COKLAT LAVA
OLEH:Nor Faeza Zaabah
Bahan-bahannya:
2 cawan dark chocolate yang dicincang
12 sudu besar buttercup yang dicairkan
4 biji telur gred A
6 sudu besar gula halus
6 sudu besar tepung naik sendiri
4 sudu besar serbuk koko
1 sudu besar coklat emulco
Secubit garam
Cara-caranya:
1) Griskan acuan aluminium cupcake dengan butter dan taburkan dengan sedikit gula halus. Ketepikan.
2) Panaskan oven pada suhu 160'C selama 10 minit. Masukkan mentega yang telah dicincang untuk mencair sendiri.
3) Campurkan mentega cair dengan dark chocolate dan cairkan dengan menggunakan kaedah double-boiled. Apabila chocolate telah cair, alihkan dari api dan masukkan serbuk coklat&serbuk koko. Kacau hingga rata. Ketepikan.
4) Pukul telur dan gula selama 3 minit menggunakan kelajuan medium.
5) Masukkan adunan chocolate tadi.
6) Masukkan pula tepung dan secubit garam, Gaul sebati.
7) Masukkan ke dalam acuan yang telah digriskan .
Masukkan ke dalam freezer selama 5-7minit (bergantung saiz acuan)
9) Setelah cukup 5-7minit, keluarkan dan terus bakar di dalam oven selama 10-12 minit (jangan lebih dari 15 minit&dibakar dgn meletakkan sedikit air ke dalam dulang)
10)Keluarkan dari oven, biarkan selama 2 minit, ayakkan sedikit gula halus di atasnya&hiaskan dgn buah2segar@apa2yang digemari
COKLAT LAVA
OLEH:Nor Faeza Zaabah
Bahan-bahannya:
2 cawan dark chocolate yang dicincang
12 sudu besar buttercup yang dicairkan
4 biji telur gred A
6 sudu besar gula halus
6 sudu besar tepung naik sendiri
4 sudu besar serbuk koko
1 sudu besar coklat emulco
Secubit garam
Cara-caranya:
1) Griskan acuan aluminium cupcake dengan butter dan taburkan dengan sedikit gula halus. Ketepikan.
2) Panaskan oven pada suhu 160'C selama 10 minit. Masukkan mentega yang telah dicincang untuk mencair sendiri.
3) Campurkan mentega cair dengan dark chocolate dan cairkan dengan menggunakan kaedah double-boiled. Apabila chocolate telah cair, alihkan dari api dan masukkan serbuk coklat&serbuk koko. Kacau hingga rata. Ketepikan.
4) Pukul telur dan gula selama 3 minit menggunakan kelajuan medium.
5) Masukkan adunan chocolate tadi.
6) Masukkan pula tepung dan secubit garam, Gaul sebati.
7) Masukkan ke dalam acuan yang telah digriskan .
Masukkan ke dalam freezer selama 5-7minit (bergantung saiz acuan)
9) Setelah cukup 5-7minit, keluarkan dan terus bakar di dalam oven selama 10-12 minit (jangan lebih dari 15 minit&dibakar dgn meletakkan sedikit air ke dalam dulang)
10)Keluarkan dari oven, biarkan selama 2 minit, ayakkan sedikit gula halus di atasnya&hiaskan dgn buah2segar@apa2yang digemari
OLEH:Nor Faeza Zaabah
Bahan-bahannya:
2 cawan dark chocolate yang dicincang
12 sudu besar buttercup yang dicairkan
4 biji telur gred A
6 sudu besar gula halus
6 sudu besar tepung naik sendiri
4 sudu besar serbuk koko
1 sudu besar coklat emulco
Secubit garam
Cara-caranya:
1) Griskan acuan aluminium cupcake dengan butter dan taburkan dengan sedikit gula halus. Ketepikan.
2) Panaskan oven pada suhu 160'C selama 10 minit. Masukkan mentega yang telah dicincang untuk mencair sendiri.
3) Campurkan mentega cair dengan dark chocolate dan cairkan dengan menggunakan kaedah double-boiled. Apabila chocolate telah cair, alihkan dari api dan masukkan serbuk coklat&serbuk koko. Kacau hingga rata. Ketepikan.
4) Pukul telur dan gula selama 3 minit menggunakan kelajuan medium.
5) Masukkan adunan chocolate tadi.
6) Masukkan pula tepung dan secubit garam, Gaul sebati.
7) Masukkan ke dalam acuan yang telah digriskan .
Masukkan ke dalam freezer selama 5-7minit (bergantung saiz acuan)
9) Setelah cukup 5-7minit, keluarkan dan terus bakar di dalam oven selama 10-12 minit (jangan lebih dari 15 minit&dibakar dgn meletakkan sedikit air ke dalam dulang)
10)Keluarkan dari oven, biarkan selama 2 minit, ayakkan sedikit gula halus di atasnya&hiaskan dgn buah2segar@apa2yang digemari
No comments:
Post a Comment