Sunday, August 30, 2015

sambal belacan brunei oleh sheila Rusly

Sambal Belacan Brunei
Bahan-Bahan
1) 10 biji cili Thailand merah
2) 10 biji cili Thailand hijau
3) 1 inci belacan
4) 1/2 biji bawang besar hiris
5) 2 ulas bawang putih hiris
6) 1 sudu air asam jawa pekat
7) Sedikit minyak
8) Garam dan gula
Cara Membuat
1) Panaskan sedikit minyak, dan gorenglah cili merah, hijau, bawang besar dan bawang putih sehingga wangi dan layu.
2) Kemudian masukan belacan yang telah di hancurkan dan goreng lah dengan api yang agak perlahan (Seketika sahaja).
3) Apabila sudah masak semua boleh lah diangkat dan toskan
4) Masukan bahan goreng ni dalam pengisar kering dan kisar seketika (Jangan hancur sangat)
5) Akhirnya, tambah garam,gula dan air asam jawa
6) Hidangkan dengan ulaman kegemaran.
Selamat Menjamu Selera . Pasti Terangkat .
P/s: Terima kasih sudi membaca & share. Jangan lupa tag nama kekawan uollss dalam komen.
Facebook Page : Resepi Sheila Rusly
Facebook Page : Ketuk-Ketuk Ramadan
Kalau Nak Share SILA Komen “SAYA SHARE” Mohon Kerjasama Terima Kasih.

No comments: