Rindu Rojak/Passembor Padang Kota Penang. Memang lama tak balik Penang. Masa tinggal di Penang langsung tak berhajat membuat rojak ni...sebab lebih sedap cari Rojak Mamak..ha...ha...sudah berjauhan ini baru teragak mempelajarinya. Terdapat 2 perkara penting dalam rojak Mamak ni...satu kuahnya dan satu lagi bahan cucurnya. Cucur pula terdapat 3 jenis, cucur udang, cucur kelapa dan cucur beras atau kerepek
Bahan Rojak
Sengkuang dihiris nipis memanjang
Timun dihiris nipis memanjang
Taugeh dicelur sedikit
Tofu kuning digoreng dan dihiris nipis
Kentang direbus dan dipotong
Telur Rebus
Cucur Kelapa dipotong
Cucur Naik dipotong
Cucur Beras dipatah dan ditabur atas
Bawang Goreng ditabur atas
Cucur Kelapa
Timun dihiris nipis memanjang
Taugeh dicelur sedikit
Tofu kuning digoreng dan dihiris nipis
Kentang direbus dan dipotong
Telur Rebus
Cucur Kelapa dipotong
Cucur Naik dipotong
Cucur Beras dipatah dan ditabur atas
Bawang Goreng ditabur atas
Cucur Kelapa
1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepun gandum
1/2 cawab kelapa parut (hampas kelapa pun boleh)
bawang kecil di mayang halus,
garam secukup rasa
sedikit sodium bicarbonate
1/2 cawan tepun gandum
1/2 cawab kelapa parut (hampas kelapa pun boleh)
bawang kecil di mayang halus,
garam secukup rasa
sedikit sodium bicarbonate
gaul dan buatkan dough semua ramuan diatas sekira2 boleh digumpal dgn tangan. cucurkan kedalam minyak yg telah berpijar panas.
Cucur Naik
1 cawan tepung gandum
1/4 st baking powder
1/4 st soda
30sen taugeh basuh bersih
1/2 st serbuk kunyit / pewarna
1 st gula
1/4 st garam
125 ml air (anggaran) * jangan cair sangat nanti cucur leper
1 biji telur
1/4 st baking powder
1/4 st soda
30sen taugeh basuh bersih
1/2 st serbuk kunyit / pewarna
1 st gula
1/4 st garam
125 ml air (anggaran) * jangan cair sangat nanti cucur leper
1 biji telur
Cara Membutnya :
Campurkan semua bahan kecuali telur dan taugeh serta garam. Gaulkan sampai sebati & perap selama 1 jam.
Masukkan telur dan taugeh serta garam kacau rata. Panaskan minyak dan goreng keemasan.
Masukkan telur dan taugeh serta garam kacau rata. Panaskan minyak dan goreng keemasan.
Cucur Beras atau Kerepek
250gm tepung beras.
1 sudu besar (tbsp) tepung ubi kayu (topiaca flour).
Minyak untuk goreng.
250gm tepung beras.
1 sudu besar (tbsp) tepung ubi kayu (topiaca flour).
Minyak untuk goreng.
Bahan-Bahan Perencah untuk dikisar:
5 ulas bawang putih.
5 biji buah keras.
1 sudu kecil (tsp) serbuk ketumbar, biji ketumbar digoreng kering dan ditumbuk/ kisar kasar.
1 biji telur.
50 ml santan cair.
Garam secukup rasa.
5 ulas bawang putih.
5 biji buah keras.
1 sudu kecil (tsp) serbuk ketumbar, biji ketumbar digoreng kering dan ditumbuk/ kisar kasar.
1 biji telur.
50 ml santan cair.
Garam secukup rasa.
Cara Membuatnya:
Sebatikan tepung beras dan tepung ubi dengan bahan kisaran.
Cairkan tepung tadi dengan tambahan 250ml santan cair, supaya terbentuk tepung yang cair dan sesuai untuk dituang ditepi kuali.
Panaskan minyak, bila minyak panas cukup, ambil sesenduk tepung cair dan tuangkan dikeliling gerigi minyak ditepi kuali. Bila warnanya tukar keemasan kuning , kupil tepung itu dengan perlahan dan biarkan ia terapung ke tengah kuali. Bila cukup garing, keluarkan dan diletakan ke atas kertas tuala dapur (kitchen toel paper) untuk menyerap minyak.
Patahkan saiz yg dikehendaki dan taburkan ke atas rojak anda. Ia memberi kelazatan yang istimewa pada hidangan rojak anda.
Kuah Rojak
Sebatikan tepung beras dan tepung ubi dengan bahan kisaran.
Cairkan tepung tadi dengan tambahan 250ml santan cair, supaya terbentuk tepung yang cair dan sesuai untuk dituang ditepi kuali.
Panaskan minyak, bila minyak panas cukup, ambil sesenduk tepung cair dan tuangkan dikeliling gerigi minyak ditepi kuali. Bila warnanya tukar keemasan kuning , kupil tepung itu dengan perlahan dan biarkan ia terapung ke tengah kuali. Bila cukup garing, keluarkan dan diletakan ke atas kertas tuala dapur (kitchen toel paper) untuk menyerap minyak.
Patahkan saiz yg dikehendaki dan taburkan ke atas rojak anda. Ia memberi kelazatan yang istimewa pada hidangan rojak anda.
Kuah Rojak
1/2 kg. ubi keledek berwarna oren,dibuang kulit dan rebus. Air rebusan ubi boleh digunakan untuk kisar ubi (kalau malas nak lenyek).
125gm udang kertas halus goreng dulu udang itu 1/4 masak.
125gm. kacang tanah.(goreng tanpa minyak dan dibung kulitnya)
10 – 15 biji cili kering. Untuk kepedasan biasanya kita gunakan cili kering. Cili kering perlu goreng dengan minyak lebihan gorengan kacang sehingga ranggup.
3 ulas bawang putih. digoreng layu, dikisar bersama kacang tadi.
2-3 bawang besar digoreng layu
gula dan garam secukup rasa
125gm udang kertas halus goreng dulu udang itu 1/4 masak.
125gm. kacang tanah.(goreng tanpa minyak dan dibung kulitnya)
10 – 15 biji cili kering. Untuk kepedasan biasanya kita gunakan cili kering. Cili kering perlu goreng dengan minyak lebihan gorengan kacang sehingga ranggup.
3 ulas bawang putih. digoreng layu, dikisar bersama kacang tadi.
2-3 bawang besar digoreng layu
gula dan garam secukup rasa
Cara Membuatnya
Bila semua bahan tadi telah dikisar, masukkan dalam periok dan masukkan 4 cawan air dan masak hingga mendidih, bila sudah mendidih kecilkan api, ambil lebih kurang 2 sudu besar (tbsp) asam jawa dan perahkan dengan 1/2 cawan air, tapis dan masukkan dalam kuah yang sedang masak. Masukkan gula sebanyak 5 sudu besar. Masukkan garam secukup rasa.
Katakanlah anda inginkan kuah yang lebih dan pekat likat seperti mamak buat kuah, rendamkan 5-8 kping biskut merry, lenyekan dan masukkan dalam kuah yang reneh.
Bila semua bahan tadi telah dikisar, masukkan dalam periok dan masukkan 4 cawan air dan masak hingga mendidih, bila sudah mendidih kecilkan api, ambil lebih kurang 2 sudu besar (tbsp) asam jawa dan perahkan dengan 1/2 cawan air, tapis dan masukkan dalam kuah yang sedang masak. Masukkan gula sebanyak 5 sudu besar. Masukkan garam secukup rasa.
Katakanlah anda inginkan kuah yang lebih dan pekat likat seperti mamak buat kuah, rendamkan 5-8 kping biskut merry, lenyekan dan masukkan dalam kuah yang reneh.
Sumber:http://patyskitchen blogspot com/2014/06/rojak-mamakmeletop.html
No comments:
Post a Comment