RESEPI: AYAM MASAK MADU.
Bahan-Bahan:
1 Ekor ayam 1.6kg - 1.8kg di potong 10.Bersihkan dan sedia untuk goreng.
250 gm buah kurma (buang bijinya dan kisar dengan sedikit air).
100gm buah kismis.
50gm buah gajus atau janggui
2 sudu besar gula pasir.
1 sudu besar serbuk cili.
1 susu besar Jintan putih.
1/2 sudu besar Jintan manis.
1/2 sudu kecil serbuk kayu manis. (Tumbukan kayu manis dan kisar kering).
5-7 biji pelaga, 5 kuntum cengkih, 3 kuntum bunga lawang- untuk ditumis.
1 helai daun pandan (potong dalam 2-3 inchi).
2 sudu besar pes halia bawang putih.
1/2 sudu kecil garam masala.
sedikit bawang goreng dan daun pudina untuk taburkan diatas hidangan.
1 biji bawang besar(labu) dihiris halus.
Minyak masak dan garam untuk secukup rasa.
2 sudu besar perahan air limau nipis atau lemon.
CARA MEMASAK:
1. Bersihkan ketulan ayam, masukan kunyit dan garam (sedikit) dan goreng.Gorengan tidak perlu garing sangat agak masak dalam 75% saja.
2. Panaskan kuali dam masukkan minyak tiga sudu besar. Gorengkan biji jagus dan kismis dalam api yang sederhana. jangan hanguskan gorengan ini. Asingkan gorengan ini.
3. Tambahkan satu sudu besar minyak dan masukkan buah pelaga, cengkih dan bunga lawang. Apabila kelurkan bau yang harum masukkan hirisan bawang dan daun pandan. Apabila hirisan bawang mengeluarkan bau yang harum masukkan pula pes halia bawang putih. Kecilkan api dapur.
4. Masukan serbuk cili, serbuk jintan putih dan manis, serbuk kayu manis. Kacau rata campuran ini apabila campuran ini keluarkan sekali lagi bau yang harum masukan kisaran buah kurma dan gula pasir. Biarkan campuran ini masak seketika dan perlu tentukan likatan yang diperlukan. Sekiranya terlalu likat bolehlah campurkan sedikit air. Kuah ini perlu mendidih sekiranya air dimasukan. Masukan garam yang sederhana dan garam masala.
5. Masukkan ayam yang telah sedia digoreng kacau serata supaya kuah berempah ini dapat serap kedalam isi ayam. Kecilkan api dapur dan masukan Buah ganjus dan kismis yang telah goreng. Kacau serata.
6. Keluarkan dari kuali dan hidangkan.Curahkan sedikit madu keatas hidangan ayam. kalau tak ada madu buat madu tiruan sendiri dengan hanguskan gula pasir sikit..dan bubuh perahan limau..madu lah tu..Taburkan bawang goreng (tersedia) dan daun pudina di atas hidangan tersebut (boleh juga di hiaskan dgn cili merah).
No comments:
Post a Comment