RESIPI: KULIT AYAM GORENG RANGUP / CHICKA- GORE:
Respi ini sangat mudah..panaskan air sehingga mendidih. masukkan dua tiga titis cuka..utk hilangkan hanyir ayam. Masukkan kulit ayam seberapa yg anda ada. Bila masukkan kecilkan api dapur..masak kulit ayam sehingga masak dlm keadaan reneh (15 minit).
2. Keluarkan kulit ayam yg telah rebus masak, toskan. bila sejuk kikis lemak-lemak yg masih ada pada kulit ayam. Kikis dgn cermat jgn sampai kulit pulak dikikis. Masukkan kulit rebus ini dlm sebuah bekas dan simpan dipeti sejuk semalam atau 2 jam. Bekas simpan itu jangan tutup untuk dehyderasi air didalam kulit ayam (nak keringkan).
3. Keluarkan kulit dan sediakan tepung kering untuk salut..kalau rajin buat sendiri tepung goreng, kalau tak rajin beli saja tepung rempah goreng ayam tersedia jual. Buat dua jenis tepung.. satu kering dan satu lagi basah. Salutkan setiap kulit ayam dgn tepung kering dan celup dlm tepung yang diadun dgn air...kelikatan sama mcm tepung goreng pisang.
4. Goreng dengan minyak yg panas biasa dlm paras minyak 1 1/2 inci dalam, selama 3-4 minit. Kalau tak cukup garing..bila goreng kulit sejuk sedikit goreng semula..double fry akan berikan XXXtra rangup.
5. Boleh makan begitu saja atau cicih dgn sos cili Thai..selamat kruk..kruk hehehe.
Jgn takut lemak kulit..bila rebus... 75 % lemak telah keluar..lepas keruk lemak 20 peratus lagi dah dikeluarkan..maka dgn 5% lemak tak apa..no harm.
2. Keluarkan kulit ayam yg telah rebus masak, toskan. bila sejuk kikis lemak-lemak yg masih ada pada kulit ayam. Kikis dgn cermat jgn sampai kulit pulak dikikis. Masukkan kulit rebus ini dlm sebuah bekas dan simpan dipeti sejuk semalam atau 2 jam. Bekas simpan itu jangan tutup untuk dehyderasi air didalam kulit ayam (nak keringkan).
3. Keluarkan kulit dan sediakan tepung kering untuk salut..kalau rajin buat sendiri tepung goreng, kalau tak rajin beli saja tepung rempah goreng ayam tersedia jual. Buat dua jenis tepung.. satu kering dan satu lagi basah. Salutkan setiap kulit ayam dgn tepung kering dan celup dlm tepung yang diadun dgn air...kelikatan sama mcm tepung goreng pisang.
4. Goreng dengan minyak yg panas biasa dlm paras minyak 1 1/2 inci dalam, selama 3-4 minit. Kalau tak cukup garing..bila goreng kulit sejuk sedikit goreng semula..double fry akan berikan XXXtra rangup.
5. Boleh makan begitu saja atau cicih dgn sos cili Thai..selamat kruk..kruk hehehe.
Jgn takut lemak kulit..bila rebus... 75 % lemak telah keluar..lepas keruk lemak 20 peratus lagi dah dikeluarkan..maka dgn 5% lemak tak apa..no harm.
No comments:
Post a Comment