Kuih Pupudak (Banjar)
Untuk membuat kelongsong daun pisang, lakukan dengan menggunakan kayu berbentuk bulat. Ia menjadikan bentuk kelongsong lebih kemas dan mudah untuk dimasukkan adunan.
Bahan-bahan:
240gm tepung gandum
2 biji kelapa | dijadikan 750ml santan
Pewarna hijau daun pandan
secukupnya
Air untuk merebus secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Kelongsong daun pisang
secukupnya
Tali rafia secukupnya
Cara membuatnya:
- Satukan tepung gandum, santan, gula,garam dan pewarna hijau daun pandan. Gaul sebati dan menjadi cair seperti membuat kuih kasui.
- Kemudian masukkan adunan ke dalam kelongsong daun pisang yang telah diikat hujungnya.
- Seterusnya ikat pula bahagian atas kelongsong dengan kemas agar adunan tidak tumpah. Lakukan sehingga habis.
- Akhir sekali, panaskan air dalam periuk dan rebus selama 15 hingga 20 minit.
- Angkat dan toskan. Sedia untuk dimakan
No comments:
Post a Comment