Saturday, May 10, 2014

TOFU JEPUN - EGG TOFU:oleh mamak haji

RESEPI: TOFU JEPUN - EGG TOFU:
Bahan:
2 keping tofu jepun (halal) potong 1inci tebal.
50 gm daging ayam cincang.
1 pokok daun bawang. dihiris halus.
3 ulas bawang putih dihiris halus.
1 biji karot (sederhana) di potong kiub.
1 biji telur dipukul lembut.
1/2 cawan tepung beras untuk goreng tofu.

Perencah untuk daging ayam cincang:
3 sudu kecil kicap cair.
1/4 sudu kecil serbuk lada putih.
1 sudu kecil sos tiram.
1 sudu kecil tepung jagung. Tak bagi daging melekat satu sama lain.
1 sudu kecil minyak..bila goreng daging ayam tak melekat pada permukaan kuali.

cara buat:
1. Adunkan semua perencah daging ayam dan peram dalam 20-30 minit.
2. Panaskan minyak dalam kuali. Tekapkan/bedakan tepung beras pada permukaan kepingan tofu dan goreng kepada warna keemasan. Tujuan tepung beras bagi kuatkan permukaan tofu yang lembut. susu dalam pinggan hidangan.
3. Rebus/kukus karot bagi lembut, toskan dan asingkan.
4. Pansakan kuali isi minyak sedikit dan goreng bawang putih, diikuti dengan daging cincang ayam. Goreng dengan api kecil sampai masak daging.
5. Masukkan kiub karot dan kacau.tambah air sedikit yang diperlukan untuk.
sos. Rasa sos tambah garam jika perlu.
6. Bila air mula mendidih masukkan telur dan kacau dengan garpu supaya telur berpecah rata. Jadikan seperti kuah.
7. Masukkan kuah tadi dalam tofu yang telah susun di pinggan. Hirisan daun bawang dan bawang goreng taburkan di atas hidangan anda. Hidangan telah siap.

No comments: