Saturday, November 1, 2014

TIP - TIP MEMBELI DAN MENYIMPAN DAGING AYAM oleh mamak haji

TIP - TIP MEMBELI DAN MENYIMPAN DAGING AYAM.
Cerita supermarket kat negara kita..ayam sejuk bekuan dicairkan aisnya dilembutkan dipaparkan sebagai ayam segar...bila tak habis simpan balik dlm bilik sejuk beku..esok keluarkan rendam dlm air utk menyahkan ais..jual mcm ayam segar juga..sapa kita nak tegur depa?..pihak yg ada kuasa pun buat tak erti saja.
Suhu simpan ayam lain, suhu simpan daging lain dan ikan pun lain juga..tapi di negara ini suhu untuk kesegaran bahan makanan tak pernah dipraktikan..roti digigit tikus pun dijual.Bila tegur muka buat selmba..bahan makanan dlm tin kemek pun jual..tanda harga barangan lintang pukang, di sengajakan utk keliru pembeli atau pengurusan yg malas kita tak tahu..harga ditulis tangan mcm seni khat sehingga 99 itu seperti 00 dan 7 itu seperti 4...lantak pii lah. Di pasar basah tempatan bila pihak berkuasa memeriksa timbang..semua peniaga tukar penimbang baru yg masih dalam salut plastik...hahaha.
Sekiranya anda membeli ayam sejuk beku(frozen) untuk simpanan, tentukan ayam tersebut dibungkus rapi dan tiada bahagian ayam itu telah lembut dan cair dari pembekuan. Sekiranya terdapat ayam sejuk beku telah dilembutkan atau cairkan. JANGAN SEKALI-KALI SIMPAN KEMBALI DALAM PETI SEJUK UNTUK MEMBEKUKAN KEMBALI. Proses dari beku kepada cair dan bekukan kembali akan mengalakan pembiakan bakteria yang bahaya dalam daging ayam. Beli jumlah ayam yang hanya perlukan untuk masak. Jangan simpan ayam sejuk beku yang dibeli di pasar raya dalam keadaan lembut atau cair. Sekiranya ingin membeli untuk simpan, beli yang sedia telah dibekukan. Ayam yang segar perlu masak selepas 12 jam di sembelih dan dibersihkan. Air dan darah ayam tidak boleh kontiminasi pada bahan makanan yang berada dalam peti sejuk anda. Ayam segar sekiranya disimpan dalam peti sejuk perlu digunakan dalam tempoh dua hari saja. Ayam sejuk beku boleh digunakan dalam tempuh 8-12 bulan mengikut tempuh tertera dalam bungkusan. Semasa proses sejuk bekukan ayam, tentukan udara perlu dikeluarkan dari bungkusan plastik sebelum diikat kemas dan simpan dalam Freezer.

No comments: