Untuk membuat kelongsong daun pisang, lakukan dengan menggunakan kayu berbentuk bulat. Ia menjadikan bentuk kelongsong lebih kemas dan mudah untuk dimasukkan adunan.
 
Bahan-bahan:
 
240gm tepung gandum
2 biji kelapa | dijadikan 750ml santan
Pewarna hijau daun pandan
secukupnya
Air untuk merebus secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Kelongsong daun pisang
secukupnya
Tali rafia secukupnya
 
Cara membuatnya:
  • Satukan tepung gandum, santan, gula,garam dan pewarna hijau daun pandan. Gaul sebati dan menjadi cair seperti membuat kuih kasui.
  • Kemudian masukkan adunan ke dalam kelongsong daun pisang yang telah diikat hujungnya.
  • Seterusnya ikat pula bahagian atas kelongsong dengan kemas agar adunan tidak tumpah. Lakukan sehingga habis.
  • Akhir sekali, panaskan air dalam periuk dan rebus selama 15 hingga 20 minit.
  • Angkat dan toskan. Sedia untuk dimakan