Sunday, March 30, 2014

RESIPI: MINUMAN JEERAR SHARBOT / SARBAT JINTAN PUTIH oleh Mamak haji

RESIPI: MINUMAN JEERAR SHARBOT / SARBAT JINTAN PUTIH.
BAHAN-BAHAN DIPERLUKAN:
- 4 cawan air.
- 3 sudu besar asam jawa.
- 4 sudu besar gula hitam atau gula pasir.(gula merah bukan gula perang)
- 1 sudu besar serbuk jintan putih yang telah sagai (digoreng kering).
- 1 sudu besar Black salt (Kala Namak (Bengali Biit lobon (বিট লবণ); இந்துப்பு;. Kalau tak dapat guna garam biasa saja. Garam ini amat baik untuk merawat segera "pedih hulu hati" dan terbaik untuk goiter thyroid.

CARA PENYEDIAAN:
1. Rendam asam jawa dalam air suam selama 1 jam. Tapis. Masukkan gula, serbuk jintan putih, garam, Bancuh dan sejukkan. Minuman yang sangat baik untuk buang angin dalam perut kerana sebu dan tidak hadzam.

No comments: