Tuesday, September 17, 2013

Petua Memasak Sambal Tumis

Petua Memasak Sambal Tumis 
Untuk Nasi Lemak

Bahan:

a. Segenggam ikan bilis (digoreng)
b. 2 biji bawang merah (ditumbuk)
c. 1 biji bawang putih (ditumbuk)
d. Cili kering (dikisar)
e. Air asam jawa
f. Minyak 1 labu
g. Bawang besar (dikisar halus)
h. Belacan
i. Gula
j. Garam


Cara Penyediaan:

1. Minyak dipanaskan dan masukkan bawang putih dan bawang merah. Sesudah naik bau dan kekuningan, masukkan cili serta bawang besar yang dikisar halus + gula + garam + belacan dan air asam.

2. Masak hingga cili masak sampai timbul minyak, baharulah masukkan ikan bilis yang digoreng.

NOTA: Petua kesedapan sambal tumis terletak pada bawang besar yang dikisar.

No comments: