Mesti ramai yang menghadapi masalah masakan santan cepat basi dan hanya mampu bertahan separuh hari saja.
Tetapi, masakan menggunakan santan memang selalu begitu. Malah, semua masakan jika tidak disimpan dingin akan cepat rosak dan basi.
Untuk memastikan semua masakan boleh tahan lebih lama dan tidak cepat basi, anda perlulah memasak dan didihkan masakan dengan lebih lama.
Pastikan juga dikacau selalu jika bersantan. Jika tidak santan akan pecah menjadi minyak dan makanan tidak cantik untuk dihidangkan.
Kedua, jika masakan adalah manisan seperti bubur kacang atau bubur gandum, letakkan santan sewaktu hendak menghidangkan.
Pastikan juga dikacau selalu jika bersantan. Ini untuk mengelakkan daripada santan pecah menjadi minyak dan makanan tidak menarik untuk disediakan kepada keluarga tersayang.
Perlu diingatkan juga agar santan diletakkan dengan sedikit garam dan disimpan dingin. Baki santan bolehlah dibekukan dan boleh digunakan untuk masakan seterusnya.
No comments:
Post a Comment