Saturday, November 1, 2014

RESIPI: CHAR KWAY TEOW (VERSI ORG TIONGHUA PULAU PINANG)



RESIPI: CHAR KWAY TEOW (VERSI ORG TIONGHUA PULAU PINANG):
Kedengaran ketukan kuali mee goreng mamak semakin berkurangan di Pulau Pinang dengan kehadiran resipi Char Kway Teow org Cina dan Char Kuoy Teow Basah orang melayu telah mengambil-alih "Mee Goreng Mamak Jalanan"..di Pulau Pinang ini ada dua jenis Char Kway Teow yang begitu popular..resipi char kway teow org Melayu yg mamak haji dah berikan..satu lagi respi char kway teow respi org Cina Pulau Pinang.. masakan ini lain sikit dari tempat lain..
1. Bahan-Bahan Diperlukan:
- 500gm kway Teow.
- 4 sudu besar minyak masak / kacang.
- 3 sudu besar bawang putih dicincang halus.
- 250 gm udang bersaiz sederhana, kopek udang dan tinggalkan isi atau ekornya.
- 250 gm sotong putih dihiris empat segi atau bulat tebal.Kulit sotong kalau merah..rendam dalam air cuka panas..kulit merah boleh tanggal jadi putih melepak.
- 1/2 cawan kerang direbus 3/4 masak dan dikopek isi dgn garpu.
- 3-4 biji telur.
- 3 - 4 cawan taugeh segar.
- 1/2 cawan daun kucai dibasuh dan dikerat 11/2 panjang.
2. Bahan-bahan untuk buat sos perasa untuk goreng:
- 2 sudu besar kicap pekat mee (kicap mee Tamim).
- 3 kicap cair.
- 2 sudu besar sos ikan.
- Garam dan serbuk lada putih.
- 2 sudu besar air.
Adunkan dalam sebuah bekas dan sedia untuk digunakan.
3. Bahan-Bahan untuk sos pedas untuk goreng:
- 4 sudu besar minyak masak.
- 2 sudu besar bawang putih dikupas dan dihiris halus.
- 1 sudu besar belacan.
- 2 cawan cili kisar.
- 3 sudu besar gula
- Serbuk perasa dan serbuk lada putih sedikit.
4. Cara-Cara menyediakan pes/sos pedas untuk gorengan:
a. Panaskan kuali, masukkan minyak, bila minyak panas, masukkan belacan dan goreng sehingga belacan keluarkan aromanya.
b. Tentukan api dapur diserhanakan dan masukkan bawang putih dan goreng hingga menjadi warna keemasan..jangan hangus yea.
c. Masukkan cili kisar dan biarkan ia goreng sampai pecah minyak )mcm goreng sambal tumis). masak hingga 25 minit tapi tentukan jgn hangus..rajin-rajin selalu kacau sambal ini. Dalam keadaan ini masukkan gula dan serbuk perasa/ lada putih.
d. Bila dah siap angkat dan ketepikan dlm bekas..kita nak guna utk goreng nanti.
5. CARA-CARA MENYEDIAKAN KWAY TEOW GORENG:
1. Panaskan kuali dengan api dapur yang keras. Dalam gorengan mee atau kway teow ini perlukan api keras kalau tidak ia akan lembik dan putus-putus. Sebab itu mamak haji syorkan jgn masak sekali gus di rumah..goreng ikut hidang satu persatu kerna kita tidak dapur dan kuali yg khusus untuk gorengan api tinggi yea.
2. Bila kuali panas masukkan minyak dan goreng bawang putih yg dihiris, tak guna bawang yea..org cina suka bawang yg telah tersedia goreng.
3. Bila bawang goreng mula tukar warna kuning keemasan, masukkan udang, goreng sekejap, selepas itu sotong dan kerang atau fish kek yg dihiris nipis. Semas gorengan ini pastikan air tidak dikeluarkan oleh sotong, udang atau pun keras..kena pandai api dapur yea..biar gorengan kita kering tapi jgn lama kalau tidak sotong jadi tayar.
4. Masukkan kway Teow sekarang..titiskan seikit demi sedikit sos kicap yg sediakan tadi. Kalu tak cukup garan atau bahan lain tambahkan. Sentiasa kaca gorengan ini. Goreng dlm 4-5 minit.
5. Ok kita nak masukkan telur..buat kolam ditengah kuali dengan naikan kway teow ke atas dinding kuali. Titiskan minyak ditengah kuali ini dan masukkan telur. Tambah garam dan serbuk lada putih sikit. Kacau telur ini. Kemudian tutup telur ini dengan Kway teow..timbus.
6. Kini masukkan 3-4 sudu besar pes cili yg kita sediakan. Kepedasan terpulang, kalau nak pedas tambah saja pes cili ini.
7. Goreng dalam masa 3-4 minit.
8. Akhir sekali masukkan taugeh dan kucai telah ditoskan air basuhannya. Kacau dalam 1-2 minit dan angkat dan hidangkan.

No comments: