RESEPI SOS PERANG DAN SOS PUTIH UNTUK GORENG SAYUR:
1. Sos Perang/ brown sauce:
1 cawan stok ayam atau daging lembu (kalau tak ada dua kiub ayam atau lembu larutkan dalam air panas dan sejukan saja)
1 sudu besar (tbsp)kicap ikan.
2 sudu kecil (tsp) sos tiram.
1 sudu kecil kicap cair.
1 sudu kecil (tsp) gula merah.
1 sudu besar (tbsp) tepung jagung.
Cara: mudah saja adunkan semua bahan-bahan itu, bentukan seperti kolam ditengah gorengan sayur, tuang saja dan kacau sayut dalam api yang agak keras.
2. SOS putih (white sauce):
1/2 sudu kecil (tsp) garam.
1/2 sudu kecil (tsp) kicap ikan.
1/2 sudu kecil (tsp) gula pasir.
1/2 sudu besar (tbsp) tepung jagung.
1/4 sudu kecil (tsp) minyak bijan.
6 sudu besar air atau stok ayam.
*Cara spenyediaan: sama dengan sos perang.
sumber: Mamak haji
No comments:
Post a Comment