Friday, August 14, 2015

RESEPI MAYONIS (MAYONNAISE oleh mamak haji



RESEPI MAYONIS (MAYONNAISE).
Mungkin ramai yang suka mayonis ini tetapi nak buat mayo sendiri?. Apa hal pulak mamak haji ini?. Bila mamak Haji berjalan-jalan di pasar malam banyak sekali peniaga-peniaga menggunakan mayonis dari berbagai-bagai jenama. Buat mayonis sendiri bukan nya mahal sangat pun. Ia mudah dan lonjak keuntungan. Mayonese buatan sendiri bukan saja sedap tetapi ia tidak dicampur bahan pengawet dan lebih segar dari telur yang segar.
Kalau anak-anak suka mayonis terutama kalau nak buat roti John, kebab, atau pun nak buat coleslaw, salad ia amat sesuai. Tak perlulah nak dua sudu mayonis kita pergi beli sebotol mayonis yang sudah peram bertahun, cuba mayonis buatan sendiri dalam kadar yang kecil. Sesiapa yang ingin berniaga boleh juga mencuba tetapi kena belajar bagaimana kegunaan bahan pengawetannya. Mayonise yang buat sendiri perlu disimpan peti sejuk. Jangka hayatnya cuma 1 atau 2 minggu. Ada masa suri rumah boleh mencubanya.
BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN:
- 2 biji telur bersais "A". Ambil cuma 'Kuning Telur' yang putih boleh disimpan untuk kegunaan lain.
- 1 - 1 1/2 cawan minyak masak. Minyak biasa pun boleh tapi kalau guna minyak zaiton lagi sedap.
- 1/2 sudu kecil (tsp) garam.
- 1 - 2 sudu besar jus perahan lemon / limau nipis. (1 biji lebij lebih dari cukup).
- 1/2 sudu kecil(tsp) serbuk mustard boleh didapati pasar raya Jusco atau kedai jual bahan-bahan masakan kek. Harga RM4.00 lebih sedikit. Pakai mustard cream light pun boleh.
CARA MEMBUATNYA:
1. Walau pun ada banyak cara membuatnya, mamak haji gunakan cara pengisar biasa (blender). Masukkan kuning telur kedalam blender. Cara menggunakan ialah ON - OFF - ON - OFF. Cara Hidupkan dan Matikan blendar anda.
2. Masukkan Minyak sedikit demi sedikit sambil hidup dan matikan pengisar anda.
3. Bila telur kuning mula adun dengan minyak, masukkan jus lemon. Dan putar lagi seperti dianjurkan. Sehingga anda akan dapat satu sebatian yang tidak dimendak minyak.
4. masukkan serbuk mustard, garam, gula dan serbuk lada putih dan putar kali terakhir.
5. mayonis anda sudah tersedia. Mudah bukan. mayonise boleh digunak 2-3 serving. Dan anda boleh gunakan samdwich telur yang lazat. Mamak haji bagi juga resepi telur sandwich sekali.

No comments: