahan-bahan kisaran tadi dan santan, Air Kelapa,helai daun salam, serai, lengkuas, gula merah, Garam secukup rasa dalam sebuah periok.
2. Renehkan di atas api dapur yang kecil, masukkan ayam dan masak ayam sehingga semua perencah serap dalam ayam dan ayam masak sekali. Biarkan kuah menjadi pekat kering.
3.Keluarkan ayam dan panggang atau boleh masukkan dalam oven untuk bakar dalam suhu 200C selama 30 minit atau sehingga kulit ayam jadi ranggup/cruncy.
4. Kalau malas nak bakar, potong empat goreng saja. Hidangkan dengan daun selasih dan sambalnya.
1. Satukan semua bahan-bahan kisaran tadi dan santan, Air Kelapa,helai daun salam, serai, lengkuas, gula merah, Garam secukup rasa dalam sebuah periok.
2. Renehkan di atas api dapur yang kecil, masukkan ayam dan masak ayam sehingga semua perencah serap dalam ayam dan ayam masak sekali. Biarkan kuah menjadi pekat kering.
3.Keluarkan ayam dan panggang atau boleh masukkan dalam oven untuk bakar dalam suhu 200C selama 30 minit atau sehingga kulit ayam jadi ranggup/cruncy.
4. Kalau malas nak bakar, potong empat goreng saja. Hidangkan dengan daun selasih dan sambalnya.
Resepi Sambalnya:
bahan-bahan;
- 6 tangkai cili merah.
- 3-4 cili padi ikut kepedasan anda kehendaki.
- 1 sudu kecil belacan bakar.
- 1/2 kecil gula merah.
- 2 biji limau nipis , perah jusnya.
- Garam dan Aji secukup rasa.
Cara-cara:
Tumbuk halus semua bahan-bahan ini dan adunkan dengan jus limau.
Cara potong ayam *butterflying*
Sekira nya nak grill ayam se ekor pastikan anda, "Butterflying"..atau jadikan ayam itu mcm rama-rama yea..supaya seluruh badan ayam itu terletak rapat dengan permukaan grill..tak kira apa saja jenis masakan yg anda ingin panggang..mamak haji ulang balik ini..
:
bahan-bahan;
- 6 tangkai cili merah.
- 3-4 cili padi ikut kepedasan anda kehendaki.
- 1 sudu kecil belacan bakar.
- 1/2 kecil gula merah.
- 2 biji limau nipis , perah jusnya.
- Garam dan Aji secukup rasa.
Cara-cara:
Tumbuk halus semua bahan-bahan ini dan adunkan dengan jus limau.
Cara potong ayam *butterflying*
Sekira nya nak grill ayam se ekor pastikan anda, "Butterflying"..atau jadikan ayam itu mcm rama-rama yea..supaya seluruh badan ayam itu terletak rapat dengan permukaan grill..tak kira apa saja jenis masakan yg anda ingin panggang..mamak haji ulang balik ini..
:
No comments:
Post a Comment