RESEPI : MASAK KERING TEMPE PEDAS:
BAHAN-BAHAN:
5 keping tempe dipotong halus.
100gm kacang tanah.
100gm ikan bilis.
5 cili merah dihiris halus.
5 cili api dihiris halus.
Bahan Tambahan:
2 sudu besar air asam jawa pekat.
3 sudu besar gula merah.
1 sudu besar gula pasir.
sedikit air + garam.
Perencah: Ditumbuk halus atau dikisar (dengan air yg paling minima)
8 biji bawang merah.
3 ulas bawang putih.
1 inci lengkuas bersaiz ibu jari dihiris halus.
CARA-CARA:
1. Goreng semua bahan utama, tempe, kacang tanah, ikan bilis dan cili.
2. Tumiskan perencah dengan sedikit minyak hingga bau harum naik. Masukan jus asam jawa, gula merah, gula pasir dan air. Adunkan gula sehingga cair dan rata. Air asam untuk gula tak menjadi keras bila sejuk.
3. Masukkan semua gorengan di atas. Gaulkan sama rata. Angkat dan hidang..
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment