RESEPI: KARI KACANG SEPAT (MOCHA KOTTA KUZLAMBU).
kari kacang sepat
Bahan-Bahan:
1 cawan kacang sepat (kacang mocha kotta).
2 biji terung bulat sederhana besar dipotong empat.
10 biji bawang merah kecil dihiris (2 biji bawang labu dihiris).
2 ulas bawang putih diketuk buang kulit.
2 biji tomato sederhana besar dipotong empat.
1/2 cawan perahan asam jawa pekat.
2 cawan air.
1 sudu kecil halba campur.
8-10 helai daun kari.
3 sudu besar minyak masak untuk tumis.
1 cubit serbuk asafoetida atau hing powder.
2 sudu besar serbuk cili.
2 sudu besar serbuk ketumbar.
1/4 sudu kecil serbuk kunyit.
1 sudu kecil 'sambar powder' kalau ada.
Garam dan gula secukup rasa.
2 biji terung bulat sederhana besar dipotong empat.
10 biji bawang merah kecil dihiris (2 biji bawang labu dihiris).
2 ulas bawang putih diketuk buang kulit.
2 biji tomato sederhana besar dipotong empat.
1/2 cawan perahan asam jawa pekat.
2 cawan air.
1 sudu kecil halba campur.
8-10 helai daun kari.
3 sudu besar minyak masak untuk tumis.
1 cubit serbuk asafoetida atau hing powder.
2 sudu besar serbuk cili.
2 sudu besar serbuk ketumbar.
1/4 sudu kecil serbuk kunyit.
1 sudu kecil 'sambar powder' kalau ada.
Garam dan gula secukup rasa.
CARA-CARA MASAK:
1. Rendam kacang ini semalaman. Rebus dengan 1 sudu kecil garam. Rebus 45- 60 minit atau sehingga kacang ini kacau picit mudah kulitnya tanggal dan lembut. Toskan.
2. Panaskan kuali dan masukkan minyak. Bila minak panas masukkan halba campur. Bila rempah mula letop-letop, kecilkan api dapur dan masukkan pula serbuk asafoetoetida, hirisan bawang, bawang putih. Tak perlu garingkan bawang cuma lembut sudah memadai.
3. Bila bawang lembut masukkan tomato dan daun kari dan masukkan terong dan layukan. masukkan kacang sepat dan juga sedikit garam untuk kuahnya. Gaulkan serata 1-2 minit.
4. Masukkan perahan air asam dan juga air 2 cawan. Masukkan serbuk ketumbar dan juga serbuk cili. Didihkan adunan ini sehingga terung masak dan juga kari mulai pekat.
5. Selamat mencuba..
1. Rendam kacang ini semalaman. Rebus dengan 1 sudu kecil garam. Rebus 45- 60 minit atau sehingga kacang ini kacau picit mudah kulitnya tanggal dan lembut. Toskan.
2. Panaskan kuali dan masukkan minyak. Bila minak panas masukkan halba campur. Bila rempah mula letop-letop, kecilkan api dapur dan masukkan pula serbuk asafoetoetida, hirisan bawang, bawang putih. Tak perlu garingkan bawang cuma lembut sudah memadai.
3. Bila bawang lembut masukkan tomato dan daun kari dan masukkan terong dan layukan. masukkan kacang sepat dan juga sedikit garam untuk kuahnya. Gaulkan serata 1-2 minit.
4. Masukkan perahan air asam dan juga air 2 cawan. Masukkan serbuk ketumbar dan juga serbuk cili. Didihkan adunan ini sehingga terung masak dan juga kari mulai pekat.
5. Selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment