Jom kita ambil tahu sedikit tentang Kuah Dal atau orang Utara gelar kuah paruppu ini. Kuah dal yang mamak haji ingin kongsi ialahyg paling diminati di India dan juga rakyat keturunan Tamil di negara ini. Dal atau Parpu atau namanya terkenal di India sebagai, 'Toor Dhal', atau dalam bahasa tamil digelar, "Thuavaram Paruppu", adalah sumber protein utama untuk orang-orang yang mengamalkan diet sayuran atau vegetarian diet. Penganut agama Hindu adalah golongan yang amalkan diet vegetarian. Maka Dal/Paruppu ini menjadi makanan utama bagi mereka ini untuk sumber Protein.
Di negara kita kari parpu ini di minati oleh segala golongan masyarakat kerana ia adalah kari pencicah yang menambahkan kelazatan bagi Roti Canai. Kesedapan Set Roti Canai yang sedap bukan saja bergantung kepada pembikinan rotinya tetapi kari parpu juga memainkan peranan utama untuk melazatkan hidangan roti canai ini.
Biasanya kari Dal ini digelar oleh orang Tamil di malaysia ialah "Parpu sambar" ia berlainanan sedikit kerana sering gunakan sejenis adunan rempah yang digelar, "parpu podi". Jadi ia tak sama dengan kuah roti canai yea. Seluruh keenakan masakan kari dal ini bergantung kepada cara masak kacang dal itu sendiri.
Kacang Dal/parupu yang terdapat dalam negara kita biasanya ada tiga jenis. Jenis pertama kacang parupu yang berwarna kuningan dan leper yang diimpot dari Negara India. Ia lebih leper sedikit dan nipis dan cepat masak.
Jenis kedua dari negara Australia atau pun orang India gelarkan 'Paruppu Australia". Dal/Parpu jenis ini bersaiz besar dan tebal sedikit dari paruppu dari India. Ia murah dari parupu dari India. Biasanya parupu ini lebih sesuai untuk perniagaan dan amat sesuai buat kueh "masala vadeh" sejenis makanan ringan yang amat diminati di negara kita. Maka parupu Australia ini menjadi pilihan utama di negara ini.
Kacang Dal / Parupu jenis ketiga ialah parupu jenis berwarna oren dan selalunya digelar "Parupu Mysore". Parupu ini mempunyai keistimewaan dengan memberi rasa, haruman dan warna yang sangat terbaik. Kacang parupu ini lebih mahal dari kedua jenis parupu tadi. Ia lebih bersaiz kecil dari kedua-dua jenis parupu yang mamak haji terangkan. Paruppu ini sering digunakan dalam resepi Benggali.
Satu lagi jenis seperti parupu yang mamak haji nak terangkan ialah, "Gram Dal" atau pun kita sering gelar,"kacang kuda." Gram dal ini adalah kacang kuda yang dibuang kulit dan terbelah dua. Warna dan saiznya seakan paruppu tetapi ia lebih mahal dari harga kacang parupu. Jangan salah pilih.
Sebutan DAL itu perlu difahami kalau tidak keliru. Maka inilah sebab mamak haji gunakan perkataan parupu ini lebih sesuai. Ramai juga di negara kita gelar DAL untuk parupu. Ia akan megelirukan anda dengan resepi DAL - CA disebut. DALCA sebenarnya gunakan kacang parupu bukan gunakan kacang DAL atau GRAM DAL.
Tips:
Biasanya parupu yang sedang rebus akan membuak sama seperti masak nasi. Untuk elak membuak, tambahkan minyak masak sedikit masa masak kacang dal ini dan rebus sehingga kacang paruppu lembut (kalau dipicit diantara dua jari ia akan hancur) Cara masak parupu ini sama dengan masak resepi DALCA. Satu keistimewaan kari parupu ini ialah ia boleh disediakan dengan apa saja sayur-sayuran seperti labu air, kacang panjang, kentang, terung, labu ular, labu manis, carrot dan sebagainya untuk melazatkan lagi kari parupu ini. Tapi yang lazimnya ialah kentang, kacang panjang, terung, karot dan tomato..tambahkan keunikan rasa kari paruppu ini...
Kacang parupu yg belum masak jangan sekali-kali simpan dlm peti sejuk yea...jgn beli kacang paruppu dari supermarket atau hypermarket yang mendedahkan kacang parupu dibawah kesejukkan air cond yang terlalu bersuhu rendah atau dekat dgn bhg sayuran ataubahagian cold storage. Beli kacang paruppu telah dibungkuskan atau kedai runcit biasa..ambil masa yang lama untuk empuk.
Untuk masak 1/2 kilo parupu ia mengambil masa sekurang-kurangnya 45 minit ke 1 jam lebih dengan api dapur biasa. Dengan sebab ini, cara terbaik masak parupu perlu menggunakan "pressure cooker" atau pun kacang parupu terlebih dahulu direndam. Air yang digunakan untuk rebus kacang parupu perlu cukup setakat untuk masak kacangnya untuk menjaga keseluruhan kelikatan kuah kari parupu. Biasanya sukatan air untuk masak parupu ialah 2 kali ganda paras air dengan paras kacang parupu.
Tips:
Biasanya parupu yang sedang rebus akan membuak sama seperti masak nasi. Untuk elak membuak, tambahkan minyak masak sedikit masa masak kacang dal ini dan rebus sehingga kacang paruppu lembut (kalau dipicit diantara dua jari ia akan hancur) Cara masak parupu ini sama dengan masak resepi DALCA. Satu keistimewaan kari parupu ini ialah ia boleh disediakan dengan apa saja sayur-sayuran seperti labu air, kacang panjang, kentang, terung, labu ular, labu manis, carrot dan sebagainya untuk melazatkan lagi kari parupu ini. Tapi yang lazimnya ialah kentang, kacang panjang, terung, karot dan tomato..tambahkan keunikan rasa kari paruppu ini...
Kacang parupu yg belum masak jangan sekali-kali simpan dlm peti sejuk yea...jgn beli kacang paruppu dari supermarket atau hypermarket yang mendedahkan kacang parupu dibawah kesejukkan air cond yang terlalu bersuhu rendah atau dekat dgn bhg sayuran ataubahagian cold storage. Beli kacang paruppu telah dibungkuskan atau kedai runcit biasa..ambil masa yang lama untuk empuk.
Untuk masak 1/2 kilo parupu ia mengambil masa sekurang-kurangnya 45 minit ke 1 jam lebih dengan api dapur biasa. Dengan sebab ini, cara terbaik masak parupu perlu menggunakan "pressure cooker" atau pun kacang parupu terlebih dahulu direndam. Air yang digunakan untuk rebus kacang parupu perlu cukup setakat untuk masak kacangnya untuk menjaga keseluruhan kelikatan kuah kari parupu. Biasanya sukatan air untuk masak parupu ialah 2 kali ganda paras air dengan paras kacang parupu.
No comments:
Post a Comment