RESEPI AIR SUSU SOYA SEGAR ( FRESH HOME MADE SOYA BEAN DRINK).
Bahan-Bahan yang diperlukan:
- 2 cawan kacang soya. Rendam semalaman atau sekurang-kurang 8 jam.
- 2 cawan air.
- Gula secukup rasa. Biasanya kalau air soya 1 cawan perlukan 1 sudu besar gula kalau gunakan air batu.
CARA PENYEDIAAN:
1. Selepas di rendam semalaman..ramas-ramas kacang itu dengan tangan supaya kulitnya terkupas. Biarkan dalam 10 minit supaya kulit akan timbul di atas dan buang kulitnya.
2. Masukkan 1 cawan kacang soya 1 cawan air dan kisar selama 2-3 minit. Seterusnya satu cawan lagi. Tapis dulu dengan penapis biasa santan yang biasa dengan menekankan mendakan kacang soya yang kasar sehingga kering seperti kita perah santan. Buang hampasnya. Ini langkah pertama.
3. Air soya yanng telah perah dengan penapis santan tidak cukup untuk hindarkan serdakan kacang yang masih terdapat dalam air soya yang telah kisarkan. Kita perlu gunakan kain penapis untuk penapisan yang halus.
4. Masukkan dalam periok dan masak dengan api dapur sedrhana selama 20 minit. Air kacang soya yang di didihkan ini akan membuak. Bila mendidih, kacau serata air.
5. Selepas 20 minit satu lapisan filem akan terbentuk di permukaan atas air soya..kaut dengan sudu dan hindarkan. Keluarkan dari dapur dan tapis airna dengan penapis santan.
6. Tambah dengan gula secukup rasa dandinginkan di peti sejuk. Minum panas lagi sedap..selamat mencuba. —
Bahan-Bahan yang diperlukan:
- 2 cawan kacang soya. Rendam semalaman atau sekurang-kurang 8 jam.
- 2 cawan air.
- Gula secukup rasa. Biasanya kalau air soya 1 cawan perlukan 1 sudu besar gula kalau gunakan air batu.
CARA PENYEDIAAN:
1. Selepas di rendam semalaman..ramas-ramas kacang itu dengan tangan supaya kulitnya terkupas. Biarkan dalam 10 minit supaya kulit akan timbul di atas dan buang kulitnya.
2. Masukkan 1 cawan kacang soya 1 cawan air dan kisar selama 2-3 minit. Seterusnya satu cawan lagi. Tapis dulu dengan penapis biasa santan yang biasa dengan menekankan mendakan kacang soya yang kasar sehingga kering seperti kita perah santan. Buang hampasnya. Ini langkah pertama.
3. Air soya yanng telah perah dengan penapis santan tidak cukup untuk hindarkan serdakan kacang yang masih terdapat dalam air soya yang telah kisarkan. Kita perlu gunakan kain penapis untuk penapisan yang halus.
4. Masukkan dalam periok dan masak dengan api dapur sedrhana selama 20 minit. Air kacang soya yang di didihkan ini akan membuak. Bila mendidih, kacau serata air.
5. Selepas 20 minit satu lapisan filem akan terbentuk di permukaan atas air soya..kaut dengan sudu dan hindarkan. Keluarkan dari dapur dan tapis airna dengan penapis santan.
6. Tambah dengan gula secukup rasa dandinginkan di peti sejuk. Minum panas lagi sedap..selamat mencuba. —
No comments:
Post a Comment